• BIST 100

    9550,18%0,21
  • DOLAR

    32,52% 0,23
  • EURO

    34,83% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2487,91% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00

Fransa'da verilen demeçler İslam karşıtlığının yasalaşma sürecine girmesine zemin hazırlıyor

Müslümanların ötekileştirildiği ayrılıkçılıkla mücadele yasa tasarısının kabul sürecinde, birçok Fransız entelektüel televizyon ekranlarında İslamofobik söylemlerde bulundu.

DÜNYA 2.03.2021 11:11:00 0
Fransa

Fransa'da Müslümanları hedef alan "ayrılıkçı" yasa tasarısının kabul edilmesine giden süreçte, bazı gazeteci-yazarlar ile politikacıların, televizyonlarda İslam ve Müslümanlar hakkında gerçeklerle bağdaşmayan İslamofobik söylemleri etkili oldu.

 Fransız televizyonları ekranlarında yasa tasarısının tartışıldığı programlarda sarf edilen İslamofobik söylemleri derledi.

Müslümanları hedef alan "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" yasa tasarısının hazırlanıp parlamentoda kabul edilmesine giden süreçte, ekranlarda sık sık görünen bazı Fransız "aydın" ve politikacı İslamofobik tutumlarını yansıtan söylemler sarf etmekten geri durmadı.

"30 yıl önce helal diye bir şey yoktu"

Gazeteci ve televizyon sunucusu Franz Olivier Giesbert, İslam dininin önemli unsurlarından "helal" kavramı için "30 yıl önce helal diye bir şey yoktu. Bu (helal) batıda yaşayan Müslümanları toplumdan ayrıştırmak için icat edildi. Bu duvarlar Selefiler, Müslüman Kardeşler ve Humeyni tarafından örüldü." ifadelerini kullandı.

İslam'da bir nesneye uğursuzluk atfedilmesinin batıl inanç olarak görülmesine rağmen Fransa Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer bir konuşmasında (Müslüman) öğrencilerin "şeytanın rengi" olarak gördükleri kırmızı mobilyalı sınıflarda ders görmek istemediğini ileri sürdü.

Blanquer ayrıca 3 yaşından itibaren (Müslüman) küçük kızların depolara götürülüp "beyinlerinin yıkandığını" iddia ederek "Okulda erkek çocuklar kız çocukların ellerinden tutmayı reddediyor." dedi.

Vatandaşlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa, bir konuşmasında, kendisini imam olarak tanıtan herhangi birinin kadınların parfüm sürdükleri gerekçesiyle recmedilmesi gerektiğini söyleyebileceğini öne sürdü.

"Müslümanlar Allahüekber demez"

Televizyoncu Stephan Rozes, dünyanın her yerinde Müslümanları namaza davet eden ezanın ilk cümlesi olan "Allahüekber" için "Müslümanlar Allahüekber demez, bunu İslamcılar söylüyor." ifadesini kullandı.

Gazeteci Eugenie Bastier, tesettür için "Tesettür Ayetullah Humeyni'nin bir icadıdır şimdi Müslüman Kardeşler bunu sahipleniyor." iddiasında bulundu.

Aşırı sağcı muhalif lider Marine Le Pen'in partisinin ikinci adamı Jordan Bardella da Müslüman genç kızların başörtülerini çıkarmamak için hatıra fotoğraflarında gözükmek istemediğini ve bunun "ayrılıkçılık" gerekçesi olduğunu savundu.

"Fransız banliyölerinde kalaşnikof ve Kur'an ittifakı var"

Fransa'da İslamofobi ile özdeşleşen isimlerden gazeteci-yazar Eric Zemmour, Müslümanları hedef alan "ayrılıkçı" yasa tasarısına kadar gelinen süreçte Müslümanlar ve İslam hakkında birçok "aşırıcı" açıklamada bulundu.

Yahudilere ait okullarda koşer tüketilmesini yadırgamayan Zemmour, Müslümanlar için "Sorun, Yahudilerden 10 kat daha fazla olan ve devlet okullarında okuyan Müslümanların neyi kiminle yiyip yemediğinde. Kantinlerde Müslümanlara ait masalar ile domuz eti yiyenlerin günahkar olarak nitelendirildiği masalar bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Zemmour daha da ileri giderek "Kur'an-ı Kerim'de Yahudi ve Hristiyanların boğazlarının kesilmesi gerektiği yazıyor. Muhammed de birçoğunu kesti." ifadesini kullandı.

Büyükşehirlerdeki banliyölerde belediyelerin düzeni uyuşturucu satıcılarına, güvenliği ise imamların eline bıraktığını savunan Zemmour, "Fransız banliyölerinde kalaşnikof ve Kur'an ittifakı var." iddiasında bulundu.

Eric Zemmour medeni ve modern buluşların Avrupalılarca ortaya konduğunu ileri sürerek "İslami çevrelerde yaşayan biri buzdolabını açınca kendini aşağılanmış hissediyor." dedi.

Televizyon sunucusu gazeteci Pascal Praud'un, "Süpermarket çıkışlarında kadınların alışveriş sepetlerinin içindeki yiyeceklerin helal olup olmadığını kontrol ediyorlar." çıkışıyla ekranlarda yerini aldı.

Praud ayrıca Seine-Saint-Denis bölgesindeki bir okulda, çocukların "günahkar" ve "günahsız" olarak masalarını ayırıp Müslümanların bir tarafta ve diğerlerinin bir tarafta oturduklarını iddia etti.

Siyaset Bilimci Gilles Kepel de "Üniversitelerde karşı tarafın küffar ilan edildiği seminerler var." ifadesini kullandı.

"Müslüman genç kız öğrenciler ebeveynleri tarafından dezenfekte ediliyor"

İslamofobik çıkışlarıyla tanınan felsefe öğretmeni Didier Lemaire, "Bazı bölgelerde Müslüman genç kız öğrenciler okuldan dönüşlerinde gayrimüslimlerle aynı ortamda bulundukları gerekçesiyle ebeveynleri tarafından dezenfekte ediliyor." sözleriyle Fransız televizyonlarında sergilenen İslamofobi'nin uç noktadaki örnekleri arasında yer aldı.

Profesör Pascal Astagneau, İslamofobik tutumunu "Müslümanlar için ramazanda yere tükürmek dini bir ritüeldir." ifadesiyle ortaya koydu.

Politikacı Jean-Pierre Chevenement, ayrılıkçılık argümanı olarak "Başörtüsü takan bir kadın sadece bir Müslüman'la evlenebileceği mesajını veriyor. Burada ayrılıkçı bir tavır seziliyor." yorumunu yaptı.

Fransız siyasetçi, Natali Kosciusko-Morizet, Mulhouse kentindeki onlarca Müslüman öğrencinin sabah namazı kıldıkları için her gün okula geç kaldığını savundu.

"Alınlarında secde izi görünsün diye zamanlarının çoğunu secdede geçiriyorlar"

Tarih Profesörü Barbara Lefebvre, ayrılıkçılık tartışmasında argüman olarak Müslümanların namaz kılmasını kullanarak, "İslamcılar, Müslüman toplumu içinde farklı bir konum elde etmek ve saygınlık kazanmak için alınlarında secde izi görünsün diye zamanlarının çoğunu secdede geçiriyor." dedi.

Fransız Milletvekili Meyer Habib, 18 yaşından küçük kızlara başörtü yasağına yönelik girişimlere desteğini, "Genç yaştaki kızların başörtüyle okula gitmesi sizce normal mi?" ifadesiyle belirtti.

Sunucu Eriv Naullau, yaşadığı mahallede bazı Müslüman kadınların oruç tutmayan Müslüman kadın avına çıktığını öne sürerek "Ramazanda domuz eti satan dükkanlar Müslümanlar tarafından kapatılıyor. Modern Müslümanlara yaşam hakkı verilmiyor." diye konuştu.

Politikacı Laurence Marchand-Taillade, sarı yeleklilerin eylemlerini Müslümanlarla ilişkilendirmek için "Sarı yeleklilerin Fransa'yı istikrarsızlaştırma stratejilerinin arkasında Müslüman Kardeşlerin olup olmadığına bakmak lazım." dedi.

Araştırmacı Celine Pina da Müslüman toplumu değerlendirirken "Cezayirliler Faslıları aşağılıyor, sonra (Cezayirliler ve Faslılar) Tunusluları daha fazla aşağılamak için aralarında anlaşıyor." ifadesini kullandı.AA


Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

65 yaş üstüne toplu taşımada sınırlama yok

Kaymakam Özyiğit’ten Başkan Büyükgöz’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR