• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Kıdem Tazminatı masada!

Kıdem tazminatlarının fona devredilmesi operasyonunda bir kez daha düğmeye basıldı.

EKONOMİ 17.02.2012 09:57:00 0
Kıdem Tazminatı masada!

Gelen tepkiler üzerine birçok kez rafa kaldırılan ‘Kıdem tazminatlarının fona devredilmesi’ operasyonunda bir kez daha düğmeye basıldı. Geçen hafta itibarıyla İstihdam Stratejisi yeniden işçi örgütlerinin önüne kondu ve görüş istendi. Türk-İş genel grev nedeni sayacağı uygulama ile ilgili kesinlikle görüş bildirmeyeceğini açıkladı.

 

61. Hükümet programında yer alan, ancak gelen tepkiler üzerine Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in ‘Henüz gündemimizde yok’ dediği Kıdem Tazminatı Fonu, beklendiği gibi bir kez daha masaya geldi. Geçtiğimiz hafta yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında Bakanlık, kıdem tazminatı uygulamasının kaldırılması ve yerine Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasını da içeren Ulusal İstihdam Stratejisi’ni, Türk-İş ve Hak-İş’in önüne koydu. Bakanlık, konfederasyonlardan 23 Şubat’a kadar konuyla ilgili görüş oluşturmasını ve bakanlığa sunmasını istedi. Kıdem tazminatı uygulamasının değiştirilerek, fona dönüştürülmesi de dahil mevcut sistemi bozmaya dönük her türlü girişimi genel grev nedeni sayacağını açıklayan konfederasyonların nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor. Türk-İş, kıdem tazminatı sistemiyle ilgili haberlere, “Bu haberlere gülün geçin” açıklaması yapmıştı.

 

Geçen hafta Çalışma Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, Türk-İş, Hak-İş ve TİSK’in katılımıyla toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nun gündemi Ulusal İstihdam Stratejisi oldu. Söz konusu belge, 2010 yılında hazırlanma aşamasında, esnek istihdam biçimleri de dahil olmak üzere işveren tarafının bastırdığı çok sayıda düzenleme içermesi nedeniyle işçi tarafından büyük tepki görmüştü. Ancak, hükümet çalışma hayatında söz konusu değişiklikleri yapmaya kararlı. Bu amaçla 2012 yılı içinde çok sayıda adım atılacağı biliniyor. Bu kapsamda hükümet özellikle Kıdem Tazminatı sistemini değiştirmeye dönük ilk ciddi adımı, konfederasyonlardan 23 Şubat’a kadar görüş isteyerek de atmış oldu.

 

Kaynak İşsizlik Fonu

 

Kıdem tazminatı uygulamasının kaldırılması ve yeni sisteme geçilmesini öngören belgede, yeni kıdem tazminatı sisteminde prim oranları belirlenirken ‘işverenin mevcut kıdem tazminatı yükünün artırılmayacağı’ özel olarak vurgulanıyor. Yeni Kıdem Tazminatı Fonu’nun kaynağı, ‘İşsizlik Sigorta Fonu’ olacak. Belgede konuyla ilgili, “Kıdem Tazminatı Fonu’na işverenin ödeyeceği prime geçici olarak İşsizlik Sigorta Fonu’ndan katkı yapılacaktır” deniliyor. 

 

Kıdem tazminatı yüksek bu da işgücü piyasasında katılık düzeyini artırıyor 

 

 

Kıdem tazminatıyla ilgili belgede genel çerçeve şöyle anlatılıyor:

 

 

Türkiye’de özellikle kıdem tazminatı miktarının yüksekliği işgücü piyasasının katılık düzeyini artırıyor.Kıdem tazminatının yüksekliği, işletmeler açısından önemli bir maliyet kaleminin ortaya çıkmasına neden oluyor.

 

Kıdem tazminatı reformu yapılarak ve bölgesel asgari ücret uygulamasına imkân tanınarak istihdam üzerindeki mali yüklerin öngörülebilir ve rekabet edebilir bir düzeye çekilmesi amaçlanmakta.

 

İstihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, işletmelerdeki finansal öngörülebilirliği artıracak ve işgücü hareketliliğini hızlandıracak kıdem tazminatı reformu yapılacak.Tüm işçilerin erişebileceği, bireysel hesaba dayalı, mali açıdan sürdürülebilir bir Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak.Kıdem tazminatı uygulaması kazanılmış hak kaybına neden olmayacak.

 

Kıdem Tazminatı Fonu gelirleri işveren tarafından yatırılacak olan primlerden oluşacak. Prim oranları belirlenirken işverenin mevcut kıdem tazminatı yükü artırılmayacak.Kıdem Tazminatı Fonu’na işverenin ödeyeceği prime geçici olarak İşsizlik Sigorta Fonu’ndan katkı yapılacak. 

 

En az 10 yıl kıdemi olan işçilere, işsiz kaldıkları dönemde kıdem tazminatı hesabından kısmen para çekme hakkı verilecek, hesapta kalan bakiye ise emeklilikte ödenecek.Bir yıllık çalışma karşılığında verilen kıdem tazminatı miktarı, uzun vadede OECD ortalamasına çekilecek.

Mevcut mevzuatta kadının çalışmamasını ödüllendiren, evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alınması, emeklilik yaşı ebeveynden bağlanan emekli maaşı ve çeyiz parası vb. gibi düzenlemeler gözden geçirilecek. 

 

 

TÜRK-İŞ: İlave görüşe gerek yok tavrımız net genel greve gideriz 

 

 

Türk-İş, kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları ve esnek çalışma biçimlerinin yer aldığı istihdam stratejisi ve eylem planı hakkında ilave ve yeni herhangi bir görüş bildirmeme kararı aldı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Çalışma Bakanlığı’na bir yazı göndererek, şunları bildirdi: “Üçlü Danışma Kurulu’ndaki sunum, strateji ve eylem planı taslaklarının içeriği değerlendirildiğinde egemen olan temel yaklaşımın; kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları, esnek çalışma biçimleri ile işgücü piyasasının esnekleştirilmesi olduğu, konfederasyonumuzun yüksek duyarlılık gösterdiği ve yazılı olarak bildirdiği bu konudaki hususların dikkate alınmadığı görülmektedir. Konfederasyonumuz, kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları ve esnek çalışma biçimlerinin yer aldığı istihdam stratejisi ve eylem planı hakkında, ilave ve yeni herhangi bir görüş bildirmeyecektir. Konfederasyonumuz, bu konularda bakanlığınızca ayrıntılı ve gerekçeli olarak gönderilip, tarafımızca incelenip görüşlerimiz bildirilmeden, istihdam stratejisi ve eylem planına onay vermeyecek ve gerekirse bu konuda düzenlenecek toplantılara da katılmayacaktır.” 

 

 

1.5 milyon kişinin primini devlet ödeyecek 

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kişi başına düşen aylık geliri asgari ücretin üçte birinin yani 295 lira 50 kuruşun altında olan 1 milyon 492 bin 204 kişinin priminin devlet tarafından ödeneceğini bildirdi. Bakan Çelik, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tüm vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını hatırlattı. Söz konusu tarihten itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı vakıflara başvuran, yeşil kartlılardan vizesi dolanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 2 milyon 56 bin 967 vatandaşın gelir testin sonuçlandığını ve bu kişilerin tescilinin yapıldığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti: “Bu kişilerin yaptırdığı gelir testi sonucuna göre, kişi başına düşen aylık geliri asgari ücretin üçte birinin yani 295 lira 50 kuruşun altında olan 1 milyon 492 bin 204 kişinin primi devlet tarafından ödenecek. Kişi başına düşen aylık geliri, brüt asgari ücretin üçte biriyle (295 lira 50 kuruş) asgari ücret (886 lira 50 kuruş) arasında olanların sayısı da 498 bin 204 kişidir. Bu kişiler aylık 35 lira 46 kuruş prim ödeyecek. Kişi başına düşen aylık geliri, asgari ücretle (886 lira 50 kuruş) asgari ücretin iki katı (1773 lira) arasında olanların sayısı 54 bin 548. Bu kişiler aylık 106 lira 38 kuruş prim ödeyecek. Kişi başına düşen aylık geliri, asgari ücretin iki katından (1773 lira) daha fazla olanların sayısı 12 bin 11 kişi. Bu kişiler ise aylık 212 lira 76 kuruş prim ödeyecek.”


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR