• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Körfez krizi sonrası Umman dış politikasındaki arayışlar

Orta Doğu’yu etkilemekten ziyade, Orta Doğu ve alt bölgelerdeki gelişmelerden doğrudan etkilenen ülkelere Umman, Kuveyt ve Ürdün örnek gösterilebilir.

DÜNYA 26.07.2019 13:58:00 0
Körfez krizi sonrası Umman dış politikasındaki arayışlar

Orta Doğu’yu etkilemekten ziyade, Orta Doğu ve alt bölgelerdeki gelişmelerden doğrudan etkilenen ülkelere Umman, Kuveyt ve Ürdün örnek gösterilebilir. Umman ve Kuveyt Körfez ülkesi olmalarından ötürü, Ürdün ise Körfez ülkeleri gibi bir monarşi olmasından ötürü bölge özelindeki gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Monarşik yönetimin devam ettirilmesi amacıyla Ürdün, Arap Baharı sonrası Körfez İşbirliği Konseyi’nden (KİK) yüklü miktarda yardım almıştı. Hatta Ürdün ve Fas’a, Arap Baharı sonrasında KİK üyeliği dahi teklif edilmişti.

Körfez krizinde taraf tutmaktan kaçınan Kuveyt ve Umman’ın bu pozisyonları krizin gidişatı üzerinde etkili olmuştu. Son dönem gelişmeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen’den Somali’ye, Libya’dan Sudan’a kadar, takip ettikleri bölgesel politikaların artan maliyetlerine katlanamamaya başladıkları savunulabilir. Nitekim son günlerde, BAE’nin Yemen’deki askeri varlığında azaltmaya gitmesi de bu argümanı doğrular niteliktedir.

Körfez krizinin akabinde, bölgede arabulucu ve sorun çözücü bir karaktere sahip olan ve aynı zamanda denge politikası izlemeye çalışan iki Körfez devletinden bahsedilebilir: Kuveyt ve Umman. Her iki ülke de arabuluculuk ve tarafsızlık gibi nitelikleri haiz olmaya çalışan dış politika geleneklerine sahip ülkeler olarak görülmekteler. Kuveyt ve Umman’ın söz konusu arabuluculuk ve tarafsızlık niteliklerinin kaynağı olarak, çoğu zaman Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah’ın (90) ve Umman lideri Kabus bin Said el-Said’in (78) ilerleyen yaşları ve tecrübeleri gösterilir. Her ne kadar Kuveyt ve Umman dış politikaları ortak özellikler etrafında şekillense de, iki ülkenin farklılaştığı noktaları belirtmek önem arz etmektedir.

Günlük 900 bin varil civarındaki petrol üretimiyle OPEC üyeleri arasındaki en zayıf üretici oluşu, düşük profilli KİK üyeliği ve KİK içerisinde en düşük gayrisafi milli hasılaya sahip oluşuyla kendi halinde bir Körfez ülkesi olarak görülse de, Umman’ın jeopolitik konumu ve etkin diplomasisi ülkenin bölgesel denklemlerdeki önemini artırmaktadır. Mezhepsel demografisinin çoğunluğunu (pek yaygın bir İslam mezhebi olmayan) İbadiliğin oluşturması, tarafsız siyaseti ve ertelenen liderlik kriziyle birlikte, Umman’ın Körfez’de nevi şahsına münhasır bir ülke olduğu söylenebilir.

2017 yılında Katar’ın Mısır ve Körfez’deki üç komşusu (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn) tarafından (seyahat kısıtlamalarını da içeren) politik ve ekonomik bir ablukaya maruz bırakılmasının ardından, Kuveyt gibi Umman da bir bölge ülkesi olarak kendisini bu krizin ortasında bulmuştu. Körfez krizindeki rollere bakıldığında, Kuveyt ve Umman her ne kadar arabuluculuk faaliyetleriyle öne çıkmış gibi görünseler de, krizle ilgili arabuluculuk faaliyetleri için Umman çok istekli bir görüntü vermemişti. Umman’ın söz konusu dış politika tercihinin nedenleri arasında komşusu BAE’den çekinmesinden, tarafsız, savaş karşıtı ve “dengeleri dengeleyici” bir siyaset izlemek istemesine kadar çeşitli nedenler sıralanabilir. Geride bırakılan iki yılın ardından, krizin çözümüne ilişkin bir takım olumlu emareler görülse de, Kuveyt ve Umman nezdinde atılan adımların krizi çözecek somutluğa ulaşamadığı da bir gerçek.

Körfez krizinde taraf tutmaktan kaçınan Kuveyt ve Umman’ın bu pozisyonları krizin gidişatı üzerinde etkili olmuştu. Son dönem gelişmeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen’den Somali’ye, Libya’dan Sudan’a kadar, takip ettikleri bölgesel politikaların artan maliyetlerine katlanamamaya başladıkları savunulabilir. Nitekim son günlerde, BAE’nin Yemen’deki askeri varlığında azaltmaya gitmesi de bu argümanı doğrular niteliktedir. Bu sebeple, Katar’ın artan diplomatik temasları sayesinde ilişkilerini bir ileri boyuta taşıdığı Türkiye, İran ve ABD ile kurduğu ortaklıklar hasebiyle, ablukanın olumsuz etkilerini en aza indirdiği savunulabilir. Bölge ülkeleri olan Türkiye ve İran’ın yanında, küresel güç olan ABD ile kurulan ilişkilere ek olarak, Kuveyt ve Umman’ın Katar ile diplomatik temastan, ticari ve kültürel ilişkilerden kaçınmamaları da, bu iki ülkenin krize ilişkin rolleriyle ilgili fikir vermektedir.

Körfez’deki komşularının aksine hiçbir zaman İngiliz egemenliğinin veya koruyuculuğunun altına girmemiş olan Umman’da önemli bir devlet geleneğinin olduğu söylenmelidir. 1970 yılından beri görevine devam eden, aynı zamanda Arap Yarımadası’ndaki en eski lider konumunda olan Sultan Kabus’un liderliği sona erdikten sonra Umman Sultanlığı’nın kimin tarafından yönetileceği net değilken, Umman bu iç politika çelişkisini iyi yöneterek (bir bakıma liderlik krizini erteleyerek) bunun dış politikada bir zayıflık emaresi olarak görünmesini engellemiştir.

Umman batıda Yemen ile komşu olması hasebiyle Suudi Arabistan ve BAE ile yaşadığı gerginliklere, Körfez krizinde tarafsız olmasına rağmen baskı altına kalmasına ek olarak, jeopolitik konumu nedeniyle, özellikle geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren artan ABD ve İran gerginliğinden belki de en fazla etkilenen ülkelerden biri oldu.

12 Mayıs tarihinde Umman körfezinde ve Hürmüz boğazına 70 mil yakınlıkta olan Fuceyra Emirliği’nde BAE’nin petrol tankerlerine yapılan sabotaj sonrası ve 14 Mayıs tarihinde Suudi Arabistan’ın Duvedmi ve Afif kentlerine Yemen’den Husi milislerinin SİHA’larla gerçekleştirdiği saldırılar sonrasında, Umman saldırıların yarattığı ortamdan duyulan endişeyi dile getirdi. Ayrıca Umman Füceyra’daki saldırının akabinde, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere iki adet donanma gemisi ve bir keşif uçağı gönderdi. Bunun yanında, Yemen’deki savaşın kilit noktalarından birisi olan Hudeyde liman kenti üzerinde Aralık ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de ateşkes anlaşmasına varılması, Umman’ın ve Kuveyt’in de güven artırıcı önlemler kapsamında müzakere sürecini hızlandırıcı adımlar atmalarıyla mümkün oldu: Kuveyt Husilerin Stockholm’e ulaşmasını sağlarken, Umman da yaralıların değişimi ve tedavisi sürecinde ülkesinin kapılarını yaralılara açtı.

Söz konusu gerginlikleri yönetilebilir kılmak ve etkili diplomasi yoluyla sorunların çözümüne kapasitesi oranında katkıda bulunmak amacı taşıyan Umman, Mayıs ayının sonlarında artan ABD ve İran gerginliğini yumuşatma hedefine matuf hamleler de yapıyor. Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi bin Abdullah İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir takım istişarelerde bulunarak bölgede artan gerginliklere çözüm aradığını göstermişti. Körfez bölgesinde gerilen ABD-İran ilişkileri sonrasında, ABD’nin Umman üzerinden İran’a mesaj gönderdiği ve İran liderliğini müzakerelere davet ettiği haberleri yazılsa da, Umman Dışişleri Bakanlığı tarafsız ve dengeleyici siyaset çizgisinin devamı niteliğinde bir açıklama yaparak söz konusu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu.

Diplomatik temasların artırılması ve aktörlerin dışlanmaması bağlamında, Ekim ayında İsrail Başbakanı Netanyahu da Umman’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş, Umman ve İsrail arasında resmi ilişkilerin başladığına dair söylentiler ortaya atılmıştı. Her ne kadar bu haber İsrail-Umman ilişkileri özelinde değerlendirilmiş olsa da, Netanyahu’dan önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Umman’da bulunması, Umman’ın Filistin-İsrail tarafları arasında arabuluculuk temaslarında bulunduğu söylenebilir.

Umman’ın Körfez ülkelerinin çizgisinin dışında kalan dış politikasının bir diğer önemli belirtisi de 25-26 Haziran tarihlerinde Bahreyn’de düzenlenen “Refah için Barış” çalıştayındaki tavrıdır. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’in katıldığı, Katar’ın da düşük profilli bir katılım gösterdiği çalıştaya Umman ve Kuveyt katılmayı reddetmişti. Umman dış politikasını Körfez açısından daha önemli kılan gelişme ise Umman’ın Bahreyn’deki çalıştayın yapıldığı günlerde, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde elçilik açma kararını açıklamasıydı.

2011 yılında Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınmasından sonra dahi Beşşar Esed rejimiyle ilişkilerini şu veya bu oranda devam ettirmiş olan nadir Arap devletlerinden birisi olan Umman, bölgede ihtilaflı bütün kesimleri kapsamaya çalışan diplomatik temasları sayesinde Körfez’deki önemli gelişmelerde belirleyici bir faktör olmaya devam etmektedir. Bu bakımdan, haziran ayının ilk haftasında Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi bin Abdullah Suriye’nin başkenti Şam’a bir ziyaret gerçekleştirmişti. Beşşar Esed ile de bir görüşme gerçekleştiren Yusuf bin Alevi’nin ziyareti, Umman’ın bölge aktörlerini dışlamayan geleneksel tarafsız siyasetinin de bir örneğidir. Yine Umman, diplomatik temaslarını artırma bağlamında, ülkesinin Irak’taki büyükelçiliğinin tekrar açılacağını yakın zamanda duyurmuştu. Umman’ın Irak büyükelçiliği 1990 yılında Kuveyt işgali sebebiyle kapatılmıştı.

Umman-Türkiye ilişkilerine bakıldığında ise iki ülke ilişkilerinin son zamanlarda (siyasal ilişkilerin yanı sıra) kültürel ve ticari anlamda da geliştiği görülmektedir. MÜSİAD’ın Umman’da yakın zamanda bir ofis açması, THY’nin ve Türkiye’deki özel havayolu şirketlerinin Umman’ın çeşitli kentlerine uçuşlar başlatması ve Türkçenin Umman üniversitelerinde seçmeli ders olarak okutulmaya başlanması, iki ülke arasında artan ilişkilerin seyrine dair ipucu vermektedir.

Bütün bunların gösterdiği gibi, son dönem Umman dış politikasında Suriye ve Irak ile diplomatik temasların artırılması, Filistin Yönetimi’ne destek olmak amacıyla büyükelçilik açılacağının duyurulması, Yemen savaşı hasebiyle BAE-Suudi ekseninin baskısı altında kalmasına rağmen sadece kendi topraklarını koruma amacı gütmesi ve ABD-İran gerginliğinde taraflara itidal çağrısı yapması, dış politikada bir rota arandığının resmi olabilir. 49 yıldır Sultan Kabus tarafından yönetilen Umman, Körfez özelinde ve Ortadoğu genelinde Kuveyt gibi arabuluculuk faaliyetleri ve tarafsız siyasetiyle öne çıkmaktadır. Yukarıda anılan son gelişmeler değerlendirildiğinde ise keskin taraf tutmaktan kaçınan, diplomatik temaslara ve ikili görüşmelere önem veren Umman dış politikasının, son dönemde jeopolitik dengeleri gözeten bir rota arayışında olduğu savunulabilir. 

AA


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR