• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,50% 0,02
  • EURO

    34,82% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2424,26% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

'Dünya Kız Çocukları Günü' konferansı İstanbul'da düzenlendi

Bu sene beşincisi düzenlenen Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, "Kız Çocuklarının Güçlenmesinde Başarı Hikayeleri: Görünmeyen Zorlukların Üstesinden Gelmek" temasıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

GÜNDEM 11.10.2019 14:05:00 0

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, "Baba Beni Okula Gönder'e başladığımızda ilköğretim çağında, kız ve erkek çocukları arasındaki fark yüzde 10'a yakındı, bugün öyle bir fark yok, bu çok kısa bir sürede başarıldı. Aile içi şiddeti kampanya olarak başlatmak bile bir tabu kırmaktı, bugünse o tabu çok fazla kırılmış vaziyette. İş hayatına katılımda da önemli mesafe alındı ama yeterli değil tabi, daha yolumuz var." ifadelerini kullandı.

Bu sene beşincisi düzenlenen Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, "Kız Çocuklarının Güçlenmesinde Başarı Hikayeleri: Görünmeyen Zorlukların Üstesinden Gelmek" temasıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.

Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF ve UN Women'ın, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu’nun danışmanlığında gerçekleştirilen konferans, bu yıl kaliteli eğitim, insana yakışır iş ve şiddetten arınmış bir hayata ulaşmada kız çocuklarının karşısına çıkan görünmez engellere ve çözüm önerilerine odaklandı.

Vuslat Doğan Sabancı etkinlikteki konuşmasında, Dünya Kız Çocukları Günü'nün özel bir gün olarak kutlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Kız çocuklarının toplum içindeki önemine, başta eğitim olmak üzere her alanda onların desteklenmesine dikkati çektiklerini bildiren Sabancı, bu sene etkinliğin beşincisinin gerçekleştirildiğini anımsattı.

Sabancı, bu seneki temanın önemine işaret ederek şunları kaydetti:

"İnanılmaz hikayeler var. 13 yaşında robot yapan kız da var, karate yapan, hayatları spor olan Ardahanlı iki kızkardeş var. Onların hikayelerini okurken insanın burnunun direği sızlıyor. Müthiş başarı hikayeleri var. Bu rol modellerini korumak çok önemli. Kız çocuklarımızın önündeki bütün bürokratik engelleri aşmalı, onları güçlendirmek için her şeyi yapmalıyız. Onlar, toplumsal bir şartlanmanın içine doğuyorlar. Dolayısıyla kızlara sahiplenip, 'Ben yapabilirim, istersem yaparım.' gücü vermek çok önemli. Bunun için bugün, çok kıymetli bir gün."

Bütün kadın ve kız çocukları konusunda alınan mesafeye bakıldığında, tüm dünyada alınan mesafenin hep kadınların yaptığı eforlarla alındığına işaret ederek, bu işin hiçbir şekilde bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Sabancı, kadınların bu eforu asla bırakmaması gerektiğini belirterek, kadınların bilinç seviyesi arttıkça bu sorumluluğa daha çok sahip çıktıklarını dile getirdi.

"Ben İstersem" kitabı ve sergisi katılımcılarla buluştu

Türkiye'de kadın ve kız çocukları ile ilgili önemli bir mesafe kaydedildiğini kaydeden Sabancı, "Baba Beni Okula Gönder'e başladığımızda ilköğretim çağında, kız ve erkek çocukları arasındaki fark yüzde 10'a yakındı, bugün öyle bir fark yok. Bu çok kısa bir sürede başarıldı. Aile içi şiddeti kampanya olarak başlatmak bile bir tabu kırmaktı. Bugünse o tabu çok fazla kırılmış vaziyette. İş hayatına katılımda da önemli mesafe alındı ama yeterli değil tabi, daha yolumuz var." değerlendirmesinde bulundu.

Vuslat Doğan Sabancı, konferans kapsamında katılımcılarla ilk kez buluşan "Ben İstersem" kitabı ve sergisi hakkında da bilgi verdi.

Bazı şeylerin kalıcı hale gelmesinin önemine dikkati çeken Sabancı, "Aydın Doğan Vakfı'nın, Gazeteci-Yazar Melis Alphan ve Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Seven iş birliğiyle hayata geçirdiği, Anadolu'nun farklı illerinden zorlu engelleri aşarak pek çok alanda başarıya ulaşmış genç kızların hikayelerinden ve fotoğraflarından oluşan kitap beni çok heyecanlandırıyor. Aile içinde okunup, paylaşılıp, herkesin birbirine anlatacağı harika hikayelerin olduğunu bir kitap. Yayınlamış olmaktan çok mutluyuz." bilgisini paylaştı.

Konuşmasında kendisin derinden etkileyen ve hayatını baştan yaratan bir hikayenin kahramanı olan kadının neler yaşadığını anlatan Sabancı, gelinen noktada kadının hayatını en baştan yeniden kurduğunu, elde ettiği başarıları katılımcılarla paylaştı.

Sabancı, "Önce inanmak ve yanındakileri inandırmak en önemlisi... Kendi üzerimize düşen görevleri yapmak zorundayız. Evet çok kötü örnekler görüyoruz yaşıyoruz ama umut dolu şeyler de oluyor. Daha çok neler yapılması gerek diye kafa yormalı ve çalışmalıyız." dedi.

"Kız çocukları için etkili ittifaklar geliştirmeliyiz"

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Türkiye'de ve dünyada kız çocuklarının hayatlarının iyileştirilmesi için verdiği destek ve attığı kararlı adımlardan dolayı Aydın Doğan Vakfı'na teşekkür etti.

Duamelle, dünyada kız çocuklarının insan haklarını tam olarak kullanması konusunda yol alındığına dikkati çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu, bir günde başarmak mümkün değil elbette. Bunun için bizim, tüm paydaşları sürece dahil etmemiz, etkili ittifaklar geliştirmemiz ve kız çocuklarının, ayrımcılık, dışlanma ve şiddetten uzak oldukları bir dünya yaratmak için gereken tüm kaynakları seferber etmemiz gerekli. Bu yapılabilir ve yapılmak zorunda."

Açılışta, Milano'daki Nuova Accademia di Bella Arti Görsel Sanatlar ve Resim Bölümünü burslu olarak kazanan, Dünya Felsefe Olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden ve resim alanında ulusal ve uluslararası derecelere sahip olan Defne Hadiş'te bir konuşma yaptı. 

Konferanstan

Gün içindeki panellerde, kişisel, sosyal ve mesleki yaşamlarında engelleri başarıyla aşmış olan konuşmacılar, kendi başarı hikayelerini ve görüşlerini paylaşırken eğitim, iş gücüne katılım ve sosyal yaşamda yaygın olarak görülen toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine de dikkati çektiler.

"Destekleyici Toplumun ve Okul Ortamının Rolü" paneli, Prof. Dr. Selçuk Şirin moderatörlüğünde, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi ve Aydın Doğan Vakfı "Sen de Yapabilirsin!" Proje Ekibi Üyesi Büşra Fidanoğlu, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi ve Aktivist Rama Alsabsabi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu ve Aktivist Betül Esra Akyüz'ün katılımıyla gerçekleşti.

"Toplumsal Cinsiyet Engellerini Kaldıran Kadınlar Paneli"nde Oyuncu-Senarist-Yönetmen Gupse Özay, Kalp Cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Zeynep Becan bir araya geldi.

Konferans kapsamındaki çalıştaylarda, kumaş boyama, vurmalı çalgılar, dans ve karikatür atölyeleri gerçekleşti.

Dans çalıştayında Azra Akın, karikatür çalıştayında Ercan Akyol, vurmalı çalgılar çalışmasında Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenleri Melih Ağdağ & Ertem Akkuş, kumaş boyama çalıştayında ise Murat Bingöl gençlerle buluştu. 

AA


Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR