• BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,45% 0,05
  • EURO

    34,68% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2480,53% -0,22
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16

Hükümetten ekonomiye büyük destek!

Sanayiciye destek paketiyle yerli ürün teşvik bedelleri artırılacak, Ar-Ge destekleri kur oranında yükseltilecek, alacaklar 2019’a ertelenecek, yerli ürüne fiyat farkı getirilecek, marka ve patent ücretleri azaltılacak...

EKONOMİ 18.08.2018 12:37:00 0
Hükümetten ekonomiye büyük destek!

Son dönemde, ekonomik temeli olmayan para hareketleri karşısında reel sektörün korunması amacıyla 2 büyük paket açıklandı. Paketlerin ilki, sabah saatlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasıyla duyuruldu. Reel sektörü rahatlatmayı amaçlayan paketle kredi gecikmeleri, kur artışı sebebiyle ortaya çıkan limit sorununu çözmeyi, çek ödemelerinde yaşanan gecikme, ‘mücbir sebep’ sayılarak şirketlerin kara listeye girmesini önlemeye yönelik paket sektörde büyük bir rahatlamaya sebep oldu. İkinci paket ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından geldi. Sektörün talepleri dikkate alınarak hazırlanan pakete, en az 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen ürün grubunun yerlileştirilmesi çalışmalarının başlatılması amaçlanıyor. KOBİ’lerin bazı ödemeleri 2019 yılına ertelenirken, bu kuruluşların uluslararası pazarlara açılması için 300 bin liraya yakın destek verilmesine, ayrıca işletmelerin marka tescili, kalite belgesi gibi işlemlerinde masrafların yüzde 25 indirilmesi de yine pakette yer alan önemli maddeler arasında yer aldı.

ÇARKLAR DAHA DA HIZLANACAK

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, iş dünyasının talepleri doğrultusunda dev bir üretime destek paketi açıklandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın bayram öncesi açıkladığı, sanayiciye ‘müjde’ niteliği taşıyan pakette ncelik yerlileştirme, KOBİ’lerin giderlerinin azaltılması başta olmak üzere çok önemli destekler yer alıyor. Bakan Varan, paket hazırlanırken, ara malı ithalatını oluşturan 2 bin 739 ürünün incelendiğini, buna göre 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmalarına başladıklarını söyledi. Paketin parasal genişlemeye yol açmadan, sıkı maliye politikalarına uyumlu şekilde hazırladığını ifade eden Varank, paketteki maddelere ilişkin detayları da açıkladı.

Buna göre, yaklaşık 30 milyar dolara karşılık gelen 2 bin 739 ürün grubunda yerlileştirme çalışması hızlı başlatılacak, ürünlerin kamuda tercih edilmesi halinde yüzde 15 zorunlu fiyat avantajı sağlanması mekanizması oluşturulacak.

Teşvik belgelir yatırımcıya arazi tahsisi yapılacak. Yatırım teşvik belgesi almış firmaların yatırım yeri bulma süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalanarak hızlandırılacak.

1500 projeye 500 milyon lira destek sağlanacak. Bu, yerel potansiyelin harekete geçirilmesi, refahın tüm yurda dengeli yayılmasını sağlamak amacıyla kalkınma ajansları aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Teknolojiye yeni destek de yine pakette. Teknoloji geliştirme bölgelerine toplam 100 milyon lira destek verilecek. Tamamlanma aşamasına gelen teknoparklara özeldestek verilecek.

Yeniş iş geliştiren sektörler ve girişimcilik alanlarına 60 milyon avroluk fon yatırımcıların hizmetine sunulacak.

Temel bilimler mezunlarına istihdam desteği, aylık brüt asgari ücret tutarında ücret ödenmesi şeklinde gerçekleşecek. Bu kapsamda yıl sonuna kadar 15 milyon lira ayrıldı.

2 bin 739 ürün grubu, teknoloji seviyesi, ithalat içindeki payı incelendi. Buna göre en az 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmaları başlatılacak. Yerli ürünlere fiyat avantajı, orta ve yüksek teknoloji ürün grupları için kamu ihalelerinde yerli ürünlere yüzde 15 zorunlu fiyat avantajı tebliğinin etkin şekilde uygulanması için takip mekanizması oluşturulacak. Aynı zamanda yerli ürünlerin korunması, yerli üreticinin haksız rekabete maruz kalmasını önlemek amacıyla ithal sanayi ürünlerinin can, mal ve çevre güvenliği açısından denetimi artırılacak.

REEL SEKÖTERE KALKANLA KORUMA

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Hazine ve Maliye Bakanlığının bu tedbirlerle reel sektörü kalkanla korumaya aldığını belirterek kredilerin geri çağrılması, nakit akışını bozması gibi endişelerin bertaraf edildiğini söyledi. Tavsiye kararlarının reel sektörün 3 kritik talebine karşılık olduğunu söyleyen Avdagiç “Birincisi reel sektör yeni krediye ulaşılabilecek. İlave teminat baskısı olmayacak. Örneğin 3 milyar dolar kredi kullandınız. Karşılığında 12 milyon TL teminat verdiniz. Dolar 4 TL’den 6 TL’ye çıkınca teminatın 18 milyon liraya yükselmesi gerekiyor. Şimdi banka aradaki fark kadar ilave teminat istemeyecek. Kredi geri çağrılmayacak, çekler geciktiğinde kara listeye girme riski olmayacak. Çünkü ödenmeme durumu ‘mücbir sebep’ sayılacak” dedi.

KUR AYARI

TÜBİTAK, Ar-Ge Başlangıç Destek Programında yer alan 500 bin lira proje bütçesinin üst sınırı 600 bin liraya çıkarılacak. TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’nda proje destek üst sınırları 200 bin liraya yükseltilecek. TÜBİTAK sanayi destekleri kapsamında kur farkı dolayısıyla oluşacak maliyet artışlarına destek olunacak. Ar-Ge’nin ticari ürüne dönüşümü için 50 milyon lira üretim yatırım desteği sağlanacak.

KREDİ KORUMA GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, reel sektörü koruyacak tedbir paketi, Türkiye Bankalar Birliği tavsiyesi çerçevesinde açıklandı. Bankacılık sektörünün, reel faaliyetleri destekleme talebi doğrultusunda hazırlanan pakete göre, sektörün kur oynaklığından kaynaklanan kredi ve ödemelerinin gecikmesi halinde yaşayacakları sıkıntıların hafifletilmesi hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye Bankalar Birliğinin tavsiyesiyle reel sektörümüzü banka kredileri kapsamında rahatlatıcı bir dizi tedbiri bugün itibarıyla devreye alıyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kredi kanalları açık tutulmaya, firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen vade ve fiyatlamada esneklik sağlanmaya devam edilecek.

Kur atrışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak.

Kredi kapama talebi yapılmayacak.

Yine kur etkisiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek.

8 Ağustos’tan itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezine ‘mücbir sebep’ koduyla bildirilebilecek. Bu uygulama, firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek.

FRANSA'DAN DESTEK SÖZÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün akşam Fransız Finans Bakanı Bruno Le Maire ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Albayrak ile Le Maire’nin görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım adımları ele alındı. Bakanlar, ABD’nin söz konusu uygulamalarına karşı birlikte ve işbirliği içerisinde hareket etme kararı aldı. Albayrak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Le Maire’nin yaptığı Türkiye’ye destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirdi ve teşekkür etti. İki bakan, 27 Ağustos’ta Paris’te bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.

ÜCRETLER KALDIRILACAK

Yatırımcının üzerindeki bürokratik yükü hafifletmek için yatırım teşvik belgesi başvuru ücreti kaldırılacak. TSE hizmet ücretleri ve ihracatçının belge ihtiyacında bedellerle marka ve patent, marka tasarım başvuru ücretleri yüzde 25 indirilecek. Patent, marka ve tasarımla ilgili gecikme cezalarındaki paylar yeniden yapılandırılacak.

KREDİ PAKETLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve çatısı altındaki odaların iş birliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığı bildirildi. Bu kapsamda, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla TOBB ve çatısı altındaki odaların iş birliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışılıyor. Detaylar kısa sürede açıklanacak.

ALACAKLAR ERTELENECEK

KOSGEB’in KOBİ’lerden bu yıl tahsil edeceği alacakları 2019’a ertelenecek. KOBİ’lerin ihracatını artıması için işletme başına 300 bin lira verilecek. 


Shea Butter Yüz Maskesi: Cilt Bakımında Doğal Bir Mucize

Nemlendiricili Duş Jeli ve Banyo Köpüğü: Cilt Bakımında Lüks Deneyim

Dayanıklı ve Uzun Ömürlü Raf Sistemleri

Başkan Çiftçi’ye ziyaretler sürüyor

Gebze’de Uluslararası Dağ Bisikleti Kupası Yarışları Düzenlenecek

Başkan Söğüt A takımı ile toplantı yaptı

23 Nisan’da bi dünya eğlence

Başkan hasta ve yaşlıların ayağına gitti

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Darıca’da parklar çocuklar için yaza hazırlanıyor

Başkan Bulut, Mart ayı ihracat verilerini değerlendirdi

Derince Cemevinde hızlı ilerleme

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında durum

Benzin ve motorin fiyatları

Bakıma giderken kaza yaptı, dorsenin takılı olmaması facianın önüne geçti

2 akrep yiyen şahıs öldü

İlk nikahını kıydı, cüzdanı geline verdi

Başkan Kocaman: "Bugün git, yarın gel anlayışı olmaz"

En çok erkeklerde görülüyor

Şarjlı süpürge patladı, evde mahsur kalan şahsı itfaiye kurtardı

Motosikletli 2 şüpheli park halindeki araçları kurşunlayarak kaçtı

Elektrikli battaniyeden çıkan yangın yatak odasını küle çevirdi

8 katlı binanın arka tarafında bulunan bahçede çıktı

Düğünde yeğenini öldüren sanık: "İsterseniz bana idam verin razıyım"

Saygın Apart'ta Konforlu Konaklama

Protez Göz Sağlam Gözünüzle Birebir Aynı Olabilir Mi

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR