• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Doç. Dr. Şahiner: İyileşen Çinli doktorlardaki cilt koyulaşması karaciğer fonksiyonlarının bozulmasıyla ilişkili

Doç. Dr. Şahiner, Kovid-19'u yenen Çinli iki doktorun tedavi sürecinde ten renklerinin değişmesine ilişkin, "Bu durum diğer birçok nedenle ortaya çıkabilecek karaciğer fonksiyonlarındaki bozulma ile ilişkili gibi duruyor." dedi.

SAĞLIK 22.04.2020 14:10:00 0
Doç. Dr. Şahiner: İyileşen Çinli doktorlardaki cilt koyulaşması karaciğer fonksiyonlarının bozulmasıyla ilişkili

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19)çıkış noktası olan Çin'in Vuhan kentinde görev yapan Kardiyolog Dr. Yi Fan ve Ürolog Dr. Hu Weifeng, hastalığa yakalanmalarının ardından Vuhan Akciğer Hastanesi'nde 2 ay tedavi gördü.

Çin medyasında yer alan habere göre, tedavi sürecinde ciddi koronavirüs enfeksiyonundan kaynaklı karaciğerlerinde hasar meydana gelen doktorların ten renklerinde koyulaşma gözlemlendi.

Bu haber Türkiye ve dünya basınında gündem olurken, akıllara "Kovid-19 tedavisini gören her insanda ten rengi koyulaşır mı?" sorusunu getirdi.

"Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulma ile ilişkili olabilir"

 Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Viroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Şahiner, koronavirüsün birincil ve temel olarak akciğerdeki tip 2 epitelyal hücreleri ile ince bağırsak epitel hücrelerini enfekte ettiğini ve buralarda çoğalma özelliği gösterdiğini belirtti.

Bu durumun hücre içi çoğalmayı gösteren özel testlerle saptandığını anlatan Şahiner, bugünkü bilgilerin, karaciğer, kalp, böbrek gibi iç organlardaki hasarların asıl sebebinin virüsün doğrudan yol açtığı bir hasar olmadığı, bağışıklık sisteminin aşırı cevabının neden olduğu immün-hasar ile pıhtılaşma bozukluğunun sebep olduğu kılcal damarlardaki tıkanmalarla ilişkili olduğuna işaret ettiğini kaydetti.

Karaciğer hasarı ile ilgili problemlerin cilt renginde değişikliklere neden olabileceğinin bilindiğini aktaran Şahiner, "Karaciğerde bilirübin metabolizmasındaki bozukluk ciltte sarılığa neden olabilirken, ferritin (demir) metabolizmasıyla ilgili sorunlar ise cilt renginde koyulaşma (gri veya bronz renk değişimi) ile karşımıza çıkabilmektedir. İlgili haberde, iki doktorun çok uzun süre tedavi aldıkları, ismini açıklamadıkları bir ilaç nedeniyle karaciğerlerinin önemli derecede hasar gördüğü ve demir metabolizmalarının bozulmuş olabileceği belirtiliyor. Yani, bu durum Kovid-19'a özel bir hal olmaktan ziyade diğer birçok nedenle ortaya çıkabilecek karaciğer fonksiyonlarındaki bozulma ile ilişkili gibi duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kovid-19 etkeninin karaciğerde çoğaldığını kanıtlayan bir çalışma yok"

Doç. Dr. Şahiner, The Lancet adlı akademik tıp dergisinde yayımlanan bir makalede, şiddetli hastalığı olan kişilerde anormal karaciğer fonksiyon sıklığının artığını gösteren veriler sunulduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu makalede, koronavirüs enfeksiyonu olan hastalarda karaciğer hasarının doğrudan karaciğer hücrelerinin viral enfeksiyonundan kaynaklanabileceği bildirilse de bu virüsün kanda saptanabilmesi nedeniyle bir olasılık olarak ele alınmış ancak herhangi bir kanıt sunulmamıştır. Aynı makalede, SARS hastalarında yapılan patolojik çalışmalarda virüsün karaciğer dokusundaki varlığı doğrulansa da viral titrenin nispeten düşük olduğu ve viral çoğalma göstergesi olan inklüzyon cisimciklerinin gözlenmediği, yine MERS hastalarında karaciğer dokusunda viral partiküllerin tespit edilemediği bilgisi yer almaktadır. Doğrudan karaciğeri hedef alan fare koronavirüsleri de vardır ancak Kovid-19 etkeninin karaciğerde çoğaldığını kanıtlayan bir çalışma bugün için bulunmamaktadır. 2003 epidemisinden sorumlu SARS koronavirüs ile ilgili detaylı çalışmalar yapılmış ve sinir dokusunda bulunabildiği gösterilmiş olsa da literatüre karaciğer hücrelerinde çoğalıp hasara neden olduğuna dair bir bulgu sunulmamıştır. Olgu sayısının (Kovid-19) 2,5 milyonu bulduğu günümüzde böylesi bir bilgi de raporlanmış değil. Dolayısıyla, karaciğer hasarına bağlı ciltte koyulaşma olasılığının, şiddetli enfeksiyon geçiren ve uzun süre tedavi gören kişilerde meydana gelen ve virüsle doğrudan ilişkili olmayan nadir bir durum olduğu anlaşılıyor."

"Uzun süreli tedavi alanlarda bu tür durumlarla karşılaşılabilir"

Şahiner, cilt renginin değişiminde Kovid-19'un yanı sıra başka bir durumun etkisinin olma ihtimaline ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tedavide kullanılan ve karaciğer fonksiyonlarını etkileyen herhangi bir ilaç, uzun süreli yüksek oksijen tedavisinin hemoglobin metabolizmasına etkileri, viral enfeksiyon sırasında kemik iliğinde görülen dolaylı baskılanma, eritrosit ve trombosit metabolizmasında bozulma bunun nedenleri olabilir. Şiddetli hastalık ve bağışıklık sisteminin neden olduğu hasar diğer bir olasılık. Sıtma ve Kovid-19 hastalarının tedavisinde de kullanılan klorokin grubu ilaçların karaciğerde biriktiği bilinmekte ve hastalar karaciğer fonksiyonları yönünden izlenmektedir. Ancak, hastalar genellikle kısa süreli tedavi ile iyileştikleri için bu tür yan etkilerle çok karşılaşmıyoruz. 2-3 ay gibi uzun süreli tedavi alan ve hastalığın şiddetli seyrettiği kişilerde bu tür durumlarla nadir olarak karşılaşılabilir."

Şahiner, biriken metabolitin türüne göre cildin renginin değişen sürelerde tekrar eski haline döneceğini anlatarak, "Karaciğerde bir sıkıntı oluyor, bir şey ciltte birikiyor ve vücut onu bir süre sonra temizliyor. Örneğin, kolumuzu bir yere çarptığımızda ya da kan verdiğimizde orada bir kırmızılık oluyor. Onu da vücut bir süre sonra temizliyor. Bu da temizleniyor. Ne kadar sürede eski haline döneceği ise orada biriken şeyin miktarına ve ne biriktiğine bağlı. Karaciğeri etkileyen durumlarda ciltte biriken metabolit, türüne göre değişmek üzere zaman içerisinde tekrar eski haline gelir." şeklinde konuştu.

- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Viroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Şahiner: 
- "İlgili haberde iki doktorun çok uzun süre tedavi aldıklarından, ismini açıklamadıkları bir ilaç nedeniyle karaciğerlerinin önemli derecede hasar gördüğünden ve demir metabolizmalarının bozulmuş olabileceğinden bahsediliyor. Yani, bu durum Kovid-19'a özel bir hal olmaktan ziyade diğer birçok nedenle ortaya çıkabilecek karaciğer fonksiyonlarındaki bozulma ile ilişkili gibi duruyor"
- "Karaciğer hasarına bağlı ciltte koyulaşma olasılığının, şiddetli enfeksiyon geçiren ve uzun süre tedavi gören kişilerde meydana gelen ve virüsle doğrudan ilişkili olmayan nadir bir durum olduğu anlaşılıyor"
- "Biriken metabolitin türüne göre cildin rengi değişen sürelerde tekrar eski haline döner. Ne kadar sürede eski haline döneceği ise orada biriken şeyin miktarına ve ne biriktiğine bağlı"

Doç. Dr. Şahiner, Kovid-19'u yenen Çinli iki doktorun tedavi sürecinde ten renklerinin değişmesine ilişkin, "Bu durum bu enfeksiyona özel bir durum olmaktan ziyade diğer birçok nedenle ortaya çıkabilecek karaciğer fonksiyonlarındaki bozulma ile ilişkili gibi duruyor." dedi. 

AA


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR