• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

CHP'den 'YSK'nın gerekçeli kararına' tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, YSK'nın İstanbul seçimiyle ilgili gerekçeli kararına ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

POLİTİKA 23.05.2019 14:30:00 0
CHP

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul seçimiyle ilgili gerekçeli kararına ilişkin, "250 sayfalık kararın tamamını okuduk. YSK'nın 250 sayfalık kararının ilk 12 sayfası AK Parti'nin itiraz dilekçesinin özeti, devam eden 84 sayfa YSK'nin yazışmaları, devam eden 104 sayfa 39 ilçe seçim kurulunun YSK'ya verdiği cevaplar ve tespitler, 38 sayfa da karşı oy yazısı var. Topladığınız zaman geriye yalnızca 12 sayfa kalıyor. 7 üye 17 gün boyunca 12 sayfa bir gerekçeyi yazmaya çalışmış ama maalesef o da yazılamamış." dedi.

Erkek, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'da oyların 31 Mart'ta 7 kişilik sandık kurulu, siyasi parti müşahitleri ve vatandaşların huzurunda şeffaf bir şekilde sayıldığını, sandık sonuç tutanaklarının, aralarında AK Parti ve MHP'nin üyelerinin de bulunduğu 7 kişilik kurul tarafından imzalandığını belirtti.

Seçim sonrasında yapılan itirazlar üzerine sandıkların yeniden sayıldığını, sonuç değişmeyince "sandık kurulu başkanlarının bir kısmının kamu görevlisi olmaması" bahanesiyle seçimin iptal edildiğini kaydeden Erkek, Ekrem İmamoğlu'nun hakkının hukuksuz bir şekilde elinden alındığını söyledi.

Seçimin iptaline ilişkin YSK'nin 250 sayfalık bir gerekçe yazdığını hatırlatan Erkek, "250 sayfalık kararın tamamını okuduk. YSK'nin 250 sayfalık kararının ilk 12 sayfası AK Parti'nin itiraz dilekçesinin özeti, devam eden 84 sayfa YSK'nin yazışmaları, devam eden 104 sayfa 39 ilçe seçim kurulunun YSK'ya verdiği cevaplar ve tespitler, 38 sayfa da karşı oy yazısı var. Topladığınız zaman geriye yalnızca 12 sayfa kalıyor. 7 üye 17 gün boyunca 12 sayfa bir gerekçeyi yazmaya çalışmış ama maalesef o da yazılamamış." diye konuştu.

Erkek, seçimin iptali için oy kullanan 7 üyenin "18 sandıkta sayım döküm cetvelleri boş, 90 sandıkta da imzalar eksik." tespitinde bulunduğunu aktararak, İstanbul'daki 31 bin 186 sandıktan yalnızca 108 sandıkta eksiklikler tespit edildiğine dikkati çekti.

YSK'nin 6 Mayıs'taki toplantısında verdiği hükümde bu 108 sandığa hiç değinilmediğini ifade eden Erkek, bunun, seçim sonucuna nasıl etki ettiğine dair 250 sayfanın içinde bir tek cümlenin olmadığını kaydetti.

Seçimin yenilenmesine karşı oy veren YSK Başkanı Sadi Güven'in gerekçesinde "İstanbul seçiminin sonucunu etkileyecek bir durum tespit edemedik." dediğini aktaran Erkek, kamu görevlisi olmadığı iddia edilen 754 sandıktan yalnızca 2 tanesinin sayım döküm cetvelinde eksiklik olduğunu belirtti.

Erkek, gerekçede, seçimin yenilenmesini isteyen 7 üyenin, "oy kullanma hakkı olmamasına karşı 706 kişinin oy kullandığını tespit edebildik." dediğini dile getirerek, Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkının 14 bine yakın olduğunu, bunun seçimin sonucuna etki etmeyeceğini vurguladı.

YSK'nin seçimi "bir kısım sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmaması" sebebiyle iptal ettiğini ifade eden Erkek, "Kararda, seçmenin iradesinin İstanbul seçiminde nasıl sakatlandığına ilişkin bir tek satır dahi yok. Seçmenin iradesi nasıl sakatlandı? Sandık kurulu başkanları bu 754 sandıkta nasıl yanlı davrandı? Seçmenin oyunu nasıl değiştirdi, nasıl çaldı? Bir tek cümle dahi yok." dedi.

"Seçmenin kusuru nedir"

Sayım döküm cetveli boş olan 18 sandıkta Yıldırım'a 2 bin 352, İmamoğlu'na 2 bin 167 oy, imzası eksik 90 sandıkta ise Yıldırım'a 12 bin 17, İmamoğlu'na ise 11 bin 853 oy çıktığını aktaran Erkek, "Kim yaptı bu usulsüzlüğü? Bu nasıl bir usulsüzlük? Nasıl bir organizasyon ki bu çeteleleri boş, imzaları eksik olan sandıklarda dahi Binali Yıldırım'ın oyları çok daha yüksek çıkıyor?" diye sordu.

Erkek, kamu görevlisi bulunmayan 754 sandıktan 532'sinde görev yapan sandık kurulu başkanlarının özel okullarda, kolejlerde öğretmenlik yaptığını, geri kalanların ise bankalarda çalıştığını, bu insanların yaptığı hiçbir usulsüzlük ortaya konulmadan seçimin iptal edildiğini kaydetti.

İstanbul'da 76 seçim kurulundan 65'inin 24 Haziran seçiminde olduğu gibi eksikliklerini bu güvenilir kişilerle doldurduğunu ifade eden Erkek, "Seçmenin kusuru nedir? Seçmen iradesi nasıl sakatlandı? Seçmen gitti özgür iradesiyle oyunu kullandı. O sandıkların hepsi sayıldı." diye konuştu.

Seçimin iptalini isteyen 7 üyenin hükme uygun gerekçe yazmadığını ileri süren Erkek, "7 kişi ne yapıyor? Sanki demokrasiye pusu kurmuşlar, toplanmaya devam ediyorlar. Hükmün dışına çıkarak 6 Mayıs'taki YSK toplantısında hiç konuşulmamış, iptal gerekçesi yapılmamış konuları da karara sokuyorlar. '108 sandık, sayım döküm cetvelleri, kısıtlılar...' Bunların hiçbiri aslında hükümde yok. Çok vahim bir tablo hukuk devleti adına." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir şeye cevap verememişler"

Erkek, YSK'nin bu kararına kadar, Türkiye'de sandık başkanı ve sadık kurulu üyesi atamalarına dayanılarak iptal edilen hiçbir seçimin olmadığına dikkati çekerek, İstanbul seçiminin siyasi bir kararla iptal edildiğini savundu.

Yasanın, ilçe seçim kurullarına, sandık kurullarındaki eksikliklerin güvenilir insanlardan tamamlanabilmesi yetkisi verdiğine işaret eden Erkek, şunları kaydetti:

"(Gerekçede) hiçbir şeye cevap verememişler. Seçmen gitti 4 oy pusulası aldı aynı zarfa koydu, onların yalnızca bir tanesini geçersiz kıldılar. Onu da açıklayamamışlar. Aynı YSK, referandumda açıkça kanuna aykırı olduğu halde milyonlarca mühürsüz oyu geçerli kabul etti. O zamanki kanun ne diyordu? 'Sandık kurulları, eğer oy pusulalarını mühürlememişse, oy pusulaları geçersizdir.' Yasal görevini yapmamış sandık kurulu, buna rağmen YSK 'Ben, seçmenin iradesini sakatlayamam, sonuçta o sandıktan bir irade çıkmış, kanuna aykırı da olsa ben seçimi iptal etmem.' dedi. İstanbul seçimini niçin iptal ettiniz? Seçmen iradesinin nasıl sakatlandığını kanıtlamadan, seçimin sonuçlarına müessir olayları ortaya koymadan, bunları kimin ve nasıl yaptığını somut ve kesin delillerle ispatlamadan nasıl bunu iptal edebiliyorsunuz? Sizin sıfatınız yargıç olabilir ama siz hukuk insanı olamazsınız. Yastığa başınızı koyduğunuzda nasıl rahat uyuyabiliyorsunuz?"

Erkek, 38 sayfalık muhalefet şerhinde tam bir hukuk dersi olduğunu savunarak, "Orada hukuk var, 7 üyenin yazdığı 12 sayfada siyasi bir irade ve karar var. YSK'nin 7 üyesi bu kararla kendilerini aslında imha ettiler." diye konuştu.

"Başkan ve üyelerini kim belirledi"

Gerekçede, toplam 9 sandıkta Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilenlerin görev yaptığı bilgisinin yer aldığını aktaran Erkek, "Bu sandık kurulu başkanlarını, üyelerini kim belirledi? Kim atadı? Sayın Ekrem İmamoğlu mu, biz mi, seçmen mi? İlçe seçim kurulları belirledi. İlçe seçim kurullarında AK Parti'nin de üyeleri var." dedi. Erkek, bu 9 sandıkta da Binali Yıldırım'ın oylarının fazla olduğuna dikkati çekti.

Bunun artık bir demokrasi mücadelesi olduğunu vurgulayan Erkek, İstanbul seçmeninin 23 Haziran'da bir hakkı teslim edeceğine inandıklarını ifade etti.

Erkek, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, 'oylar çalındı' söyleminin hukuken değil, 'siyaseten bir söylem' olduğunu ifade etti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Erkek, "Bir hukukçu olarak üzüntüyle karşıladım. Bu, yalan söylediklerinin, oyların aslında çalınmadığının itirafı. Oyların çalınmadığını herhalde bu kararı görünce kendisi itiraf etmek zorunda kaldı diye düşünüyorum." yanıtını verdi.

"Gerekçeli kararda, 4 oy pusulasından 3'ünün geçerli, 1'inin geçersiz olduğuna dair bir bir şey yok. YSK, bu konuyla ilgili resen bir işlem yapabilir miydi?" sorusu üzerine Erkek, itiraz olmasa bile, tam kanunsuzluk varsa İstanbul seçmenine ve Türkiye'ye saygı gereği bunun açıklanması gerektiğini ifade etti.

AA


Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR