• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00

İmzalar atıldı: Kendimiz yapmasaydık 3 katını öderdik

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Boğazlarında Yerli ve Milli Gemi Trafik Sistemi Projesi'nin bedelinin 59 milyon Türk Lirası...

POLİTİKA 15.12.2017 14:58:00 0
İmzalar atıldı: Kendimiz yapmasaydık 3 katını öderdik

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Boğazlarında Yerli ve Milli Gemi Trafik Sistemi Projesi'nin bedelinin 59 milyon Türk Lirası olduğunu belirterek, "Ülkemiz imkanlarıyla yapmasaydık belki bunun iki üç misli rakamlardan bahsediyor olacaktık" dedi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk Boğazlarında Yerli ve Milli Gemi Trafik Sistemi İmza Töreni'ne katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada Bakan Arslan, "Hazıra konabilirdik, hazır test edilmiş, daha önce uygulamaya girmiş sistemler var, onların birini satın alıp yolumuza devam edebilirdik. Ancak 15 yıldır Cumhurbaşkanımızın "Dışa bağımlılığımızı azaltmazsanız özgürleşemezsiniz, dışa bağımlılığımızı azaltmazsanız kararlarınızı kendiniz alamazsınız" talimatını hep kulağımıza küpe yaptık" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanlığının, Savunma Sanayi Müsteşarlığının sadece savunma amaçlı sistemler geliştirmediğini anlatan Arslan, "Savunmamızı güçlendirdikçe, savunmamızı dışa bağımlılıktan kurtardıkça yerli ve milli gemiler de dahil aynı zamanda kabiliyetlerimizi artırıyoruz. Bu kabiliyetleri bugün de görüyoruz ki başka alanlarda kullanma şansınız doğuyor" ifadelerini kullandı.

"MİLLİ VE YERLİ OLARAK KABİLİYETLERİ ÇOK DAHA ÜST SEVİYEDE OLAN YENİ BİR SİSTEM KURUYORUZ"

Türk Boğazlarında Yerli ve Milli Gemi Trafik Sistemi'ne ilişkin Arslan, "Milli ve yerli olarak kabiliyetleri çok daha üst seviyede olan yeni bir sistem kuruyoruz. Sadece gemi trafik hizmetleri sisteminin yeniden ve daha üst seviyede yazılması, hazırlanması, kurulması değil, yeni sistemlerle ilgili de ihale süreçlerimiz olacak. Bu işbirliği bundan sonra da diğer işbirliklerinin yolunu açmış olacak. Bununla da kalmayacağız, bu kabiliyetimizi artık biz dışarıya vereceğiz. Biz başkalarının yaptığı gibi damla damla vererek ve adeta burnumuzdan getirerek yaptıkları paylaşımlarda olduğu gibi değil, cömertçe, ortak olarak yurt dışındaki firmalarla işbirliği yapacağız. Elde ettiğimiz kabiliyetleri bütün bu ülkelerle paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

Bakan Arslan, denizcilikle ilgili ise, "Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90'ı deniz taşımacılığıyla gerçekleştiriliyor. Deniz yolu yüklerin tek seferde, büyük miktarlarda, ucuz, çevre dostu ve emniyetli bir şekilde taşınması imkanını sağlıyor. Bu havayolu taşımacılığına göre 14 kat, karayolu taşımacılığına göre 6,5 kat, demiryolu taşımacılığına göre de 3,5 kat daha ekonomik bir taşıma türüdür. AK Parti hükümetleri olarak 15 yıldır göreve geldiğimiz günden beri denizciliğin önemini bilerek, çok bu sektörün stratejik sektör olduğunu düşünerek bu sektöre çok ciddi kolaylıklar yaptık. Sektör 15 yılda adeta sadece denizcilerimizin değil, denizlerimizin yolunu açık etmek adına ne gerekiyorsa yapıldı. Bu konuda yasal düzenlemeler başta olmak üzere hem sektörün hem ticaret erbabının önünü açtık. Uluslararası liman sayısını arttırdık, 174 uluslararası limanımız var. Gemileri uydu yoluyla izleme imkanı sağlayan uzak mesafeden gemilerin tanımlanması ve izlenmesi sistemini kurduk. Şu anda Türk boğazları, özellikle Türk bayraklı gemileri kara sularımızda takip ediyoruz. Boğazdan yılda 50 bin gemi geçiyor. Ortalama 10 bin tehlikeli madde taşıyan gemi geçiyor, bu yılda yaklaşık 140 milyon ton petrolün boğazlardan geçmesi anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"PROJE BEDELİ 59 MİLYON TÜRK LİRASI"

Gelişen teknolojiler karşısında günümüz ihtiyaçlarını karşılamak adına sistemleri yenileme ihtiyacı olduğunu kaydeden Arslan, "Bu imza töreni bu anlama geliyor. Sistemleri yenilerken dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırıp çok daha güvenli bir sistem kurmuş olacağız. 15 yıldır yaptığımız gibi milli ve yerli imkanlarda bu sistemi en iyi şekilde kurup, burada da kalmayıp ihracatını yapacağız. HAVELSAN ve ASELSAN birçok kabiliyetleri olan, iş yapan güzide kurumumuz. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzle yaptıkları bu işbirliği çerçevesinde inşallah bundan sonra hem kaynak kodları ülkemizde olacak hem bilgi güvenliği anlamında çok önemli bir iş yapmış olacağız. Gemilerden kaynaklanabilecek emniyet risklerinde daha da aşağıya indiren bir sistemi kurmuş olacağız. Proje bedeli 59 milyon Türk lirası. Hiç şüpheniz olmasın ki ülkemiz imkanlarıyla yapmasaydık belki bunun iki üç misli rakamlardan bahsediyor olacaktık. Dolayısıyla rakam sizi aldatmasın ama rakam dışa bağımlığın azaltılması konusunda önemli" dedi.

Bakan Arslan, şöyle konuştu:

"En önemlisi de inşallah bundan sonra insansız gemi trafik hizmetleri kulelerinde bulunan radar ve otomatik tanımlama sistemlerinden alınan denizüstü verileri Gemi Trafik Merkezinde bulunan operatörlerin önüne ekranlara aktarılabilecek. Boğazlardan geçen gemilerin bilgileri kendi güvenli veri tabanımızda sağlanabilecek. Gemilere ait bu bilgiler anlık olarak ihtiyaç duyan diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızda da oluşturulacak sistemle entegre sistemle paylaşılabilme imkanı sağlayacak. Nitekim yedekleme kapasitesi artırılacak. Radyo yön bulucular ile de yoğun gemi trafiği olan bölgelerde telsiz çağrılardan gemiler tanımlanabilecek, verilerin ve görüntülerin analizi yapılabilecek. Gemi manevralarına esas ani değişimler veya karşı yönden gelen geminin çatışma riski sistem üzerinden tehlike sinyali diye verilerek uyarı yapacak. Türk boğazlar bölgesinde bulunan 16 trafik gözetleme istasyonuna 14 yeni kamera kurulacak, bu kameraları da yine HAVELSAN ve ASELSAN geliştirmiş olacaklar."

"15 NİSAN 2019'DA HİZMETE SUNMUŞ OLACAĞIZ"

"16 ay içerisinde inşallah bu projeyi bitirip 15 Nisan 2019'da hizmete sunmuş olacağız" diyen Arslan, "Bu imza parasal değer olarak çok yüksek paralara tekabül eden bir imza olmayabilir ama milli ve yerlilik, dışa bağımlılığın azaltılması adına çok anlamlı ve önemli bir imza. Buradan elde ettiğimiz kabiliyetlerle inşallah biz katma değeri yüksek olan ihracatın da önünü açmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Bakan Arslan, Bakan Canikli, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz ve HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay proje için imzaları attı.

İmzalar atıldı: Kendimiz yapmasaydık 3 katını öderdik

İmzalar atıldı: Kendimiz yapmasaydık 3 katını öderdik

İmzalar atıldı: Kendimiz yapmasaydık 3 katını öderdik


Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

GTÜ'den Bağımlılıkla Mücadeleye Destek 

Çocuk kulüplerinde 23 Nisan coşkusu

23 Nisan coşkusu Harikalar Sahili’nde yaşanacak

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Kocaeliler doğa yürüyüşünde buluştu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR