• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

İTO Başkanı Avdagiç'ten istihdam için 'ekonomi dostu iş kanunu' vurgusu

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "444 bin firmanın temsilcisi olarak, söylemeliyim ki Türkiye'nin arzu ettiği istihdam hedefine ulaşması teşviklerin yanı sıra 'ekonomi dostu iş kanunu' çıkarmasıyla mümkün olacaktır." dedi.

EKONOMİ 10.01.2020 12:01:00 0
İTO Başkanı Avdagiç

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “444 bin firmanın temsilcisi olarak, söylemeliyim ki, Türkiye’nin arzu ettiği istihdam hedefine ulaşması teşviklerin yanı sıra ‘ekonomi dostu iş kanunu’ çıkarmasıyla mümkün olacaktır.” dedi.

Avdagiç, ocak ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İTO'nun 2020 yılı itibarıyla 444 bin 700 üyeye ulaştığını söyledi.

Geçen ay tanıtılan Türkiye'nin Otomobili'ni ülkenin yarınları adına büyük coşku ve heyecanla karşıladıklarını belirten Avdagiç, projeyle Türkiye'nin yeni ekonomiye ve teknolojilere doğru güçlü bir hamle yaptığını dile getirdi.

Avdagiç, kendilerinin bu projeyi sadece satış bazlı değerlendirmediklerini vurgulayarak, "Türkiye'nin Otomobili, Türkiye'de yeni ve ileri teknoloji yatırımlarına zemin hazırlayacaktır. Yüksek teknoloji yatırımlarına ivme kazandıracak ve ülkemize yeni yatırımlar çekecektir." ifadelerini kullandı.

Yeni yıla yeni ümitler ve hedeflerle başladıklarını belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

"2019'a para piyasaları bir hayli kötümser girerken hükümetimiz çok daha iyimser hedeflerle başlamıştı. Geçen bir yıllık sürecin sonunda, haklı çıkanın kim olduğunu, bugün çok daha net biçimde görebiliyoruz. Biz de İTO olarak, Türkiye’ye güvenen ve haklı çıkan tarafta olmanın gururunu yaşıyoruz.

2020'de Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde ekonomik hedefler daha da yukarıya taşındı. Bizce de 2020 yılı büyümesi 2019’a göre inşallah çok daha iyi olacak. Ekonomimizde olumlu gelişmeler sadece baz etkisinden kaynaklanmıyor. Türkiye ekonomisi baz etkisi dışında da toparlanmaya başladı. Bu yıl, toparlanmanın daha da yaygınlaştığını göreceğiz."

"Özellikle son 5 çeyrektir gerileyen özel sektör yatırımları, bu yıl ileriye gitmeli"

Şekib Avdagiç, 2019'un son çeyreğinde yüzde 5 olması beklenen büyüme oranının 2020'nin ilk çeyreğinde de güçlü olacağına işaret ederek, "Bir yandan kamu harcamaları büyümeye destek verirken, diğer yandan Merkez Bankası ve kamu bankalarının faiz indirimleri ile birlikte krediler artıyor. Kredilerdeki canlanmanın tüketimi ve dolayısıyla stok artışını tetiklemesini bekliyoruz." diye konuştu.

2020’de öngörülen büyüme hedefinin yüzde 5 seviyesinde olduğunu hatırlatan Avdagiç, şöyle devam etti:

"Yüzde 5'lik büyüme hedefinin temel dinamiklerini ise özel sektör belirliyor. Özel sektör tüketiminde yüzde 4,9 olan öngörü, özel sektör yatırımlarında ise yüzde 12,1 artış bekleniyor. Özellikle son 5 çeyrektir gerileyen özel sektör yatırımlarını, bu yıl ileriye gitmesi açık bir gereklilik olarak önümüzde duruyor.

Geçen yıl yatırımları kamu sırtlamıştı. YEP'e göre, bu yıl kamunun payı küçülecek. Dolayısıyla görev bize düşüyor. İşte biz 2020 yılını yatırım yılı ilan ederken, üzerimize düşen bu görevin farkındaydık, şimdi de tüm üyelerimizden bu konuda gayret göstermelerini bekliyoruz."

"Her bir puanlık artış, 110 bin civarında kişiye yeni iş fırsatı sağlıyor"

İTO Başkanı Avdagiç, büyüme hızındaki artışın işsizlik ile mücadeleye büyük destek verdiğini kaydederek, "Büyümede her bir puanlık artış, 110 bin civarında kişiye yeni iş fırsatı sağlıyor. Dolayısıyla büyüme rakamı istihdam için büyük önem arz ediyor. İşsizlikteki artış eğilimi ağustostan bu yana yönünü aşağıya çevirdi. İnşaat sektöründeki ılımlı toparlanma ve turizm başta olmak üzere hizmetler tarafındaki istihdam artışı, işsizlikte en kötünün geride kaldığına işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, ekonomideki ılımlı toparlanmanın yeni istihdam kapasitesi oluşturacağını belirterek, işsizlik oranının 2020'de yüzde 10 seviyesine ineceği öngörüsünde bulundu.

Kalıcı ve sürdürülebilir istihdam artışı için yatırım ve üretim faaliyetlerinin hız kazanmasının önemini vurgulayan Avdagiç, "444 bin firmanın temsilcisi olarak, söylemeliyim ki, Türkiye’nin arzu ettiği istihdam hedefine ulaşması teşviklerin yanı sıra ‘ekonomi dostu iş kanunu’ çıkarmasıyla mümkün. Emekçimizin üretime katkısını halel getirmeden, yatırım yapan firmalarımızın korunmasının da çok önemli olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Ülke olarak geçen yıl enflasyonda büyük bir başarı yakaladık. Büyümede 2020 yılı hedefi olan yüzde 8.5’lik hedefi de yakalayacağımıza inanıyoruz. Yeter ki, döviz kurlarının istikrarına, kamu harcama disiplinine ve olumsuz fiyatlama davranışlarının kırılmasına özen gösterelim." ifadelerini kullanan Avdagiç, özellikle gıda fiyatlarında hava şartlarından kaynaklı öngörülenin dışında bir artış olmaması gerektiğini belirtti.

"Avrupa gerilerken, dünya yerinde sayarken, Türkiye ileri gitti"

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyonu etkileyebileceğine işaret ederek. ABD-İran geriliminden dolayı yaşanan petrol fiyatlarındaki yükselişin kısa vadeli ve sınırlı olmasını beklediklerini söyledi.

Dünyadaki gelişmelerin jeopolitik riskler hariç, genel olarak Türkiye ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olacağını ifade eden Avdagiç, şunları kaydetti:

"Türkiye 2019 yılında dünyadaki durağan ticarete rağmen ihracatını 180 milyar dolara taşımayı başardı. 2019 yılı ihracatımız, 2018’e göre yüzde 2,04 arttı. Bu artış çok önemli. Türk iş dünyası bu rakamı, dünya mal ihracatı yüzde 0 artışla yerinde sayarken, Avrupa ise eksi yüzde 0,6 geriye giderken yakaladı. Yani Avrupa gerilerken, dünya yerinde sayarken, Türkiye ileri gitti."

2020'de Avrupa’da ekonomisindeki durgunluğun aşılmasının Türkiye'nin ihracatına olumlu yansımaları olacağına işaret eden Avdagiç, "2020'de dünya ihracat hacminde yaşanacak iyileşmeler YEP'te ortaya koyulan 190 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmamıza da yardımcı olacaktır. Benim kanaatim, bu hedefe ulaşabileceğimiz hatta aşabileceğimiz yönündedir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, oyun kuran bir ülke olarak gücünü ortaya koyuyor"

Şekib Avdagiç, yüksek katma değerli ürün ihracatının artırılması çağrısında bulunarak, turizm gelirlerini hızla artırıp cari açık sorununa kalıcı çözümü kavuşturacak hedeflerin hayata geçirmesinin önemine işaret etti.

Türkiye'nin sadece ekonomik alanda değil, bölgesel bir oyuncu olarak da tarihsel hinterlandında ciddi ataklar gerçekleştirdiğine değinen Avdagiç, şunları kaydetti:

"Tarihsel bağlarla bağlı olduğu Libya ile imzaladığımız 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası' ile Doğu Akdeniz'deki hukuki ve ekonomik haklarımızı teminat altına aldık. Dost ve kardeş Libya Hükümeti'ne askeri yardım elini uzattık.

Hükümetimizin bu yöndeki girişiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin hakkı olan Akdeniz doğal gazının irademiz hiçe sayılarak ve ülkemiz dışlanarak, başka ülkelerce gasp edilmesine izin verilmemesini alkışlıyoruz. Bu konuda hükümetimizin attığı her adımın tam destekçisiyiz."

Enerji naklinin çeşitlendirilmesi bakımından Türk Akımı projesinin önemine de değinen Avdagiç, "Türkiye, oyun kuran, oyunun kurallarını belirleyen bir ülke olarak, gücünü ortaya koyuyor. Biz de İstanbul iş dünyası olarak Türkiye’nin daha da güçlenmesi için, menfaatlerini koruyacak, bekasını sağlayacak bu girişimlerin yanındayız." ifadelerini kullandı.

 AA


Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR