• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran: Güçlü tarihi ve insani bağlar Türkiye'yi bölgenin ayrılmaz parçası haline getiriyor

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, güçlü tarihi, kültürel ve insani bağların Türkiye'yi Balkanların ayrılmaz parçası haline getirdiğini belirterek, "Bölgemizdeki ekonomik ve sosyal bütünleşme, huzur ve refahı artıracak." dedi.

GÜNDEM 16.12.2020 14:51:00 0
Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran: Güçlü tarihi ve insani bağlar Türkiye

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, çevrim içi düzenlenen, "Kovid-19: Balkanlarda Zorluklar ve Fırsatlar" konulu Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Çalıştayı'nda konuştu. 

Etkinliği düzenlediği için Stratejik Araştırmalar Merkezine teşekkür eden Kıran, çalıştayın GDAÜ çalışmalarına önemli katkılarda bulunacağını belirtti.

Kıran, Türkiye'nin GDAÜ Dönem Başkanlığını temmuzda üçüncü kez devraldığını hatırlatarak, "Bize göre, bu sürecin esas misyonu tüm Balkan ülkelerini aynı masa etrafında bir araya getirmek. Bugünkü çevrim içi toplantı aracılığıyla, bu hedefe ulaştığımızı görmekten mutluluk duyuyorum. Balkan halkları olarak, hepimiz zihnimizdeki ortak tarihimizle bu toplantıya katılıyoruz." diye konuştu.

Balkan kökenli yaklaşık 15 milyon vatandaş olduğunu söyleyen Kıran, "Güçlü tarihi, kültürel ve insani bağlar Türkiye'yi bölgenin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. Balkanlar, bize Avrupa'nın geri kalanıyla coğrafi bağlantı sağlıyor. Bölgemizdeki ekonomik ve sosyal bütünleşme, huzur ve refahı artıracak. Ayrıca, entegrasyon bölgesel ve küresel zorluklara karşı ortak yanıtlar geliştirmemizi sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kıran, yüzyılın en büyük krizi Kovid-19 salgınının başından bu yana dünya çapında 70 milyondan fazla vakanın kaydedildiğini, 1,6 milyondan fazla insanın virüsün kurbanı olduğunu belirtti.

Sadece geçen hafta 4,3 milyon yeni vakanın açıklandığını hatırlatan Kıran, "Balkanlar'da Kovid-19 vakalarında önemli bir artış var. GDAÜ üyeleri 3,5 milyon vaka kaydetti. Yaklaşık 60 bin kişi hayatını kaybetti. Bu istatistikler, salgınla başa çıkmak için açıkça uluslararası ve bölgesel dayanışma çağrısında bulunuyor." dedi.

Kıran, Türkiye'nin, 156 ülke ve 11 uluslararası kuruluşa dostluk ve dayanışma elini uzatarak üzerine düşeni yaptığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, bölge ülkelerine de tıbbi yardım sağladığımızı belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Kovid-19, bir sağlık krizi olmasının yanı sıra ülkelerin sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde ciddi bir etki yaratıyor. Sosyal ve ekonomik eşitsizliğin artışına tanık oluyoruz. Ek olarak, mülteciler ve göçmenler salgından ağır şekilde etkilendi. Mevcut ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi eğilimleri maalesef daha da artıyor. Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kuruluşlar bu sınamalara yeterince hızlı yanıt veremiyor. BM Güvenlik Konseyinin Kovid-19'u gündemine alması aylar sürdü. Bu sürdürülebilir değil."

"Aşıların tüm insanlığın hizmetine sunulması gerektiğine inanıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu Kovid-19 Özel Oturumundaki konuşmasında "Bu ölçekteki bir küresel kriz karşısında hepimiz güvende olana kadar kimse güvende olamaz." dediğini hatırlatan Kıran, "Bu bakımdan aşıların tüm insanlığın hizmetine sunulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de bilim adamlarımız milli aşımızı geliştirmek için çalışıyor. Şu anda 16 aşı adayımız var. Bunlardan 13 tanesi Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alıyor. Amacımız bu aşıları ihtiyaç sahibi tüm ülkelerle paylaşmak." ifadesini kullandı.

Kıran, bu anlamda Türkiye'nin Balkanlar da dahil olmak üzere komşu ülkelere özel önem vereceğini belirterek, "Aşı sertifikalarının ve PCR test sonuçlarının karşılıklı tanınması gibi yenilikçi bölgesel iş birliği yolları üzerinde de birlikte çalışmalıyız. Böylece, sınırlardan geçişleri kolaylaştırmanın yanı sıra turizm sektörüne de katkıda bulunmuş oluruz. Aynı zamanda tedarik zincirlerinin faaliyetlerini sürdürmesine de katkıda bulunacaktır." dedi.

"Türkiye bölgede barış ve istikrarın sürdürülmesi için aktif bir rol üstleniyor"

Kovid-19 sürecinin küresel değişime ivme kazandırdığını, beraberinde zorlukların yanı sıra bazı fırsatlar da getirdiğini dile getiren Kıran, salgını kontrol altına almakla sosyal ve ekonomik faaliyetleri sürdürmenin arasındaki dengeyi sağlayabilen ülkelerin avantaj elde ettiklerini anlattı.

Kıran, "Salgın, küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümü hızlandırdı. Bölgemiz de bu süreçten faydalanabilir. Bunu yapmak için ekonomik üretimimizi sürdürmeyi ve ticari bağlarımızı geliştirmeyi başarmalıyız. Türkiye'de yapmaya çalıştığımız şey tam olarak budur." diye konuştu.

Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle ticaret hacminin 17 milyar avro civarında olduğunu, Balkan ülkelerindeki Türk yatırımlarının toplam miktarının ise 14 milyar avro olduğunu belirten Kıran, ekonomik iş birliğinin, ilişkilerin önemli bir parçası olduğunu kaydetti.

Kıran, siyasi istikrarın sürdürülebilir bir ekonomik gelişime sahip olmak için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye bölgede barış ve istikrarın sürdürülmesi için aktif bir rol üstleniyor. NATO ve bölgesel kuruluşlar üzerinden istikrar sağlayıcı çabalarımıza ek olarak, Balkanlar'daki dostlarımız arasında Üçlü İstişare Mekanizmaları gibi çeşitli girişimlere de önderlik ediyoruz. Bölgenin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini desteklemeye devam ediyoruz. Belgrad-Priştine Diyalog Süreci'ndeki ilerlemeyi de memnuniyetle karşılıyoruz. Umuyorum ki Belgrad ve Priştine arasındaki ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesi kararı nihai bir anlaşmaya giden yolu hızlandıracaktır."

Kıran, bu arka plan dahilinde Türkiye'nin kapsayıcı bir dönem başkanlığı gündemi hazırladığını belirterek, ilk faaliyet alanının Kovid-19 sonrası dönemde sağlık alanında iş birliği olarak belirlendiğini söyledi.

İkinci olarak, "beyin göçü" konusunu ele almayı, beşeri sermaye ve eğitimin kalitesini geliştirmek için çalışmayı hedeflediklerini kaydeden Kıran, sözlerini "Kültür ve turizm yoluyla sosyal ve insani etkileşimlerle birlikte yakın ilgimiz gençlik üzerinde olacak. Bağlantısallık, altyapı, bölge içi ve bölge dışı ticaret konuları gündemimizde önemli bir yer tutacak. Göç yönetimi, bir başka odak noktamız olacak." diye sürdürdü.

Dışişleri Bakanlarının katılımıyla, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde 6 Kasım'da Antalya'da düzenlenen gayri resmi toplantıda bu çalışmalara başlandığını dile getiren Kıran, Çavuşoğlu'nun bu toplantıda gelecekteki zorluklar için bölgesel bir acil durum yönetim mekanizması oluşturmayı önerdiğini hatırlattı.

Kıran, mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmek için çalışılan bu fikrin, kriz müdahale stratejilerinin erken aşamalarda koordine edilmesine yardımcı olacağını kaydetti.

"Balkanlar'da bölgesel entegrasyonu ilerletmek için büyük bir potansiyel var"

Türkiye'nin dönem başkanlığının, gelecek yıl GDAÜ sürecinin 25. yıl dönümüne denk geldiğini belirten Kıran, bu forumun son çeyrek yüzyılda iyi komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesine ve bölgenin barış, güvenlik, istikrar ve iş birliği alanına dönüştürülmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.

Kıran, şöyle devam etti:

"Ancak, vatandaşlarımızın yararına Balkanlar'da bölgesel entegrasyonu ilerletmek için büyük bir potansiyel var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl zirvede belirttiği gibi, 'Rekabet gücümüzü artırmak için Balkanlar'daki ekonomik iş birliğimizi artırmalıyız. 21. yüzyılın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan ve teknolojik inovasyonu teşvik eden bir bölge haline gelmek bizim için bir zorunluluktur.' Hepimiz koordinasyon ve iş birliğini geliştirerek bu süreç aracılığıyla bu hedefe ulaşmaya çalışacağız."AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR