• BIST 100

    9535,98%-1,49
  • DOLAR

    32,44% 0,11
  • EURO

    34,48% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2470,05% -0,51
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00

’Eğitim ve Eğitim Bilimleri Dekanlar Konseyi’ toplantısı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bugün itibarıyla yükseköğretimde 112'si devlet, 67'si vakıf üniversitesi ve 5'i vakıf meslek yüksekokulu...

EĞİTİM 26.12.2017 17:28:00 0
’Eğitim ve Eğitim Bilimleri Dekanlar Konseyi’ toplantısı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bugün itibarıyla yükseköğretimde 112'si devlet, 67'si vakıf üniversitesi ve 5'i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 184 yükseköğretim kurumumuz mevcut olup, öğrenci sayımız 7 milyon 764 bin 607'e ulaşmıştır. Eğitimde ve yükseköğretimde bundan böyle hedefimiz, dikey yani nitelik, keyfiyet ve kalite yönünden büyümedir" dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında, eğitim ve öğretimin, insani ve kültürel kalkınma temelinde görüşülmesi amacıyla "Eğitim ve Eğitim Bilimleri Dekanlar Konseyi Toplantısı" yapıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ve fakülte dekanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, eğitim ve eğitim bilimleri fakültelerindeki öğretmen yerleştirme programları yeniden ele alındı. Saraç, toplantıda yaptığı konuşmada, "Toplum ve ülke açısından ise eğitim, içinde yaşadığı toplumun ortak kültür ve ideallerini ve değerlerini benimseyen, düzgün vatandaşlar yetiştirmektir. Buna göre eğitimin, bireysel, sosyal, kültürel, ekonomik olmak üzere çeşitli amaçlarından söz edilebilir. Bu nedenledir ki eğitim, her türlü ideolojik ve politik mülahazanın dışında ele alınmalıdır. Eğitimin, teknik ve ekonomik yönlerini tartışırken, öne çıkarırken; insani, kültürel ve sosyal yönlerini göz ardı etmek şöyle dursun, öne taşımalıyız" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2017-2018 raporuna göre, Türkiye'nin, yükseköğretime erişimde 137 ülke arasında ikinci sırada yer aldığını anlatan Saraç, "Nitelik açısından ise her zaman sürekli alınması gereken uzun bir yol ve ulaşılması gereken bir menzil vardır. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefine ulaşabilmesinin, üstün nitelikli bilgi üretimi ve üstün nitelikli insan kaynağı ile mümkün olabileceğinin artık net olarak bilincindeyiz. Bugün itibarıyla yükseköğretimde 112'si devlet, 67'si vakıf üniversitesi ve 5'i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 184 yükseköğretim kurumumuz mevcut olup, öğrenci sayımız 7 milyon 764 bin 607'e ulaşmıştır. Eğitimde ve yükseköğretimde bundan böyle hedefimiz, dikey yani nitelik, keyfiyet ve kalite yönünden büyümedir" diye konuştu.

Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Müteaddit defalar çeşitli toplantılarda ifade ettiğim gibi, üniversitelerimizin hepsinin aynı olmasını tasvip etmiyoruz. Bütün üniversitelerimiz uluslararası nitelikleri gözetmeli, fakat farklı değerler üretmelidir. Bu kapsamda üniversitelerimizin bir kısmının eğitimde, bir kısmının araştırma ve teknoloji üretiminde bazılarının da bölgesel kalkınmaya katkı sağlama konusunda farklılaşmasını istiyoruz. Bu yaklaşımla kastedilen, üniversitelerimizin bütün alanlarda faaliyet gösterirken bir alanda temayüz etmesidir. Üniversitelerimiz, bulundukları bölgenin, sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden kalkınmasında lokomotif görevi üstlenmelidir. Benzer durum, eğitim/eğitim bilimleri fakültelerimiz için de söz konusudur."

Eğitim/eğitim bilimleri fakülteleriyle ilgili olarak kalite odaklı bazı düzenlemeler yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini söyleyen Saraç, "Bu çerçevede sizlerin de bildiğiniz gibi, bazı programların puan türlerinde yaptığımız düzenlemeler ve getirdiğimiz 240 bin barajı uygulamasıyla daha nitelikli öğrenci alabilmeyi sağlamaya çalıştık. İkinci öğretim programlarını tedrici olarak kapatırken, kontenjanlar daha rasyonel bir planlamaya tabii tutulmaktadır. Bu kapsamda bilim hayatımızı, üniversitelerimizin bilimsel gücüyle yeniden şekillendirmeye ve yükseköğretimi; kalite, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar ve nitelikli doktora gibi kavramlarla yeniden yapılandırmaya gayret ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"Eğitimde nicel, kantitatif yönden oldukça büyük bir büyüme, genişleme sağladık" diyen Saraç, "Bundan böyle hedefimiz, beklentimiz, nitelik, kantite ve kalite yönünden dikey büyüme olmalıdır. Eğitimle ilgili müfredatımızda öğrencilerimize 21. yüzyılın gerektirdiği temel nitelik, yeterlik ve donanımların kazandırılması, temel amacımız olmalı, ancak sadece bilgiyi aktarıp ezberleterek ve bunları da sınavlarla kağıda döktürmek yerine, bu genç kitleye ileri düşünme, analiz, sentez, muhakeme yapma, çıkarımda bulunma, özgün fikir ve projeler üretme gibi becerileri kazandırmalıyız. Eğitim fakültelerimizde öğretmen adayları mesleğe hazırlanırken, onların mesleğin ideallerini, temel değerlerini, meslek ahlakını ve meslek sevgisini gerçekten hisseden bir şekilde yetiştirilmesi temel gayemiz olmalıdır. Eğitim fakültelerimizin sorumluluğu, söz konusu adayların sadece mesleğe hazırlanması olmayıp, işbaşında mesleki gelişimlerini sağlama konusunda da sürekli destek olmaktır" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, "Bundan sonra atacağımız adım, öğretmen akademileri dediğimiz, istihdam ettikten sonra öğretmenlerimizin hizmet içinde eğitilmelerine ilişkin bir süreç. Bunu da akademik bir nitelikte bu eğitimi vermek istediğimiz için bu yapının adı "öğretmen akademileri" olacak" ifadelerini kullandı.

Öğretmen atamalarında mülakat prensibinin hayata geçirildiğini anlatan Tekin, "Bu sürecin nasıl işlemesi gerektiğine dair sizlerden bir talebim var, o da şu, öğretmen adayları içerisinden bakanlık bünyesinde öğretmenlik yapacak insanları tespit etmek için desteğe ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte, bu okullarda öğretmen adaylarımızın, öğrencilerimizin staj içinde bulundukları süre içerisindeki etkinliklerini biz mülakatla veri olarak almak istiyoruz. Mülakat sınavlarında biz sizin verdiğiniz notlardan, lisans ortalamaları dışında, bu staj uygulamasından elde ettiğiniz verileri biz öğretmenleri istihdam ederken kullanmak istiyoruz. Bunu yaparken de sizin desteğinize ihtiyacımız var" diye konuştu.

Elektronik ortamda kullanılan alt yapı üzerinden okuldaki öğrenciler için değerlendirme sürecinin başlatıldığını anlatan Tekin, "Öğretmen istihdamında buradaki verileri biz baz olarak alacağız. Mülakatta da bunları değerlendireceğiz" dedi.


Başkan Hürriyet: Halk günlerinde vatandaşın ayağına gidiyoruz

Çayırovalılardan Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hürriyet, Kuruçeşmelilere desteklerinden dolayı teşekkür etti

Dolar bugün ne kadar?

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

GTÜ'den KOBİ'lere yeşil dönüşüm rehberliği

Kocaeli'ye kavuran sıcaklıklar geliyor

Orhan Cami restore edilecek

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

'Kariyer Yolunda Kendin Ol' projesi başladı

Teleferiğe 1 gün ara!

En çok ziyaret edilen milli park Ormanya oldu

Bayram tatili Kocaeli'nin havasına yaradı!

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başkan Hürriyet hız kesmedi

23 Nisan Reels Yarışması’na başvuru uzatıldı

Başkan Hürriyet, güne Kuruçeşme Fatih Camii’nde başladı

Büyükşehir, çocuklar güvenle eğlensinler diye parkları bakıma aldı

Adem Hoca ile Özel Ders

Dicle Olcay’dan Yeni Cover: 'Bunu Siz İstediniz' Projesine 'Dön Desem' Katılıyor!

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

Yuvacık Barajıyla ilgili sevindiren haber

İzmit Belediyesi, 23 Nisan’a özel çocuklar için ödüllü resim yarışması düzenleyecek

İkinci el araç fiyatları yükseldi

Çayırova’daki parklarda temizlik çalışmaları devam ediyor

Denizlerde av yasağı başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

AK Parti'den CHP'ye geçen Belediye'de jakuzi tartışması! Eski başkan iddialara "hodri meydan" dedi

Sürücüler dikkat: EDS sistemi ceza kesmeye başlayacak

MGK bugün Beştepe'de toplanıyor

YSK, Van kararının gerekçesini bugün yazacak

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kroman Çelik ramazan bayramınızı kutlar

YYH ramazan bayramınızı kutlar

Polisan ramazan bayramınızı kutlar

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 0 - Kastamonuspor: 0

Türk futbolunun geldiği noktayı anlatan kare! TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin tepki çeken gülümsemesi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR