• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Çift başlılık ortadan kalkıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “18 maddeyi iyi okumayan siyasilerin yaklaşımlarını görüyorum.

POLİTİKA 8.03.2017 23:44:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Çift başlılık ortadan kalkıyor”

Çift başlılık ortadan kalkıyor. Karar merci tek oluyor. Ana muhalefetin başının arka arkaya yaptığı gafları gördük. Gel şu 18 maddeyi bir oku” dedi. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1, TRT Haber ortak yayınına katıldı. 16 Nisan referandumu ve gündemdeki gelişmelere dair konuşan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı bir programda dile getirdiği, “Başbakan bir partiden, cumhurbaşkanı başka bir partiden olursa doğacak çatışmaları niye anlatmıyorsunuz” ifadelerini değerlendiren Erdoğan, “18 maddeyi iyi okumayan siyasilerin yaklaşımlarını görüyorum. Çift başlılık ortadan kalkıyor. Karar merci tek oluyor. Ana muhalefetin başının arka arkaya yaptığı gafları gördük. ‘Başbakan bir partiden, cumhurbaşkanı başka bir partiden olursa, doğacak çatışmaları niye anlatmıyorsunuz’ gibi maalesef saçmalıklarla baş başa kaldık. Dün akşam bir programda bu konuşmayı dinletim. Gel şu 18 maddeyi bir oku. Burada artık başbakanlık yok. Sadece cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanının takdir edeceği bir kabine var. Bu kabine tamamen dışarıda. Eğer içeriden olursa milletvekilliği düşebiliyor. Benim arzum düşmemesi yönündeydi. Milletvekilli de orada kalabilmeli veya partiler yedek milletvekili koyabilmeli ve milletvekilliği düştüğünde yedek milletvekiliyle yola devam edebilmeli” şeklinde konuştu.

“Sayın Kılıçdaroğlu, artık başbakan yok, sadece cumhurbaşkanı ve onun bir kabinesi var”

Yeni kurulacak sistemle birlikte kabinenin Meclis dışından oluşacağına işaret eden Erdoğan, “Bu sistemle dışarıdan bir kabine oluşuyor. Bu kabineyle bu süreç işleyecek. Sayın Kılıçdaroğlu, artık başbakan yok, sadece cumhurbaşkanı ve onun bir kabinesi var. Yürütme Cumhurbaşkanında. Halil İnalcık Hoca’nın bir ifadesi var, ‘Halk tarafından doğrudan seçilen başkan icra yetkisine sahiptir. Sitemde idare yani kanunların uygulanması yetkisi cumhurbaşkanına verilmiştir. Başkan devlet içinde otorite birliğini temsil eder. Onun etkinlikleri, iki meclisin oluşturduğu kongre ve yüksek mahkeme tarafından kontrol edilir. Böylece devlet işlerinin yürütülmesinde otoritenin keyfi kullanılması önlenir. Kuvvetlerin dağılımı ve birbirini kontrolüyle önlenmiş fakat öbür yandan başkanın tayin ettiği icrada devlet otoritenin birliği korunmuştur. Modern demokraside devlet otoritesinin birliği konusunda en geçerli sistem böyle bir dengeleme mekanizmasıyla sağlanmıştır. Başkan harp ilanı gibi bazı hayati konular dışında tek sorumludur. Devlet işlerinde dağınıklık ve kilitlenme önlenmiştir’ bu Halil İnalcık Hoca’nın Söyleşiler ve Konuşmalar kitabından” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte parlamentonun yetkilerinin ortadan kalkacağı yönündeki eleştirilere, “Böyle bir şey yok. Tam aksine daha da güçleniyor. Aynı şekilde seçim kararı alma noktasında parlamentonun yetkisi var ama bu cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı günde yapılacak. Cumhurbaşkanı yapacak olursa yine aynı günde iki seçim olacaktır. Bunları bir kenara koymak suretiyle bu tür adımların atılması insanı üzüyor. 13’üncü Madde’de burayla ilgili olarak, oran itibariyle belli bir oranı yakalamakla seçime gidebiliyor. Kimsenin buna itiraz etme hakkı yok” şeklinde cevap verdi.

“Tarihimizden ilham alarak geleceğe çok daha özgüvenle bakabiliriz”

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisi hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Diriliş son dönemlerde 7’den 70’e halkımızın hayranlıkla izlediği bir dizi. ‘Yapamayız’ diyenlere karşı Diriliş çok önemli bir cevap olmuştur. Körfez ülkelerinde, herkes çok güzel bir dizi olduğunu söylüyor. Yeni bir adım daha atılıyor Sultan Abdülhamit’le ilgili, Kut’ül Amare’yle ilgili buların çok ses getireceğine inanıyorum. Biz tarihimizden ilham alarak geleceğe çok daha özgüvenle bakabiliriz” dedi.

TBMM’deki milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılması hakkındaki eleştirilere değinen Erdoğan, “Bunlardan bir tanesi ‘Niye sayı 550’den 600’e çıktı’ söylemi. 20 Temmuz 1961, o zaman Senato var. Toplam 165 senatör var, milletvekili sayısı 450, toplamda 615 kişiden oluşan bir parlamento var. 600’ü yadırgayanlar onu konuşmuyor. Yargının hem bağımsız olacak, hem tarafsız olacak. Buna rağmen bağımsızlık ve tarafsızlığı çiğnerse bir yargıç bizim diyecek bir şeyimiz yok” değerlendirmesinde bulundu.

“16 Nisan gençliğin seçimi olacak”

Referandumda en önemli gördüğü hususunun seçilme yaşı olduğunu dile getiren Erdoğan, “16 Nisan gençliğin seçimi olacak. Seçilme yaşını 30’dan aldık, 25’e indirdik. Şimdi de 18’e indiriyoruz. Bazıları ‘18 yaşla bunlar kendi yakınlarını oralara koymanın arayışı içinde’ diyor. Gence ufuk vermek şart eğer biz gençliğimizin önünü açarsak, bu gençlik dağlara taşınan gençlik olmayacak. Kalemiyle, kitabıyla, bilgisayarıyla haşır neşir olan bir gençlik olacak” ifadelerini kaydetti.

“Asıl gensoru sahibi millet olacak”
“Artık parlamento gensoru belasından kurtuluyor” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Asıl gensoru sahibi millet olacak. Millet, ‘Eğer bu hükümete dur diyorsam, gönderirim, devam dersem devam eder’ diyecek. Cumhurbaşkanı ile başbakanın yetkileri birleşiyor. Cumhurbaşkanı vatana ihanetten yargılanıyordu. Şimdi hangi şuç olursa oldun hepsinden yargılama mümkün olacak. Cumhurbaşkanı hükümet kurarak yardımcıları ve bakanları atıyor. Eğer birse o ona vekildir. Meclis üye tam sayısının 5’te üçüyle seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Halen bakanlar kurulunda olan OHAL yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor, sıkıyönetim uygulaması kaldırılıyor. Artık askeri mahkeme yok. Hakimler Savcılar Kurulu üyeleri 22’den 13’e düşüyor. Kurulun dört üyesini Cumhurbaşkanı 7 üyesini Meclis seçiyor. Cumhurbaşkanının hazırladığı bütçe Meclis’in onayıyla geçiyor.”

“Muhalefet hep korku imparatorluğu üzerine işlerini götürmüştür”

Erdoğan, muhalefeti korku imparatorluğu yaratmakla eleştirdiği konuşmasında, “Zamanı gelmiş image makerleri saz tutturmuştur, zamanı gelmiş şarkı türkü çaldırmışlardır, zamanı gelmiş bu ifadeleri kullandırtmışlardır. Bunların asılları neyse, bugünleri yarınları da aynı olacaktır. Ana muhalefet liderinin ‘Kan gövdeyi götürür’ dediği toplantıları biliyoruz. 7 Haziran’dan sonra Diyarbakır’da 53 kardeşimizin nasıl öldürüldüğünü biliyoruz. Bunlar hep korku imparatorluğu üzerine işlerini götürmüştür. Bizim için 14-15 yıllık bir süreç hep hizmetkar olarak geçti. Ülkemizin barış, sevgi potansiyelini nasıl sürdürürüz, düşüncesindeyiz” dedi.

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarına seslenen Erdoğan, “Ankara’dan yurtdışındaki vatandaşlarıma kalbi selamlarımı gönderiyorum. Bundan önce milletvekili seçimlerinde de oylarını kullandılar ama ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacaklar. Onlarla bir araya gelmeyi çok arzu ediyorum. Diyorum ki; ‘Hangi engeli koyarlarsa koysunlar, sizler sandığa giderek oylarınızı kullanın. Kullandığınız oylar Batı ülkelerine en güzel cevap olacaktır.’ 16 Nisan, tüm dünyada önüne engel koyulan vatandaşlarımızın da sevindiği gün olacaktır. Onların bizlerle olan gönül bağını bildikleri için engellemek istiyorlar. Biz hangi salona, stadyuma gitsek tıklım tıklım doluyor. Bizim, vatandaşlarımızla gönül bağımızı kimse koparamaz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tüm kardeşlerimizi gönülden sevdik. Tek ricam sandığa gidin iradenizi ortaya koyun” şeklinde konuştu.

Siyasi hayatı boyunca kadınlardan büyük destek gördüğünün altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Siyasi hayatta aktif rol aldığım andan itibaren, bunun en önemli adımı 1989 Yerel Seçimleridir. Ben Beyoğlu’ndan Belediye Başkan Adayı olmuştum. Rahmetli Erbakan Hocamıza Beyoğlu’ndan aday olmam hakkındaki düşüncesini sorduğumda ‘Doğru olmaz’ demişti. Sonunda müsaade etti. O oranımız yüzde 2,7 veya 3 civarında. O zaman hanımları ilk kez aktif olarak sahaya sürdük. Tüm hanım kardeşlerimiz, Beyoğlu’nda aktif olarak çalıştılar. Bu arada o dönemde 75 öğrenciyi biz kamuoyu araştırması yapmak üzere anlaştık. Bunların yarısı kız öğrenciydi. Son hafta onlar yoğun bir çalışmaya kapı kapı dolaşarak, diğer hamın kardeşlerimizle çalışmaya başladılar. Beyoğlu’nda o seçimi kaybettim. O gece Seçim Koordinasyon Merkezi’nde o hamın kardeşlerimiz nasıl ağlıyorlar. Emek vermek başka bir şey. Onunla başlayan süreç, genişleyerek arttı ve mensubu olduğum partide kadın hareketini çok geliştirdik. Şu anda Türkiye’de kadın hareketi noktasında da en güçlü kadın potansiyeline sahip parti AK Parti.

Kadın hakları noktasında iktidarımız döneminde çok ciddi kapılar açtık.”

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştireceği görüşmelerin sorulması üzerine, “Bizim Putin’le yapacağımız ziyaret, aslında başbakanlığım döneminde kurduğumuz, Yüksek Düzeyli İstişare Konsey Toplantıları’nın devamı olacak. Burada Rusya-Türkiye ilişkilerini getirdiğimiz noktalar, şu anda neredeyiz, bundan sonra neler yapmamız lazım bunları konuşmamız lazım. Burada gerek enerji noktası, gerek bölgedeki sorunlar en önemli başlıklar olacak. Burada birinci sırada Suriye’deki gelişmeler var. Rusya’nın, Türkiye’nin önemli bir konumu var. Bu konuları orada masaya yatırmak suretiyle orada bir değerlendireceğiz. Orada neler yapabiliriz, özellikle Mümbiç’teki gelişmeler yer tutuyor. Oranın gerçek sahipleri kimse Mümbiç’e yerleşmesi bizim tezimizdir. Oradaki işgalci güçlerin Fırat’ın doğusuna gitmesi gerektiğini hep söyledik. Bu üçlü görüşmelerde Genelkurmay Başkanından aldığım bilgilere göre iyi geçti” cevabını verdi. 


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR