• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,52% 0,02
  • EURO

    34,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2429,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

İngiltere'de seçimin gündemi ekonomi politikaları

İngiltere'de 2010 yılından bu yana uygulanan ağır kemer sıkma politikası, orta ve dar gelirlilerde kendisini hissettirirken erken seçim öncesi siyasi partiler, günlük hayata doğrudan etkisi olacak ekonomik vaatlere odaklanıyor.

DÜNYA 10.12.2019 11:46:00 0
İngiltere

 

İngiltere'de siyasi partiler, 12 Aralık Perşembe günü yapılacak erken seçim öncesi Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinin yanı sıra halkın günlük hayatına doğrudan etkisi olacak ekonomik vaatlere odaklanıyor.

İngiltere'de Haziran 2016'da yapılan AB referandumundan ayrılık kararının çıkmasından bu yana ülkede, politik tartışmaların neredeyse tamamı Brexit ekseninde yaşanıyor.

Düşük büyüme, artan borçlanma ihtiyacı, yaklaşık 9 yıldır devam eden kemer sıkma politikaları, artan yoksulluk, azalan sosyal yardımlar ve aksayan sağlık hizmetleri İngiltere'nin temel sorunları olarak sıralanırken, söz konusu sorunların çözümü ise Brexit sürecindeki ertelemeler ve belirsizlikler nedeniyle "hep başka bahara" ertelendi.

2010 yılından bu yana uygulanan ağır kemer sıkma politikası, orta ve dar gelirlilerin günlük hayatında kendisini hissettiriyor. Bu politikaların uygulayıcısı Muhafazakar Partili siyasetçiler bile artık kemer gevşetmek zorunda olduklarını kabul ederken, muhalefet partileri, artık Brexit gündeminden bunalan ve hayatlarına dokunan ekonomik iyileşmeleri görmek isteyen halka daha fazla kamu yatırımı vadediyor. 

Kemer sıkmanın acı faturası

Sosyal Ölçütler Komisyonu (SMC) verilerine göre, 66,4 milyon nüfuslu İngiltere'de yaklaşık 14,3 milyon insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yoksulluk sınırının altında yaşayanların 4,6 milyonu çocuk, 1,3 milyonu ise yaşlılardan oluşuyor.

Joseph Rowntree Derneği verilere göre, ülkede çocuk yoksulluğu, son 5 yılda yarım milyondan fazla artarak 4,1 milyona ulaştı.

İngiliz yardım kuruluşu Homeless Link verilerine göre, ülke genelinde 2010 yılından bu yana sokakta gecelemek zorunda kalan evsizlerin sayısı yüzde 169 arttı. İngiliz yardım kuruluşu The Trusell Trust'ın verilerine göre, İngiltere'de Nisan 2018-Mart 2019 döneminde 1,6 milyon kişi gıda bankalarına başvurmak zorunda kaldı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu yılın nisan ayında yayımlandığı verilere göre, dünyanın en büyük 5'inci ekonomisi durumunda olan İngiltere'de artan evsizlik ve yoksulluk, artık toplumun kanayan bir yarası durumunda.

Kemer sıkma politikalarının artık işe yaramayacağının farkında olan siyasi partiler, 12 Aralık'ta yapılacak erken genel seçimde seçmenin günlük hayatını etkileyecek ekonomi vaatlerini öne çıkarıyor.

Muhafazakarların vaadi Brexit sonrası refah

Yakın tarihinin en önemli seçimlerinden birine hazırlanan İngiltere'de, sadece gelecek 4-5 yıllık dönemde değil, 12 Aralık'ta aynı zamanda Brexit nedeniyle gelecek nesillerin yaşam standartları da oylanacak.

2010 yılından bu yana ama tek koalisyonla, ama tek başına, ama dışarıdan destekle iktidarını koruyan parti, yürüttüğü kemer sıkma politikaları ve kamu harcamalarındaki kesintiler nedeniyle eleştirilerin hedefinde bulunuyor. Son 10 yıllık dönemde ekonomide iyi ya da kötü giden her ne varsa tek müsebbibi iktidardaki Muhafazakar Parti olarak görülüyor.

Muhafazakar Parti, manifestosunda, İngiltere'de hızlı bir büyüme ve kemer sıkma politikalarından çıkışı vadediyor. Muhafazakar Parti, ekonomi politikalarının ilk sırasına ülkenin çökmek üzere olan ulusal sağlık sistemi (NHS) ve güvenlik hizmetlerine yapılacak yatırımları koyuyor.

Her fırsatta aksaklıklar karşısında Brexit'i işaret eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kendisine yeterli çoğunluğun verilmesi halinde bu konunun halledileceğini ve hemen ardından hayati önemdeki diğer konulara eğileceğini belirtiyor.

Yeniden iktidara gelmesi halinde 50 bin yeni hemşirenin işe alınacağı vaadinde bulunan Muhafazakar Parti, yıllık sağlık sistemi bütçesinin 2023-2024 dönemine kadar 149 milyar sterline çıkarılmasını hedefliyor. İngiltere'de halihazırda sağlık sisteminin yıllık bütçesi 120 milyar sterlin seviyesinde bulunuyor.

Özellikle son dönemde Londra'da artan bıçaklı saldırılar ve terör olaylarına cevap verilebilmesi amacıyla 20 bin polisin daha istihdam edileceğini vadeden Muhafazakar Parti'nin bir diğer vaadi ise göçmenlik sisteminin değiştirilmesi oldu. Parti, uzun zamandır ülkede tartışılan göçmenlik sisteminde Avustralya'yı örnek alarak vasıflara ve yeteneklere göre puanlamanın yapıldığı yeni bir sisteme geçmek istiyor. 

İşçi partisinin vaadi NHS, kamulaştırma ve gelir adaleti

İngiltere'de ana muhalefet konumunda olan İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, uzun yıllardır "halkçı ve adil ekonomi" söylemi ile biliniyor.

12 Aralık'taki seçim kampanyasının merkezine Brexit'ten ziyade son 10 yıldır devam eden kemer sıkma politikalarını koymayı tercih eden Corbyn, ülkede sosyal yardımlar ve kamu harcamalarının azaltılmasının sağlık ve güvenlik alanında büyük bir yıkıma neden olduğunu savunuyor. Bu kapsamda İşçi Partisi'nin ilk ve en önemli vaadi, ülkenin sağlık bütçesinin 34 milyar sterlin artırılarak 155 milyar sterlin seviyesine çıkarılması oldu.

İngiltere'nin İşçi Partili Gölge Maliye Bakanı John McDonell, toplumun zengin kesiminden alınacak vergilerle sağlık sisteminin finanse edilebileceğini savunuyor.

İşçi Partisi, Brexit konusunda AB ile yeni bir anlaşmanın 3 ay içerisinde müzakere edilmesini ve 6 ay içerisinde bu anlaşmanın AB'de kalma seçeneği ile birlikte referanduma sunulmasını planlıyor. Partinin bir diğer planı ise ülkede saatlik asgari ücretin 8,21 sterlinden 10 sterline çıkarılması oldu. İşçi Partisi, 2030 yılına kadar ülkede karbon emisyonunun ise sıfır seviyesine indirilmesini amaçlıyor.

Öte yandan, İşçi Partisi, ülkedeki 6 büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi, su şirketleri, raylı ulaşım şirketleri ve posta şirketi Royal Mail'in kamulaştırılmasını planlıyor. Parti, aynı zamanda iktidara gelmesi halinde telekomünikasyon şirketi British Telecom'un internet hizmetlerinin de kamulaştırmadan sonra tüm halka ücretsiz verilmesi vaadinde bulunuyor. Partinin bir diğer dikkati çeken vaadi ise yılda 100 bin sosyal konutun inşa edilerek dar gelirlilerin konut ihtiyacının sağlanması oldu.

Liberallerin vaadi Brexit'i durdurmak

İngiltere'de siyasi partiler içerisinde ülkenin AB'den çıkışının durdurulmasını vadeden Liberal Demokrat Parti'nin sloganı "Brexit'i durduralım, daha parlak bir gelecek inşa edelim" olurken, partinin lideri Jo Swinson, iktidara gelmesi halinde 50. maddeyi yürürlükten kaldıracağını ve Brexit sürecini sonlandıracağını taahhüt ediyor.

Liberal Demokrat Parti, iktidara gelmesi halinde AB'den çıkışın durdurulmasıyla ülkede büyümenin artacağını, bununla orantılı olarak vergi gelirlerinin 50 milyar sterlin artacağını, bunun da kamu yatırımlarında kullanılabileceğini savunuyor. Parti, Brexit'in durdurulması halinde 39 milyar sterlin seviyesindeki boşanma tazminatının da ödenmesine gerek kalmayacağını vurguluyor.

Liberal Demokrat Parti de diğer partiler gibi ülkenin sorunlu sağlık sistemine yapılacak yatırımların artırılacağını belirtiyor. Bu kapsamda NHS'ye yapılan yıllık yatırımların, gelecek 5 yıl boyunca toplam 35 milyar sterlin artırılması hedefleniyor. Ülkenin elektrik üretiminin yüzde 80'inin 2030 yılında kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi vaadinde bulunan parti, 20 bin öğretmenin istihdam edilmesini ve haşhaşın (cannabis) yasalaştırılmasını planlıyor.

Parti, aynı zamanda dar gelirlilerin konut sahibi yapılması için yılda 300 bin konutun inşa edilmesi vaadinde bulunuyor.

 AA


Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR