• BIST 100

    9563,02%-1,21
  • DOLAR

    32,45% 0,21
  • EURO

    34,59% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2478,03% -0,19
  • Ç. ALTIN

    4152,04% 1,62

Ermenek'te Bekleyiş Sürüyor!

18 İşçi Hâlâ Yerin Altında...

GÜNDEM 29.10.2014 11:02:00 0
Ermenek'te Bekleyiş Sürüyor!

Ermenek'te madenci yakınlarının ocak önündeki bekleyişi sürüyor... Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında işçiler dün öğle yemeğindeyken madene bir anda su dolmaya başladı. 16 işçi kendi çabasıyla kurtuldu. 18 işçi ise mahsur kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocakta 11 bin ton su olduğunu belirterek, “Zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması sevindirici bir haber" dedi. AFAD, Ermenek'te maden ocağında mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ve madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiğini bildirdi. Facianın üzerinden saatler geçti. 18 işçi hâlâ yerin altında. Ermenek'te madenci yakınlarının ocak önündeki bekleyişi sürüyor.

 

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında yaşanan göçüğün ardından mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" dedi.

 

Yıldız şöyle konuştu:

 

"18 işçi kardeşimizin şu anda maden ocağında bulunmasıyla alakalı durumlarında herhangi bir değişiklik yoktur. Ocakta 10-11 bin ton civarında su var ve bunu tahliye etme imkanlarını zorluyoruz. Her geçen zaman aleyhimize işliyor. O yüzden işçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun mutlaka tahliye edilmesi lazım. Çünkü maden ocağında dinamik bir süreç işliyor. Tavan ve taban malzemelerinde gevşemeler başlıyor. Ocağın ve malzemelerin su içinde kalması teknik açıdan da işçi kardeşlerimiz açısından da doğru değil."

Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay bugün saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde öğle yemeğindeki işçilerden 2'si yaralı 16'sı kurtarıldı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da "baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiği" iddialarına ilişkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aşağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz açıkçası. Zaman verilememesinin nedeni de yeraltında neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Özellikle dalgıç arkadaşlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecekler. Dolayısıyla bu konuda net bir süre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

 

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise faciayla ilgili olarak, "Son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza" ifadesini kullandı.Madende yapılan teftişlere ilişkin de bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:“Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş.

 

Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliği ihtiva ediyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.”

 

"Başbakan Davutoğlu, Ermenek'e gidebilir"

 

AK Parti sözcüsü Beşir Atalay, Başbakan Davutoğlu'nun bölgeye gitmekle ilgili bir düşüncesi olduğunu söyledi; "Helikopter de hazırlandı. Bugün de düşündü ama gelişmeleri izlemenin faydalı olduğunu düşündü. Duruma bir bakacak. YarınCumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra gidebilir" dedi.Atalay, "Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptali söz konusu değil. Ancak kendi belediyelerimizde kutlamaların olmaması yönünde genelge gönderdik" ifadesini kullandı.

 

İsimler belli oldu

 

Ermenek'te maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:

"Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha,  Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu"

 

Baraj gölü ihtimali iddiası

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da "baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiği" iddialarına ilişkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aşağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz açıkçası. Zaman verilememesinin nedeni de yeraltında neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Özellikle dalgıç arkadaşlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecekler. Dolayısıyla bu konuda net bir süre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

 

AFAD'dan 353 kişilik ekip

 

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere 16 işçinin göçük altından sağ kurtarıldığı" belirtildi.

Yazılı açıklamada, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkisindeki özel bir linyit kömürü madeninde, su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarının saat 12.50'de ulaştığı bildirildi.

 

İhbar üzerine arama-kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 353 kişilik ekibin olay yerine sevk edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:"Madendeki suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopomp çalışıyor, motopomplara destek olacak 3 pompanın da kurulumuna başlandı. Arama kurtarma çalışmaları, 353 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 21'i ambulans ve 9'u AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 51 araçla AFAD koordinasyonunda sürüyor. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. Karaman, Konya, Mersin, Adana, Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi. AFAD arama kurtarma ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor. Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."

 

Üretime ara verdi, 15 gün önce açıldı

 

Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.Ermenek İlçesi'nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin kapatılmasını gerektirmeyen eksikliklerden dolayı 9 bin lira idare para cezası uygulandığı öğrenildi.

 

Kurtarma ekipleri Ermenek'te

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 20 kişilik bir ekip, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere askeri uçakla Konya'ya hareket etti. Ekipte 7 mühendis, 13 madenci bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı da 21 ambulansla 4 UMKE ekibinin görevlendirdiğini açıkladı. Konya'da helikopter ambulansın tedbir amaçlı bekletildiği belirtilen açıklamada olay yerinde üç anestezi uzmanı, iki anestezi teknisyeni ile birer dahiliye, ortopedi ve genel cerrahi uzmanı olmak üzere 87 sağlık personelinin görev yaptığı kaydedildi.

 

Ticaret Sicil belgesine göre Ermenek merkezli şirketin sermayesi 900 bin lira ve tek pay sahibi Saffet Uyar olarak görülüyor. Uyar, 2009 yılında Karaman’a bağlı Güneyyurt içinAKP’den belediye başkanlığına aday olmuş ancak seçimi kaybetmişti. Uyar daha önce 1994 ve 1999 seçimlerinde belediyenin başkanlıklarını kazanmıştı.

 


Turizm Haftası programla kutlandı: “Kocaeli turizm potansiyeli sunuyor”

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

3. Uluslararası İletişim Bilimleri ve Medya Çalışmaları Kongresi

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti

KOÜ'lü profesör Başer hayatını kaybetti

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Başkan Hürriyet: Halk günlerinde vatandaşın ayağına gidiyoruz

Çayırovalılardan Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hürriyet, Kuruçeşmelilere desteklerinden dolayı teşekkür etti

Dolar bugün ne kadar?

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

GTÜ'den KOBİ'lere yeşil dönüşüm rehberliği

Kocaeli'ye kavuran sıcaklıklar geliyor

Orhan Cami restore edilecek

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

'Kariyer Yolunda Kendin Ol' projesi başladı

Teleferiğe 1 gün ara!

En çok ziyaret edilen milli park Ormanya oldu

Bayram tatili Kocaeli'nin havasına yaradı!

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başkan Hürriyet hız kesmedi

23 Nisan Reels Yarışması’na başvuru uzatıldı

Başkan Hürriyet, güne Kuruçeşme Fatih Camii’nde başladı

Büyükşehir, çocuklar güvenle eğlensinler diye parkları bakıma aldı

Adem Hoca ile Özel Ders

Dicle Olcay’dan Yeni Cover: 'Bunu Siz İstediniz' Projesine 'Dön Desem' Katılıyor!

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

AK Parti'den CHP'ye geçen Belediye'de jakuzi tartışması! Eski başkan iddialara "hodri meydan" dedi

Sürücüler dikkat: EDS sistemi ceza kesmeye başlayacak

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kroman Çelik ramazan bayramınızı kutlar

YYH ramazan bayramınızı kutlar

Polisan ramazan bayramınızı kutlar

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 0 - Kastamonuspor: 0

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR