• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

CHP Grup Başkanvekili Özel: Önemli bir yasama yılı olacak

CHP Grup Başkanvekili Özel, yeni yasama yılının, TBMM'nin 100. açılış gününü de içinde barındırması nedeniyle önemli bir yıl olacağını söyledi.

POLİTİKA 28.09.2019 11:18:00 0
CHP Grup Başkanvekili Özel: Önemli bir yasama yılı olacak

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yeni yasama yılının, TBMM'nin 100. açılış gününü de içinde barındırması nedeniyle önemli bir yıl olacağını belirterek, parlamentonun 100. yılına yakışır biçimde eski etkinliğine yeniden kavuştuğu bir yasama yılı temenni ettiğini söyledi.

Özel, TBMM'de 1 Ekim'de başlayacak 27. Dönem'in 3. Yasama Yılı'na ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yeni yasama yılının, TBMM'nin 100. açılış gününü de içinde barındırması nedeniyle parlamentoyu, parlamenter demokrasiyi savunan kendileri için önemli bir yasama yılı olacağını belirten Özel, "99 yıl önce 23 Nisan 1920’de, TBMM'nin açılmasıyla, sarayda toplanan yetkileri millet adına kullanan bir parlamentodan, 24 Haziran 2018’de gerçekleşen rejim değişikliğiyle beraber yetkilerini saraydaki bir tek adama devreden bir parlamentoya savrulduk." dedi.

Özel, parlamentonun 100. yılına yakışır biçimde eski etkinliğine yeniden kavuştuğu, yürütmenin baskısı altından kurtulduğu bir yasama yılı olmasını dilediğini söyledi.

Yeni sistemle birlikte, yasama, yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığı ilkesinin bozulduğunu savunan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni rejimle birlikte yasama organında hangi düzenlemelerin görüşüleceğine, yürütme organının başı sıfatıyla iktidar partisinin genel başkanının karar verdiği, yasama organı üyelerinin, sarayda ya da bakanlıklarda hazırlanan kanun tekliflerine muvazaalı bir biçimde imza attıkları bir yasama dönemiyle karşı karşıya kaldık. Yasama organının gündemine hakim olması gerektiği ortadadır.

Son olarak yargı reformu olarak ilan edilen kanuni düzenlemede de Meclis komisyonları ve milletvekilleri yok sayılmış, sarayda aylar önce düzenlenen bir lansman toplantısıyla kamuoyuna duyurulan strateji belgesinin ardından sarayın mutfağında yapılan birtakım düzenlemeler kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Yeni yasama yılında bizim önceliğimiz, parlamentonun itibarının yeniden tesis edilebilmesidir. İhtisas komisyonlarının by-pass edilmediği, yasa yapım süreçlerine azami ölçüde katkı sağlayabilmelerinin önünün açılması gerekmektedir."

"Vatandaşların beklentisi"

CHP Grup Başkanvekili Özel, vatandaşların parlamentodan beklentisinin, sorunlarının çözülmesi olduğunu dile getirdi.

Özel, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde seçmenlerin, sorunlarının çözülmesi için oy kullandığını, ortaya 9 partili mevcut parlamento kompozisyonu çıktığını, parlamentoda 9 partinin bulunmasının, tüm kesimlerin görüşlerini açıklayabilmesine olanak tanıdığını söyledi.

Yürütme organının yasama organına karşı sorumlu olmadığı yeni rejim nedeniyle parlamentonun, vatandaşların sorunlarına yeteri kadar çözüm üretemediğini öne süren Özel, "Yeni yasama yılında parlamentonun önceliği, belli çıkar gruplarına değil, vatandaşlarımıza hizmet edecek, tüm kesimlerin sorunlarının çözülebildiği düzenlemeleri hayata geçirmek olmalıdır." dedi.

"Sorunlara çözüm arayan kesimlere çözüm bulmalıdır"

Özel, bu yasama yılında parlamentonun, emeklilerin, asgari ücretlilerin, memurların, işçilerin, çiftçilerin insanca yaşayabildiği standartlara kavuşacak düzenlemeleri bir an önce gündemine alması, emeklilikte yaşa takılanlar gibi uzun yıllardır sorunlarına çözüm arayan sosyal kesimlere bir an önce çözüm bulması gerektiğini belirtti.

Parlamentonun tatilde olduğu dönemde TBMM Başkanlığına sundukları siyasi ahlaksızlıkla mücadeleyi öngören kanun tekliflerinin bir an önce görüşülerek yasalaşmasını isteyen Özel, "CHP olarak en önemli önceliğimiz, 16 Nisan referandumu ve 12 Eylül askeri darbesinin yarattığı tüm anayasal tahribatı geri alabilecek, demokratik bir hukuk devletine uygun yasal düzenlemeleri hayata geçirebilecek gerçek anlamda bir demokratik dönüşümü sağlayabilmektir." dedi.

Özel, CHP'nin, Türkiye’deki tüm siyasi partilerle ve sosyal gruplarla diyaloğunu sürdürebilen ve iletişim kuran tek siyasi parti konumunda olduğunu savundu.

"Siyasette diyaloğun öneminin farkındayız"

Siyasette diyaloğun öneminin farkında olduklarına işaret eden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Parlamentoda bulunan diğer siyasi partiler, en azından bir başka siyasi partiyle görüşmezlerken, parlamentoda bulunan diğer 8 siyasi partiyle de parlamento dışındaki siyasi partilerle de iletişim kurabilen tek siyasi parti olmamız önemlidir.

İktidar partisi ve onun küçük ortağı rejime kasteden anayasa değişikliğinin oylandığı referandum ile birlikte bazı siyasi partileri ve anlayışları şeytanlaştırmaya başlamış, 31 Mart yerel seçimleri sürecinde ise bu ülkenin en az yarısını temsil eden siyasi partilere terörist yaftası yapıştırarak, kutuplaştırma siyasetini tercih etmiştir. Bu anlayış, parlamentodaki ilişkilere de sirayet etmektedir. CHP olarak, milletin oyuyla parlamentoya gelen siyasi partileri ötekileştirmeyi, yok saymayı doğru bulmuyoruz.

Son olarak yargı paketinde de yaşandığı gibi ana muhalefet partisi konumundaki CHP’den önce, iktidar partisinin paketi parlamentonun 4. siyasi partisine götürmüş olması, bu anlayışın bir yansımasıdır. Bizler, bu yasama yılında da vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek için tüm siyasi partilerle diyalog kurmaktan kaçınmayacağız. "

"İçtüzükteki kısıtları kaldıracak bir çalışma gündeme gelirse"

Özel, 27. Yasama Dönemi’nde iktidar partisi grubuna mensup milletvekillerinin, tek kişilik yürütme organı ya da ilgili bakanlıkların hazırladığı teknik düzenlemelere imza attığını öne sürdü.

Meclis dışı mecralarda kanun yazımının, yasama yetkisine el atma ve düpedüz egemenlik hakkına saldırı olduğunu savunan Özel, "Bu yöntem anayasaya karşı muvazaadır. Bu yasama döneminde, doğrudan saraydan ya da saray rejiminin kontrolündeki bakanlıklardan gelen kanun teklifleri, hazırlık sürecinde sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek örgütleri ile diğer paydaşlar dışlanmış ve vatandaşların sorunlarına çözüm üretilememiştir. İktidar partisinin torba kanun ve temel kanun yöntemlerini kullanmaktaki ısrarı, müzakeresiz ve kalitesiz bir yasama sürecini beraberinde getirmektedir. Yine ihtisas komisyonları da dışlanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Özel, mevcut içtüzükte, katılımı ve söz hakkını kısıtlayan düzenlemelerin yanı sıra, grubu bulunmayan siyasi partiler ile bağımsız milletvekillerinin görüşlerini aktarabilmesi önünde kısıtların bulunduğunu, içtüzüğün daha da demokratikleşmesi gerektiğinin ortada olduğunu söyledi.

İçtüzükteki kısıtları kaldıracak, daha da demokratik hale getirecek bir çalışma gündeme gelirse, bunun bir parçası olacaklarını ifade eden Özel, "Geçtiğimiz yasama dönemlerinde olduğu gibi muhalefeti daha da baskı altına alacak, yasama pratiğini antidemokratikleştirecek bir çalışma içine girerlerse, buna karşı çıkarız." dedi.

AA


TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR