• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

'Evde kal' çağrısına uyanlar online müzik ve spor derslerine katılıyor

Kovid-19 tedbirleri kapsamında "evinde kalanlar", zamanlarını kaliteli şekilde değerlendirmek için online müzik ve spor derslerine yönelirken, aynı zamanda ruh ve fiziksel sağlıklarını koruyor.

YAŞAM 27.03.2020 14:33:00 0

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında "Evde kal" çağrılarına uyanlar, evdeki zamanlarını online müzik, yoga, yabancı dil ve spor dersleriyle kaliteli şekilde değerlendirirken, hem ruh hem de fiziksel sağlıklarını koruyor.

Neredeyse tüm ülkeleri etkisi altına alan Kovid-19 nedeniyle dışarı çıkamayan insanlar, zamanlarını evlerinde geçiriyor. Spor, sinema, dans, konser gibi sosyal hayatta yapılabilen her etkinlik de YouTube, Instagram, Facebook gibi online platformlara taşınıyor. Kişilerin yanı sıra kurumlar da etkinliklerini online platformlara taşıdı.

İnternetten en yoğun şekilde faydalanılan şu günlerde çocukların yanı sıra yetişkinler de online derslere yönelirken, dünyanın tüm gündemi olan Kovid-19'dan uzaklaşma fırsatını yakalıyor. Uzmanlar, içinde bulunulan dönemde özellikle çocukların müzik ve sanat aktivitelerinden uzaklaştırılmaması gerektiğini vurguluyor.

Caz sanatçısı Onur Ataman, daha önce YouTube ve Instagram hesapları üzerinden yaptığı online derslerini, bu süreçte sıklaştıranlardan. Gitar eğitimleri veren Ataman, enstrüman eğitiminden ziyade müzik kültürü ve dinleme biçimlerine yer verdiği ücretsiz programlarını @atamanonur instagram hesabı ve https://youtu.be/YxN12P4aa-g YouTube hesabı üzerinden canlı yayınlarla sürdürüyor.

3,5 ay önce açtığı YouTube kanalına "Ataman Online Music School" adını veren sanatçı, dünyanın içinde bulunduğu salgın sürecinin bir olanak yarattığını ve bilginin daha geniş kitlelere aktarılabildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Önceden öğrenci potansiyelim İstanbul, Ankara, İzmir gibi görünüyordu ama şimdi Türkiye'nin her yanından insanlara ulaşma şansım var. 13 yaşından 60-70 yaşına kadar geniş bir izleyici kitlem var. Bu, benim eğitim anlayışımla da tam uyuyor çünkü eğitimin herkes için ve tamamen parasız olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür spesifik bir eğitime herkesin ulaşma şansı yoktu, ama bu sayede var. Sürekli soru alıyorum. Hem caz severler izliyor hem de öğrenmek isteyenler. Tamamen eğitim üzerine bir şey yapmaya çalışıyorum. Şu anda insanların konu ne olursa olsun düşünmeye ihtiyaçları var. Düşündüğümüz zaman üretmeye başlıyoruz, ürettiğimiz zaman da sıkılmışlık, kapanmışlık hissinden uzaklaşabiliyoruz. Sanatçı olarak topluma borcumu ödüyorum ve müziğe olan saygımdan dolayı da bunu yapıyorum."

Caz ve klasik müziğe herkesin ulaşma olanağı olmamasının yanı sıra "Müzik kursuna gideceğim" diyen çocukların engellenebildiğine de değinen Ataman, "Online eğitim olduğu zaman kimse kalkıp da 'Neden bu dersi izliyorsun?' diyemiyor. Ayrıca içinde bulunduğumuz süreç gibi sıkıntılı durumlarda temel ihtiyaçlarımızın yanında sarılabileceğimiz sanat ve müzik var. İlacımız aslında sanat. Bütün dünya bunu görüyor şu anda. Böyle bir durumda eğitim de gerekiyor çünkü kafamızın meşgul olması lazım." diye konuştu.

"Karantina değil inziva" sloganıyla derslere başladı 

Kundalini Yoga ve Meditasyon Eğitmeni Nur Taran da daha önce İstanbul dışındaki öğrenciler için "ara sıra" yaptığı online derslerini haftalık rutin haline getirdi. Taran, @nurtaran instagram hesabı üzerinden de evde uygulanabilecek meditasyonlar paylaşıyor.

"Karantina değil inziva" sloganıyla derslerini başlattığını dile getiren Taran, şöyle devam etti:

"Virüsün yayılması tehlikesi dolayısıyla 'Evde kal' sloganı yayıldı, insanlar kendi içlerine, evlerine çekilmeye başladı. Ben de insanların bu süreci daha kolay geçirmeleri ve bunu kısıtlanma alanı değil, kendilerini besleme, içlerine, öze dönme alanı olarak kullanmalarını istedim ve böyle bir çalışma yapmaya karar verdim. Zoom üzerinden haftalık dersler yapıyorum, WhatsApp üzerinden de öğrencilerimle iletişim halinde olduğum destek grubu kurdum. Katılımcılar her gün giderek artıyor. Instagram'dan ben ve pek çok eğitmen arkadaşım canlı yayınlar yapıyor, evde uygulanabilecek meditasyonlar paylaşıyoruz. İnsanların bu süreci daha kolay geçirebilmeleri ve bu süreci kendilerine yaklaşmak için değerlendirmeleri için daha önce öğrendiğimiz bazı araçları sunmayı istiyoruz."

Taran, "Derslerden sonra nasıl hissettiklerini anlatabilecekleri veya içinde bulundukları psikolojik durumu paylaşabilecekleri çember dediğimiz alanları online uygulamaya başladık. 11 haftalık program yapıyoruz, her salı İngiltere'den, İsveç'ten, İsviçre'den, Almanya'dan, Türkiye'den katılımcılarla paylaşım çemberleri uyguluyoruz. Fiziksel olarak bir arada olmak, birbirine sarılmak, enerji aktarımı ve kalbi hissetmek açısından çok kıymetli ama online derslerde de aynı birlikteliği, aynı sarılma halini sanal da olsa hissedebildiğimizi fark ettim." diye konuştu.

Virüsün yayılmasıyla dünyanın bir yerinde olan bir durumun herkesi etkileyebileceğinin görüldüğüne değinen Taran, "Online dersler bunun tam tersi bir hissiyat yaratıyor: Hepimiz etkilenebiliriz ama fiziksel olarak bir arada olmasak da bağlanabiliriz." dedi.

Taran, yoga ve meditasyonun olaylara daha nötr ve dengede yaklaşmayı sağladığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Dünya çapında böyle bir salgın varken, dengede ve nötr olmak, stres yönetimi çok hayati. Online yoga ve meditasyon dersleri önemli bir araç olabilir. En azından hassasiyet hissedenler ve stres yönetimini daha yakından tanımak isteyenler için önemli bir araç, keza dans etmek ve hareket etmek ve bol su tüketmek de öyle."

"Çocuklar, teknolojiyle çok iç içe olduğu için bizler kadar yadırgamıyor"

Derslerini online olarak sürdüren keman sanatçısı Zeynep Karaçal da çocukların odaklanma sorunu yaşamadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Çocuklar, teknolojiyle çok iç içe olduğu için online ders gibi yeni bir durumu bizler kadar yadırgamıyor. Hepsi çok mutlu oldu. Ayrıca çocuklar gündemden uzaklaşıp kendileri için faydalı bir aktivitede bulunuyor. Öğretmenleri onları doğru yönlendirdiği takdirde kendileri çalışmayı, sorumluluk almayı öğrenmiş oluyor ve dış dünya ile bağ kurmuş hissediyorlar. Özellikle böyle bir dönemde çocukların müzik ve sanat aktivitelerinden uzaklaştırılmaması gerekiyor."

Evde egzersiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden Spor İstanbul, "Evde Kal" çağrısına uyanlar için sosyal medya hesaplarından egzersiz serileri paylaşıyor.

Evlerinde vakit geçirenlerin sağlığını koruması için fiziksel aktivite içeren videolar profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanıyor. Yetişkinler ve 60 yaş üstü bireyler için özel egzersiz videoları, evde kalan herkesi aynı anda spor yapmaya davet ediyor.

İBB ve Spor İstanbul'un @istanbulbuyuksehirbld, @ibbsporistanbul instagram ve sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanan içerikler yaklaşık 100 bin kişi tarafından izlendi.

Kadıköy Belediyesi de kültür, sağlık, eğitim hizmetlerini gün içerisinde belediyenin instagram hesabı üzerinden yaptığı yayınlarla sürdürüyor. Her sabah saat 09.00'da @kadikoybelediye üzerinden Kadıköy Belediyesi spor antrenörleri izleyenlerin karşısında oluyor. Evde kalma sürecinde vatandaşlar, ev egzersizleriyle güne hareketle başlıyor.

Üsküdar Belediyesinin üniversite ve lise hazırlık dersleri de online olarak devam ediyor. 

AA


TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR