• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Çannakkale Savaşları'nın 97. yıl dönümü!

Çanakkale Kara Savaşlarının 97. yıl dönümü nedeniyle Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.

GÜNDEM 24.04.2012 15:30:00 0
Çannakkale Savaşları'nın 97. yıl dönümü!

Törenler; sabah saat 09.00'da Çanakkale Savaşı'na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan adına Şehitler Abidesi'ne çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından, 11 ülkenin milli marşları eşliğinde bayrakları göndere çekildi.

Törende Türkiye Cumhuriyeti adına bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşı'nın dünya tarihindeki önemine değinerek, "I. Dünya Savaşı'nın kaderini etkileyen boğaz savunması ve Gelibolu Yarımadası üzerindeki kara savaşlarının, milli harp tarihimiz içinde müstesna bir yeri ve önemi vardır. Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi, burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam etmektedir. 97 yıl önce Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadasındayaşananlar, sadece Türk milletinin var olma savaşı olmayıp, buradaki muharebelere katılan değişik milletlerden insanların da ulus olma yolunda attıkları adımları derinden etkilemiştir. Milletimizin bu cephelerde ödediği ağır bedellerin karşılığında var olma mücadelesinin ne anlam ifade ettiğinin farkına varmış olması, bizim açımızdan buradaki muharebelerin en belirgin sonucunu teşkil eder. Bu sonucun ortaya çıkardığı en önemli kişilik ise şüphesiz Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal'dir. Birinci DünyaSavaşı sonrasında maddi ve manevi varlığı hukuken sonlandırılan 600 yıllık büyük bir devletin arkasından tarih sahnesine çıkacak yeni devletimizin doğması sürecinin başkomutanı ve sonrasında bu devleti şekillendirecek fikirlerin baş mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, buradaki muharebe alanlarının en önemli kısımlarında görev yapmıştır. Onun bu cephede bizzat içinde yaşadığı ve şahit olduğu olaylar, Türk insanının ona olan saygı ve sevgisini pekiştirecek örneklerle doludur" dedi.

 

 

 

"BARIŞIN GETİRDİĞİ ERDEMLERİ DÜNYAYA YANSITIYORUZ"

 

 

 

Vali Tuna, Çanakkale'de başlayan sürecin ortaya çıkardığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yer alan temel felsefe ve değişmez ilkelerden en önemli unsurlarından birisinin "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi olduğunu da belirterek, "Bugün bu ilkenin ışığı altında burada toplanmış bulunuyoruz. 97 yıl önce birbirine 8-10 metre mesafedeki siperlerde birbirleriyle kıyasıya mücadele edenlerin, o siperlerde birbirlerine sarılarak birlikte can verenlerin torunları olarak barışın getirdiği erdemleri bütün

dünyaya yansıtan güzel bir örnek oluşturuyoruz. Çanakkale Savaşları sırasında yaşananlar ve insanlık tarihine bir kahramanlık abidesi olarak geçen mücadele, burada evlatlarını kaybetmiş, farklı coğrafyadan gelmiş ülkeler arasında hüzünlü ancak bir o kadar da samimi ve sarsılmaz dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur. Atatürk'ün 1934'te bu topraklara karışan yabancı askerlerin ebedi hatırasına gösterilen saygının bir ifadesi olarak sarf ettiği sözler, annelerin acılı yüreklerindeki yaraları

sarmış ve insani değerlerin hepimiz içi geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır. Geçmişte yaşanan olayların unutulmaması, o olaylarda yaşanan acılardan dersler çıkarılması, çıkarılan derslerle geleceğin barış içinde şekillendirilmesi insanlığın çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Savaşlar, insanlık tarihinde derin, onulmaz yaralar açar. Çocuklarımıza tertemiz, yaşanabilir, barış dolu bir dünya bırakmak dururken savaşlarla hem dünyayı hem de insanlığı hüzün içinde bırakmayı kimse izah edemez. Savaşan askerlerin ailelerine yazdıkları mektupları okursak eminim ki çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için birlikte gayret göstermek gerektiğine olan inancımız pekişecektir. Gelibolu Savaşlarında siperler arasında yaşanan bazı hikayelere baktığımızda, orada insani değerlerin kaybolmadığını görüyor ve bugün Gelibolu'yu 'savaşın yenildiği yer' olarak ilan etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Dün büyük bir savaşın tarafları olanlar, bugün insani değerlerlebezenmiş, duygu yüklü, barışın getirdiği engin hoşgörü ortamının tarafları olarak buradadırlar. Bugün bizlere düşen, savaşlardan uzak durmak, 97 yıl önce yaşanan acılardan bizi uzak tutacak sürekli bir barış ortamının insanlık için geçerli olmasına çalışmaktır. Kaybettiklerimiz bugün yaşasalardı kesinlikle onlar da barış ve dostluğun hakim olmasını isterlerdi. Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

 

 

 

"DOSTLUĞUMUZ HER ZAMANKİNDEN GÜÇLÜ" 

 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşma yapan Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığına bağlı 18 Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen de Çanakkale Savaşlarının önemine değinerek, "Bugün milletçe her sayfası mübarek şehitlerimizin kanları ile yazılmış Türk harp tarihinin en müstesna zaferlerinin biri olan Çanakkale Zaferi'nin 97.yılını kutlamak için toplandık. Çanakkale Savaşı, hiç kuşkusuz sebepleri ve sonuçları itibarıyla tarihin akışının değiştiği bir zaferdir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'üntarih sahnesine çıkmasını sağlayan acı ve kanla yazılmış bir kahramanlık destanı ile bu toprakların bağında on binlerce askerin ebedi hatıraları vardır. Çanakkale Savaşı Mustafa Kemal'den Kazım Karabekir'e, Esat Paşa'dan Fevzi Çakmak'a kadar milli mücadele kahramanlarının dehalarını gösterme fırsatını bulup kendilerini ispat ettikleri bir savaştır. Çanakkale Muharebeleri yüce Türk milletinin vatanını savunma, bayrağını ve bağımsızlığını koruma konusundaki azim ve özverisini gösterirken, diğlak barışıngetirdiği eer yandan düşmana karşı bile gösterilen saygı, hoşgörü ve insan sevgisinin anıtlaştığı bir destandır. Türk milletinin bağından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte kutsal vatan topraklarını koruma gayreti ve fedakarlıkların sonucunda milletçe elde ettiğimiz kazanımlarının bilincindedir. Yüce Türk milleti adına muharebe meydanlarında on binlerce şehidimizin kanları karşılığında kazanılan bağımsızlığımız ve vatan topraklarının yılmaz bekçileri olan Türk Silahlı Kuvvetleri, aynı zamanda dünyanınçeşitli köşelerinde dünya barışını da koruma yolunda üstlendiği görevleri başarı ile sürdürme azim ve kararlılığındadır. Bugün burada uzaklardan Anadolu sahillerine gelen milletlerin evlatları ile birlikte akıttığımız kanların başlattığı barış ve dostluk ortamının işareti için huzurunuzdayız. Bugün başlattığımız dostluğun her zamankinden güçlü olarak devam ettiğini sizlere göstermekteyiz ve göstermeye devam edeceğiz" dedi.

 

 

 

"GELİBOLU; SAVAŞ SÜRESİNCE KAHRAMANLIK, YİĞİTLİK VE KARŞILIKLI SAYGI GÖSTERİLEN ÖNEMLİ BİR ÖYKÜDÜR"

 

 

 

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy da yaptığı konuşmada, 97 yıl önce yaşanan savaşın önemini değinerek, "Yaklaşık 1 yüzyıl önce burada olan çatışma küçük, genç ve uluslu dünyanın yarışından uzak olan Yeni Zelanda için belirleyici bir noktaydı. Bir zamanlar Gelibolu öyküsü için İngiliz kuvvetlerinin emri altında Türk güçlerine karşı olan Yeni Zelanda ve Avustralyalı askerlerin yalnızca bir seferberlik savaşı olduğu algısı vardı. Çatışmada asıl rolü Anzaklar oynarken, onlarsa ulusların ve ırkların

geniş ve koalisyonunun bir parçasıydı. Bu yarımada üzerinde mezarlıklarda yatanlar yalnız Avrupa'nın değil, aynı zamanda Asya'nın, Afrika'nın, Kuzey Amerika'nın ve Pasifik'in de oğullarıdır. Gelibolu, Türkiye için stratejik bir önem taşımaktadır. Gelibolu; savaş süresince kahramanlık, yiğitlik ve karşılıklı saygı gösterilen önemli bir öyküdür. Savaşın sonrasında nasıl güçlü dostluk bağlarımızın oluşturulduğunun bir öyküsüdür. Yeni Zelandalılar, Türk insanının burada haysiyeti ve onuru ile ölen, savaşaninsanların anılarına gösterdiği saygıyı hiçbir zaman unutmayacaktır" dedi. 

 

 

 


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR