• BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Her aileden 1 kişi felç olacak!

WHO'nun verilerine göre Türkiye'de her yıl tahmini 100 binin üzerinde kişi felç geçiriyor, felçin temelinde ise sağlıksız beslenme ve yüksek tansiyon yatıyor.

SAĞLIK 19.02.2013 15:18:00 0
Her aileden 1 kişi felç olacak!

Rakamlar bu haliyle dahi ürkütücü iken, Dr. Köksal Holoğlu ise felç ile ilgili daha korkutucu bir iddiayı gündeme getirdi.Çoğu zaman kimimizin telaffuz ederken dahi çekindiği bir hastalık; Felç. yani diğer bir adı ile de 'inme'. İnsanoğlunu çaresiz bırakan, sosyal yaşantısından koparan, uzun yıllar yatağa ve başkalarına mahkum eden bir hastalık.O yüzden akıllara dahi getirilmek istenmeyen bu hastalık sağlıksız beslenme, genetik faktörler, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı ile kalp rahatsızlıkları yüzünden her yıl giderek artıyor.Koruyucu tedavi yöntemleri ile alınmayan önlemler sonrası beyin damarlarında oluşan tıkanmalar ile birlikte meydana gelen inmeler sonucunda çok uzun süren tedavi süreçleri hem hastayı, hem de ailesini yıpratıyor.Dünyada sakat bırakan hastalıklar kategorisinde felç birinci sırayı alırken, ölümlü hastalıklar da ise ikinci sırada yer alarak her iki ihtimalde de ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor.

 

10 YIL İÇİNDE HER AİLEDEN 1 KİŞİ FELÇ GEÇİRECEK!

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı verilere göre Türkiye'de her yıl tahmini 130 bin kişi felç geçirirken, sağlık örgütünün verilerini değerlendiren Dr. Köksal Holoğlu ise felç ile ilgili çok çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı.Türkiye için hiç kimsenin bilmediği ilginç rakamların olduğunu öne süren Holoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı veriler ile ülke yaşlı nüfusu göz önünde bulundurulduğun da önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'de her aileden bir kişinin felç geçireceğini iddia etti.

 

NÖROLOGLARDAN TAM DESTEK!

Holoğlu'nun insanın tüylerini ürperten bu iddiasına Türkiye'nin Nöroloji alanın önde gelen isimlerinden de destek geldi. Doç. Dr. Serdar Dağ, Holoğlu'nun öne sürdüğü iddiada yer alan tahminin iyimser olduğunu ifade ederken, Doç. Dr. Yakup Krespi ise ülke nüfusunun giderek yaşlandığını ve bunun mümkün olabileceğini söyledi. Holoğlu'nun iddiasına en çarpıcı destek ise Türk Nöroloji Derneği II.Başkanı Şerefnur Öztürk'ten geldi. Öztürk, felç üzerine yayınlanan istatistiklerin her yıl giderek arttığını belirterek, yayınlanan başka bir istatistiğe göre ise her gün 6 kişiden 1'inin felç geçirdiğini bunun da her 3 dakikada bir olarak gerçekleştiğini söyledi.

 

HOLOĞLU İYİMSER KONUŞMUŞ, BENCE DAHA FAZLA!

Dr. Holoğlu'nun iddiasını iyimser olarak niteleyen Doç. Dr. Serdar Dağ, bir takım veriler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'de felç geçirme riskinin çok yüksek olduğunu belirterek 'o yüzden 10 yıl içinde her aileden 1 kişi felç geçirecek iddiası az bile' dedi.Tıkalı damarın kalpte olması halinde kalp krizi, beyinde olması halinde ise felç geçirilmesine sebep olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Dağ, artık kalpteki tıkalı damarların By-pass ameliyatı ile bir şekilde açıldığını ve krize karşı önlemlerin önceden alındığını ancak beyindeki damarların durumu ile alakalı vatandaşın kontrollerini yaptırıp öncü tedbirler almadığını belirterek, '' Beyni besleyen damarlara baktırıp bunları gerekirse temizlettirmek lazım. Çünkü en çok şahdamarlarında pıhtılar oluşuyor. Bu damarların genellikle yüzde 80'ni tıkalı oluyor ama bunu stent takıp temizlettirmek mümkün. Aynı kalpte olduğu gibi böyle bir uygulama yaygınlaşsa belki de felç geçirme oranı azalacak.'' şeklinde ifade etti.

 

BEYNE KALP KADAR ÖNEM VERMİYORUZ

Herkesin chek-up yaptırmaya gittiğinde 'Aman kalbimde, karaciğerimde bir şey var mı?' diye sorduğunu, ama kimsenin 'Beynimde bir şey var mı?' diye sormadığını dile getiren Doç. Dr. Dağ, sanatçı Ebru Gündeş'in dahi anevrizması olduğunu kanaması olduğu zaman öğrendiğini, o yüzden de Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de Check-Up'larda beyin damarlarına bakılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, '' Felç sonrası hasta 3-4 yıl yatalak olarak kaldığı düşünüldüğünde buna bakmak, bakıcı tutmak, maddi-manevi yükü, devlete ilaç yükü gibi çok külfetli bir süreç yaşanıyor. Bundan dolayı bu süreçler yaşanmadan erken teşhis ve tanı ile koruyucu tedaviler uygulanıp hastanın felç geçirme noktasına gelmesi engellenmelidir'' dedi.

 

HER 3 DAKİKADA BİR KİŞİ FELÇ GEÇİRİYOR!

Bu alanda yayınlanan istatistiklerin giderek arttığını ve Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Dünya İnme Organizasyonu'nun en son yayınladığı verilere göre şu anda bile dünyada yaşayan her 6 kişiden birinin felç geçirdiğini bunun da her 3 dakika da bir olarak gerçekleştiğini aktaran Türkiye Nöroloji Birliği II. Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Kardiyovasküler hastalıkların şu anda dünyada sakat bırakan hastalıklar arasında birinci, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ise ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

 

FELÇİN NEDENLERİ

''İnmeye neden olan faktörlerden çoğu değiştirilebilir faktörlerdir ve hipertansiyon, sigara, kalp hastalığı, şeker hastalığı, alkol, yetersiz sebze meyve tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, şişmanlık, uyku bozuklukları olarak sıralanabilir'' diyen Öztürk, bu faktörlerin giderilebilmesinin inme sıklığını yüzde 50'ye varan oranlarda azalttığını söyledi.Yukarıda belirtilen faktörlere sahip olmanın felç geçirme olasılığını yükselttiğini ve kişiyi bir nevi aday konumuna soktuğunu söyleyerek, ''Felç ani görme kayıpları, baş dönmesi, dengesizlik, hafızada bozukluk olarak da karşımıza çıkabilmektedir. İnme öncesi geçici iskemik atak denilen ve bu belirtilerin kısa süreli ortaya çıkıp düzelmesini takip eden ataklar da olabilmektedir. Bu nedenle geçici belirtilerin de ciddiyetle takip edilmesi gerekmektedir.'' diyen Prof. Dr. Öztürk öncü belirtileri ise şöyle sıraladı; ''24 saatten daha kısa süren kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu, vücudun belli bir bölümünde uyuşma, görme kaybı, dengesizlik, bilinç kaybı''

 

İLK 3 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Kişinin bu tarz belirtileri hisseder hissetmez her hangi bir sorun aramadan, evde kendi kendiliğinden geçmesini beklemeden olabildiğince en yakın sağlık kuruluşuna gitmesini ve damar açıcı işleme tabi edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, aksi takdirde 3 saat içinde hastaneye ulaştırılıp tedavi uygulanmaması halinde ise hastane da büyük ölçüde sakatlık ve hatta ölüme sebep olabileceğini söyledi.

 

TÜRKİYE FELÇ SAKATLIKLARINA HAZIRLANSIN!

''10 yıl içinde her aileden bir kişinin felç geçirecek'' iddiasına net bir cevap vermek için oturup hesaplama yapmanın gerektiğini söyleyen, ancak şu anda her sene 250 bine yakın felçli hasta ortaya çıktığını varsayıp, bunu göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamın mümkün olabileceğini belirten Doç. Dr. Yakup Krespi, inmenin her yaşta ortaya çıkabilen ve kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık olduğunu ifade ederek, ''İnmelerin yüzde 15'i beyin kanamaları, yüzde 80-85'i ise damar tıkanıklarından meydana geliyor. Yaşlanmakta olan bir ülkeyiz bu ülkede o yüzden önümüzdeki yıllarda en büyük sorunu sıklık açısından felç olacaktır. Dolayısıyla bu ülkenin bu soruna, tedavisine ve yarattığı sakatlıkların da bakımına hazırlanması lazım... Çünkü bu hastalık yalnız ölümcül bir hastalık olmakla kalmayıp çok ciddi sakat bırakıyor... Sakatlıkta uzun yıllar süren bir hastalık bu da tüm aile ve hasta açısından ciddi sıkıntılar yaratan süreç ''dedi.

 


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR