• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

Haziran ayı normalleşme için erken mi?

1 Haziran 2020: Türkiye'nin Yeni Sınavı” araştırması, Türkiye'nin koronavirüs salgını ile mücadelesinin 82. günü olan 1 Haziran'dan sonraki yeni döneme geçişine dair dikkat çekici bulgular sunuyor.

YAŞAM 5.06.2020 11:52:00 0
Haziran ayı normalleşme için erken mi?

Araştırmanın akıllı şehri CURIOCITY'nin Türkiye genelinde kantitatif mobil anket olarak gerçekleştirdiği “1 Haziran 2020: Türkiye'nin Yeni Sınavı” araştırması, Türkiye'nin koronavirüs salgını ile mücadelesinin 82. günü olan 1 Haziran'dan sonraki yeni döneme geçişine dair dikkat çekici bulgular sunuyor. 29-30 Mayıs tarihlerinde 15 yaş ve üzeri akıllı telefon ile ulaşılan en az okur yazar olan bireylerin temsil edildiği araştırmada 700 görüşme tamamlandı.  Veri toplama, kantitatif tekniklerden mobilde anket tekniği ile operasyon iş ortağı olan Diyalog Araştırma tarafından yapıldı.

Geleneksel araştırma yöntemlerini yeni nesil teknolojilerle harmanlayan “araştırmanın akıllı şehri” CURIOCITY Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, iş ortağı Diyalog Araştırma ile birlikte, Türkiye'nin COVID-19'la sınavını anlamak için dördüncü araştırmasını tamamladı. Normalleşme sürecinin ilk günü ile birlikte yeni dönem «maske» «mesafe» ve «temizlik» ilkeleri ile bireysel disiplinin daha da önemli konumuyla başlıyor. Türkiye yasakların kalktığı alanlarda nasıl davranacak? Curiocity, normalleşmenin merak sorusunun cevabını 29-30 Mayıs'ta yaptığı araştırma ile aradı.

1 Haziran itibariyle karantina iş dünyası ve halkın %60'ını oluşturan 19-64 yaşları arasındaki 50 milyon için kalktı. Nüfusun içindeki payı %9 olan 65 yaş ve üstü ile %31'e karşılık gelen 18 yaş altındaki bireyler için karantina günleri devam ediyor.

Bu parçalı serbestleşmeye dair tartışmaları, 50 milyonun 1 Haziran ile şekillenmeye başlayacak tutum ve davranışları sonlandıracak. Araştırma tam da bu nedenle, yasakların kalktığı alanlarda haziran ayının nasıl geçeceğini ele alıyor.

Tatil

Seyahat yasağının kalkması ile birlikte yazlığa veya memlekete seyahatin en yaygın hareketlenme olduğu görüldü. Araştırmaya göre, %19 hemen yazlığa ya da memlekete gideceğini söylüyor, %7 ise yasak kalkmadan gittiğini belirtiyor. İzmir'de bu geçişi yapmış olanlar şimdiden %14'te. Genelde %37 olan ilk zamanda bekleyip görme eğilimi İstanbul'da %41'e yükseliyor. Diğer %37 Haziran'ı her durumda çok erken buluyor.

%8 hemen tatile gideceğini söylüyor, gençlerde hemen gitmeyi düşünenler %10'a yükseliyor. Genelde %62 Haziran ayının tatil için çok erken olduğunu söylüyor, C1C2 SES'te bu oran 66'ya yükseliyor, Ankaralılar arasında da erken bulma oranı %70'i buluyor. %29 ise ayın başlarında beklemekten yana.

%6 hemen yurt dışına gitmeyi istiyor. %75 yurt dışına seyahat için Haziran ayını çok erken buluyor, %18 beklenip gözlem yapılmasından yana.

Alışveriş, Yeme-İçme ve Bakım

Alışverişte serbestleşme ile öncelik pazar ve mağazaya gitme ile şekilleniyor. AVM‘ler ise Haziran gündeminde geride. %11 pazardan alışverişe hemen başlayacak, %22 ise pazardan alışveriş yaptığını söylüyor. Geri kalan bireylerin tutumları iki olasılığa eşit dağılıyor, ya bekleyip Haziran'da harekete geçecekler ya da Haziran'ı pas geçecekler.

%9 hemen mağaza gezme, alışveriş yapma isteğinde, %13 ise yaptığını belirtiyor. Gençlerde hemen arzusu %16'ya ulaşıyor. Genelde %44 Haziran ayının alışveriş, dükkan gezme kalabalığına girmek için çok erken olduğunu söylüyor. %33 ise Haziran'da temkinli hareket edecek, iller içinde en temkinli Ankara.

%7 hemen AVM'ye gitme eğiliminde, %4 ise yaptığını belirtiyor. Gençlerde hemen arzusu %11'e ulaşıyor. Genelde %59 Haziran ayını AVM'ye gitmek için çok erken buluyor, bu oran 35-44 yaş grubunda %65'e ulaşıyor. %30 ise Haziran'da gidişata göre karar verecek.

Yeme ve içme sektörünü ilk aşamada on kişiden biri ziyaret edecek, kaygılar geçerse ay içinde %40'lara varabilir. %11 cafeler, çay bahçelerine hemen gideceğini söylüyor, %53 ise bu ayı çok erken buluyor. 45-54 yaşındakilerde «çok erken» diyenler %60'a varıyor. %36 ise gözlemledikten sonra harekete geçecek. %9 restoranlara hemen gidebileceğini belirtiyor. %56 Haziran ayını restoranlara gitmek için erken buluyor, kadınlar arasında bu kaygı %64'e çıkıyor. %33 ise bekle ve gör modunda, erkeklerde bu eğilim %38'e yükseliyor.

Kişisel bakım için hemen harekete geçecekler toplamda %13, mevcutta kuaföre/ berbere gitmiş olanlar ile birlikte bu grup toplamda %21'i buluyor. Kadınların ve 35-44 yaşındakilerin yarısı «bu ay da erken» görüşünde.
 
Sağlık

Sağlıkla ilgili hastane, diş hekimi ziyaretlerini bu ay içinde gerçekleştirecekler dört kişiden birine ulaşıyor. %16 tedavi ya da kontrol için hastaneye beklemeden gitmeyi planlıyor, %8 ise gittiğini belirtiyor. %44 Haziran'ın başlarını bekleme ile geçireceğe benziyor, bekleme eğilimi 55 yaş ve üzerinde %58'lere ulaşıyor. %32 ise Haziran'da hastaneye gitmeyi erken buluyor.

%15 hemen diş hekimine gitmeyi planlıyor, Gençlerde hemen planı %20'ye ulaşıyor. Genelde her biri %40 seviyesinde, Haziran ayı erken harekete geçmeme ya da aksiyon almama eğilimi ile geçecek.

İbadet

3 büyük ilde %19 düzeyinde iken diğer illerde camiye gitme davranışı %27'ye çıkıyor. Haziran'ı bu açıdan çok erken bulanlar %39 seviyesinde, 55 yaş üzerindekiler arasında «bu ay değil» düşüncesi %55'i aşıyor.

Spor ve Sanat

Spor salonu, yüzme havuzu ve konser, en temkinli konuşulan alanlardan, çoğunluk Haziran'da gitmeme eğiliminde. %8 spor salonuna hemen başlamayı planlıyor, %28 ise ay içerisinde gidişatı gözlemlemekten yana. Çoğunluk ise Haziran'ın spor salonuna gitmek için çok erken olduğunu söylüyor, %64. Kadınlar, 25-44 yaş arasındakiler ve C1C2 spor salonu konusunda en temkinli olanlar.

%7 hemen yüzme havuzuna gitme isteğinde, gençlerde hemen arzusu %12'ye ulaşıyor, erkeklerde %10. Genelde %70 Haziran ayının havuza girmek için çok erken olduğunu söylüyor. %23 ise Haziran'da temkinli hareket edecek, iller içinde en temkinli Ankara.

Konsere gitmek için «Haziran çok erken» diyenler %71'i buluyor, özellikle 25-34 yaşlar arasında ve AB SES'te %75'e ulaşıyor. %7 konser ve etkinlikler başlar başlamaz parçası olmak istiyor, bu istek gençlerde %20'ye varıyor.

Çocuklar ve kreş

Çocuk sahiplerinin %7'si çocuklarını hemen kreşe göndermeyi planlarken %32 bir süre daha beklemenin doğru olduğunu düşünüyor. Hemen diyenler arasında 25-34 yaşlarındaki anne babaların oranı %12'ye yükseliyor.
 
Ofis-Ulaşım

Ofis hayatı ani durduğu gibi, ani başladı. Çalışanların yarısının ofis ortamına geçtiği ya da geçeceği görülüyor. Çalışanların yarısı hemen ofis ortamına geçiyor, %48. %28 Haziran'ın başlarını bekleme-değerlendirme ile geçirme düşüncesinde. İstanbul, Haziran içinde durumu değerlendirip karar vereceklerin en yaygın olduğu şehir, %38. Genelde %24 olan Haziran'da ofis ortamına geçmeyi çok erken bulma oranı kadınlar arasında %31'e yükseliyor.
Çalışanların %18'i toplu ulaşımı hemen kullanacak ya da kullanıyor. Genelde %47 toplu ulaşımı kullanmanın erken olduğu endişesinde, %35 ise toplu taşıma kullanmaya yakın, bekleyip harekete geçecek.

Metodoloji

29-30 Mayıs tarihlerinde 15 yaş ve üzeri akıllı telefon ile ulaşılan en az okur yazar olan bireylerin temsil edildiği araştırmada 700 görüşme tamamlandı.  Veri toplama, kantitatif tekniklerden mobilde anket tekniği ile operasyon iş ortağı olan Diyalog Araştırma tarafından yapıldı.


İzmit Belediyesi’nin yeni kadrosu hazır

Büyükakın: Daha güzel bir Kocaeli için yeniden yola çıktık

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

İşte Hat 161'in yeni güzergahı! Hat 41 ile çalışacak...

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Gölcük’teki atıl iş merkezi eğitim yuvası oldu

Bıyık, Gebze Belediyeler Birliği Başkanı oldu

Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR