• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Ekonomistler Merkez Bankası Başkanının yeni dönem stratejisini değerlendirdi

Ekonomistler, TCMB Başkanı Murat Uysal'ın yeni dönem stratejisinde enflasyon ve iktisadi büyüme vurgusunun ön plana çıktığını, etkin iletişim politikasının da önemli olduğunu ifade etti.

EKONOMİ 17.07.2019 12:33:00 0
Ekonomistler Merkez Bankası Başkanının yeni dönem stratejisini değerlendirdi

Merkez Bankası Başkanlığı görevine 8 Temmuz'da atanan Uysal, 15 Temmuz'da yeni dönem stratejilerini anlattığı röportajda iletişimden makul reel getiriye, fiyat istikrarından finansal istikrara, rezervlerden enflasyona kadar birçok alanda ipucu verdi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, TCMB Başkanı Murat Uysal'ın yeni dönem stratejisinin ana temasından, öncelikli hedefin enflasyon ve iktisadi faaliyetin sürekli takibi olduğu sonucunu çıkardığını söyledi.

Enflasyon öncelikli bir politikanın Türkiye'nin bugün ihtiyaç duyduğu en önemli yaklaşımlardan biri olduğunun altını çizen Arzova, ancak bunun sadece tek başına Merkez Bankasının yapabileceği bir husus olmadığını vurguladı.

Arzova, maliye politikasının da buna uygun tasarlanması ve hükümet iradesinin de enflasyonun düşmesi yolunda uygulanacak politikalardan taviz verilmemesi şeklinde olması gerektiğini dile getirdi.

"Tabiri caizse IMF'siz bir IMF politikası uygulanması gerekli" diyen Arzova, "Bunun haricinde piyasaların yakından takibi de Merkez Bankasının yapması gereken temel işlevlerden biri. Merkez Bankası başkanı sokağa inmeli, fabrika gezmeli, esnaf ziyaretinde bulunmalı. Tıpkı New York Fed başkanının yaptığı gibi." şeklinde konuştu.

"Makul reel getiri yatırımcının almaya istekli olduğu getiri tutarıdır"
Prof. Dr. Burak Arzova, Merkez Bankasının rezervlerini artırma konusunda öncelikle model portföyde değişikliğe gidip gitmeyeceği hususunu kamuoyu ile paylaşması gerektiğini ifade etti.

Bütün bunlar yapılırken özellikle sermaye akımlarınından daha etkin yararlanmak için Sermaye Piyasası Kanunu'nda da yeni finansal araçların kullanımını kolaylaştıran, yeni ödeme sistemlerini de sisteme dahil eden bütünleşik bir yapı kurulması gerektiğini söyleyen Arzova, "Belki bu yeni dönemde TCMB'nin 'Libra' gibi yeni ödeme sistemlerine ortak olması ya da portföyü içerisinde kripto paraları da dahil ediyor olması önemli bir gelişme olabilir. Doların portföy içerisindeki ağırlığı kısmen azaltılarak bu ağırlık ihracat para birimi avro yönünde kullanılabilir." diye konuştu.

Arzova, makul bir reel getiri konusunun hassas olduğunu belirterek, "Makul bir reel getirinin kime göre makul olduğu hususu önemli. Zira ülkenin taşıdığı riski primini de dikkate almak, küresel değişmelerin etkilerini, ticaret savaşlarının sonuçlarını iyi saptamak gerekli. Makul reel getiri yatırımcının almaya istekli olduğu getiri tutarı olup, bunu piyasa koşulları belirler." dedi.

Son iki Merkez Bankası başkanı döneminde iletişimi hep sınırlı kaldığına işaret eden Arzova, doğrudan Merkez Bankasını etkileyen konularda anında tepki verilemediğini söyledi.

Arzova, ihtiyaç duyulduğunda Merkez Bankasının piyasalarla iletişime geçmesinin güven artıcı bir eylem olduğunu sözlerine ekledi.

"Zorunlu karşılıklar etkin kullanılacak"
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, yeni dönem stratejisinde enflasyon kadar iktisadi faaliyet görünümünün de göz önünde bulundurulacağını belirtti.

Bu çerçevede, temmuzdaki PPK toplantısından başlayarak gelecek toplantılarda politika faizinde ciddi miktarda indirim yapılacağını tahmin eden Kanlı, "Bunun yanı sıra, zorunlu karşılıkların etkin bir biçimde kullanılmaya başlayacağının sinyallerini almaktayız. Bu, zorunlu karşılık oranlarının, yükümlülüklere ve bankaların bilanço yapısına göre (örneğin kredilerin payı, kredi artış hızı, yurt dışı ile yapılan swap miktarı gibi) göre çeşitlendirilmesi şeklinde olabilir. Zira, yeni başkanın finansal istikrara dair yaptığı vurgu, bu konuda önemli adımların atılacağına işaret etmekte." ifadelerini kullandı.

Kanlı, şeffaflık ve daha etkin iletişim politikasına sıklıkla atıfta bulunulmasının da bu alanda yeni uygulamaların geleceğini gösterdiğini söyledi.

Bu kısımda gelişme sağlanması durumunda bunun son yıllarda TCMB ve piyasa beklentilerindeki ayrışmayı azaltabileceğini dile getiren Kanlı, "Banka ve piyasa beklentileri arasında geçmişte birçok zaman ayrışma yaşandı ve bu da kararların ardından piyasada volatilite oluşmasına yol açtı. Buna ek olarak son dönemde TCMB rezervlerindeki düşüşe dair piyasa açık ve net bir biçimde bilgilendirilmedi. İletişim politikasının daha etkin çalışır hale getirilmesi bu tip sorunları azaltabilir." değerlendirmesini yaptı.

Kanlı, rezervlerin artırılmasına ilişkin olası adımların; bankaların TCMB ile swap yapma imkanlarının artırılması, düzenli döviz alımlarına başlanması ve reeskont kredi limitinin artırılması olabileceğini ifade etti.

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın "makul reel getiri" konusundaki açıklamalarına ilişkin, şunları kaydetti:

"Başkanın bu konuda söyledikleri bence önümüzdeki dönemde alınacak faiz kararlarına dair çok önemli bir bilgi içermekteydi. Makul reel getiri, temel olarak o ülkedeki yatırım-tasarruf dengesi (bu dengeye aslında iktisadi faaliyetin seyri de dahil) ve enflasyon belirsizliği telafi primi (enflasyonun kendisi değil) ile belirlenir. Buna, portföy hareketlerinin önemli olduğu açık ekonomilerde küresel reel faiz seviyesinin ve ülke risk primini de ilave edebiliriz. Tüm bunları nasıl bir yöntemle harmanlanacağı ve makul faizin belirleneceği konusu ise karmaşık bir süreç. Çeşitli ekonomik modellerle bir denge reel faizi aralığı belirlenip, bu aralığın neresinde bulunulacağı ise kanaate dayalı olarak netleştirilebilir."

"Mesajların içi dolu olduğunda beklentiler daha sağlıklı şekillenecek"
Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de TCMB Başkanı Murat Uysal'ın yaptığı açıklamalara baktığında "iletişim", "finansal istikrar ve zorunlu karşılık", "para politikasında manevra alanı olduğu", "reel faizler kavramı" ve "rezervler" olmak üzere beş konu başlığının öne çıktığını söyledi.

Zorunlu karşılıklar dışındaki konuların tamamının son dönemde gündemde olduğunu ve analistler tarafından sıklıkla tartışıldığını belirten Gödek, "Şubat ayında zorunlu karşılıklarda ayarlama yapıldığında bunun önemli bir politika sinyali olduğu konusunda piyasa katılımcıları arasında değerlendirmeler söz konusuydu. Ancak, devam eden dönemde risk başlıklarının artması olası politika uygulamasının bir süre daha ertelenmesine neden oldu." ifadelerini kullandı.

Gödek, iletişim konusunda bir süredir ciddi sıkıntılar yaşandığı ve özellikle mart ayındaki rezerv tartışmasının burada en belirgin örnek olarak gösterilebileceğini dile getirdi.

İletişim kanallarının üst düzeyde kullanılacak olmasının para politikası üzerinde olumlu algılanacağına dikkati çeken Gödek, "Attığımız her adımı piyasa işlemcilerine çok net anlatmamız gerek. Algının bozulduğu ortamda spekülasyon artıyor. Mesajların içi dolu olduğunda beklentiler daha sağlıklı şekillenecektir." dedi.

"Rezervleri artırma adımı atılmalı"
Orkun Gödek, rezervler konusunun son dönemin en ciddi tartışma başlığı konumunda olduğunu belirtti.

Farklı metrikler üzerinden yeterliliği konusunda hesaplamalar yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Gödek, brüt/net ayrımının da konuyu hassaslaştırdığına dikkati çekti.

Gödek, şunları kaydetti:

"Kuşkusuz yeni bir yaklaşıma ve mutlak suretle rezervleri artırma adımı atılmasına ihtiyaç var. Ancak, bunun için konjonktürün de sizin yanınızda olması gerek. Bunu bir dönem 2008 global krizi sonrasında artan portföy akımları karşısında ROM ile sağlamaya çalışmıştık. Zira çok ciddi boyutta yurt içine döviz girişi söz konusuydu. Bugün tartıştığımız koridor ve ROM uygulamalarının tamamında çıkış burasıdır. 2011 yılında 12 aylık hesaplamada resmi rezervler 15 milyar dolar, Nisan 2013'te ise kredi notu hikayemizin de desteklemesi ile 34 milyar dolar artış verme noktasına gelmişti.

Konunun hassas olması nedeniyle piyasadan alım yönteminin ilk etapta tercih edileceğini düşünmüyorum. Kur oynaklığı ve artan yurt içi yerleşik yabancı para mevduatı talebinin yaratacağı riskler gözetilecektir. Muhtemelen Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM) üzerinde yeni bir düzenleme veya kaldırılması söz konusu olabilir. Global fon akımlarındaki seyrin olası adım atılması için gözetileceği kanaatindeyim. Bu konuda TCMB’nin daha detaylı yönlendirmesine ihtiyaç var."

Stratejist Orkun Gödek, reel faiz hesaplamasına yönelik farklı yaklaşımların söz konusu olduğunu, beklenen ya da mevcut enflasyon üzerinden politika faizinin çıkarıldığını söyledi.

"Tabi ki kritik nokta, beklenen enflasyonun ciddi anlamda çıpalanmış olması" diyen Gödek, "Çoğu gelişmekte olan ülkede bu henüz başarılabilmiş değil. Öte yandan gelişmişler de beklentilerin düşük tutulması gibi bir sorun söz konusu. Çok basit olarak ortalama politika faizi ile ortalama enflasyondan baktığımızda emsallerimiz (Güney Afrika, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Rusya) 2014-2018 döneminde 2 puanın hafif üzerinde reel maliyete katlandılar. Tabi bu grupta konuştuğumuz enflasyon düzeyi de o dönem yüzde 5-6'lar. Risk primi de gözetiliyor dönem bazında. 2-2,5 puandan düşük olmasının yakın geçmişte yatırımcı algılamasında problem oluşturduğunu görmüştük." değerlendirmesinde bulundu.
AA


Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR