• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Çin ile Hindistan arasındaki sorunun sebebi toprak değil siyasi ve ekonomik

Çin ile Hindistan arasında onlarca askerinin ölmesiyle sonuçlanan çatışmaları değerlendiren uzmanlar, anlaşmazlığı çözmek için masaya oturma kararı alan iki ülke arasındaki sorunun sebebinin toprak değil siyasi ve ekonomik olduğunu söyledi.

DÜNYA 17.06.2020 15:19:00 0
Çin ile Hindistan arasındaki sorunun sebebi toprak değil siyasi ve ekonomik

Çin ile Hindistan arasında yaşanan çatışmayla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Hindistan uzmanı Duygu Çağla Bayram, iki ülkenin savaşa girmesinin mümkün olmadığını düşündüğü bir gerilim yaşandığını söyledi.

Çin ve Hindistan arasındaki sınır çatışmalarının kronolojisi

Çin: Hindistan ile sınır bölgesindeki sorunu barışçıl yollarla çözmek için anlaştık

Çin'den Hindistan’a 'Kararlılığımızı hafife almayın' uyarısı

Hindistan ve Çin'in 1962'de yaşadığı savaş nedeniyle yeniden bir savaşı göze alamayacağını belirten Bayram, "1962 savaşı sonrası sınır müzakereleri başladı ama bu zamana kadar aslında Çin, Hindistan'ı hep oyaladı. Çin için o dönemde Hindistan bölge için önemli bir güç değildi, sınırlarda askeri altyapısı yoktu ancak bugün var. Hindistan'ın ABD ve Batı ile ilişkilerini güçlendirmesi de Çin'in endişe duyacağı ölçüde gelişiyor." diye konuştu.

Bayram, Çin'in beklemediği ölçüde Hindistan'ın sınırdaki askeri altyapıyı güçlendirdiğini kaydederek, çatışmaların sebebi olarak Çin'in Hindistan'a gözdağı vermek istediğini ifade etti.

Çatışmaları "Çin'in gövde gösterisi." olarak nitelendiren Bayram, Hindistan'ın ise Çin'e karşı ortaklıklar geliştirdiğini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ABD tarafından sıkıştırılıyor. Hindistan'ın böyle bir dönemde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanlığını devralması beklentisi, Tayvan'ın DSÖ üyeliğini tartışması da sınırdaki güç gösterisiyle ilgili. Birkaç olayın ya da aktörün arasında yaşanan gerilim, sınırda Çin-Hindistan şahsında çatışmaya dönüşmüş gibi gözüküyor."

Bayram, Çin, Pakistan ve Hindistan arasında kurulduklarından beri yaşanan sınır anlaşmazlıklarına da işaret ederek, "Herkes, diğerinin sahip olduğu bir toprakta hak iddia ediyor. Toprak sorunu çözülmezse bu zamana kadar yapılan anlaşmalar gibi bugün yapılan anlaşma da sadece günü kurtaran, kronikleşen sorunları çözmeyen bir anlaşma olacaktır." diye konuştu.

"Hindistan'ın ekonomik olarak Çin'e alternatif olması Çin'i rahatsız ediyor"

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Uzmanı Dr. Hayati Ünlü ise Çin-Hindistan geriliminin 1990 öncesi soğuk savaşa benzer özellikler gösterdiğini belirtti.

ABD-Çin rekabetinin 2017'de Hindistan-Çin arasında yaşanan Doklam krizini tetiklediğini ifade eden Ünlü, "Doklam krizini ABD-Çin arasında yaşanan gerilimin bölgeye yansıması olarak değerlendiriyorduk ancak bugünkü gerilimi Kovid-19 sonrası yeni jeopolitik rekabetler üzerinden okumak daha mantıklı. Çin, salgının etkilediği Hint ekonomisi ve Hindistan'ın savaşa girememe ihtimalini değerlendirerek politik ve askeri çıkar elde etmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Ünlü, sınırda elde edeceği ya da kaybedeceği tartışmalı toprakların Çin için çok önemli olmadığına da işaret ederek, "Çin için önemli olan, Hindistan'ın Çin'e ekonomik alanda alternatif olması. Salgın sürecinde 1000'in üzerinde şirket Çin'den Hindistan'a taşındı. Hindistan'ın Çin'e alternatif olması Çin'i rahatsız ediyor. Bunun yanında Hindistan, çevre konusunda baskı altında olan Çin'e karşılık yenilenebilir enerji alanında atılım içinde ve Çin bu alanda Hindistan'ın geri adım atmasını istiyor." dedi.

ABD'nin bölgede Hindistan, Japonya ve Avustralya'yla Çin'i baskı altına almak için iş birliği yürüttüğünü belirten Ünlü, Çin'in de buna karşılık Nepal ve Pakistan'la iş birliği içinde olduğunu hatırlatarak, "Nepal, Hindistan'la anlaşmazlığa sebep olan toprakları anayasasında kendi toprağı olarak gösteriyor. ABD de Çin'e karşı bir cephe oluşturuyor. İki tarafın da bölgede ittifaklar kurması soğuk savaş dönemiyle benzerlik gösteriyor." diye konuştu.

Ünlü, bugün alınan barış kararına da değinerek, "Görüşmeler devam ederken taraflar masada elini güçlendirmek için sahada çatışmaları sürdürebilir." ifadelerini kullandı.

İki ülke de Karakurum Geçidi hakimiyeti istiyor

Merkezi Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan Hindistan Araştırmaları Merkezi araştırmacısı Muhammed Abbas da çatışmaların yaşandığı bölgenin Hindistan açısından stratejik önemine ve çatışma konusunun iç politikadaki yansımalarına değindi.

Abbas, çatışmaların yaşandığı Ladakh'ın Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir'e bağlıyken geçen sene buradan ayrılıp birlik toprağı ilan edildiğini hatırlatarak, "Hindistan, Cammu Keşmir çevresinde yer alan Çin kontrolündeki Aksai Chin ile Pakistan kontrolündeki Gilgit-Baltistan ve Azad Cammu ve Keşmir'i kendi toprakları, Keşmir'in parçası kabul ediyor." diye konuştu.

Ladakh'ın Aksai Chin'e komşu olduğunu söyleyen Abbas, bölgedeki Karakurum Geçidi'nin çatışmalardaki stratejik hedeflerin başında geldiğine işaret ederek, "Çin, bu geçidi ele geçirerek hem Hindistan'ı Çin'e bağlayan yolları Aksai Chin'e çıkarmak istiyor hem de stratejik öneme sahip bu yolları kendi kontrolünde tutmak istiyor." dedi.

Çatışmalar iç politikada Hint hükümetinin elini güçlendiriyor

Abbas, konunun ise Hindistan için ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğü meselesi olduğunu ifade ederek, "Hindistan üzerinde hak talep ettiği Pakistan kontrolündeki Gilgit-Baltistan ve Azad Cammu ve Keşmir'e ulaşmak için Siachen buzulunu kontrol etmeli. Bunun da yolu Karakurum Geçidi'ne hakim olmaktan geçiyor." diye konuştu.

Çatışmaların Hint hükümetinin talep ettiği askeri harcamalarda artış isteğini de karşılamak için fırsat olduğunu söyleyen Abbas, "Hindistan şu an başta yeni tip Kovid-19 olmak üzere birçok sorunla mücadele ediyor. Tüm komşularıyla problemler yaşıyor ve ülke içinde ayrımcı politikalara karşı gösteriler düzenleniyor. Hindistan bu ortamda egemenliğinin tehdit altında olduğunu iddia ederek Çin saldırılarına karşı birleşme kartını kullanıyor." ifadelerini kullandı.

Abbas, dünyanın en kalabalık, bölgenin en büyük ekonomik gücü olan ülkenin çatışmasına da değinerek, "Çatışmaların yaşandığı bölge insanın yaşamadığı, tarımın yapılamadığı, vahşi bir bölge. Buradaki hakimiyetin ekonomik olarak hiçbir getirisi yok. Ancak iki ülke de güç gösterisinde bulunmak ve başkalarına sahip olduğu gücü göstermek istiyor. Çin, sınırlarıyla ilgili hassas olduğunu, Hindistan ise askeri kapasitesinin Çin'e karşı yeterli olduğunu göstermeye çalışıyor." dedi.

Hindistan-Çin gerilimi

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı. Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017 yılında da Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı. 

AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR