• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

İslami finansın 'Keynes'i' Adnan Büyükdeniz vefatının 10. yılında anılıyor

Katılım bankacılığının Türkiye'deki gelişiminde önemli katkıları olan, Albaraka Türk'ün eski genel müdürü Adnan Büyükdeniz, vefatının 10. yılında anılıyor.

EKONOMİ 18.10.2019 11:42:00 0
İslami finansın

 

Katılım bankacılığının Türkiye'deki gelişiminde önemli katkıları olan ve finans sektörünün duayenleri arasında kabul edilen Albaraka Türk'ün eski genel müdürü Adnan Büyükdeniz, vefatının 10. yılında anılıyor.

1958 yılında Adana'da doğan Adnan Büyükdeniz, 1974'te Türk-Amerikan Kültürel Mübadele Programı'ndan kazandığı burs ile Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Lise eğitimini ABD'nin Texas eyaletinde tamamlayan Büyükdeniz, 1976 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden 1980'de mezun oldu.

Aynı yıl yüksek lisans çalışmaları için Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden (TÜSİAD) aldığı burs sayesinde İngiltere'ye giden Büyükdeniz, London School of Economics'ten Bilim Master'ı derecesini aldı.

Yüksek lisans eğitimin ardından yurda dönen Büyükdeniz, 1983-1985 yıllarında TÜSİAD'da ekonomi araştırma uzmanı olarak çalıştı. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi'nde doktor unvanı alan Büyükdeniz, TÜSİAD'da 1985-1994 yılları arasında danışmanlık görevinde bulundu.

Albaraka Türk Katılım Bankası'nın kuruluşunda bankaya katılan Büyükdeniz, Albaraka'da kredi pazarlama müdür yardımcılığı, dış işler müdürlüğü, genel müdür başyardımcılığı görevlerinin ardından 2003'te atandığı genel müdürlük vazifesini ömrünün sonuna kadar yerine getirdi.

Yurt dışındaki çeşitli bankacılık ve yatırım fonu kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği de yapan Büyükdeniz, 1992-2000'de Marmara Üniversitesi'nde para teorisi ve politikası ile uluslararası iktisat dersleri verdi.

Büyükdeniz'in, "Türkiye'de Faiz Politikaları" isimli kitabı, Milliyet Gazetesi'nden 1992 yılında Ekonomi Birincilik ödülü aldı.

Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Büyükdeniz, 19 Ekim 2009'da İstanbul'da vefat etti. 

"Hükümet, Adnan Bey'i Merkez Bankası'na başkan yapmak istedi"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri ve Albaraka Türk Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Osman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Albaraka Türk Katılım Bankası'nın kuruluş yıllarında Adnan Büyükdeniz ile tanıştığını ifade ederek, "Ben sanıyorum Adnan Bey'den bir iki ay daha önce başlamıştım Albaraka'ya. Türkiye'de faizsiz bankacılık ve faizsiz finans oluşumunda birlikte görev aldık. Çalışma arkadaşı olarak yaklaşık 25 sene birlikte çalıştık." dedi.

Büyüzdeniz'in hem Müslüman hem de çalışan olarak çok iyi biri olduğunu söyleyen Akyüz, şunları kaydetti:

"Faizsiz finansal sistemin oluşumunda kendisinden Türkiye de dünya da istifade etti. Bu süreçte Adnan Bey, yurt içinde ve dışında faizsiz finans kurumlarında görev yaptı. Bosna'da faizsiz finans kuruluşunda yönetim kurulu üyesiydi. Güney Afrika'da kurulan faizsiz bankacılığın öğretilmesi konusunda görev aldı ve yönetim kuruluna girdi. Adnan Bey, iyi bir ekonomistti. Yurt içinde ve yurt dışında iyi eğitim almıştı.Üniversitede verdiği derslerle öğrencilere de hitap ediyordu. Kendisi aynı dönemde bankada da profesyonel olarak çalışıyordu. Yani Adnan Bey, hem teorik hem de pratik sahadaydı."

Akyüz, Büyükdeniz'in naif bir kişiliğe sahip olduğunu vurgulayarak, "Kimseyle takışmaktan ve tartışmaktan hoşlanmazdı. Herkesle iyi geçinmeye gayret ederdi. Gerektiğinde fedakarlık yapardı. Hakkaten çok naif bir arkadaşımızdı. Biz kendisinden çok istifade ettik. Arkadaşlarımızın yetişmesinde de onun çok ciddi katkıları oldu. Biz onu zamansız kaybettik. Cenabı Hakk'ın takdiri tabii. Biz kendinden çok memnunduk." diye konuştu.

Türkiye'nin de Büyükdeniz'den memnun olduğunu kaydeden Akyüz, "Hatta bir araya hükümet, onu Merkez Bankası'na başkan yapmak istedi. Maalesef o dönemdeki Cumhurbaşkanlığı makamını hükümet aşamadı. Hükümetin Adnan Bey'i Merkez Bankası başkanı yapma iradesi vardı, o iradeye yönelik kararnameler filan da hazırlandı ama tahakkuk etmedi. Meseleye ideolojik yaklaşan, o zaman ki Cumhurbaşkanlığı makamı Adnan Bey'i sırf ideolojik görüşleri sebebiyle, o makama uygun görmedi. Halbuki Adnan Bey'in teknik bilgisi, becerisi o işi çok rahat yapabilecek durumdaydı." ifadelerini kullandı.

Akyüz, Büyükdeniz ile kader birliklerinin olduğunu dikkati çekerek, özellikle 2001 krizinde Büyükdeniz'in canhıraş bir şekilde müesseseyi korumak için her türlü fedakarlığı yaptığına bizzat şahit olduğunu söyledi.

"Yöneticiliği boyunca çok insan yetiştirdi"

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan ise, Büyükdeniz'in mezuniyetinin ardından büyük uğraşlar vererek TÜSİAD'dan aldığı bursla London School of Economics'e gittiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ben de okulu bitirince Adnan Bey'in izinden devam etmek istedim. Aynı okula başvurdum ve kabul edildim ancak burs bulamayınca Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde lisans ve İşletme Bölümü'nde master yaparak akademik eğitimimi tamamladım. Ardından askere gittim. Döndüğümde Adnan Bey TÜSİAD’da ekonomi araştırma uzmanı olarak çalışıyordu ve oraya girmem için bana referans oldu. İşe başlamak için haber beklerken, Adnan Bey bu kez faizsiz finans modeliyle Albaraka'nın kurulmakta olduğundan bahsetti. Gidip görüştüm ve Albaraka'nın beşinci personeli olarak işe başladım. Benden bir süre sonra Adnan Bey de Albaraka ekibine katıldı. Ben proje ve yatırımlar müdürlüğünde iken o pazarlama müdürlüğündeydi. Adnan Bey'in de içinde yer aldığı güzel bir ekiple faizsiz finans sisteminin temellerini birlikte attık."

Albaraka'nın kurulduğu dönemlerde Büyükdeniz ile yoğun bir çalışma temposu içerisinde mesai yaptıklarını anlatan Uyan, "Adnan Bey o dönemde, bir yandan işlerimizi sürdürürken diğer yandan insana yatırım yapmamızın önemini her daim vurguluyordu. Bu halkanın devamlılığını sağlamak için insan yetiştirmemiz gerektiğini söylerdi. Yöneticiliği boyunca da çok insan yetiştirdi. Bilgisini paylaşmaktan hiçbir zaman çekinmedi. Çalışanlarına büyük değer verirdi. Kendisi farklı düşüncede olsa dahi onlardan fikirlerini paylaşmalarını isterdi." şeklinde konuştu.

Büyükdeniz'in çok nüktedan bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Uyan, Büyükdeniz'in dürüst, çalışkan, kibar ve beyefendi kişiliğinin sadece yakınları tarafından değil onu kısa bir süreliğine tanımış olan kişilerce de hemen fark edildiğini söyledi.

Uyan, "Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken ekonomiye yönelik vukufiyetinden dolayı Adnan Bey'e 'Keynes' derdik. İyi bir ekonomistti. Bilimsel çalışma disiplinine sahip, kararlı, araştırmacı bir kişiliğe sahipti. Bir konuda karar vermeden önce çok iyi araştırır ve tetkikler yapardı. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmasından hiç hoşlanmazdı. Hayatı boyunca çalışma disiplininden taviz vermedi. Adnan Bey, bilgisi, fikirleri, prensipleri ve kişiliğiyle günümüz gençlerinin örnek alması gereken bir şahsiyettir." değerlendirmesinde bulundu. 

Büyükdeniz'in sivil toplum kuruluşlarında ya kurucu oldu ya da hamilik yaptığını kaydeden Uyan, çok sayıda öğrencinin ABD'ye, Avrupa'ya eğitime gitmesine Büyükdeniz'in yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

AA


İzmit Belediyesi’nin yeni kadrosu hazır

Büyükakın: Daha güzel bir Kocaeli için yeniden yola çıktık

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

İşte Hat 161'in yeni güzergahı! Hat 41 ile çalışacak...

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Gölcük’teki atıl iş merkezi eğitim yuvası oldu

Bıyık, Gebze Belediyeler Birliği Başkanı oldu

Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR