• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Kitabın saltanatına her zaman saygı duymak lazım'

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Yılmaz, "Okumak için kitabın saltanatına her zaman saygı duymak lazım. Okumada kitabın saltanatı her zaman devam edecektir." dedi.

GÜNDEM 16.05.2019 13:10:00 0
Kitabın saltanatına her zaman saygı duymak lazım

 

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, "38.Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"na ilişkin, "Türkiye'nin yakın kültür ve fikir tarihi araştırıldığında görüyoruz ki halk arasında Sultanahmet Kitap Fuarı olarak bilinen bu fuar, fikir, kültür ve okuma yazma tarihimizin en önemli merkezlerinden birisi." dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Sultanahmet Meydanı'nda açılan fuarla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Yılmaz, fuarın Türkiye'nin en önemli ve en eski kitap fuarlarından biri olduğunu söyleyerek, "Sultanahmet'teki kitap fuarı aslında, insanların kitapla buluşmasını sağlayan, okuma ve kitap alma alışkanlığını hayatın farklı meşgaleleri arasında üst noktaya taşıyan fuarlardan birisidir. Bunun yanında bu fuarı sadece fuar olarak görmek mümkün değil. Türkiye'nin yakın kültür ve fikir tarihi araştırıldığında görüyoruz ki halk arasında Sultanahmet Kitap Fuarı olarak bilinen bu fuar, fikir, kültür ve okuma yazma tarihimizin en önemli merkezlerinden birisi. Hatta diyebilirim ki benim gibi yaşı artık yarım asrı geride bırakanların da bir anlamda büyüdüğü fuar olarak burayı görmek mümkün." açıklamasını yaptı.

Yılmaz, 1985'ten itibaren fuarı okuyucu olarak takip ettiğini dile getirerek, kitap alıp okuma alışkanlığının oluştuğu en önemli merkezlerden birisi olduğunu kaydetti.

Fuarın Sultanahmet'te açılmasının önemine de değinen Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"İstanbul, tarih ve kültür ilişkisini vurgulaması açısından da son derece önemli. İstanbul dünyanın en önemli, en eski, en köklü, tarihi şehirlerinden birisi değil, birincisi. Tarih boyunca her zaman, kültürde, sanatta, fikirde, basın ve yayında süreklilik içinde canlılığını muhafaza etmiş nadir şehirlerden birisi. Sultanahmet de bu şehrin merkezi. Bu şehrin merkezinde bir kitap fuarı açılması, aynı zamanda ülkenin ve o ülkede yaşayanların gelişmişliğinin göstergesidir. Toplumların gelişmişliği pek çok şeyle ölçülüyor. Ekonomi bunun en revaçta olanı ve en ilgi görenlerinden biri. Teknoloji ve alt yapı çalışmaları da bunlar arasında ama aslında bütün bu gelişmişliklerin ölçüsü olabilecek gelişmişlik belirtisi, kültür, sanatta, edebiyat, kitap, okuma ve yazmada alınmış olunan mesafedir. Fuarlar da bu mesafenin en önemli göstergelerindendir."

“Yayıncılar işi sadece kitap satışından ibaret görmemeli"

Coşkun Yılmaz, dijital yayıncılığın da günümüzde belli bir yol kat ettiğine işaret ederek, "Ama okumak için kitabın saltanatına her zaman saygı duymak lazım. Okumada kitabın saltanatı her zaman devam edecektir. Bu açıdan da kitaba hürmet, tefekkür ve tezekkür ederek okumanın en önemli aracılarındandır bu kitap fuarı. Bir neslin, fikir, kültür, sanat edebiyat tarihinin yaşanmışlığının da hafızasını oluşturuyor bu fuar. Buna saygı duymak hepimizin temel vazifesidir. Bu hafıza, sadece fuar açmakla olmuyor. açılıştan kapanışa, buradaki kitaplara gösterilen ilgi, canlılık, paylaşımlar, bu hürmetin birer yansımasıdır." ifadelerini kullandı.

Fuarın açılışının, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesince sağlandığını kaydeden Yılmaz, artık sıranın yayıncı, okuyucu, yazar ve vatandaşta olduğunu kaydetti.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Yılmaz, yayınevi sahiplerine de büyük iş düştüğünü aktararak, işi sadece kitap satışından ibaret görmeyerek, fuara ve sarf edilen emeğe gerekli saygıyı göstermek gerektiğini sözlerine ekledi.

Özellikle duayen yayıncılar ile yazarlar ve fikir adamlarının da bizzat fuarda standlarında olması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, sadece söyleşiler için değil, okurla serbest ortamlarda buluşmak, paylaşmak, anlatmak amacıyla fuarda olmalarının önemine değindi.

"2018, Türkiye'nin altın yılıydı"

Coşkun Yılmaz, fuarın satılan kitaplar üzerinden değil, kitaplarla yaşanan etkileşim üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Fuarları aynı zamanda adab-ı muaşeret, vatandaşla, okurla, yazı sevdalılarıyla buluşma arenası olarak görmüyorsak ciddi bir hata ve eksiklik içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

2018 yılının Türkiye için "altın yıl" olduğunu aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kütüphaneler, tarihimizin hiçbir döneminde olmadığı kadar gündelik hayatımıza girdi. Beyazıt Devlet Kütüphanesi ile başlayan 24 saatlik açık kalma imkanı, sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 2018'de 'millet kıraathaneleri' olarak hem İstanbul hem de Türkiye'yi kapsadı. Üstelik, mekanlardaki güzellik, ikramlardaki zenginlikle, dünyanın hemen hemen hiçbir ülkesinde görünmeyen bir cömertlikle okumak isteyenlere imkan sunuldu. 2018 ayrıca yayıncılıkta KDV'nin kaldırıldığı yıldır. Eğer Türkiye'deki gelişmişliği ölçmek istiyorsak, bu iki unsur en önemli göstergelerdendir. Üstelik sadece alt yapının değil, ekonomik gelişmişliğin de göstergesi. Başka bir ifadeyle, gelişmişlikte kültürü, kitabı, okumayı, yazmayı ilk sıraya oturtan bir anlayışın yansıması olarak görmek zorundayız."

Yılmaz 2018'de 70 bini aşkın yayının, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin aldığının altını çizerek, "Bu sayıyla, dünyanın ilk sıralarında yer alıyoruz. Bu da 2018'in altın yıl olduğunun başka bir göstergesidir. Bir diğer husus da Türkçe eserlerin dünya telif piyasasına girmesidir. 2018'de yapılan fuarlarda ciddi sayıda eserimizin telif hakkının satıldığına şahit olduk. Sultanahmet fuarında bu bağlamda görmek istediğimiz, görmemizin elzem olduğu bir tablo daha olmalı. Bu fuarda İngilizce başta olmak üzere yabancı dilde yayınlar mutlaka yer almalı. Yeterince var mı? İlk tespitlerime göre yeterli olduğu kanaatine ulaşmadım." dedi.

Fuar yönetiminin Türkçe dışındaki dillerdeki yayınlara yer verilmesine ilişkin özel bir çaba sarf etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"En azından Türkiye'de farklı yayınevlerince yayınlanan Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca dillerindeki yayınların da mutlaka burada sergilenmesi, istifadeye sunulması sağlanmalı. Çünkü İstanbul dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri. Türkiye'nin de en çok turist çeken şehri. Geçen sene 13,5 milyon yabancı, bu şehri ziyaret etti. İstanbulda yabancıların en çok ziyaret ettiği yer ise Sultanahmet. Kitap fuarı açıyorsunuz, yabancıların en çok olduğu yerdesiniz ve sadece Türk okuyucuya hitap ediyorsunuz. Bu bir eksikliktir."

Coşkun Yılmaz, yabancı dilde yayımlanmış kitapların mutlaka fuarda yer bulması gerektiğinin altını çizerek, "O birikim mutlaka bu fuarda sergilenmeli, yerini bulmalı. Bu fuar, turistlerin de ziyaret edip bizim kültür ve medeniyetimize, inancımıza ve ülkemiz gerçeklerine dair eserleri alma ihtiyacını hissedebileceği ve en azından mevcut olanları bulabileceği bir fuar olmalı." diye konuştu.

Fuarda sadece dini yayınlara yer verilmediğini kaydeden Yılmaz, "Tarih, kültür, sanat, edebiyat, ekonomi yani hemen hemen hayatın her alanına dair Türkiye'deki yayın çeşitliliğini önemli ölçüde burada görüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Sultanahmet’te 200, Büyük Çamlıca Camii’nde ise 120 yayınevinin katıldığı fuar 1 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

 AA


TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR