• BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,14
  • EURO

    34,95% -0,28
  • GRAM ALTIN

    2324,15% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Davutoğlu uçakta gündemi değerlendirdi

Başbakan Davutoğlu, AB-Türkiye zirvesi için gittiği Brüksel'den dönüş yolunda zirve ve siyasi gündem hakkında konuştu.

GÜNDEM 19.03.2016 10:54:00 0
Davutoğlu uçakta gündemi değerlendirdi

Başbakan Davutoğlu, Ensonhaber.com'dan Serkan Kalemciler'in de aralarında bulunduğu gazetecilerle sohbetinde dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili tartışmalara da değindi.

"Sanki AK parti kendisinden çekiniyor, güveni yok, dokunulmazlık kaldırmaya cesaret edemez, biz ise siyasi açıdan AK Parti tarafından baskıdayız, verilen hava bu" diyen Davutoğlu, devamında şunları söyledi:

"HAZIRLIKSIZ YAKALANDILAR"
"MHP daha tutarlı bir tavır sergiledi. Tüm bu dengelime bakılınca, bütün bu oyunu değiştirecek, bozacak hamle gerekiyordu, bu da eldeki tüm fezlekelerin aynı anda dokunulmazlıklarının kaldırılması. HDP'lilerin mağduriyet yaşatmaması, yani halka gidip bakın siyaset kapımızı kapattılar demesinler, AK Parti korkuyor çekiniyor olmasın, kim suçlu ise de yerini bulsun. Amaç bu. Hazırlıksız yakalandıklarını ortaya koydular"

Davutoğlu ayrıca, bu konunun halka "Vekil kuşağından tutulup Meclis dışına atılacak gibi" anlatıldığının altını çizerek, dokunulmazlıkları kalkan vekillerin olası bir hüküm giyme durumuna kadar Meclis'e gidip geleceğini anlattı:

"SEN SUÇ İŞLEMİŞİZ MECLİS SENİ YARGILAMA İZNİ VERİYOR"
"Öyle hava ediyorken sanki bunlar bazıları, bizim elimizde sanki kudret var alıp çıkarıyoruz gibi... Biz kimseyi siyasetin dışına itmiyoruz. Sen suç işlemişsin, Meclis buna yargıya seni yargılama izni veriyor. Bıraksak birkaç vekil için bile fezlekeleri tek tek okutmaya kalksak, başka iş yapmamız lazım. Üstelik bunlar olurken ortaya çıkabilecek direniş , görüntüleri var. Bu yüzden hepsini kaldıralım. AB yol haritası, reformlar bir sürü başlık var"

TÜRKİYE- AB İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR BOYUT
AB serüvenimiz uzun, altmışlı yıllardan bu yana değişik yollardan geldik. Bizim iktidarlarımız döneminde de kritik zirveler oldu. 2002 aralık zirvesini hiç unutmuyorum. Zorlu bir zirveydi, Kıbrıs Irak AB açısından. 2004 de öyle.

Uzun bir ara vermişiz. Son üç ay içinde 28 artı bir olarak üçüncü zirvemiz.

Fikirdaş ülkeler denen mülteciler konusunda ayrı bir zeminde dört veya beş kez bir araya geldik.

Bu tempo bile Türkiye-AB ilişikilerinde yeni bir boyut.

İKİNCİ YOLU SEÇTİK
Önümüzde iki boyut vardı, ya bu ilişkiyi bir kriz olduğunda buluşmak üzere yöneteceğiz ya da tüm bu tecrübelerden sonra Türkiye-AB ilişikilerini yeni bir zemine oturtacağız ki kriz gelince göğüsleyebileceğiz. Bu olay ikinci yolun inşa edilmesi gerektiğini gösterdi. Diğerleri ile bu zirve arasında çok ciddi farklar var. Bu süre içinde Konsey Başkanı Tusk üç dört kez geldi. Merkel aynı şekilde. Bu zirve başarılı bir zirve oldu.

Türkiye AB ilişkilerinde kriz yönetiminden vizyona geçiş için bir paket hazırladık. Yani hem sorunları giderelim hem de ilişkileri derinleştirelim dedik.

Şimdi saatler süren toplantılarda beraber oluyoruz, bu krizden bir şeyler çıkarmalıyız. AB her krizden bir şey çıkarıp büyür. Bu krizden Türkiye AB birbirini keşfederek çıktı.

İKİLİ İLİŞKİLER YOĞUNLUK KAZANDI
29'unda vardığımız eylem planı iki üç ay bizi belli bir çerçevede beraber çalışmaya yöneltti. Bir yer geldi tıkandı, fark ettik ki sadece bu tedbirlerle sorun açılamıyor, bunun üzerine iki hafta önce bir teklifle geldik Türkiye olarak. Öyle bir çözüm bulalım ki, Türkiye de mülteci sayısı artmasın, Türkiye'nin transit ülke olarak cazibe olmasın, bu nasıl olurdu, Türkiye'nin cazibe merkezi olmaması, geçişte...

Ve bir de aradaki insan kaçakçılığı, kriminal kazanımlar, bir psikolojik eşik aşıldı. Yeni dönem ikili ilişkiler yoğunluk kazandı.

Yöntem olursa, illegal geçişler azalacak, çünkü bir şey ifade etmeyecek. Türkiye daha az geçiş geliş olacak.  Türkiye de mülteci sayısı artmayacak.  Ne kadar alırsak aynı gün aynı hafta aynı ay kamplardan Avrupa'ya gidecek.

Avrupa içinde illegal geçişler düzenli hale gelecek. Bu süreç içinde Türkiye'nin mülteci sorununu tek başına göğüslemesi konteksinden çıkılacak AB ile külfet paylaşılacak. Üç milyar da , altı milyara çıktı, ihtiyaç olursa tekrar değerlendirilecek.

Vize muafiyeti hayal değil, öne çekerek kendimizi de disiplinine ediyoruz ki şartları bir an önce yapalım gerekli vize muafiyeti sağlansın.

72 kriterden üç ayda 19 yaptık, 10 günde 37 ye çıkardık. 35 kaldı. 1 Mayıs'ta da bunu tamamlayacağız.

Suriye içinde güvenli alan konusunda ilk defa AB bir tanımda bulundu. Daha güçlü bir tanım vardı, bir ülke muhalefet etti. Uzlaşma çerçevesine oturdu.

Yanlış anlaşılan hususlar var. 20 Mart'ta almaya başlamayacağız, 20 Mart'tan itibaren gelenler bu kapsamda olacaklar. Bunu ilan ettik ki insanlar kapı kapanıyor deyip son vagona atlamasınlar.

Avrupa'dan mülteci almayacağız. Yani 20 Mart öncesinde gitmiş olanlardan almayacağız, üç saat önce gitmiş olanlar bile Türkiye'ye girmeyecek.

Bu 72 bin rakamı bazılarını şaşırttı. 72 bin sadece birebir gidecek olanların şimdiki tespit ettiğimiz sayı. 72 bine kadar ... İllegal yolda olursa bu 72 bin. Bir de bunun dışında AB'nin gönüllü olarak başka ülkelere dağıtacağı, bu da ayrıca başlayacak.

AB SADECE VASIFLI MÜLTECİLERİ Mİ ALACAK
AB ye gidilecek olan kamplardan gönderilecek olan mülteciler vasıflı mı olacak Nasıl seçilecek?

Tek kriter BM kriterleri. Türkiye'nin içinde olduğu bir heyet. Muhtaçlık esası. İhtiyaç hissedenler seçilecek. Vizesiz Avrupa ile ilgili tarih. Biz geri kalan şartları yerine getirmeyi yapacağız. Onların da kendi süreçleri var, parlamentoları dahil. En geç haziran sonuna kadar bitmiş olacak.

Muhalefete çağrım 4 Mayıs'a kadar 35 şartla ilgili engel olmamaları. Dokunulmazlık dosyaları için de çağrımızın temeli bu. Meclis tüm işlerini bırakır dokunulmazlık dosyaları ile uğraşır. Bir seferde dediğimiz formülle geçerse böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız.

AB niye bu kadar anlayışlı?

Çok ciddi yoğun mülteci akımı Avrupa'da uzun kazanımları tehdit etmeye başladı. Misal Şengen sistemi. Avrupa'nın kazanımı bir Avrupa fikri yerine , ülkeler arası çitler ve barikatlar gerekti. Öngörememek hali. Gittikçe artan kartopu . AB'yi ciddi kararlar almaya zorladı. İçeride yapılan tartışmalar da bu mesele ne kadar uzarsa AB içinde yıpranma yaşanıyor.

DOKUNULMAZLIKLAR
Kemal Kılıçdaroğlu dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa'nın 83. maddesinin değiştirilmesini istedi. Beklenmedik bir hamle miydi sizin içim? HDP için B planınız var mı?

Ben daha önce bütün partilerin tutumunu görmek istiyorum dedim. Bu tartışma yoğunken genel ilkeler dışında da açıklama yapmadım. Geçen hafta tüm hukukçuları partili çağırdım, saatlerce dinledim, nedir ne yapılabilir, doğru olan ne, vekillerle de toplandım. Onlara sordum hem Doğu hem Batı, yani Doğu'da doğurabileceği sonuçları sordum. Batı'ya da sordum. Devlet kurumları ile istişare ettim. Terörle mücadelenin meşruiyet zeminini kaybetmeden netice alacak şekilde sürmesi mağduriyet ve psikolojik ortamla halkın tahrik edilmemesi. Ne halk tahrik olmalı, ne de Batı'da şehitler noktasında oluşan psikolojik durumu gözardı eden , terörist tavır karşısında sessiz kalınmalı. Dengesi bulunmalı. Biz bunu yaparken partiler bizi sıkıştırmaya çalıştı. CHP dokunulmazlığın tümü kalksın dediğinde, kahramanlık edasıyla. hdp vekilleri ile tahrik ederek, gerilim yaşansın, mağdur olalım diye tahriklere devam etti. Taziye ziyaretleri gibi.

Sanki AK parti kendisinden çekiniyor, güveni yok, dokunulmazlık kaldırmaya cesaret edemez, biz ise siyasi açıdan AK Parti tarafından baskıdayız, verilen hava bu...

MHP daha tutarlı bir tavır sergiledi. Tüm bu dengelime bakılınca, bütün bu oyunu değiştirecek, bozacak hamle gerekiyordu, bu da eldeki tüm fezlekelerin aynı anda dokunulmazlıklarının kaldırılması. HDP'lilerin mağduriyet yaşatmaması, yani halka gidip bakın siyaset kapımızı kapattılar demesinler, AK Parti korkuyor çekiniyor olmasın, kim suçlu ise de yerini bulsun. Amaç bu. Hazırlıksız yakalandıklarını ortaya koydular.

Onun için Anayasa'ya bir geçici madde ekleyelim. Şu anda tek madde ile zırh kalsın.

MECLİS'İN İŞ YÜKÜ
Tek tek olsa da, az biliniyor kamuoyunda, halk şöyle sanıyor , alıp kuşağından tutulup Meclis dışına atılacak gibi. Bu karar çıkmazsa , fezlekeler tek tek gelecek, komisyonda tek tek, genel kurulda tek tek. İzin kalkınca vekilliği sürüyor. Hüküm giyene kadar, tutuklu yargılama yoksa Meclis'e gidip gelecek. Öyle hava ediyorken sanki bunlar bazıları, bizim elimizde sanki kudret var alıp çıkarıyoruz gibi... Biz kimseyi siyasetin dışına itmiyoruz. Sen suç işlemişsin, Meclis buna yargıya seni yargılama izni veriyor.

Bıraksak birkaç vekil için bile fezlekeleri tek tek okutmaya kalksak, başka iş yapmamız lazım. Üstelik bunlar olurken ortaya çıkabilecek direniş , görüntüleri var. Bu yüzden hepsini kaldıralım. AB yol haritası, reformlar bir sürü başlık var.

Bir ay bütçe ile uğraştıktan sonra, bir ay iki ay dokunulmazlık dosyaları ile Meclis'i bloke edemeyiz. Tek bir madde ile diyeceğiz.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞME
Naci Bey ile temas halindeyiz. Yarın temaslarının neticesini dinlemek istiyorum dedim. Kendisini aradım bilgi verdi. Kendi yetkili kuruluşlarına götürüp tartışıp cevap verecekler. Ümit ederim kendi attıkları adımdan geri dönmezler.

İstemezlerse, çıktığımız yoldan geri dönmeyiz, Meclis'e getiririz, herkesin tavrı ortaya çıkar, takke düştü kel göründü, ucuz kahramanlık vb maskesi düşer, kimin ne yapacağı görülür. Doğru olan tüm partilerin birlikte bir önerge ile yapması. Başka yerlerde terörle mücadele metninde bulaşmadık beraber ama bunula buluşalım.

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI
Bir muhalefet liderinin söylememesi gereken bir şey. Bu AK Parti'nin sığınacağı konu değil. Çoğunlukta olan parti istediği dokunulmazlık dosyasını kaldırabilir.

Dokunulmazlık tamamen kalkarsa, çıkabilecek sonuçları iyi düşünmek lazım. Bundan çekinmiyoruz ama sonra başka bir krizin önünün açabilirsiniz. Bunları konuşuruz ama hesap ederek konuşmalıyız.

SURİYE'DE FEDERASYON
Suriye maalesef öyle bir noktaya getirildi ki her türlü kirli oyununun oynayabileceği bir zemin oluştu. Bunlardan biri de sykos phicot un yüzüncü yılı, biz hep böldü. Antep'ten vb... Birileri yüzyıl sonra yeni bir sykos phicot yazma peşinde biz bunu yok etmeye çalışırken birileri yazma peşinde.

Biz bölgede ortadan kaldırmayı Arap Bahar'ı öncesinde sykos phicot öncesinde ortadan kaldırmayı düşünüyorduk ekonomik hamlelerle Hem bizim hedeflerimiz birilerini rahatsız etti, Arap Bahar'ı bunun için kullanıldı.

Şimdi Suriye'yi üçe dörde , Irak'ı bölerek yeni Sykes Picot yazmaya çalışılıyor. Buna direnenler var, biz gibi. Ama bunu gerçekleştirmek isteyenler var. Rusya'nın hava harekatı.

İran'da görüşmemiz mutabık kaldığımız en önemli husus , Suriye'nin bölünmemesi. Tek bir devlet olarak kalması. Onlarda İsrail karşısında bölgede güçlü bir Suriye istiyorlar. Bugünkü seyre batığınızda ypg nin son derece oportünist ve otokratik yöntem benimsediğini görüyorsunuz. Kendileri gibi düşünmeyen Kürtleri o bölgeden sürdüler. Şimdi de defacto durum yaratmaya çalışıyorlar. Onları kullananlar onları bir piyon olarak kullanıyorlar, kullanıldıkları ölçüde varlar. Tek tek ülke tavırlarına bakın.

Suriye'deki Kürtlerin hakları ile YPG yan yan yana getirilmemeli. Suriyeli Kürtlerin hakları için YPG demek Suriye'deki Kürt kardeşlerimize yapılabilecek en büyük ayıp, sorumsuzluk. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz, yeni Sykes Picot olmaması için bölge ile yapmamız lazım.

AB, ABD ve Rusya ile görüşüyor, biz de görüşeceğiz. Direnç var. Ateşkes devam ederse kolaylaşasınız.

RUSYA
Rusya Suriye'den bütünüyle çıktı diye bir argüman doğru değil. Ama bazı hedeflerin gerçekleştiğini düşünüyorlar. Birinci hedef Lazkiye üssü ve Tarsus limanının korunması gelişmesi, . İkincisi Esad rejiminin güçlü olacak masaya oturması yaptıklarını düşünüyorlar.. Üçüncü muhaliflerin güçsüzleşmesi, çaba gösterdiler tam yapmayacaklarını gördüler. İnşası için bir perspektifleri olmadı, geldiler, bombaladılar. Füzeler orada durdukça, üssü durdukça bölgeden Rusya'nın çektirdiğini söylemek doğru ve gerçekçi değildir.

FENERBAHÇE HAKEME YENİLDİ
Gündeme gelmedi . Benim nadiren vaktim oluyor. Dün uçakta yoğun gündemden sonra arka odaya geçtim. Maç izlemek istiyorum dedim. İlk yarı iyi idi. Neşeli bitti. İkinci yarı felaketti. FB hakeme yenildi.

CAN DÜNDAR'IN LE MONDE MAKALESİ
Can Dündar Türkiye'yi AB ye almayın, değerlerinizi çiğnemeyin seslenişinde bulunduğu bir makale yazdı Fransız gazetesi Le Monde için..

Herkes kendine yakışanı yapacak elbette. Ona o yakışır bize de Brüksel'e gidip Türkiye' yi temsil etmek yakışırdı. Gittik ve memleketimizi en iyi şekilde temsil ettik Brüksel'de.


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR