• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,54
  • EURO

    35,14% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2242,44% 0,70
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

Kocaoğlu'ndan aday adaylık açıklaması

Zorunlu olduğu için aday adayı olmak durumunda kaldım

POLİTİKA 20.01.2019 14:13:00 0
Kocaoğlu

CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adaylığını ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zorunlu olduğu için aday adayı olduğunu, bunun için üç nedeni bulunduğunu ve kararı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme sırasında aldığını söyledi. 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, düzenlediği basın toplantısında CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adaylığı kararını anlattı. İzmir’e karşı borcu olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “15 sene İzmir’de başkanlık yaptım. Bu kentte yaşıyorum. Çocuklarımın hepsi bu kentte. Bu kente karşı borcumu yerine getirdim. Bu kadar problem yaşanmasaydı; biz aday olamayacağımızı açıklamıştık ama İzmirliye olan sorumluluğumdan dolayı tekrar aday adayı olma kararı vermek zorunda kaldım. Birinci neden budur. İkinci neden partime olan sorumluluğumdan dolayı, partimin en fazla oy aldığı en büyük ilinde büyükşehiri alabiliriz ama ilçelerde büyük sıkıntı yaşayacağımızın atmosferini gördüğüm için karar aldım. Şahsımla ilgili olan da; bu kentte yaşayacağım. Bu kentte herhangi bir olumsuzluk olursa bunun faturası bana çıkacaktır. 'Sen 5 yıl daha aday olsan böyle olmayacaktı.' 'Elini taşın altına koysan böyle olmayacaktı' diye bu kenti bugünü halimle yaşamayacağımı hissettim. Bunun ağırlığı altında ezileceğimi hissettim. 71 yaşından sonra bu kenti terk etmek niyetim olmadığına göre elimi taşın altına koymam gerektiğini düşündüm. Bütün mesele budur. Başka bir şey yoktur” diye konuştu. 

“Zorunlu olduğu için aday adayı olmak durumunda kaldım” 
Hiçbir kişi, kurum, kuruluşla uzaktan yakından alakası olmadığını belirten Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile genel başkan olduğu günden bu yana birebir görüşerek süreci götürdüğünü söyledi. Her zaman genel başkanla teke tek görüşerek her türlü konuyu konuştuğunu, aralarında önemli sevgi ve saygı bağı bulunduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Aday adayları kendilerini genel başkana, MYK ve PM’ye teslim eder. Takdir onlarındır. CHP’nin ilgili kurumlarınındır. Biz fedakarlık yapmak gerektiğini duyduğumuz için adaylığa talip olduk. Görev yapma bilinciyle, sorumluluk bilinciyle talip olduk. Takdir yukarısınındır. Bağımsız aday olacağım filan gibi sözler de tamamen laf-ı güzaftır. Zorunlu olduğu için aday adayı olmak durumunda kaldım. Eğer orada İzmir için, parti için bir olumsuzluk görmeseydim tabii ki 1 Ekim’deki kararımda duracaktım ve aday adayı olmayacaktım. Yeterince açık. AK Parti adayı 2 aydır sahada çalışıyor, bizim adayımız ortalıkta yok” dedi. 

“Genel başkanla konuşurken karar aldım” 
Bir televizyon programında söylediği sözler üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, “Partinin siyaset mutfağı yoktur konusunu televizyonda konuşmadan önce hem Deniz Baykal’la hem de Kemal Kılıçdaroğlu ile sırf bu mutfak lafına, siyaset üretecek mutfak konusunu defalarca konuştum. Bunu yapmamız gerekiyor diye kendilerine eleştiriyi getirdim. Kişilerle ilgim yok. Genel gidişatı değerlendiriyorum. Genel gidişatın bana verdiği sorumlulukla aday adayı olmaya karar verdim. Genel başkan ile konuşurken bu kararı vermek durumunda kaldım. Ben de ‘müsaade ederseniz aday adayı olmak istiyorum’ dedim. Orada karar aldım. Kafamda bir şey vardı. Satranç gibidir. Siz bir hamle karşı bir hamle yapar. Siz söylersiniz, o bir şey söyler. En son siz başka gücünüz olmadığına göre kendinizi ortaya atarsınız. Bizim de yaptığımız budur. Gayet iyi geçti görüşmemiz. Ben ‘aday konusunda bir mutabakat, görüşme yapabilir miyiz diye geldim’ dedim. O da ‘değerlendiriyoruz’ dedi. ‘Ben bir daha size gelemem vakit daralıyor bu konuyu açmamız mümkün mü?’ dedim. ‘Daha değerlendiriyoruz’ deyince ‘o zaman beni de değerlendirin’ dedim. O da ‘hay hay en doğal hakkındır’ dedi. Bu kadar kısa ve net. İzmir, parti ve kentte onurumla, huzurla yaşamak diye üç nedenim var" açıklamasında bulundu. 

O koltuğu neden doldurdun? 
Kocaoğlu şöyle devam etti: “Bütün belediye başkanlarımızı tanıyorum. Kimin ne iş yaptığını herhalde en iyi bilen kişiyim. Kimseyle ilgili bir şey söylemem söz konusu değil. Milletvekilinin olmasına kökten karşıyım. 6 ay önce seçim oldu. Eğer belediye başkanlığını düşünüyorsan neden milletvekili oldun. 'Vekilliği cebime koyayım sonra ayarlayabilirsem belediye başkanı olayım.' Milletvekilliği, belediye başkanlığı için bir basamak mıdır? Sanırım buna Kılıçdaroğlu da karşıdır. İzmir’den milletvekili ol, kazanma şansın yüksek olan yere belediye başkanı olmaya çalış. O zaman bu koltuğu neden doldurdun? Ben duyduğum lüzum üzerine üç şey söylüyorum. İzmir, parti ve bu kentte onurumla yaşamak. Üç gerekçem var. İzmir’in geleceği, partinin geleceği ve benim bu kentte huzur içinde yaşamam. Beni bu sürece iten faktörler bunlardır.” 

Tunç Soyer ve Tuncay Özkan sorusuna cevap 
Adaylık konusunda İzmir için ismi geçen isimlerden Tunç Soyer ve Tuncay Özkan ile ilgili açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, şunları söyledi: 
“Tuncay Özkan, İzmir milletvekili ve genel başkan yardımcısı. Tunç Soyer ile ise 10 yıldır Seferihisar Belediye Başkanı olarak birlikte çalışıyorum. Kişilerle hiçbir işim olmadı, olamaz da. Gerekçelerimi söyledim. Gerekçem; İzmir, CHP ve benim bu kentte onurumla yaşamak isteğimdir. Yerel seçimler genel seçimlerden farklıdır. Yerel seçimlerin sürükleyicisi belediye başkanları ve meclis üyeleridir. Bunu kimsenin aklından çıkarmaması gerekir. Milletvekili belirlenir gibi belediye başkanı belirlenmez. Herkes vekillik yapabilir ama başkanlık yapamaz. Burası bir icra makamıdır, çok farklı özelikler ister.” 

“Nihat Bey 2 aydır sahada” 
Adaylık açıklamasının 2014’teki adaylık açıklamasına göre geç kalındığına ilişkin söylemleri değerlendiren Kocaoğlu, “Geç kalıp kalmamak tarih olarak değerlendirilecek bir şey değil. 2014’ü hatırlarsanız Cumhurbaşkanımız Binali Yıldırım’ın elini kaldırdıktan sonra il binasına gidip dosyamı verdim. Yani sürece birlikte başlamak üzere adım atmıştım. Aday olmadığımızı 1 Ekim’de açıkladık. 27 Kasım’da Zeybekci’nin adaylığı kesinleşti. Bugün 2 aya yakın bir süredir Nihat Bey sahada ama bizde daha ilçe başkanları ve Büyükşehir adayı belli değil. Bu bir dezavantaj. Adayın, rakibin durumuna göre saptamakta büyük fayda olduğunu düşünüyorum” dedi. 

“Aday olmadığımızı açıkladıktan sonra öğrendiğimi, 71 senede öğrenmediğimi fark ettim” 
1 Ekim’den bu yana süreci sorumlulukla izlediğini ifade eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir müddet sahada veda ziyaretlerine başlamıştım. Sonra onu da durdurmanın uygun olduğunu düşündüm ve beyanat vermemeye başladım. Aday belli olduktan sonra bu süreci adayla beraber yürürüz diye düşünmüştüm. Benim hiçbir zaman kişilerle ilişkim olmadı. Kişilere yönelik iş yapmadım, kişilerle uğraşmadım. Böyle lüksüm, kişiliğim yok. Burada bir de şöyle söz var; ‘2014’te de Kocaoğlu aday yapılmayacaktı ama mağduriyet söz konusu olduğu için ve aday yapılmazsa mağdur olacağı için aday yapıldı’ diye bir söylentiler kabartılarak devam ediyor. Bir de dün bir köşe yazarı bizim genel başkanlık adaylığını düşündüğümüz konusunda yazı yazmış. Ben ailem 1877’den beri yerel yöneticilik yapıyor. Bütün felsefelerin, bütün inançların, deneyimlerin özünde kendi bilmek, haddini bilmek vardır. Hiçbir zaman kişiliğim elvermediği için ne genel siyaset yani ne de boyundan büyük genel başkanlık gibi konuyu hiçbir zaman aklımdan geçirmedim. Böyle bir şey düşünmedim. 6 ay kala partim kendine göre pozisyon alsın diye aday olmayacağımı açıkladım. 71 yaşını sürüyorum. Aday olmadığımızı açıkladıktan sonra öğrendiğimi, 71 senede öğrenmediğimi fark ettim.” 

“Siyasete girmek kolay, siyasetten çıkmak kolay değil” 
Bornova Belediye Başkanı olmak için aday adayı olacağı dönemi anlatan Kocaoğlu, “2003’te babam annemle geçen konuşmayı anlatayım; annem ‘çok çektik siyasetten Bornova’ya başkan olma’ diye tepki gösteriyor. Eşim Türkegül’ü de ‘sahip çık’ diye bastırıyor. Bir gün telefonla konuşurken yine ‘aday olma’ diyor. Babam telefonu aldı, ‘oğlum 500 bin nüfuslu Bornova’ya başkan olmak çok onurlu iştir. Sen devam et’ dedi ama ‘girmek senin elinde ama çıkmak senin elinde değil bunu bilerek gir’ dedi. Biz o zaman bir şeyler anlaşmıştık ama rahmetli babam ve annemin o günleri, babamın o sözleri kulağımda çınlıyor. Siyasete girmek kolay ama siyasetin yüklediği sorumluluktan sonra siyasetten çıkmak maalesef bugün iyi yaşıyoruz, kolay değil” diye konuştu. 

"İZBAN halloldu sayılır" 
Kocaoğlu, ertelenen İZBAN grevi ile ilgili de, "İZBAN akşama sabaha çözülür. Sendika ile mutabık kalındı. TCDD ilke de mutabık kalındı. Sendika da metrodan sonra olumlu bir pozisyona geldi, halloldu sayılır" bilgisini verdi. 

2018’de 2,5 milyar liralık fiili yatırım 
Konuşmasında 2018 yılını değerlendiren Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2018’de ESHOT ve İZSU dahil 2,5 milyar liralık fiili yatırım yaptığını söyledi. Kocaoğlu, “Bunu neyle kıyaslamalıyız? 2004-2008 döneminde yani ilk dönemde 5 yılda toplam 2,5 milyar liralık yatırım yapabilmiştik. İkinci 5 yılda, yani 2009-2014’te 4,5 milyar liralık yatırım yapabilmiştik. 3.5 yılda 10 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Şu anda yatırım miktarımız 17 milyar 600 milyon liradır 15 yılda. Devam eden büyük projelerimiz, 2018’de yapmaya başladığımız projeler var. Bunların en başında opera binası geliyor. Narlıdere metrosu, gördüğünüz gibi hızlı şekilde ilerliyor. Halk arasında uçan yol, Homeros Bulvarı, Konak tünellerinden Buca ve Bornova’yı toplayan 7,5 kilometrelik ana arterin hem, 5 kilometrelik çifte tünelin ve 2.2 kilometrelik viyadük çalışmaları devam ediyor. O da İzmir’in kuzeyden yaptığımız bulvar ile güneyden yapacağımız hem Homeros Bulvarı hem Atatürk Caddesi hem de ana arterleri rahatlatacak çalışmalar yapılıyor” dedi. 

Kırsal kalkınma 
Kırsal kalkınmaya verilen desteklerin devam ettiğini vurgulayan Kocaoğlu, şöyle konuştu: 
"Bugüne kadar 1 milyar 78 milyon lira fiili destek vermişiz kırsal kalkınmaya. Kentsel dönüşüm, bizim modelimizle hızlı şekilde devam ediyor ve edecek. Bizden kaynaklanmayan, genel sıkıntı da konut arz talebindeki ekonomik durumdan kaynaklanan talep düşüşünün bir müddet ihale süreçlerini uzatabileceği noktasında. Ama ekonomi hareketlendiğinde, konut stokları dengelendiğinde bu model hızlı şekilde İzmir’in konut ihtiyacını karşılayacak ve çarpık yapılardan İzmir kurtulacak. En güzel örneğini ve herkesin mutlu olduğu örneği Uzundere’de gerçekleştirdik.” 

İzmir'de raylı sistem 
İzmir’in raylı sistem yatırımlarında çok büyük sıçrama yaptığını ifade eden Kocaoğlu, “11 kilometre ve 70 bin kişi günlük taşımadan, bugün İZBAN’la, metroyla, tramvayla günde ortalama 800 bin civarında yolcu taşımaya başladık. Bu, toplam yolcu taşıdığımız yolcunun yüzde 40’ına tekabül ediyor. Bir aylık İZBAN grevi de olmasına rağmen yüzde 40’ı yakalamış durumdayız. Narlıdere metrosu bittiğinde bu oran daha da artacak. Hedef taşıdığımız yolcu sayısının yüzde 50’nin üstüne çıkması. Daha önemlisi, seyahat edilen kilometrenin büyük çoğunluğunun raylı sistemle gerçekleştirmiş olmak. 2018’de 205 milyon yolcuyu raylı sistem taşıdık. Vapurlarımızda 16 milyon yolcumuzu 2018’de taşıdık. Yeni iskelelerimizi açıyoruz. Aliağa’dan Bergama’ya uzanacak İZBAN’da TCDD ile mutabıkız. Biz de bize düşen ihalelere hemen çıkacağız” diye konuştu.

Buca metrosu 
Buca metrosunun şu anda bakanlıkta onay beklediğini hatırlatan Kocaoğlu, Buca Üçyol metro onayı gelince önümüzdeki sene çalışmalara başlanacağının bilgisini verdi. Kocaoğlu, “Dünyadaki finans yapısı bu süreçleri uzatabilir, kısaltabilir. Ona göre hareket edeceğiz. Ayrıca Karşıyaka’dan Çiğli’ye tramvayı uzatmayı planlıyoruz. Bunun da projeleri hazırlandı. Ankara’ya bakanlıklara gönderildi. Onay geldiğinde çalışmalarına başlayacağız” ifadelerini kullandı. 
(İHA)


Kat Temizlik Arabası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğum Günü Süsleri Nelerdir?

Gebze'de sanayi tüpü patladı: 2 ölü

Gebze’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Fatma Kurtuluş, acil servisteki hastaları dinledi

Diyetisyen Merve Doğan Yılmaz'dan ramazan ayı için öneriler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Saadet Partisi iftarı Gebze’yi buluşturdu

Bünyamin Çiftçi sevgisi, evlere sığmadı sokaklara taştı

Ömeroğlu, iftarını emekçilerle birlikte açtı

Çayırova Gençlik Merkezi açılıyor

Çetinkaya Dadaşlardan Destek İstedi

Kartepe’de Çanakkale Destanı Törenleri

Türel şehit ailelerini yalnız bırakmadı

Kongre ne zaman yapılacak?

Darıca Hükümet Konağı’nda çalışmalar devam ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

Yeşilova-Solaklar Kavşağı trafiğe açıldı

Başkan çocukların Ramazan şenliğine katıldı

Ramazan’da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesi’nde devam edecek

İtfaiyeden İZAYDAŞ’a arama-kurtarma eğitimi

Kocaeli’nin 65 yaş üstü çınarları Yerel Kültür Müzesinde; Çocukluklarını hatırladılar

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hafta Sonu Ziyaretleri; Büyükgöz Kırsal Mahallelerde

Bağcılar’da 24 Saat Acil Kilit Hizmetleri

Kocaeli'de yağış olacak mı?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gazinin müzesinde gurur ve hüzün bir arada

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Öcalan'ın posterleri açıldı

Ayasofya'da Yunanistan bayrağı açıp fotoğrafı da skandal bir notla paylaştı

Başiskele Termal Tesis yükseliyor

Devlet hastanesinde panik! Acil servis boşaltıldı, hasta kabulü durdu

32 ilde oy verme saatleri değişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Darıca'da dernek iftar programına katıldı

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimi... Yasaklar başlıyor!

İkinci el araç alacaklara uyarı. Kritik tarih açıklandı

Yoksullara ‘sabır’ çağrısı yapan Ali Erbaş’ın kızından ‘lüks arabasının anahtarına ’ şiir

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Hüseyin Baş “Köprüye araç garantisi vereceğine çiftçiye alım garantisi ver”

Ümit Özdağ: "Afganlara da ‘geçici sığınmacı statüsü’ verecekler"

Yeniden Refah Partili aday, kamyona yüklenen lüks yatla seçim konvoyu düzenledi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Emeklilere ‘Ramazan Bayramı’ ikramiyesinin ödeneceği tarih belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kongre ne zaman yapılacak?

Batshuayi, sahaya inen Trabzonspor taraftarına döner tekme attı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda taraftarlar sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Beşiktaş'ın penaltısı neden geçerlilik kazanmadı?

KÖRFEZ ANKARA'DA 3 PUAN PEŞİNDE!

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!

PFDK'dan Kocaelispor'a cezalar yağdı

ÜNAL KARAMAN ÇAYIROVA’DA

Ragbici kızlar Türkiye finaline gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR