• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Ermenistan’ın denge politikası merak konusu

Ermenistan'da Nikol Paşinyan önderliğindeki yeni yönetimin Rusya ile Batı arasında nasıl bir denge kuracağı merak ediliyor.

DÜNYA 28.12.2018 14:30:00 0
Ermenistan’ın denge politikası merak konusu

Ermenistan'da bu ay başında yapılan seçimde yüzde 70 üzerinde oy alarak ezici bir üstünlükle iktidarını perçinleyen Nikol Paşinyan öncülüğündeki yeni yönetimin Rusya ile Batı ülkeleri arasında bir "denge politikası" izlemesi bekleniyor. Seçim zaferinden sonra ilk kez Rusya'ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Ermenistan'ın yeni liderinin bu politikayı nasıl hayata geçireceği merak ediliyor.

Eski Sovyetler Birliği'ni oluşturan cumhuriyetlerden biri olan Ermenistan yıllardır Rusya'nın etki hakimiyetinde bulunuyordu. Ermenistan'ın yeni yönetiminin ise Rusya'nın yanı sıra Batı ile de daha gelişmiş ilişkiler kurmak istediği biliniyor. "Erivan, Rusya’ya rağmen politik bir hamlede bulunabilecek mi" sorusu tartışılırken uzmanlar, Ermenistan'ın özellikle dış politikada Rusya'nın istemediği bir çizgide adım atamayacağını düşünüyor.

Ermenistan’da 9 Aralık'ta yapılan erken seçimlerde "reformist" söylemlerle öne çıkan Nikol Paşinyan'ın yüzde 70,4'lük oy oranıyla iktidara gelmesi, Ermenistan-Rusya ilişkilerinin seyrinde bir değişlik olup olmayacağı sorusunu beraberinde getirdi. Birçok analiste göre, Ermenistan dahil eski Sovyet cumhuriyetlerini her zaman "küçük kardeşi" olarak gören Rusya, bu ülkelerin Batı ile kuracağı iyi ilişkilerde de söz sahibi olmayı amaçlıyor.

Uzmanlar, Moskova'nın Ermenistan'daki son gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, Ermenistan'da büyük siyasi ve ekonomik hegemonyası bulunan Rusya'nın rızası olmadan ülkenin Batı'ya açılmasına neredeyse imkansız gözüyle bakıyor.

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Alev Kılıç, Ermenistan'da Paşinyan'ın ifadesiyle Kadife Devrim’in gerçekleştiğini ve Rusya’nın bu renkli devrimleri "Rusya'ya karşı girişimler" şeklinde yorumlayarak, sıcak bakmadığını belirtti.

Rusya'nın son zamanlarda Ermenistan'daki gelişmeleri kuşkuyla izlediğinin altını çizen Kılıç, "Bu kuşkuları gidermek için çeşitli temaslar oldu." dedi. Putin'le Paşinyan kısa süre içerisinde 4 kez görüştüğünü hatırlatan Kılıç, "Paşinyan muhalefetteki milletvekilliği döneminde Rusya karşıtı ve Batı yanlısı çok söz söyledi. İktidara geldikten sona bunları hiç tekrarlamadı ve 'Rusya bizim en önemli müttefikimiz, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz' dedi." ifadesini kullandı.

"Bolton'un ziyareti Rusya'yı rahatsız etti"

Kılıç, son dönemde Fransa, Almanya, İtalya'dan Erivan'a üst düzey ziyaretler gerçekleşmesinin Rusya’yı iyice tedirgin ettiğini vurgulayarak, "Bunlar Ermenistan için olağan dışı ziyaretler. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Erivanı ziyaret etmesi ve basın toplantısında 'Eski alışkanlıklarını bırak, silahlarını bizden al, Rusya'dan kop Batıya yanaş' mesajı vermesi Rusya'yı son derece rahatsız etti." dedi.

Kılıç, "Paşinyan, Ermenistan'ın geleceğinin Batı ile kuracağı ilişkilerden geçtiğini idrak etti. Bu dengeyi Rusya'yı karşısına almadan kurabilmenin Paşinyan'ın en büyük sınavı olacak." değerlendirmesini yaptı.

"Rusya’nın eli Ermenistan’a karşı eli çok kuvvetli"

Ermenistan'ın Rusya'ya rağmen Batı'ya yaklaşmasının mümkün olmadığını belirten Kılıç, "Rusya’nın şu anda Ermenistan’da 3 üssü, tam teçhizatlı 5 bin askeri var. Rusya’nın Ukrayna, Kırım ve Gürcistan'a işgal girişimlerine karşı önlem de alınamadı. Paşinyan korkmakta haklı. Rusya çok kolay müdahale eder. Ermenistan’ın Türkiye sınırını bile Rusya koruyor. Rusya'nın eli Ermenistan’a karşı eli çok kuvvetli." dedi.

Ermenistan'ın Rusya ve diasporanın desteği olmaksızın varlığını sürdüremediğini belirten Kılıç, Ermeni diasporasının Amerika ve Avrupa dışında Rusya'da da güçlü olduğunu hatırlattı.

Halkın hem uzun süren protestolarda hem de sandıkta desteklediği Paşinyan’ın seçimlerde arkasına aldığı gücü iç ve dış politikaya yansıtabileceği konusundaki kuşkular tazeliğini koruyor. İç politikada yolsuzluğu bitirmek, oligarkları siyasi arenadan temizlemek ve ekonomik reformlarla ülkeyi düze çıkarma gibi vaatlerde bulunan Paşinyan'ın bu sorunlar karşısında nasıl hareket edeceği merak ediliyor.

Dış politikada ise denge siyasetini izleyeceğini, hem Doğu hem de Batı ile iyi ilişkiler yürüteceğini belirten Paşinyan'ın önünde büyük bir Rusya bilmecesi var.

ABD'nin eski Avrupa-Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, seçimlerden hemen sonra AA muhabirine Paşinyan'ın Kadife Devrim ile çok büyük bir iş başardığını ancak dış politikadaki Rus etkisini kırmanın bir hayli zor olacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bryza, Ermenistan'ın dış politikasında kısa sürede büyük değişimler beklenmemeli diyerek, "Ermenistan Rusya'nın baskısından ne kadar uzaklaşırsa Batı ülkeleri ve diğerleriyle o kadar iyi ilişkiler kurabilir. Rusya, Ermenistan ekonomisi ve politikasında çok etkin bir role sahip ve olmaya da devam edecektir." diye konuşmuştu.

Paşinyan Moskova'ya gitti

Paşinyan, 9 Aralık seçimlerinden sonra ilk kez Rusya'yı ziyaret etti. Paşinyan, Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. İki lider, ülkeleri arasındaki iş birliğine vurgu yaptı.

Putin, Ermenistan seçimlerinden zaferle çıkan Paşinyan ve ekibini kutlayarak, başarılı bir çalışma dönemi diledi. Ermenistan ile güvenlik ve ekonomi alanında iş birliğini arttırmak istediklerini belirten Putin, "Rusya bunun için elinden geleni yapmaya hazır. Aramızdaki ilişkileri tanımlamaya gerek yok. Bunlar gerçekten önemli içeriklerle dolu müttefik ilişkileri." dedi.

Putin, ayrıca, Rusya'nın Ermenistan'ın en büyük ticari ortağı olduğuna ve geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin neredeyse yüzde 30 arttığına dikkati çekti.

Paşinyan ise Rusya'ya en çok ziyaret gerçekleştirdiği ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, iki ülke arasında özel stratejik ilişki bulunduğuna ve bu eğilimin devam edeceğine işaret etti.

Paşinyan, "Yeni seçilen parlamentomuz da ilişkimizin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. Ekonomik ilişkiler konusunda da pozitif düşünüyoruz." diye konuştu.

Görüşme öncesinde, Rusya'nın Ermenistan'da tedarikçisi olduğu ve 31 Aralık'ta sona erecek gaz anlaşmasının ana gündem maddelerinden biri olacağı konuşuluyordu. Ancak Paşinyan, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rus doğal gaz fiyatı hakkında bir anlaşma yok." ifadelerini kullandı.

İki lider arasındaki görüşmenin Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Ermenistan'ı yabancı müdahaleler konusunda uyarmasından bir hafta sonra gerçekleşmesi dikkati çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova ve Erivan'ın Ermenistan'da "yabancı asker" varlığının önlenmesi için bir anlaşma yaptığını ifade etmişti.

Açıklamanın ardından Paşinyan, Rusya ile geçmiş yönetimler arasında böyle bir anlaşmanın görüşüldüğünü ancak kendileriyle ele alınmadığına dikkati çekerek, "Lavrov ne demek istediğini netleştirmeli." demişti.(AA)


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR