• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Her gün içiyorsanız dikkat!

Kahvenin sizi uyandırmak dışında başka bir görevi daha olduğunu biliyor muydunuz?

SAĞLIK 15.11.2017 16:25:00 0
Her gün içiyorsanız dikkat!

Çoğu kişi için sabah kahvesi vazgeçilmezdir. Bir bardak kahvenin sizi uyandırmak ya da ayık tutmaktan başka görevleri de vardır. Sağlıklı bir ömür sürmek, bunama riskinin azalması, bu etkiler arasındadır. Ancak kahvenizi tarçın, portakal suyu veya Hindistan cevizi ile sağlıklı hale getirmeniz şartıyla...

Cleveland Clinic'in yaptığı araştırmalar; düzenli kahve içenlerde kalp rahatsızlığı, solunum hastalığı, kanser, inme, şeker hastalığı ve böbrekhastalığı gibi risklerin daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak, vücudunuzun alması gerekenden daha fazla kahve tüketimi ya da eklediğiniz zararlı ek gıdalar beklenmedik, yan etkilere neden olabilir. Mesela eklenen şeker, kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Bunun yerine bal ya da pekmez tercih edebilirsiniz. Bu, birçok kahve tiryakisi için zor olabilir ama her gün içtiğiniz kahvenin vücudunuz için yararını artırmak, zararlarını azaltmak için birkaç küçük ekleme ya da çıkartma yapmanız gerekli.

KRONİK BİR ALIŞKANLIK

Kahve alışkanlığınızın sağlıklı olduğundan emin olun çünkü bu alışkanlık size küçük bir ayrıntı gibi gelse de hayatınızın bütününü kapsayan kronik bir alışkanlıktır. Bu yazımda sizlere bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım. Sizlerle fazla kahve tüketiminin yan etkilerini ve kahvenizi sağlıklı, vücut dostu bir seçenek haline getirmenin yollarını paylaşacağım.

TARÇIN

Kahve alışkanlığınızı değiştirmeye klasik bir yöntemle başlayın. Birkaç küp şeker yerine bir çay kaşığı tarçın, kahvenizi lezzetlendirir ve yumuşatır. Saf toz tarçın (tarçınlı şeker değil) kullandığınızdan emin olun. Veya kahve çekirdeklerini birkaç tarçın çubuğu ile demleyerek tatlandırabilirsiniz.Yapılan bir araştırmada, her gün yalnızca 1/2 çay kaşığı tarçın tüketiminin, hücrelerin insülin duyarlılığını artırabildiğini göstermiştir. Bu, insülin direncine neden olan şekerin tam tersi etkidir.

PORTAKAL SUYU

Sizlerle Amerika'da ortaya çıkan ve henüz birçoğunuzun duymadığı bir yöntem paylaşacağım. Espresso ile portakal suyu karışımı şu sıralar Amerika'da en çok tercih edilen kahveler arasında yer alıyor. Birbirinden farklı ve lezzette turunçgiller yetiştiren ülkemiz sayesinde evlerinizde bu karışımı rahatlıkla hazırlayabiliriz. Bu karışımı tercih etmenizdeki nedeni size şöyle açıklayabilirim: Portakal suyu, doğal şekerdir ve espressoyu keyifli hale getiren bir tatlılığa sahiptir. Sadece 3/4 su bardağı portakal suyu, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 155'ini içerir. Eğer kahvenizle portakal suyunu karıştırmaya pek hazır değilseniz, soyduğunuz portakalın kabuklarını kahve fincanınızın ağız bölgesine yerleştirin ya da kahvenizin içine birkaç damla portakal suyu ekleyin. Böylece bu sağlıklı içeceğe adım adım alışabilirsiniz.

ŞEKERSİZ ÇİKOLATA TOZU

Kahve içine kakaolu toz karıştırmak; hücrelerde çevresel hasarları önlemeye yardımcı olan, beyin ve kalpteki kan akışını artıran bir antioksidan olan çikolata flavonoidlerinin faydalarını elde etmenin en kolay yollarından biridir. Bir parça kakao, şuruplu bir mocha'nın aksine şeker eklemeden saf çikolatanın zengin tadını kahvenize verecektir. Şekersiz ve yüzde 100 kakao tozu içeren bir ürün tercih edin.

VANİLYA ÖZÜ

Eğer vanilya vazgeçilmezlerinizdense şanslısınız. Çünkü şekerinizi kontrol altında tutmak için favori lezzetinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Unutmayın ki vanilya sadece bir lezzettir; bir şeker takviyesi değil. Bu nedenle şeker yerine kahvenize birkaç damla vanilya özü ekleyebilirsiniz. Vanilya özü, 0 kalori ve 0 şeker içerir. Eğer vanilyayla aranız pek yoksa işe bir damla vanilya şurubunun tadına bakmakla başlayabilirsiniz. Kahvenin faydaları kadar, fazla tüketildiğinde bazı yan etkileri de olabilir.

Bunlardan bazıları şöyledir:
Fazla sinirliyseniz, kahve tüketiminize dikkat edin. Kahve, sadece merkezi sinir sistemi uyarıcısı değildir; aynı zamanda adrenalin, dopamin ve glutamat artırırken, adenozin reseptörlerini bloke eder. Sinir sistemi aktivasyonu anksiyete, titreme, artan kalp atış hızı, sinirlilik ve bazen de öfke patlamalarına neden olabilir. Kalp rahatsızlığı olanlar kahve tüketime dikkat etmeliler.
Kendinizi gün boyunca yorgun hissediyorsanız bunun bir sebebi olabilir. Evet, bir bardak kahve sizi o an şarj ediyor gibi görünse de sonrasında daha büyük bir çöküşe sebep olabilir. Yurt dışında yayınlanan Nöropsikofarmakoloji dergisinde yer alan bir araştırmada kafeinin verimliliği düşürebileceği ve sıkı çalışanların gevşemesine sebep olabileceği ortaya çıkmıştır. Birçok kişi gün içinde uyanık kalmak için kafein takviyesine güvenir; ancak bu gerçekten yanlış bir düşünce olabilir. Gün boyunca enerjinizin bitmemesi için en güvenilir yol, sağlıklı yiyecekler tüketmektir.
Sık sık gözleriniz seğiriyorsa kahve tüketiminize dikkat edin. Göz seğirmenizin nedensiz yere ortaya çıktığını düşünüyor olabilirsiniz ancak Ulusal Sağlık Enstitüsü, göz seğirmesinin kafeinin üç etkisi arasında olduğunu söylüyor. Araştırmalar, kafeinin serotonin ve noradrenalin salgılanmasını tetiklediğini, bunun da nörotransmitteri uyararak kas ve sinir sisteminin aktivitesini artırıp serbest kalmasına neden olduğunu gösteriyor. Sıklıkla göz seyirmesi yaşıyorsan, kahve tüketimini azaltarak su tüketimini arttırmalısınız.
 

TUVALETİ NORMALDEN FAZLA KULLANMAYA BAŞLADIYSANIZ BUNUN BİR NEDENİ DE KAHVENİZ OLABİLİR

Kahve bir idrar söktürücüdür. İnsanların yaklaşık yüzde 30'unda müshil etkisi yaratabilir. Bilim adamları, kahvenin tuvalet yolculuğunu neden tetiklediğinden tam olarak emin değiller. Ancak hem kahvenin asidik içeriği, hem de bağırsak ve kolon üzerindeki uyarıcı etkisinin bunu tetikleyebileceği düşünülüyor. Bu etkiyi fazlasıyla yaşayanlar için espresso gibi koyu renkli kahveler önerilebilir.
Sağlıklı bir kahve deneyimi için içine Hindistan cevizi rendesi serpin
Kahvenizin içine ekleyeceğiniz şekersiz Hindistan cevizi rendeleri hem şeker ihtiyacınızı karşılayacak, hem de kahvenizi yumuşatacaktır. Kahvenizi demlerken çekirdeklerin yanına Hindistan cevizi koymayı unutmayın. Beyaz veya kahverengi şekerden daha sağlıklı olan organik Hindistan cevizi şekeri gibi bir tatlandırıcı seçin. Büyük bir değişiklik fark etmeyeceksiniz; fakat zamanla, neredeyse hiç çaba harcamadan, kahvenizin şeker içeriğini yüzde 25 oranında azaltmış olacaksınız. Hindistan cevizi şekeri vücudunuzdaki şeker metabolizmasına yardımcı olan krom ve diğer doğal mineralleri içerir.
Sağlıklı bir kahve deneyimi için organik kahve kullanmaya özen gösterin.

Kahve yetiştirilirken üzerine böcek ilacı gibi kimyevi maddeler püskürtülür; bu nedenle, organik olmayan bir şey seçtiğinizde sadece bir kahveden daha fazlasını vücudunuza sokmuş olursunuz. Kahvenizin güvenilir olmasına dikkat edin.


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR