• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

Erol Kınalı çok boyutluluğun izini süren eserleriyle İş Sanat'a konuk oluyor

Heykeltıraş, ressam ve grafik sanatçısı Erol Kınalı, 20 Kasım-29 Aralık tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’ne konuk oluyor. Yarım asra yaklaşan sanat hayatında Kınalı, eserlerinde çok boyutlu ve çoğul kimliğin çeşitliliğini ortaya koyuyor.

KÜLTÜR - SANAT 7.12.2018 15:35:00 0
Erol Kınalı çok boyutluluğun izini süren eserleriyle İş Sanat

Kullandığı renk ve malzemelerle insanı etkisi altına alan Erol Kınalı, başarılı çalışmaları ile yurt dışında da oldukça ses getiren bir sanatçı. Heykel ve resmi değişik tekniklerle bir araya getiren Kınalı, insanı farklı formlarda ele alıyor. Eserlerinde, çok boyutlu ve çoğul kimliğin çeşitliliğini ortaya koyuyor. 

Yarım asra yaklaşan sanat hayatına pek çok eser sığdıran Erol Kınalı, 20 Kasım-29 Aralık tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi'ne konuk oluyor. Türkiye, Almanya, Avusturya, Çekoslovakya, Rusya ve Mısır’da pek çok sergi açan Erol Kınalı'ya kariyeri, geçmişi ve sanatıyla ilgili sorular sorduk, o da tüm samimiyetiyle cevapladı...

Ressam, heykeltıraş ve grafik sanatçısı olarak okuyuculara kendinizi tanıtabilir misiniz?

1944 yılında İskenderun’da doğdum. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1968 yılında Artvin İlk Öğretmen Okulu’nda resim öğretmenliği yaptım. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yarışmayı kazanarak ihtisas yapmak üzere Münih Güzel Sanatlar Akademisi’ne gittim.
Burada 5 yıl ihtisas yaptıktan sonra “Meisterschüler (usta)” unvanıyla mezun oldum. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çakıştıktan sonra 1982 yılında Almanya'ya döndüm. Çalışmalarıma burada devam ettim. 36 yıldan sonra Türkiye'ye döndüm.

Resim ve heykel yapmaya ne zaman başladınız? Sizi sanata yönlendiren unsur veya unsurlar neydi?

Resim ve heykelle ilkokul çağlarımda ilgilenmeye başladım. Daha o dönemlerde İskenderun Mithat Paşa İlkokulunda kil atölyemiz vardı. Bu atölyede kille çalışır, formlar yapardık. Resim dersimiz de vardı. Bu çalışmalardan çok zevk alıyor, severek çalışıyordum. Yaptığım her resim sınıfın duvarına asılıyor, bu da beni sevindiriyordu.

Mithat Paşa’daki olanakların bende olan resim sevgisini ortaya çıkardığı ve daha da artırdığını düşünüyorum. O dönemlerde tel, ağaç ve tenekelerle de kendi oyuncaklarımı yapmaya başlamıştım. Böylece el becerilerimin de farkına vardım. İskenderun Mithat Paşa İlkokulu’nun anılarının beni sanata yönlendiren ilk temel taş olduğunu düşünüyorum.

36 yıl Almanya'da yaşadınız. Türkiye ve yaşadığınız yer arasındaki farkı veya benzerlikleri paylaşır mısınız? Oradaki hayatınızdan bahsedebilir misiniz?

Almanya’da hem eğitmen hem sanatçı olarak bulunmam ve çalışmam bana sanat yolculuğumda çok şey kazandırdı. Sanatçılar için çok zengin olan bu ortamda özgürce çalışıp sanat yapıtlarımı ürettim. Zengin ve anlayışlı bir sanat ortamında ‘bir çizgi’nin bile sanat yapıtı olarak irdelenmesi bana yeni ufuklar açtı. Bana göre bir sanatçı olarak Avrupa’da yaşamak sadece bir sehpa önünde oturup resim yapmak değildir.

Avrupa’da yaşamak bir sanatçı için, Avrupa’daki ülkeleri gezebilmek, müzeleri görebilmek, galerileri izleyebilmek, sadece kitaplarda gördüğümüz sanatçıların resim ve heykellerinin gerçeklerini görebilmek ve tanımak demektir. Sadece müzeler değil, müzik, edebiyat, opera, tiyatro ve tarihin içerisinde yaşamak ve nefes almak da “insan”ın biçimlenmesinde çok yardımcı olmuştur.

Türkiye'ye dönmenizdeki en büyük neden nedir?

Almanya bana sanatımla ilgili sonsuz olanaklar tanımasına karşın; benim Türkiye’ye ve Türk insanına olan sevgim ve özlemim, benim yeniden Türkiye’ye yerleşmeme neden oldu.

Tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Uzun bir yolculuk bu “sanat yolculuğu”, 50 yıllık! Bu yolculukta birçok istasyonlar oldu ve bunlar bana hem malzeme hem düşünce hem de renk olarak yeni denemeleri de beraberinde getirdi. Resimlerimde konum hep “insan” oldu. Acısıyla, tatlısıyla, sevgi, nefretiyle ve duygularıyla… İşte bu yüzden belli dönemlerde gerçek figüratif bazı dönemlerimde soyutlanmış insan figürleri oldu.

Son dönem figürlerimde ise insanlar belirgin şekilde soyut olmaya başladı. Aslında resim ve heykellerimi belli bir tarza koymak çok zor... Ama ben kendi kendime bir zamanlar “sen yeni figüratif resimler yapıyorsun” demiştim. Ama bu zamanla değişti ve soyut resme doğru bir yöneliş oldu.

Aynı zamanda bir koleksiyoner olduğunuzu ve koleksiyonunuzda yer alan kendi eserlerinizi incelediğinizde sanat yolculuğunuzdaki değişimleri, kırılmaları görebildiğinizi söylüyorsunuz. Sanat yolculuğunuzdaki en büyük kırılma neydi?

Sanat yolumdaki istasyonlarımdan ilki: 1416 sayılı yasa ile bir yarışma kazanarak ihtisas yapmak üzere Almanya’ya gitmem oldu. Yeni yaşam ve sanat ortamı, yeni duygular ve insanlar, 70’li yılların sosyal kültürel yaşamı, sanatımda da yeniliklere yol açtı ve özgürce düşünmeme neden oldu.

1975 yılında tekrar Türkiye’ye dönüş ve Akademi Hocalığı (1977-1982): Bu dönemde hem resimde hem de heykelde birçok ödüller aldım.

Bundan sonraki en büyük istasyonum ve geçiş: 1982’den sonra tekrar Almanya’ya dönmem ve Türkiye’ye gelene kadar orada kalıp aktif sanatçı olarak çalışmam ve üretmem oldu. Benim değişik zamanlarımdan bir iki resmimi seçerek, kendi koleksiyonumu yapmaya başladım. Bu, geçirdiğim yenilikleri ve değişimleri görebilmem ve anlayabilmem içindi. Bu da durmadan devam ediyor.

Resimlerinizde çeşitli malzemeler kullanıyorsunuz. Hatta sergide birkaç tablonuzda tellerden tuval yapmıştınız. Kullanacağınız malzemeler ve boya çeşitleri neye göre şekilleniyor?

Resimlerimi yaparken daha doğrusu yapmaya başlarken mutlaka kafamda oluşturduğum bir düşünce olur. Yapacağım resmin özelliğine göre kum, talaş, kolaj gibi elementleri kullanarak resimde değişik doku ve ifade buluyorum. Heykellerimde de doku ve rengi de kullanarak, heykelin formu dışında bir renkle olan etkisini arıyorum. Telle olan çalışmalarım önceden ne yapılacağı düşünülmüş olan çalışmalardır. Yani yapacağım çalışmanın kullandığım malzemeyle uyum içerisinde olması gerekliliği vardır.

Önceleri çamur, alçı ve beton kullanırken daha sonra bronz alüminyum ve polyestere yönelmişsiniz. Malzemelerin eserlerinizde anlatmak istediğiniz duyguya etkisi nedir?

Malzemenin yapacağım yapıta göre seçilmesi gerekliliği vardır ve çok önemlidir. Anlatım dışavurumculuk “sanat yapıtı ve malzeme” ikilemi içerisinde yapılmalıdır. Sanatçı sanat yapıtını konuşturabilmelidir. Önceleri beton, alçı, ahşap heykeller yapmamın nedeni ekonomiktir. Sık sık düşünmüşümdür: Bir gün heykellerimin çoğunluğunu bronz, alüminyum ve polyester olarak dökmem mümkün olabilecek mi?

İlhamınız neler?

İlhamımı insan ve doğadan alıyorum.

“Malzemem insan” diyorsunuz özellikle son 10 yılda teknoloji, sosyal medyanın insanların duygularına ve soysal hayatlarına etkileri eserlerinize yansıdı mı?

Konum “insan” diyorum. Tabii ki teknoloji, günümüzdeki medya, sosyal yaşam, hızlı şehirleşme, doğanın kirlenmesi gibi nedenler insan duygusuna etki eder. Bu bir gerçektir. Ve insanı şekillendirmeye dahi gider. İşte sanatçı da toplum içerisinde yaşayan insandır. Sanatçı da bu duygular içerisinde ve bu nedenlere karşı da yapıtlarını yapar.

Erol Kınalı’nın retrospektif sergisi, 20 Kasım-29 Aralık tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.

KAYNAK: HABERTÜRK GAZETESİ


Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR