• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Tiyatro Roza Adını Duyurmaya Devam Ediyor

Tiyatro Roza'nın hikayesi ni birde bizden okuyun.

KÜLTÜR - SANAT 9.10.2013 13:30:00 0
Tiyatro Roza Adını Duyurmaya Devam Ediyor

Bayram Gündoğdu kimdir ?

 

1985 Elazığ doğumluyum ,18  senedir gebze de ikamet ediyorum, evliyim ve 2 yaşında bir oğlum var.Çok yoğun bir hayatım var. Bazen bu yoğunluktan sıkıldığım zamanlar oluyor ama Allah’ı Teala bizlere bu canı bahşettiyse onu insanlığa faydalı bir şekilde yaşamak gerektiğini düşünüyorum.  “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” Hadisi benim için bir kılavuzdur. İşte bu sebeple gerek tiyatro çalışmalarıyla, gerekse sivil toplum kuruluşlarında yer alarak fayda sağlamaya çalışıyorum. Şuan kendi  köy derneğimizin dernek başkanlığını sürdürüyorum.  Özel sektörde bir firmada çalışıyorum.  2003 yılından bu yana da tiyatro ile uğraşıyorum.  

 

Peki tiyatro roza ismi nerden geliyor ? bu fikir kimden çıktı ? 

 

2006 yılının sonlarına doğru kendi tiyatromu kurma fikri doğdu. En yakın arkadaşım ve kardeşim Abdullah ile bu fikri paylaştım. İşe isim bulmakla başladık. Tiyatro ve koyacağımız ismi ortak kullanmaya karar verdik ve rozayı bulduk. “RO” yu ortak kullanarak “TiyatROza” yı ortaya çıkarmış olduk. Tiyatro kurmakta ki amacım ise gençlere bir şeyler verebilmekti. Bende henüz 22 yaşındaydım ve tiyatro vesilesiyle genç arkadaşları kötü ortamlardan uzaklaştırabileceğimi düşünüyordum. Bir kişi bile kazansam benim için önemliydi. 20 kişilik bir ekiple çalışmalara başladık. O dönem Darıca Belediyesinin büyük desteği oldu. Çalışma alanı sağladılar bize.  Roza bu şekilde sanat hayatına merhaba demiş oldu. 

 

Tiyatro roza da ne gibi faaliyetleriniz var ? 

 

Öncelikle tiyatro faaliyetlerimiz var.  22  kişilik bir kadromuz var. Oyunlarımız bu kadronun mutfağından çıkıyor.  bu sene  Marmara bölgesinde  sahneleyeceğimiz oyunlarla bol bol seyirciyle buluşacağız. Bunun yanı sıra her ay ekip arkadaşlarımızla şiir dinletileri düzenleyeceğiz. Bu programları Roza cep sahnede gerçekleştireceğiz. 2009 yılından bu yana, aynı zamanda tiyatro ve drama kursları veriyoruz eşimle birlikte. Bu sene Tiyatro Roza’nın dışında Roza Sanat Merkezi’ni kurduk. Hayalden gerçeğe sloganıyla yeni bir yola çıktık. Tiyatro ve drama kurslarımızın yanı sıra artık bünyemizde bale, şan, keman, gitar, bağlama kursları da vereceğiz.  Ayrıca,  şuan küçük  öğrencilerimizden birini bir filmde başrol de yer almasını sağladık.

 

Kaç öğrenciniz var ?

 

Şuan tiyatro/drama kurslarımızda 50 öğrencimiz var. Kayıtlar yeni başladığı için net sayı vermem mümkün değil. 2009 yılından bu yana tiyatro/drama kurslarımızda 350-400 civarı öğrenci eğitim aldı

 

Velilerin tepkisi nasıl ?

 

Velilerimiz bizim eğitim sistemimizden çok memnun. Velilerimiz ve öğrencilerimizle aile gibiyiz. Eğitim dışında çok yoğun olarak toplu organizasyonlar yapıyoruz. Çocuklarımız büyük bir zevkle derslere geliyorlar. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, bizim eğitim anlayışımızda çocuk ticaret aracı değildir. Çocuk demek gelecek demektir. Sağlam ve donanımlı yetiştirilmesi gerekir. Bu sebeple bizde geleceğimize katkı sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Bu işin manevi boyutu çok fazla. Gönül ister ki her çocuk drama/tiyatro dersi alabilsin. Çünkü, bu etkinlikler ile çocuklarımızın kendilerine olan özgüvenleri artıyor, toplum içinde daha rahat ve etkin iletişim kurabiliyorlar. Çok şükür bu zamana kadar öğrencilerimizde istediğimiz sonuçları hep aldık. Vicdanımız çok rahat. İşimizi layıkıyla yaptığımızı düşünüyoruz. Tabi velilere de çok büyük işler düşüyor. Farkında olmadan çocuklarını yanlış metotlarla yetiştirebiliyorlar. Bu noktada velilerimize destek olmaya çalışıyoruz. Bu ve bir çok sebepten dolayı velilerimiz bizleri seviyor v güveniyor.

 

 Gelelim tekrar tiyatroya. Bu güne kadar kaç oyun yönettiniz ? 

 

16 oyun yönettim. 

 

Bu benim için özeldir dediğiniz oyun hangisi ?

 

Bütün oyunlarımızın yeri ayrıdır ama bir var ki onun yeri çok farklıdır. Masumlar isimli sokak çocuklarının hayatını anlattığımız oyundan bahsediyorum. Bu oyunu küçük oyuncularımızla çıkardık. Çok inanılmaz bir oyundu.  

 

Yeni sezonu Kılıbık isimli oyunla açtınız. Peki niye Kılıbık ? 

 

Kılıbık geçen sene çıkaracağımız oyundu aslında.  ama elimizdeki mevcut oyunlardan dolayı  çıkaramamıştık. İnsanların sıkılmadan ve çocuklarıyla birlikte izleyebilecekleri  komik bir oyun olması sebebiyle tercih ettim. Galada seyirciden aldığımız tepkiler çok güzeldi. Tekrar oynanması yönünde yoğun bir talep geldi. Bu sebeple 27 Ekim’de Gebze Kültür Merkezinde tekrar kılıbığı oynayacağız. 

 

Kılıbık başka sahnelerde oynanacak mı ? 

 

Tabi ki oynanacak. Bir çok sahnede bol bol seyirci karşısında olacağız. 

 

Bu sezon başka hangi oyunlar var mı?

 

Olmaz mı. Kılıbıktan daha bomba bir oyun geliyor Kasım ayında. Davetsiz misafir isimli oyunumuzun provaları devam ediyor. İddia ediyorum ki bu sezonun oyunu davetsiz misafir olacak. O derece komik bir oyun yani. Diğer bir oyunumuzda Kültür Kültür isimli yine komedi türünde bir oyunumuz var ve sürpriz bir çok oyun da önümüzde aylarda seyirciyle buluşacak.

 

Oyuncu olmak için en önemli şart nedir?

 

Ben kendi ekibim için konuşacağım. En önemli şart disiplindir.  Prova günlerine çok büyük bir sıkıntı olmadığı sürece oyuncu bir fiil katılmak durumundadır. Bu konuda çok katıyımdır. Yani tiyatro yapacak kişi her şeyiyle tiyatroya hazır olması gerekiyor.  Disiplinin olmadığı yerde ne oyun çıkar ne de ekip ruhu oluşur. Kendi içimizde de bir takım kurallarım var. Ancak, bunlar mahremimiz olması sebebiyle söyleyemeyeceğim.

 

Kimler Tiyatro Yapar?

 

İsteyen herkes. Yani bana göre kişinin yetenekli olması gerekmez. Yeter ki ben bunu yaparım desin. Çalışında başarılmayacak bir şey yoktur.

 

Bir yönetmen olarak Gebze halkının tiyatroya bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Özellikle Gebze halkı son 2-3 yıldır tiyatroya çok alıştı. Özellikle Osman Hamdi Bey sahnesinin açılması ve yapılan etkinlikler tiyatroya olan sevgiyi ve ilgiyi artırdı. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum kapı kapı gezip insanları tiyatroya davet ediyorduk. Çünkü, eski kültür merkezi vardı ve burada fazla tiyatro programları yapılmıyordu, haliyle de insanların böyle bir alışkanlığı yoktu. Şimdi sadece Gebze de iki kültür merkezimiz var. Bunun yanı sıra Çayırova’da kültür merkezi var. Darıca ve Dilovası’nda da kültür merkezleri yapılıyor. Bunlar bizleri mutlu eden gelişmeler. Birde bu yapılar doğru insanlar tarafından idare edilirse tiyatro sevgisi artarak devam eder. Kültür Müdürlerine sesleniyorum. Tiyatro Roza olarak sanatsal faaliyetlerde her türlü desteği kendilerine vermeye hazırız. 

 

Destek aldığınız bir kurum var mı?

 

Hayır. Hiçbir kurumdan destek almıyoruz. Tabi şunu da hep söylüyoruz. Yerel ekiplere her zaman destek olmak gerekiyor. Gerek belediyeler, gerek sivil toplum kuruluşları destek olması gerekir. Kültür Merkezleri etkinliklerinde bölgemizin yerel ekiplerine de yer vermeli. Bizler anca bu şekilde daha çok gelişiriz. Bizler bölgemiz için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar destek almadan oyunlar çıkardık çıkarmaya da devam edeceğiz. Sloganımız Herkes için tiyatro. Yaşasın Tiyatro.

 


Burs Başvurusu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler: Preply Türk Öğrenciler için Anlatıyor

İstanbul Masaj Salonlarını Bul

O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR