• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,19% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2247,09% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00

Büyük deprem açıklaması

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof.

GÜNDEM 23.06.2018 16:20:00 0
Büyük deprem açıklaması

Dr. Şerif Barış, ömrünün 30 yılını deprem araştırmalarında, depremi önceden belirlemede geçirdiğini belirterek "Bir büyük depremin ne zaman olacağını henüz bilemiyoruz. Ben yaklaşık ömrümün 30 yılını deprem araştırmalarında, depremi önceden belirlemede geçirdim ama hala kesin cevap yok. Onun için depreme hazırlanmamız gerekiyor" dedi.

 

Depremle ilgili büyük kayıpları önlemenin mümkün olduğuna dikkat çeken Barış, deprem haritalarının 4-5 yılda bir mutlaka yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek "Deprem bölgeleri haritalarına baktığımızda 1932 yılından tutun 2007 yılına kadar farklı farklı araştırıcılar mevcut bina tehlike haritalarını güncellemek durumunda kalmışlar. Bunların hiçbir resmi dayanağı yok" ifadelerini kullandı.

 

Şu an 4 tane resmi deprem bölgeleri haritası bulunduğunu ifade eden Barış, "İleride çok büyük depremler ile karşı karşıya kalacağımız için ekonomik olarak kayıpları önlemek ve çok değerli olan can kayıplarını önlemek bizlerin elinde. Deprem bölgeleri haritalarına baktığımızda 1932 yılından tutun 2007 yılına kadar farklı farklı araştırıcılar mevcut bina tehlike haritalarını güncellemek durumunda kalmışlar. Bunların hiçbir resmi dayanağı yok. Çünkü eksikler görüldüğü için 4-5 yılda bir yenilenmesi lazım. Yeni depremler olunca, depremlerle, zeminle ve faylarla ilgili yeni bilgiler elde ettikçe biz mutlaka bunları güncellemek durumundayız. Çünkü deprem araştırmaları hala süregelen hala bilgiler elde ettiğimiz çalışmalar. Resmi deprem bölgeleri haritası şuan 4 tane var. İlk deprem bölgesi haritalarına baktığımızda Türkiye’nin sadece belirli yerlerinde deprem tehlikesi var. Marmara’daki deprem fayı, Eskişehir fay zonu gibi fay zonları görülmüş ama Doğu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile ilgili çok fazla bilgi yok. Bu 1945 yılında yapılmış haritada sadece belirli bölgeler deprem bölgeleri olarak belirlenmiş. Bu haritanın da yeterli olmadığı görülmüş. 1996 yılına baktığımızda dikkat çeken yer Karaman ve Aksaray 5’inci derecede deprem tehlikesi olan bölge. Yani tehlikesiz bölge ama 4.5 büyüklüğündeki bir depremde bile Karaman’da yaralanma ve ölümlerin olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla tehlikesiz diye bir bölgede yaşamayı Türkiye’de yaşayanların unutması lazım. Her yer tehlikeli aslında" diye konuştu.


 

"Aynı bölgede 6 büyüklüğündeki bir deprem ile 7,2 büyüklüğündeki deprem arasındaki fark neredeyse 50 kata yakındır"

 

Deprem tehlikesinin faylarla ilgili olduğunu kaydeden Barış, zemin etütlerinin düzgün yapılıp yapılmadığının kesinlikle riski azaltan ya da arttıran faktörler olduğuna dikkat çekerek "Bizde araştırılan en önemli kavramlar deprem riski ve deprem tehlikesidir. Deprem tehlikesi faylarla ilgilidir. Tektonik hareketlerle ilişkilidir. Kesinlikle azalmaz, kesinlikle uzaklaşmaz. Haritanın en önemli çıktılarından biri azaldığı yönünde ama bu şunu gösteriyor. Ya eski harita, 1996’daki harita yanlıştı ya da bunda bir takım eksiklikler var. Yoksa deprem tehlikesini azaltmamız mümkün değil. Riski azaltabilirsiniz. Riske baktığımızda potansiyel kayıp veya tehlikeyle hasar görebilirliği çarptığınızda riski ortaya koyabilirsiniz. Önlemler alarak riski azaltmak mümkündür. Bir fay hattının varlığı tehlikeyken bu fay hattı üzerinde kurulan kentlerin aldığı önlemler yada deprem şartnamesine uygun yapılıp yapılmadığı veya zemin etütlerinin düzgün yapılıp yapılmadığı kesinlikle riski azaltan yada arttıran faktörlerdir. Bir bölgenin deprem tehlike haritasının yapılmasında ihtiyaç, bölgesel planlarda kullanılıyor, çevre düzeni planlarında, yerleşim alanı yer seçiminde, imar planlarında, afet ve acil durum planlarında, zarar azaltma kentsel dönüşüm, depreme dayanıklı yapı, deprem zararlarının azaltılmasında tüm bu haritaların önemi var. Bu harita o yüzden çok önemli. Depremin nerede olduğu çok önemli, sizin şehrinize çok yakınsa Kocaeli gibi şehrin içinden bir fay geçiyorsa deprem tehlikeniz çok yüksek ama fay size 100 kilometre uzaktaysa deprem riski daha düşüktür. Aynı bölgede 6 büyüklüğündeki bir deprem ile 7,2 büyüklüğündeki deprem arasındaki fark neredeyse 50 kata yakındır. Açığa çıkan enerji ve sarsıntı 50 kattan daha fazla fark eder. Dolayısıyla büyüklük çok önemli" şeklinde konuştu.


 

"Bir büyük depremin ne zaman olacağını henüz bilemiyoruz"

 

"Bir yerde uzun zamandır deprem olmuyorsa, fay ve levha hareketleri çok fazlaysa şuan İstanbul’un tartışılan durumu bundan kaynaklanıyor" diyen Barış "Marmara’da olacak deprem 7,6 mı olacak 6,8 mi olacak. 350 yılda bir tekrar edenler var, bunlar 7’ den büyük. 45 yılda bir tekrarlayan depremlerde var Marmara‘da; onlar da 6,5- 6,8 arasında değişiyor. Bir büyük depremin ne zaman olacağını henüz bilemiyoruz. Ben yaklaşık ömrümün 30 yılını deprem araştırmalarında önceden belirlemede geçirdim ama hala kesin cevap yok. Onun için depreme hazırlanmamız gerekiyor" uyarısında bulundu.


 

"Haritanın en önemli ayağı deprem yapı yönetmenliğinde kullanılacak parametreler"

 

Bir haritanın en önemli ayağının deprem yapı yönetmenliğinde kullanılacak parametrelerin olduğunu ifade eden Barış, şunları söyledi:

 

"Haritanın en önemli ayağı deprem yapı yönetmeliğinde kullanılacak parametreleri vermesi. Binaları tasarlarken inşaat mühendislerinin binalardaki elastik tepki spektrumlarını, ivme spektrumlarını bilerek yapı şartnamesinde bu değerleri kullanması gerekiyor. Bunların inşaat mühendisliği öğrencilerine ve mühendislere öğretilmesi gerekiyor. Yine burada en önemli, bizleri ilgilendiren nokta zemin etkilerinin haritada dikkate alınması. Harita hazırlanırken hiçbir ayağında zemin bilgileri toplanmamış. Böyle bir şey yok. Biz İnegöl’deki böyle bir çalışmada İnegöl’ün 5-6 fayı için bütün zemin bilgilerini, yer altı su seviyesini ve inşaatın modelini, yapım yılını programa sokarak olası deprem senaryoları üreterek deprem olmadan bir şehrin hangi mahallerinin hangi sokaklarının ağır hasarlı veya orta ve hafif hasarlı olabileceğini önceden biliyoruz. Bu neden önemli, kentsel dönüşümde şehirde nereden başlayacaksınız. İlk depremde en tehlikeli depremde ağır hasar olacak bölgeleri yıkmanız lazım. Buraları yenilememiz lazım. Yine jeofizik ve zemin bilgisi çok önemli. Sonuçlara baktığımızda ilk defa 22 yıl sonra 200 kilometre dışında bütün fayları düzenleyerek tehlike haritasını hesapladık. Hiç deprem olmayan bir bölge, 2 bin 500 yıl sonra bile deprem üretebilir. Dolayısıyla çok dikkatli olmak gerekiyor."


Kat Temizlik Arabası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğum Günü Süsleri Nelerdir?

Gebze'de sanayi tüpü patladı: 2 ölü

Gebze’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Fatma Kurtuluş, acil servisteki hastaları dinledi

Diyetisyen Merve Doğan Yılmaz'dan ramazan ayı için öneriler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Saadet Partisi iftarı Gebze’yi buluşturdu

Bünyamin Çiftçi sevgisi, evlere sığmadı sokaklara taştı

Ömeroğlu, iftarını emekçilerle birlikte açtı

Çayırova Gençlik Merkezi açılıyor

Çetinkaya Dadaşlardan Destek İstedi

Kartepe’de Çanakkale Destanı Törenleri

Türel şehit ailelerini yalnız bırakmadı

Kongre ne zaman yapılacak?

Darıca Hükümet Konağı’nda çalışmalar devam ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

Yeşilova-Solaklar Kavşağı trafiğe açıldı

Başkan çocukların Ramazan şenliğine katıldı

Ramazan’da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesi’nde devam edecek

İtfaiyeden İZAYDAŞ’a arama-kurtarma eğitimi

Kocaeli’nin 65 yaş üstü çınarları Yerel Kültür Müzesinde; Çocukluklarını hatırladılar

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hafta Sonu Ziyaretleri; Büyükgöz Kırsal Mahallelerde

Bağcılar’da 24 Saat Acil Kilit Hizmetleri

Kocaeli'de yağış olacak mı?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gazinin müzesinde gurur ve hüzün bir arada

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Öcalan'ın posterleri açıldı

Ayasofya'da Yunanistan bayrağı açıp fotoğrafı da skandal bir notla paylaştı

Başiskele Termal Tesis yükseliyor

Devlet hastanesinde panik! Acil servis boşaltıldı, hasta kabulü durdu

32 ilde oy verme saatleri değişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Darıca'da dernek iftar programına katıldı

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimi... Yasaklar başlıyor!

İkinci el araç alacaklara uyarı. Kritik tarih açıklandı

Yoksullara ‘sabır’ çağrısı yapan Ali Erbaş’ın kızından ‘lüks arabasının anahtarına ’ şiir

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Hüseyin Baş “Köprüye araç garantisi vereceğine çiftçiye alım garantisi ver”

Ümit Özdağ: "Afganlara da ‘geçici sığınmacı statüsü’ verecekler"

Yeniden Refah Partili aday, kamyona yüklenen lüks yatla seçim konvoyu düzenledi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Emeklilere ‘Ramazan Bayramı’ ikramiyesinin ödeneceği tarih belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kongre ne zaman yapılacak?

Batshuayi, sahaya inen Trabzonspor taraftarına döner tekme attı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda taraftarlar sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Beşiktaş'ın penaltısı neden geçerlilik kazanmadı?

KÖRFEZ ANKARA'DA 3 PUAN PEŞİNDE!

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!

PFDK'dan Kocaelispor'a cezalar yağdı

ÜNAL KARAMAN ÇAYIROVA’DA

Ragbici kızlar Türkiye finaline gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR