• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,19% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2247,09% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00

Eski zamanların renkli iletişim aracı kartpostalları fotoğraflarıyla süsledi

Bekir Baki Aksu, yıllarca bayram ve önemli günlerin kutlanmasına aracılık eden, asker ocağının özlemlerini yansıtan bir dönemin renkli iletişim araçlarından kartpostallara fotoğraflarıyla renk kattı.

KÜLTÜR - SANAT 11.12.2019 11:35:00 0
Eski zamanların renkli iletişim aracı kartpostalları fotoğraflarıyla süsledi

Öğretmenlikten emekli olduktan sonra 32 yıl boyunca kartpostal fotoğrafçılığı yapan 92 yaşındaki Bekir Baki Aksu, eski zamanların renkli iletişim aracı kartpostalları, Türkiye'nin dört bir yanını gezerek çektiği fotoğraflarıyla süsledi.

Çorum'un Mecitözü ilçesi Çıkrık köyünde dünyaya gelen Aksu, ilkokulu köyünde bitirdikten sonra Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsünde öğrenimine devam etti. Son sınıfta nakledildiği Ladik Akpınar Köy Enstitüsünden 1946'da mezun olan Aksu, öğretmenlik mesleğine adım attı.

Memleketinde öğretmenlik yaparken aynı zamanda Hürriyet gazetesinin yerel muhabiri olarak da çalışan Aksu, çektiği fotoğraflarla birçok yarışmada ödül aldı.

25 yılını doldurduğu öğretmenlikten emekli olunca kendini kartpostal fotoğrafı çekmeye adayan Aksu, bir kartpostal firmasının teklifi üzerine İstanbul'a taşınarak büyük bir zevkle yaptığı mesleğine başladı.

Bir milyonu aşkın kartpostal fotoğrafı için deklanşöre bastı

İnsanların içini mutlulukla dolduran ve "elektronik öncesi çağın e-postası" olarak adlandırılan birçok kartpostalın üzerinde yer alan fotoğraflar, 32 yıl boyunca Bekir Baki Aksu'nun makinesinden çıktı.

Aksu, geçmişin izini taşıyan ve anıların en canlı tanığı kartpostalların basımını yapan firmaların aranan ismi haline geldi.

Bekir Baki Aksu, yıllarca bayram ve önemli günlerin kutlanmasına aracılık eden, asker ocağının özlemlerini yansıtan bir dönemin renkli iletişim araçlarından kartpostallara renk katmak için 1 milyonu aşkın fotoğraf çekti.

Öğretmenlik ve kartpostal fotoğrafçılığının yanı sıra roman ve öykü yazarlığı da yapan Aksu, "Yavan Ekmek" adlı romanıyla 1970'te TRT'nin açtığı yarışmada övgüye layık görüldü.

2 çocuk babası Aksu, eşi vefat ettikten sonra yerleştiği Validebağ Mustafa Necati Bey Öğretmenler Huzurevinde hayatına devam ediyor.

"Hem öğretmenlik yapıyor hem de haberlerimi gönderiyordum"

Özlemle andığı o dönemde yaşadıklarını  Aksu, delikanlılık çağında köy enstitüsünden mezun olduğunu, o zamanlar enstitüden mezun olanlara görevlendirildikleri okula gidip gelebilmeleri için binek hayvan verildiğini, kendisine de bir at hediye edildiğini anlattı.

Çorum merkez ve ilçelerinde öğretmenlik ile gezici başöğretmenlik görevlerinde bulunan Aksu, köy enstitüsü mezunu olan öğretmen eşiyle 1952'de evlendiğini, 27 Mayıs 1960 ihtilalden sonra ise Sungurlu ilçesine tayin edildiklerini söyledi.

Hürriyet gazetesinin açtığı bir fotoğraf yarışmasında birincilik kazandığını ifade eden Aksu, "İstanbul'dan bana basın kartı gönderdiler. Basın kartıyla birlikte her türlü çalışma imkanım olduğunu söylediler. 25 yıl 5 ay öğretmenlik yaptım. Basın kartı aldığımda öğretmendim. Hem öğretmenlik yapıyor hem de haberlerimi gönderiyordum. Kasabadaki yüksek takım içerisinde benim bir yerim vardı. Hürriyet gazetesi muhabiri olduğum için çok saygındım." diye konuştu.

Bekir Baki Aksu, gazeteden bir yetkilinin kendisini gezmek için götürdüğü Hattuşaş Harabeleri'nde fotoğraf çekimini beğenerek, öğretmenlikten emekli olduktan sonra İstanbul'a yerleşip kartpostal fotoğrafçılığı yapması için teklifte bulunduğunu aktardı.

"Film yanabilir diye iki makineyle çekim yapıyordum"

Eşinin ve çocuklarının İstanbul'a yerleşme fikrine çok sevindiklerini ve eşinin tayinini de oraya aldırdıklarını anlatan Aksu, Çorum'dan ayrılmadan önce 7 kasabasının kartpostallık fotoğraflarını çektiğini, bunları bastırarak 1972'de 15 bin lira kazandığını söyledi.

Kartpostalları bastırdığı firmadakilerin kendisini çok sevdiklerini dile getiren Aksu, şöyle devam etti:

"Öğretmendi sahibi. 'Hocam senin altına araba ve şoför veriyoruz. Anadolu'ya gideceksin. Sakın bu basın kartını kaybetme. Her yerde sana özel muamele ederler.' dedi. Önce Batman'a gittik, oradan dönerken Malabadi Köprüsü'ne uğradık. Köprünün altından Dicle Nehri akıyor. Sanki bir deniz, o kadar güzel, zaten ilkbahardı. Köprünün sabah fotoğrafını çekecektim. Işıkların hepsini alacağıma inandım. Hemen yakın kasabada durduk. Oradan Malabadi Köprüsü'nde indim. İki fotoğraf makinem vardı, birisi 6x9 körüklü, diğeri Ricoh Ricohflex 12 pozluk. Çift çekiyorum ki ne olur ne olmaz. Film yanabilir diye düşünüyorum. İki makineyle köprünün altından güneşin doğuşunu ve o renkleri, Malabadi Köprüsü'nün altına yansıtan fotoğrafları çektim."

"Fotoğraf çekerken kendimi kaybediyorum"

Aksu, köprüyü suyun içine de girip çekmek istediği sırada ırmağın kenarında bulaşık yıkayan kadınları gördüğünü ve yanlarına gidip eşyalarını bırakmak için izin istediğini fakat kadınlar Türkçe bilmediklerini için söylediklerini anlamadıklarını kaydederek, suyun içinde sehpalarını kurup fotoğraf çekmeye başladığını söyledi.

Fotoğraf çektiği sırada kadınların tencereleri birbirine vurmaya başladığını belirten Aksu, "Dönüp baktım, niye olduğunu anlamadım. Fotoğraf çekmeye devam ettim. Çünkü fotoğraf çekerken kendimi kaybediyorum. Etrafımı çeviriverdiler. Parmakla çalılıkların içinde yatan 2 büyük köpeği gösterdiler. Köylüler onlara her hafta bir keçi keserlermiş, köye kimseyi sokmazlarmış. Biz de oraya girdik ya köpekler beni parçalamaya gelmişler. Kadınlar beni kurtardı. Demek ki yaşayacak halim varmış. Bu anımı hayatım boyunca unutamıyorum." ifadelerini kullandı.

Aksu, kartpostal firmasının Malabadi Köprüsü'nde çektiği fotoğraflardan bir takvim hazırladığını ve piyasaya sürdüğünü aktardı.

"Kartpostal artık önemini yitirdi"

Kartpostal başına prim kazandığını ifade eden Aksu, "Her çeşitte 5 bin tane basılıyor, 5 çeşit olsa 25 bin. 25 bin kartpostalın altına 'Falan kitabevinin kente özgü bir hizmetidir.' yazıyor. 25 bin kartpostalda o reklamı yapınca tabii ne olacak? Büyük bir isim yaptım. 7 ay çalışmamda 86 bin lira prim kazandım, 25 yıl çalıştım 42 bin lira ikramiye aldım. Artık ismim o kadar geçerli oldu ki Türkiye'den durmadan 'Bekir Baki'yi gönderin, kartpostal yaptıracağız.' teklifleri aldım. 1 milyonu aşkın kartpostal ve takvim fotoğrafı çektim. Beni almak için başka kartpostal firmaları yarışa girdi. Hiçbirine gitmedim." diye konuştu.

Bekir Baki Aksu, o zamanlar telefon olmadığından insanların birbiriyle hızlı iletişim kurmak için kartpostal kullandığını ancak artık telefonla her işin yapılabildiğini bu yüzden kartpostalların önemini yitirdiğini ve kaybolmaya yüz tuttuğunu sözlerine ekledi.

AA

Kat Temizlik Arabası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğum Günü Süsleri Nelerdir?

Gebze'de sanayi tüpü patladı: 2 ölü

Gebze’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Fatma Kurtuluş, acil servisteki hastaları dinledi

Diyetisyen Merve Doğan Yılmaz'dan ramazan ayı için öneriler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Saadet Partisi iftarı Gebze’yi buluşturdu

Bünyamin Çiftçi sevgisi, evlere sığmadı sokaklara taştı

Ömeroğlu, iftarını emekçilerle birlikte açtı

Çayırova Gençlik Merkezi açılıyor

Çetinkaya Dadaşlardan Destek İstedi

Kartepe’de Çanakkale Destanı Törenleri

Türel şehit ailelerini yalnız bırakmadı

Kongre ne zaman yapılacak?

Darıca Hükümet Konağı’nda çalışmalar devam ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

Yeşilova-Solaklar Kavşağı trafiğe açıldı

Başkan çocukların Ramazan şenliğine katıldı

Ramazan’da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesi’nde devam edecek

İtfaiyeden İZAYDAŞ’a arama-kurtarma eğitimi

Kocaeli’nin 65 yaş üstü çınarları Yerel Kültür Müzesinde; Çocukluklarını hatırladılar

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hafta Sonu Ziyaretleri; Büyükgöz Kırsal Mahallelerde

Bağcılar’da 24 Saat Acil Kilit Hizmetleri

Kocaeli'de yağış olacak mı?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gazinin müzesinde gurur ve hüzün bir arada

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Öcalan'ın posterleri açıldı

Ayasofya'da Yunanistan bayrağı açıp fotoğrafı da skandal bir notla paylaştı

Başiskele Termal Tesis yükseliyor

Devlet hastanesinde panik! Acil servis boşaltıldı, hasta kabulü durdu

32 ilde oy verme saatleri değişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Darıca'da dernek iftar programına katıldı

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimi... Yasaklar başlıyor!

İkinci el araç alacaklara uyarı. Kritik tarih açıklandı

Yoksullara ‘sabır’ çağrısı yapan Ali Erbaş’ın kızından ‘lüks arabasının anahtarına ’ şiir

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Hüseyin Baş “Köprüye araç garantisi vereceğine çiftçiye alım garantisi ver”

Ümit Özdağ: "Afganlara da ‘geçici sığınmacı statüsü’ verecekler"

Yeniden Refah Partili aday, kamyona yüklenen lüks yatla seçim konvoyu düzenledi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Emeklilere ‘Ramazan Bayramı’ ikramiyesinin ödeneceği tarih belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kongre ne zaman yapılacak?

Batshuayi, sahaya inen Trabzonspor taraftarına döner tekme attı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda taraftarlar sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Beşiktaş'ın penaltısı neden geçerlilik kazanmadı?

KÖRFEZ ANKARA'DA 3 PUAN PEŞİNDE!

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!

PFDK'dan Kocaelispor'a cezalar yağdı

ÜNAL KARAMAN ÇAYIROVA’DA

Ragbici kızlar Türkiye finaline gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR