• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Burun Estetiği Nedir?

Etrafınıza bakın…

SAĞLIK 15.07.2020 18:49:00 0
Burun Estetiği Nedir?

Bazı yüzleri ve burunları daha beğeneceksiniz. Peki neden? Beğeninizin kaynağını nedir? Bir burun kendi içerisinde de birçok estetik kısımlara ayrılır; burun ucu, burun sırtı, kanatlar gibi. Bunların birbirine oranı, diğer yüz yapıları ile uyumu, belki kaş dizaynınız, alnınızdaki ovallik, elmacıklarınız ve çeneniz ile ilişkisi… daha birçok neden bulunabilir. Bu yüzden bazı yüzler ve bazı burunlar daha güzeldir. Ve burun estetiği cerrahisi, ya da daha profesyonel ismi ile rinoplasti budur: daha güzel algılanan burunlar yaratma sanatı.

Karşımızdaki insana baktığımızda önce onun burnunu görürüz. Tam yüzümüzün ortasındaki bu organ gerçekten de güzellik algımızın merkezini oluşturur. İşte bu yüzden, insanlar orta yüz bölgesinde ya da göz kapaklarında sarkma var mı yok mu bazen emin olamaz iken burunlarındaki bir görsel problemden genellikle haberdardır. 

Burundaki estetik algımızı bozan şey kemik iskelete, kıkırdak yapılara ve cildimize yönelik problemler olabilir. Yaptığımız işlem bazen fazlalıkları almak, bazen başka yerlerden kıkırdak, dermis gibi dokuları eklemek bazen de mevcut dokuyu şekillendirmedir. Bu dokuların şekil olark üç boyutlu özel bir dizaynı vardır. Bu dizayn üzerinde değişiklik yaparak şekillendirmeler yapmak özel teknikler gerektirir. Ayrıca ameliyat masasında elde edeceğiniz güzel bir görüntünün ileriki süreçte devam edebilmesi için de birçok önlem alınmalıdır. 

Zira, kıkırdak dokular üzerindeki perikondrium denilen zarları ve kendi elastikiyetleri nedeni ile eski şekillerine dönme istekleri vardır. Bu nedenlerden dolayı rinoplasti bilgi, beceri ve tecrübenin önem kazandığı bir ameliyat çeşididir. Aslında “komplikasyon sadece zaman meselesidir” ve tecrübe seviyeniz ne olur ise olsun rinoplasti herzaman size bir süpriz çıkartabilir. Kabul görmüş uluslararası yayınlarda risk ortalaması %10 olarak bildirilmektedir. Burada cerrahtan sıfır risk beklentisi yerine olabilecek tüm problemleri çözme becerisi beklemek, sizi yarı yolda bırakmayacağını bilmek önemlidir. Doğrusuda budur.  

Aynaya baktınız (aslında uzun zamandır bakıyorsunuz) ve “zamanı geldi” dediniz, artık rinoplasti olmaya hazırsınız. Şimdi uzun bir soru cevap maratonu başlıyor sizin için. Bunlardan bazılarını yanıtlayayım.

 

 

Burun Ne işe Yarar 

Burun ne işe mi yarar? Elbette nefes almaya dediğinizi duyar gibiyim. Elbette nefes almaya yarar fakat bunla birlikte burnumuzun son derece önemli ama nedense sıkıntı yaşadığımız ana kadar fark etmediğimiz yan görevleri de vardır. Örneğin yediğimiz şeylerin tadını algılamak ile ilgili. Her nekadar dilimizi tat organı gibi düşünsek te kokusunu almadığımız gıdaların tadlarını tam olarak algılayamayız. Burnunuza bir tıkaç koyarak bunu test edebilir ve kapalı nefes alamayan bir burun ile hayatın nekadar lezzetsiz olduğunu anlayabilirsiniz. Zaten çocuklar ilaç içerken burnunu kapamaz mı ☺. Burnumuzun bir diğer fonksiyonu ses tonumuzla ilgilidir. Gerek burun hacmindeki değişiklikler gerek ise yedi yaşından sonra gelişimi hızlanan paranazal sinüsler gerek ise burnumuzun arka açıklığı diyebileceğimiz gırtlağımızla birlikte sesimizin rengi ve tınısında görevi vardır. Burnumuz soluduğumuz havanım ilk fiziksel bariyeridir bu fiziksel bariyer hem burun kılları hem de konka dediğimiz burun etleri ve mukozanın salgıladığı sümüksü sıvı ile olmaktadır. Böylelikle büyük partiküller akciğerimize ulaşmaz. Soluduğumuz hava mukozaya sürtünerek girdiği için de aynı zamanda havayı ısıtma görevi de vardır.  Bir diğer ilginç burun fonksiyonu da onyedinci yüzyıldaki bir vakaya aittir. Nezaman güzel bir kadın görse burnu kanayan bir vaka kayıtlara geçmiştir. Hayvanlarda çok aktif olsada insanda özelliğini yitirmiş bir nokta vardır burnumuzda. Vomeronasal bölge denilen ve farklı bir sinir yoğunluğuna sahip olan yapı erojen uyarı merkezi olarak görev yapar. Birçok parfüm markasının peşinde olduğu işte bu noktayı uyaran koku moleküllerini keşfetmektir. Buna popüler kültürde afrodizyak denilir ☺.

Burun Anatomisinin Temel Bileşenleri

Burun yüzümüzün tam ortasında, ciddi fonksiyonları yanı sıra mizacımız hakkında karşıya bir fikir veren, estetik algımızı derinden etkileyen bir organdır. Burun anatomisi ile ilgili olarak çok akademik konulara girmeyi burada uygun bulmamakla birlikte ilerideki metinleri daha rahat anlayabilmeniz için burnun estetik ünitelerinden söz etmek isterim. Nasıl ki bir yüze baktığımızda sadece burnu değil kaşı, göz, elmacıklar vb. birlikte değerlendirsek de bu yapıları ayrı ayrı görüp, beğenip beğenmediğimizi ifade edebiliriz. İşte burun da kendi içersinde estetik olarak alt üniteler bölünmüştür. Biz bunlara Burnun estetik sub-üniteleri deriz. Bunlar;

Radiks: burun kökü
Dorsum: burun sırtı
Tip: burun ucu
Lateral duvar: burun yan duvarı
Kolumella: Burun tabanında baktığımızda burnumuzun sağ ve sol deliklerini ayıran sütun
Alar kanat: burun kanadı şeklindedir. Elbette bu estetik sınıflama doışında burnu oluşturan kemiki kıkırdak, mukoza ve deri kısımları da son derece ince detaylarla birbirine bağlanarak mükemmel bir harmoni oluşturmaktadır.

Burun Estetiği İlk Nezaman ve Nasıl Başladı

Burun estetiğinin başlangıcı hemen hemen plastik cerrahinin başlangıcına eştir. M.Ö. 3000 lerde hindistanda seks işçilerinin toplumda işaretlenmesi amacı ile burunları kesilirmiş. Sushruta Samita isimli o dönem için şifacı olarak bilinen hekim tarafımdan alından doku kullanılarak tedavi edilirmiş. 1887 de Roe bilimsel camiaya kapalı rinoplasti tanımını yaptıktan sonra insanlar sadece nefes için değil estetik olarak burunlarını değiştirebileceğini öğrendi. Kapalı rinoplasti öğrenilmesi zor bir cerrahi işlemdi, çünkü yapan kişiden başkası göremiyordu. Bu sebepten dolayı kapalı rinoplastinin keşfinden elli yıl sonra açık burun estetiği yani açık rinoplasti keşfedildi, daha doğrusu tanımlandı. Ve o günden bugüne gerek burun anatomisi ile ilgili bilgilerimiz gerek cerrahi ile ilgili tecrübelerimiz gerek ise burun estetiği ile ilgili teknoloji değişerek bizi daha iyiye dah güzele yaklaştırdı. Elbette değişen güzellik anlayışımız bu değişimin en önemli güç kaynağı oldu.

Kimler Burun Estetiği Yaptırmalı

Burnumuzun fonksiyonel özelliğinden yukarıda söz etmiştim. Bu fonksiyonel konuların herhangi birinden sıkıntısı olan ya da hiçbir fonksiyonel sıkıntısı olmayan ama burnunu da yüzüne yakıştıramayan kişiler bu ameliyata uygundur. Elbette doğru yaş ve sağlık şartlarını sağlaması kuralı ile ☺. 

Kemerli Burun

Kemer kelimesi özellikle Selçuklu mimarisi ile başlayıp Osmanlı ile devam eden bir tanımlamadır. Burun sırtınızda doğrusallığı yukarı yönde bozan bir çıkıntınız var ise burnunuzda kemer var demektir. Ülkemizde karadenize çıktıkça burunda kemer oranı artar. Bu ameliyatı zora sokan bir durum değildir. 

Septum Deviasyonu Nedir

Burnumuzun sağ ve solunda iki duvar vardır. Ortada da burnumuzu ikiye ayıran bir duvafr. İşte burnumuzu tam ortadan ikiye ayıran bu duvara septum denilir. Zaten Latincede de buna yakın bir anlamı vardır. Bu septum dediğimiz yapı burnumuzun aşağı tarafında kıkırdaktan üst tarafında ise ince bir kemikten oluşur. Septum dediğimiz bu yapı burun deliklerinden başlar arkafa farenks dediğimiz açıklığa kadar devam eder. Bazen doğumsan olarak bazen de aldığımız darbelere bağlı olarak burnumuz eğrilir. Bazen de burun yerinde dursa da septum eğilir. Septum eğrildiğinde de septum deviasyonu denilir. Bu durum derecesine bağlı olarak solunumda sıkıntıya sebep olabilir. Bazı septum deviasyonları burun çatısına dokunmadan düzeltilebilir fakat bazıları burun şeklini de değiştirmeyi gerektirebilir. Hangi yolun izlenebileceği basit bir muayene ile anlaşılabilir. 

Kalın Derili Burun

Şimdi basit bir çalışma yapacağız sizinle. Burnunuzun kök kısmındaki derinizin kalınlığını kontrol edin. Burun derisinin neredeyse en ince kısmı burasıdır. Yavaş yavaş aşağı inerseniz yaklaşık olarak burun orta noktasında burun deriniz kalınlaşmaya başlar. Bu sınırı çok net bir değişimdir. Bu Normal bir anatomidir. Kalın derili burundan kasıt ise bu kalınlaşmaya tam bir formülü yada ölçütü olmayıp tamamen tecrübe ile şekillenen bir değimdir kalın derili burun.  Yinde bir fikriniz olsun diye şöyle ipuçları verebilirim;

Kalın derili burunlarda deri üzerinde portakal kabuğu gibi görüntüler olabilir (çeşitli evrelerdeki rinofimalardır bunlar)
Kalın derili burunlarda burun ucunda kıkırdak hissetmek daha zordur
Kalın drili burunlarda burun alt yarısı kaba görünür
Yine kalın derili burunlar daha fazla yağlanırlar

Elbette bu kalın derili hastalarımızın burun estetiği olamayacağı anlamına gelmez. Sadece iyileşem sürecinde şişlikleri daha fazla olup, daha zor geçeceği için burnun tam olarak oturmasaı için gereken süre biraz uzar, hepsi bu. 

Eğri Burun

Aslına hepimizin yüzünde bir asimetri vardır. Çünkü yüzümüzün embrionik gelişimi sırasında sağ ve sol tarafımız büyüme plağının farklı taraflarından gelişir ve orta noktada buluşur bu yapılar. Burnumuz ad bu kaidenin üzerinde yükseldiği için sağ ve sol tarafında farklılıklar vardır. Özetle burnumuzun sağ ve sol duvarı farklı anatomiye sahiptir, milimetrik boyutta olsada. İşte burnumuzun zemin aldığı orta yüzümüzün iskeletinde asimetri çok fazla ise burnumuz çok eğri gözükebilir. Elbette bazı travmalar da burun eğriliğine neden olabilmektedir. Burundaki eğriğilin ne şekilde olduğu burun eğriliği düzeltme ameliyatının başarısını etkilemektedir. 

Konka Büyümesi Nedir

Burnumuzun fonksiyonları içerinde alınan havanın ısıtılmasından, nemlendirilmesinden söz etmiştik. İşte burnumuzun hava geçerken en ergomomik şekilde bu görevi yerine getirecek burnumuzun içerisinde altı adet raf sistemöi vardır. Bu raf gibi düşünebileceğimiz yapıların merkezinde kemik etrafında ise mukoza bulunur. Bu şekilleri ile burun yan duvarından içeri uzanan boynuzlar gibidir. Bu yapılar halk arasında burun eti olarak bilinmekle birlikte anatomik olaran konka diye adlandırılır. Bazen yapısal olarak bazen de allerjenlerin tetiklemesi ile konkalar aşırı büyüyebilir. Aşırıdan kastın tam boyutu yoktur, burundan giren havanın geçişini engelleyecek boyuta geldi ise konka hipertrofisi yani konka büyümesinden söz edilir. Eğer konka yani burun etinizde solunumunuzu sıkıntıya sokacak boyutta bir büyüme var ise cerrahü müdahele ile küçültülmeli ve solunum yolunun açılması gerekir. Konka büyümesine yönelik cerrahi işlem elbette burun estetiği ile birlikte yapılabilir. 

Burun Estetiği İle Horlama Düzelir mi?

Hiç araba gezisinde pencereden dışarı poşet, kağıti rüzgar gülü vb bir şey uzatıp rüzgarın uzattığınız şeye çarpması ile oluşan sesi duydunuz mu? İşte hormala mekanizması tam da böyle bir şey. Yumuşak damaktaki küçük dilinizin aldığımız nefes rüzgarına kapılması ile horlama oluşur. Peki herkes nefes aldığına göre neden herkes horlamaz? Çünkü hava burun deliğinden giriş yapıp genzimize doğru akarken düzenli bir hat boyunca, yani laminar bir akımla ilerlemeli, sadece burnun yüksek noktalarında salto yapmalıdır. Bu tariflenen akım normal anatomik bir akımdır. Eğer bu akım bozulur ise daha önce olmayacak bir türbülans ortaya çıkıp horlamaya neden olabilir. Bu akım ise bazen konka büyümesi, bazen septum deviasyonu, bazen de burun şekil bozukluğu ile olabilir. Eğer horlama sebebi hava akımı bozulması nedeni ile ise ve hava akımkı da bu anatomik yapılar nedeni iel bozulmuş ise burun estetiği sırasında horlama probleminiz de giderilmiş olur. 

Bununla birlikte bilmenizi isterim ki çoğu horlamanın sebebi bu değildir. En sık horlama sebebi yumuşak damaktaki gevşme ve sarkmadır. Eğer böyle bir problem var ise yumuşak damağa ya da küçük dile yönelik te cerrahi işlemler yapılmalıdır.

Burun Ucu Estetiği nedir? Kimlere yapılır?

Burun anatomisinden söz ederken burun ucu yani tip bölgesine de değinmiştik. Tip bölgesi de burun estetik alt ünitelerinden biridir. Ve eğer gerçekten burnunuzda başka hiçbir sorun yok ise sadece burun ucu estetiği olabilirsiniz. Ama mutlaka buna dikkat edin “eğer gerçekten burnunuzda başka bir sorun yok ise”. Şimdi bu ne demek. Basktınız burnunuzda sizi rahatsız eden bier kemer yok, ya da genişliği ideal sınırlarda, kanadında başka bir problem yok, kolumella açınız da iyi ve sadece burun ucu herşeyi bozuyor ise neden olmasın. Klinik pratiğimizde baktığımızda hastaların neredeyse dörtte biri sadece burun ucu estetiği olmak istediğini söyleyerek başvuruyor. Oysa gerçekte bana başvuran hastaların sadece yüzde biri sadece burun estetiğine uygu. Neden böyle bir tuhaf oran var? Çünkü burun ucu estetiği denildiğinde hastaların gözünde çok daha basit ve kolay yapılan, korkulmaması gereken bir işlem canlanıyor. Öyle düşündükleri için de burun konusundaki memnuniyetsizliklerini burun ucuna sınırlayıp, sıkıntıyı da en az risk ile halledebileceklerine inanıyorlar. Doğal olarak da daha ön görüşmede burunlarındaki problem ortaya konullduğunda konunun detayları ortaya çıkıyor. Bu konuda sizlere söyleyebileceğin en büyük tavsiye cerrahınızın yerine burun ameliyatınızı güvenli olduğunuza inandığınız şekilde planlamak yerine, bilgi ve tecrübesine güveneceğiniz bir cerrah seçmenizdir. 

Ameliyatsız Burun Estetiği, Burun Dolgusu nedir?

Burun dolgusu diğer popüler ismi ile ameliyatsız burun estetiği son yıların popüler uygulmalrından biridir. Bununla birlikte burun dolgusunun bu tuhaf popülaritesi bize hasta korkularının ne boyutta bir yanılgı yaratabileceğini de göstermektedir. Şöyleki yapılan uygulama bir dolgu uygulamasıdır. Adı üstünde, dolgu, yani boşluğu dolduran bir madde. Genellikle burun sırtından şikayetçi kişişler burun sırtındaki fazla kamburu ameliyat ile aldırmak yerine burun kökünü doldurarak burun kemeri ile aynı seviyeye ulaşmayı hedefliyor. Bazen de burun ucunun kıkırdak yapısını bozacak şekilde ucu yükseltmesi için yapılıyor. Elbette bir burun kemerinin ön ve arkasındaki çukuru doldurursanız burun sırtı düze yakın hatta düz bile algılanır ama bunun bedeli olarak ta burnunuzun hacimsel olarak büyüyeceği ortadadır. Ameliyat korkusu size burun dolgusu yaptırıp burun kemerinizi daha belirsiz hale getirirken aslıda daha kaba bir buruna sahip oluyorsunuz. Ve daha ilginci aynı korku yaptırdığınız bu işlemi beğenmenize yada beğenmeye mecbur kalmanıza bile yetiyor. Kliniğime bu konuda çok başvuru olmasına rağmen bir burunu dolgu ile büyütmek benim estetik anlayışıma uymamaktadır. Burun dolgularını sadece ameliyat sonrası, eğer tekrar cerrahi yapmaya değmeyecek kadar minimal bir deformite gördüğümde uygulamayı tercih ediyorum.  

Burun Estetiği için Hazır Olduğunuzu Nasıl Anlar sınız? 

Bu yazının bence en zor kısmı bu paragrafın yazımıdır. Çünkü bir insan burun estetiğine gerçekten hazır olup olmadığını nasıl anlara cevap vermek son derece zor bir detay. Sadece gözlemlerime dayanarak şunu söyleyebilirim estetik cerrahide bir sonucu hayal ederken lütfen burnu, memeyi, popoyu vb. kendi vücudunuzda hayal edin, kendi bedeninizde beğenin. Asla başkasına yakışmış bir tasarımın direkt olarak sizin oranlarına oturacağını düşünmeyin. Çünkü her estetik ameliyat sizin beden-yüz ölçülerinize göre tasarlanıyor. Ha bir de finansal konuları hallettiyseniz artık ameliyata hazırsınız demektir. 

Burun Estetiği İçin En Doğru Yaş Nedir?

Burun estetiği için doğru yaş sınırı kızlarda en erken onyedi, erkeklerde ise onsekiz yaştır. Bu bir yıllık yaş farkı kız erkek kemikleşmesi arasındaki farktan kaynaklanır. Elbette burnun şekli ile yakından ilintili tipteki ciddi solunum sıkıntılarında, bazı doğumsal deformitelerde (dudak yarığı burnu-CLN gibi) daha erken yaşlarda burun estetiği yapılması planlanabilir. 

Kaç Çeşit Burun Estetiği Var?

Burun estetiği konusunda bir çok makale yazılıp çizilsede gerçekte burun estetiği ameliyatlarıo temel olarak açık ve kapalı olarak iki ana gruba ayrılır. Bunun dışında da bir çok burun estetiği yönteminden söz ediliyor olsa da o yöntemler de ya açık ya kapalı burun estetiği altında sınıflanabilir yada kullanıldığı teknoloji-cihazın ismi verilmiş yada tüm ameliyat bir mavevra ile anılmaya başlanmış yada ticari olarak yeni bir isim ile türetilmiş olabilir. Şimdi çok teknik detaya girmeden anlaşılır derinlikte bu burun estetiği yani rinoplasti tipleri konusunda bilgi vereyim istiyorum. Ama önce sınıflayalım;

Açık Rinoplasti 
Kapalı Rinoplasti 
Septorinoplasti 
Letdown Rinoplasti 
Preservation Rinoplasti 
Ultrasonik Piezo Burun Estetiği 
Lazer ile Burun Estetiği 
Mikromotor Burun Estetiği 

Açık Rinoplasti Nedir?

Kapalı rinoplastinin keşfinden elli yıl sonra tanımlanmış bir yöntemdir. Prensip olarak burnun tabanında kolumella dediğimiz orta sütunda bir kesi yapılarak burun derisi alttaki kıkırdak ve kemikten kaldırılarak buruna şekil verilir, ameliyat sonunda burun derisi tekrar burna giydirilerek işlemde sona ulaşılır. Kolumella üzerinde ameliyata ait iz kalması da sıklıkla pek az görülür bir durum değildir. Kapalı rinoplasti uygulayan cerrahlar uzun yıllardır bir tarikat gibi bu tekniği öğretmeden yaymadan uyguladığı için açık rinoplasti ortaya çıktı aslında. Ama günümüzde “burun ucunu daha iyi görmek için açık yapılıyor” gibi bir ticari söylemle yöntem savunulmaktadır. Oysa işin doğrusu her yöntem kendi ustasının elinde güzel sonuç verir. Ve kapalı rinoplastide cerrah burun ucunuza müdahele edemez diyenler, laparoskopik cerrahide safra kesesidüzgün çıkarılamaz mutlaka açık yapılması gerekir diyen eski cerrahlar kadar beni güldürür. 

Kapalı Rinoplasti Nedir?

Kapalı rinoplasti burnun kolumellasında bir kesi yapılarak deriyi burun kökünde toplamadan yapılan bir cerrahi tekniktir. Zaten bu yüzden de halk arasında daha çok izsiz rinoplasti, izsiz burun estetiği olarak bilinir. Kapalı burun estetiğinde de elbette kesiler var, aksi halde kıkırdak ve kemiğe ulaşamazdık. Sadece bu kesiler burun deliği içerisinde kalır. Kapalı burun estetiğinin (izsiz kapalı rinoplasti) bence en avantajlı tarafı sonuç tüm işlem boyunca göz önündedir. Şölyle anlatayım. Derimizin bir elastikiyeti vardır. Açık burun estetiği (açık rinoplasti) ameliyatında deriyi burnun kenarına yığar, şekillendirme bitikten sonra ameliyat sonunda burun derisini tekrar giydirmeye çalıştığınızda ameliyat başlangıcına göre daha kontrakte yani kasılmış bir dokuyu belli bir gerim ile yerine oturtmaya çalışırsınız. Ve benim kanımca hihani sonucu tam algılamamıza bu engel olur. Kapalı rinoplastide ise burun derisi elastikiyeti vaka boyunca değişmez ve siz her an gözünüzün önünde burun sonucu görerek işleminize devam edersiniz. Elbete kolumellada bir kesi ve dikiş izi olmamasının ciddi bir algı avantajı da var elbette. 2002 yılında başladığım plastik cerrahi serüveninde kapalı burun estetiği eğitimi aldım, 2008-2011 yılları arasında çok yoğun olarak açık rinoplasti deneyimlerim oldu ve tekrar kapalı rinoplastiye odaklanarak devam etmekteyim. Daha önce de dediğim gibi, her yöntem kendi ustasının elinde güzel sonuç versede, kapalı rinoplastiyi çok daha az travmatik, güvenli, stabil bir teknik olarak görüyorum. Daha az travma ve kesi ile bu iş yapılabiliyorsa öyle yapılması gerektiğine inanıyorum. Belki de benim elimde en iyi sonucu verdiği için de böyle düşünüyor olabilirim. Takdir sizin.

Septorinoplasti Nedir?

Burun anatomisi ve burnun fonksiyonu konularında septumdan söz edilmişti. Uzmanlığım süresince gerçekten de çok az kişide dümdüz septumlar gördüm. Küçük miktarlardaki deviasyonlara rağmen solunum sıkıntısı çok nadir olur. Solunum sıkıntısı yaratacak boyuttaki septum deviasyonunuz yani septum eğriliğiniz var ise bu problem burun estetiği ameliyatınız ile aynı anda yapılabilir ve bu septorinoplasti olarak anılır. 

Letdown Rinoplasti Nedir?

İster açık isterse kapalı olsun burun sırtındaki kemik ve kıkırdak yapıların alınması ile ilgili bazı teknik sıkıntılar vardır. Şöyle ki kesilen bu yapılar canlı dokulardır ve ameliyatı takiben de burada bir iyileşme süreci başlar. Bu süreç sırasında burun sırtında düzensizlik oluşma riski az da olsa vardır. İşte tam da burun sırtına hiç dokunmadan bu iş yapılabilse diye hayal edilirlen Fransız cerrah Yves Saban’ın harika çalışması sonucunda tüm dünya da rinoplastinin yönü değişti. Bu teknikte burun sırtı korunmaktadır. Peki burun sırtı korunurken kemer nasıl gidiyor derseniz kısaca şöyle açıklayayım. Yüksek olan burun sırtı letdown rinoplasti tekniğinde burun sırtından değil, burun tabanından eksiltilerek yapılır. Konu hala yeniliğini koruyor ve hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her kongre ve toplantıda yeni bir manüplasyon literatürümüze girmektedir. Letdown rinoplasti konusunda daha fazla bilgi isterseniz  https://www.ozanbalik.com/letdown-rinoplasti   linkine gidip makalemi okuyabilirsiniz.  

Preservation Rinoplasti Nedir?

Preservation yani koruyucu bir yaklaşımla yapılan rinoplasti anlamına gelir. Peki korunan nedir? Letdown rinoplasti ülkemizde ilk gündeme geldiğinde bazı cerrahlar burun sırtının korunmasından dolayı preservation rinoplasti demeyi tercih etmiştir. Teknik letdown ile aynıdır.

Ultrasonik Piezo Burun Estetiği Nedir?

Burnun yan duvarında kemiği kesmk üzere minik bir testereyi hayal edin. Klasik testereden farkı ileri deri gitme işlemi yapmıyor da saniyede onbinlerce kez titreyerek kemiğin tereyağı gibi kesilmesine neden oluyor. Dokularda yanma olmaması için piezo testeresinin ucunda sürekli bir sulu yıkama sistemi mevcuttur. Rinoplasti tekniğine özel bir katkısı olmamakla birlikte kemiği kesmek için bu cihazı kullanmak sadece kişisel bir tercih olabilir.

Mikromotor Burun Estetiği Nedir?

Ultrasonik piezo burun testeresi icadından önce mikromotor testere seçeneği var idi. Temel prensip ve uygulamaalanı, şekli aynıdır. Tek farkı testerenin titreşmesi yerine minik bir ileri geri salınım ile kemik dokular kesilir. Bence rinoplasti tekniğine mikromotorların da özel bir katkısı olmamakla birlikte kemiği kesmek için bu cihazı kullanmak sadece kişisel bir tercih olabilir.

Lazer ile Burun Estetiği Nedir?

Mikromotor ve ultrasonik piezo testere ile yapılan rinoplastileri anlayabilirim. Sonuçta herkes nasıl kolayına geliyor ise onunla keser dokuyu. Her ikisinin de prensibi mekaniktir. Oysa lazer konusu çok farklı. Şimdi özünde Amerikan icadı da olsa çocukluğumuzun Japon çizgi filmlerinin bir ürünü ola gerek neyin içine lazer girse en güzeli en harikası sanıyoruz halk olarak.  Aslında saçmalığın önde gidenidir. Ticari bir fantezi olarak burundaki kesme işlerini lazer ile yapalım şeklinde bir düşünce rinoplastiye de bulaştırılmak istendi. Ama burun içerisindeki dokuların rengi, ve su oranları yeterli doku seçiciliği olmadığı için hayal edilenden daha fazla doku travması yaratmaktadır. Dünyada da başladığı gibi biten bir uygulamadır. 

Ben Burun Estetiğinde Hangi Teknolojileri Kullanıyorum

Cerrahlar aslında tutucu kişilerdir, ne tekniğimiz ne de cerrahi prensipleri elbise değiştirir gibi değiştiremeyiz. Plastik cerrahlar ise tüm bu cerrahi branşlar içerisinde değişime en hızlı adapte olanlardır. Herşeye rağmen değişmeye mecbur hissetmek yada hastalarım (piyasa bir açıdan) benden yenilik bekler baskısını da doğru bulmuyorum. Bir cerrahın hayatında birşeyler değişecek ise tekniğindeki eksikliği daha iyi bir yere taşıma amacını güdmelidir. Kendi cerrahimde çoğunlukla uluslararası klasikler arasındaki el aletlerini ve tasarlayıp yaptırdığım aletleri kullanarak rinoplasti yapıyorum. Ultrasonik piezo testereyi ve mikromotoru denedim ve sevemedim. Hala en iyi heykellerin klasik el aletleri ile en iyi tabloların klasik fırçalarla olduğuna, piyanonun da elektriklisinin olmaması gerektiğine inanıyorum 

Doğal ve Havalı Burun Estetiği Ne Demek

Aslında hastaların çoğu doğru noktaları yanlış şekillerde ifade edebiliyor. Bunun en büyük sebebi maalesef popüler kültürün baskınlığı ve okumayı sevmiyor oluşumuzdur. Uzun bir yazı oldu bu, bu aşamaya geldiyseniz sizi kutlarım öncelikle.  Hastalar için üretilmiş olan doğal ve havalı burunda hastanın anladığı ve bizim vermeye çalıştığımız şey ise şudur;

Doğal Burun: O burnun cerrahi geçirdiğine dair bir işaret taşımaması ve kimsenin ameliyat olduğunu anlamamasıdır. Aksi halde en doğal burun hiç ameliyat olmamış olan değilmidir ☺
Havalı Burun: Söz konusu burnun iddialı olası ve arkadaşlarının vay be ne güzel bir burun demesi
Estetikli olduğu anlaşışmamalı: Bu da burnun ameliyat olduğunun çevresi tarafından anlaşılmaması, o şekilde doğduğu konusunda herkesi ikna edebilme isteğidir…
Nasıl? Anlayabilmiş miyiz “O burun buraya gelecek”

Dijital 3D Simülasyon Rinoplasti

Ben de kliniğimde burun estetiği öncesinde burun fotoğrafları üzerinden bir simülasayon yaparak hastama gösteriyorum. Çizimi gösterirken de mutlaka vurgularım. “Kaç boyut olur ise olsun sonuçta bu basit bir resim çalışmasıdır. Gerçeği bir yere kadar gösterebilir. Benim buradaki amacım, size baktığımda yüzünüzde neyi hayal ettiğimi göstermek. Sonuçta siz uyurken yüzünüzde yapacaklarım en fazla hayal edebildiklerimle sınırlı olacaktır. Estetik anlamda hemfikir olmamız ameliyatınızı planlamamız için ilk şarttır”.  Nasıl, gayet mantıklı değil mi? Üstelik te yeterli.

Kliniğimde daha önce 3D Vectra ile üç boyutlu çizimler de yaptım ama ne iki boyutlu çalışmaların, ne üç boyutlunun, ne holografik teknolojinin ne de ameliyat öncesi maskların hazırlanması sizi gerçek ameliyata hazırladığını düşünmüyorum. Hiçbiri yeterince sizin gerçek sonucunuzu tam olarak yansıtamaz. Çünkü hiçbiri yaşayan bir doku değil.

En iyi Burun Estetiği Doktoru 

Elbette bu ameliyatı bir defa olup, tam da istediğiniz sonuca ulaşarak bu defteri kapatmak istiyorsunuz. Bunu anlama gayet kolay. Şimdi de en iyi burun estetiği doktorunu bulmak istiyorsunuz. Yüzünüzün tam da ortasını başka kime emanet edeceksiniz. Ama makalemizin bı kısmı size bu adresi veremez. Şöyleki. Biz estetik plastik cerrahlar benzer eğitimleri alır, aynı kitapları okuruz. Elbette hepimizin farklı yeteneki estetik algı ve eğilimleri var. Bu konuda size bir sır vereyim mi; “Sizin için en iyi burun estetiği doktoru, sizin ile aynı estetik algıya sahip, sizin enerjinizi hissettiğine inandığınız doktordur”. Çünkü bu iş, ciddi bir cerrahidir. Süreç içerisinde bazı sürpriz sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Olmaz demeyin. Bununla birlikte doktorunuz ile dünyaya aynı pencereden bakabilirseniz, o olası sorunlarla karşılaşsanız bile çok kolay ve keyifli şekilde doktorunuzla düzlüğe çıkabilirsiniz.  Bu o kadar da zor bir şey değil, en iyi estetik cerrahı sizi anlamış olandır. O da zaten size ne verebileceğini net olarak söyleyebilir. Ha bu arada yaptığı vaka örnekleri ve tecrübesi konusunda bir fikrinizde olsa iyi olur tabiki. Hele ki yakınlarınızda canlı canlı iyi örnekler de var ise tadından yenmez.

Dr. Ozan Balık Kliniğinde Burun Estetiği Süreci

Kliniğimizde burun estetiğine dair ilk görüşmede amacımız size kendimizi, tekniğimizi, burun estetiğine bakış felsefemizi anlatacağız ki dünyaya aynı pencereden bakıp bakmadığımızı netleştirmemiz lazım. Ben bun cerrahi güven diyorum. Önce güven oluşturmalıyız.
Ardından sizlerin google, sosyal medya ve diğer hekim görüşmelerinden edindiğiniz inanışlarınızın büyük bir kısmını düzeltme bölümüne geçeceğiz. Yine kendimizi anlatacağız. Amaç sizi ikna etmek değil, bizi anlatmak. Seçimi siz yapacaksınız.

Burun estetiği görüşmelerinde daha önce burnunuza dokunulmadıysa mutlaka simülasyon çalışması ile nasıl bir sonuca gideceğimizi görürsünüz

Muayene sonrasında karar verdiğinizde asistanlarım ameliyat günününüz ile ilgili seçenekleri önünüze koyar ve rezervasyonunuzu belirler, ameliyat olacağınız hastaneyi seçersiniz. 

Ameliyat öncesi fotoğraflarınızın çekilmesi tüm estetik cerrahi uygulamalarının olmazsa olmazıdır. Sizi buldukça foto çekeriz. Merak etmeyin izinsiz asla paylaşılmaz ve şifreli disklerde saklı tutulurlar.

Ödeme planları ile ilgili mutabakat sağlanır. 

Ameliyat günü 2 saat öncesinden hastanede buluşmak üzere uğurlanırsınız.

Ameliyat sabahı rezervasyonlarınız tamamlandığı için hızla yatışınız hastaneye yapılır, ameliyat öncesi standart testler yapılır. Özel bir durumunuz var ise öncesinden n konsültasyonları hazırlamış olmalıyız ki bunu klinikte daha önceden konuşuruz.

Anestezi doktoru tarafından muayene edilirsiniz son kez. 

Ameliyathaneye alınmadan önce odanızda günaydınlaştıktan sonra sakinleştirici ilacınız yapılarak ameliyathaneye alınırsınız. 

Sakinleştiricinin de etkisi ile bulutların üzerinde kısa bir hazırlık sonrası ameliyat olacağınız odaya alınarak uyutulma işleminiz başlar.

Hasta yakınları bu eğlenceye katılamazlar.Genelde hastalarını ameliyathane kapısından girdikten sonra kronometreye basarlar ama bizim elimize bisturiyi alana kadar içeride 30 dakikalık bir hazırlığımız olur. İşlem bitikten sonra da 30-60 dk. kadar hastanız içeride gözümüzün önünde dinlendirilir. Bu detayı atlamayın. Primer burun süremizin özü 1,5-2 saat arası olacaktır. 

Ameliyathaneden odanıza alındıktan sonra tamemen kendinizde olursunuz. Sadece uykunuz gelir biraz. 

Yoğun bir şekilde aralıklı buz uygulamak son derece faydalıdır. Bunu yapıyor olacağız. 30 dk. uygulayın 10 dk. ara verin şeklide.

O geceyi hastanede geçirmek genel anestezi açısından mantıklı olacaktır.

Burun ucundan ve genizden biraz kan sızması son derece normaldir. Zaten burun estetiği için tampon kullanmayacağımız için o kanı burun içinde tutacak bir şey yoktur. Miktarı da çok az olduğu için rahatsız edici değildir. 

Dediğim gibi tampon kullanmıyoryuz, sadece silikon bir splink burunda olacak ki taze kesilerde bir yapışma olmasın ve şişliğiniz hava yolunu tıkamasın diye.

Ertesi sabah odanızda kontrollerinizi yapıp, reçetenizi vererek sizi taburcu edeceğim.

Dışarıdaki ilk kontrolünüz burun sırtına koyduğumuz, atel denilen plastik alçının çıkarılması için yaklaşık 7 gün sonra burun ateliniz çıkarılır yerine kağıt bir bandaj yapılır. O da 7 gün kalacaktır. 

Bir sonraki buluşma, mümkün ise 7 gün sonra kağıt bantları çıkarmak için kliniğimizde olacaksınız. Uzak bir nopktadaysanız banyoda ıslatarak çıkarmak mümkün.

Bize yakın hastalarımızı ilk ay sonunda, 3.,6.,12. Ay civarında tekrar görmek isteriz. Duruma göre bu plan sıklığını arttırabiliriz. Yurtdışı hastalarımızı genelde atelini aldıktan sonra fotoğraflar üzerinden izleyip ancak bir yıl sonra görebiliyoruz.

Burnum Doğal Olacak mı?

Hastaların en büyük endişesidir bu. Ve haklıdır. Kötü örneklerle hepimiz karşılaşıyoruz. 1980 lerde burnun kaydırak gibi oyulduğu bir dönem olmuş ve hastalar bunu beğenmiş. 1990 larda bu hastaların düzeltilmesi ile geçmiş ve sekonder rinoplasti ile ilgili birçok çalışma yapılmış. Günümüzde burun estetiği ameliyatının hedefi yapıldığı anlaşılmayan doğal görünümlü ve fonksiyon kaybı olmayan burunlar elde etmektir. Altını çizelim, günümüzde kimsenin amacı delikleri traktör farı gibi karşıdan görülen, kaydırak şeklindeki burunlar değildir. Rastladığımız örnekler belki teknik hatalardan ya da doktorları ile iletişimsizlikten kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum. Cerrahınızın sizin burnu ile ilgili düşüncesini en iyi anlayabilme yolu simülasyon çalışmalarıdır. Elbette burnunuzu bir bilgisayar ameliyat etmeyecek, bu çalışmalar ister kağıt üzerinde, ister yüzünüzün maskesi alınarak ister ise üç boyutlu görüntüleme ile çalışılsın sizin göreceğiniz şey cerrahınızın aklındaki güzel kavramıdır. Siz o çalışmayı beğenirseniz cerrahınızın estetik algısının iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Elbette burnunuz yaşayan bir doku, elbette ameliyatınızı bilgisayar yapmayacak bunu unutmayın. Amelitaınızda sizin burnunuz, cerrahınız ve onun bıçağı başbaşa kalır. Bir de güzel bir müzik elbette.

Burun Ucum Düşer mi?

Teorik olarak evet ama yeterli tecrübeye sahip cerrahlar genelde bu sorunla karşılaşmkyor. Çünkü asıl sorun doktorun uygun gördüğü yada anatominin izin verdiği burun kalkıklığı seviyesi önceden hasta ile netleştirildi ise burun ucunuz o netleştirilen seviyenin altına inmez. Biraz açayım. Her burun ameliyatında burun biraz şişer, sonra iner. İşte şişliğin indiği bu seviyeyi burun ucu düşmesi olarak değerlendirilmez. Cerrah zaten o şişliğin ineceği seviyeyi planlamıştır, ya da planlamış olmalı. Burun ucu düşmesi denilen şey bu şişliğin çekilmesinin de ötesindeki burun ucun seviye kayıplarıdır ki doğru teknik ile onarılmış bir burunda bu olmaz. Ha nedir, bir enfeksiyon olur kıkırdak erirse buun ucu düşer, darbe alırsanız düşer, ileri yaşta, ağır derili, rinofimalı burunlar düşer. Bunların dışındaburun ucu düşmesi olmaz. Ne olur biliyormusunuz? Hastanın bir hayali var ve burun şiş iken o hayale yakın hisseder kendini, burun oturunca da burun ucum düştü der. Ama bu sorunun gerçek tanımı doktor ve hasta daha başlangıcında estetik anlamda aynı fikre ulaşmamış demektir. En büyük düşme burun ucunda değil iletişimdedir. 

Benim Burun Kemiklerimi Kıracak mısınız?

Cerrahi teknikten yukarıda söz etmiştim ama bu özel ve irite edici bir soru. Bu yüzden özel bir kısım açtım buna. Bu öyle bir soruki benim bile tüylerim diken diken oluyor. Kırmak çok kaba bir tariftir ki, rinoplastinin şiirsel ahengine uymaz. Rinoplastide manevralar milimetrelerle ölçülür ve kemik yada kıkırdaklarınızdaki fazlalıklar (var ise eğer) ölçülerek kesilir. Kesilen parça kibarca çıkarılır. Evet, kapalı rinoplastide bunu o burnunuzun küçücük deliğinden kesmeden ve açmadan yapıyoruz.

Tampon Kullanacak mısın?

Septuma (burnun orta duvarı) ya da konkaya müdahele olmadı ise genellikle tampon yada splint kullanmaya gerek yoktur. Müdahele edildi ise yine tampon kullanmıyoruz. Kullandığımız şey, “splint” adı verilen basit, ince silikon desteklerdir. Ortasındaki deliklerden dolayı nefes alabilmektesiniz ve çok kolay çıkmaktadır. O çok korkulan metrelerce uzunluktaki işkence araçları gibi değildir. Şu an tanıdığım plastik cerrahların neredeyse tamamı slikon splint kullanmaktadır. Yani bu konuda rahat olabilirsiniz.

Nefes alma problemim de düzelecek mi?

Nefes alma problemlerini sıralarsak;

Septum deviasyonları
Konka (burun eti) hipertrofileri
Burun iskeleti eğrilikleri
Nazal val darlıkları
Paralize (felç) Burun
Boş Burun Sendromu
Vücut İmge Bozukluğu (Body Dysmorphic Disorders)

Bazı burun şekil bozuklukları direkt olarak burnun fonksiyonunu etkilemektedir. Buradan yola çıkarak şöyle söyleyebiliriz, bazı burunların şekli  düzelince nefes alma problemleriniz de düzelir. Bunu en çok deviye (yani eğri) burunlarda görürüz. Burnu orta hatta getirince tüm hava yolu birden açılabilir. Bunun kışındaki konka ve septum problemlerinde aynı anda müdahele edilebilmektedir. Plastik cerrah kendi tecrübe ve pratiğine göre bir KBB uzmanı ile birlikte yada tek başına solunum problemlerinizi düzeltebilir. Bu konuda plastik cerrahınızın seçimini sormalısınız. Benim seçimim mi? Ben bir gemiye iki kaptan olmaz diye düşünenlerdenim. Bu nedenle solunum problemlerini de kendim düzeltmeyi tercih ediyorum. Sinüzit ve aşırı polipleşmeleri bunun dışında tutuyorum.  Yukarıda solunum probleri listesindeki son üç konu kariç diğer tüm sebepler burun estetiği sırasında düzelerek rahat nefes almanız da eş zamanlı sağlanabilir.

Burun kanatlarım da küçülür mü?

Gerekiyor ise evet. Burun üç boyutlu bir organdır sonuçta. Eğer diğer boyutlarında küçülme yaptıysam genellikle burun kanatlarından da gerekiyordur. Kendi pratiğimde, neredeyse hastalarımın %95’inin burun kanatlarını küçültmekteyim. Bu işlem burun deliklerinin de küçülmesi ile birlikte yada delikler küçülmeden sadece kanadın etli yapısından eksiltme yaparak ta yapılabilir. Aklınız mı karıştı? Burun delikleri küçülmeksizin de kanatların etli kenarları inceltilebilinir, bilginiz olsun. Bazı hastalarda solunum problemlerine neden olmadan kanat küçültme yapabilmek adına bu önemlidir. 

Erkek Burun Estetiği Farkı Nedir?

Erkek burun estetiği ile kadın burun estetiği arasında hem cerrahi süreç açısından hem de estetik yaklaşımlar açısından bazı farklar vardır. Bunlar;

Erkek burnu genelde daha kalındır bu nedenle şişlik biraz daha fazla olur ve geçme süresi uzundur

Erkek burnu daha yağlıdır ameliyat sonrası cişlt temizliği ve bakımı daha zordur. Komedon da denilen siyah noktaların birikmesine izin verilir ise kanat küçültme kesisi biraz belirgin klabilir. Dikkat edilmeli. 

Erkek kemik yapısı daha kalın olduğundan morluk ve şişlik açısından daha dikkatli olunmalıdır.

Erkek burnunda burun sırtına kavis verilmemeli, aksi halde feninen bir görünüm alır ki bence bu faciadır.

Erkek burnunun kalkıklığı (nazolabial açı) 90 dereceden fazla olmamalıdır. Kadında 95-100 derece tatlı, çekici bir burun ucu kalkıklığı anlamına gelirken erkekte hoş olmaz.

Kadınlara kullandığımız pembe atelimizi erkeklere takmamalıyız ☺.

Hastaneden çıktıktan sonra ne olacak? 

Hastaneden ayrılırken ve sonrasında;

Reçetenizi hastanede unutmayın ve taburcu olduğunuz zaman kullanmaya başlayacağınız için reçete ile ilgili herşeyi öğrenmiş olun.

Bu bana yarar diye bilgimiz olmayan hiçbir şeyi kullanmayın. 

Ameliyat olduğunuzu, biraz kan görebileceğinizi, bunun normal olduğunu unutmayın.

Reçedeki temel tedavi ilaçları yanında özel temizleme ve yıkama uygulamalarına özen gösterin.

Asla, asla, asla burnunuza darbe almayın. Aldğınızda darbenin boyutu ne olur ise olsun doktorunuza syleyşin ki bazı olasılıklar konusunda uyanık olalım. Doktorunuz sizinle aynı tarafta, lütfen bilgi saklamayın. Bunu özellikle vurguluyorum çünkü en sık söylelen yalan budur…

Uyurken sağa sola dönmeyin, uyku yastığı kullanın. Ben burnumu koruyarak yan yatabilirim iddialarından vazgeçin, aksi bir çok maceraya şahit oldum. 

Kontrollerinize düzenli olarak gelin.

Ameliyatınız bittiğine göre gereksiz streslere girmeyin. Tansiyonunuzu yükseltip, kanamalara ve gereksiz şilik ve morluklara sebep olabilirsiniz.

Daha yeni ameliyat olmuşken, daha burun şişliği ortada iken burun sonucunuz ile ilgili gereksiz ve anlamsız sonuçlara varmaya çalışmayın. Burnun ameliyattan sonra tam olarak oturması için biraz zaman gerekecek.

Pozitif olun ve tadını çıkarın. Çünkü pozitif insanların daha iyi iyileştiği tecrübe ile sabittir.

Birazda en kötü senaryolardan söz edermisiniz?

Elbette. Burunda eğrilik, aşırı kanama, yapışıklık, greft kaymaları, aşırı şişlik ve morluk, septumda delinme, enfeksiyon, sutür reaksiyonu, kulanılan ilaçlara karşı reaksiyonalar, anestezi komplikasyonları… Uluslararası yayınlar için ortalama komplikasyon %10 civarıdır. Bu cerrahtan cerraha değişmektedir. Kendi ortalamam %6 civarındadır. Bunların yarısı ofis ortamında sohbet ederek 5-10 dk. İçerisinde halledebileceğimiz kadar basit şeylerdir. Tekrar ameliyathaneye girme oranım %2-3 tür.  Cerrahide bir söz vardır: “ameliyat yapmayan doktorun komplikasyonu da olmaz”, bunu hiç unutmayın. 

Burun Estetiği Sonrası Burnun Oturması 

Teorik olarak bri yaranın iyileşmesi bir yıl sürer. Buna bağlı olaranda bir burun estetiğinin tam olarak oturması için en az bir yıl geçmesi gerekmektedir. Klinik tecrübelerimize göre kalın derili vaklar, sekonder vakaların oturma süreci bir yıldan da uzun olabiliyor. Elbette burun estetiği sonrası burnunuzu beğenmetiz için tam oturmasını sonuna kadar bekleme fikri sıkıcı bir düşüncedir. Zaten doğru değerlendirmelerle, daha şiş olduğu gerçeğiniz de aklınızdan çıkarmamak kaydıyla ateliniz daha yeni çıktığında da burnunuzu beğenirsiniz.

Burun estetiğinin geri dönüşü var mı?

Burun estetiği sonrasında geriye dönme şansı kısmen de olsa vardır.  Bu nasıl olura girmeden önce geriye dönmekten ne anlaşıldığına bakmak lazım. Şöyle ki, hastamız kötü bir burun ameliyatı geçirmiş eskisini arar hale mi gelmiş, yoksa ameliyatında bir sorun yok ama eski kaba kemerli halini daha karakterisitik olduğuna karar verip onu mu özlemekte? Her iki şekilde de zaman zaman kliniğime başvurular gelmekte. Kötü bir burun ameliyatı tecrübe etmiş vakaları da kabul etmekteyiz. Detaylı bir muayene ile neyi ne ölçüde düzeltebileceğimi iyi anlatabilmem gerekiyor öncelikle. Sekonder ameliyatlarda, bazıları buna revizyon burun estetiği de diyor, burnunuzu yeniden inşaa ederken kaburga kıkırdağı, kulak kıkırdağı, şakak bölgesinde bir zar gibi greft dediğimiz bazı materyalleri de kullanmamız gerekebileceği akılda tutulmalı. Revizyon burun estetiği ile ilgili daha detaylı yazılmış makaleme https://www.ozanbalik.com/revizyon-burun-estetigi linkinden ulaşabilirsiniz. Eğer önceki ameliyatında sorun yok ama sadece eski formu özlem ise konumuz, yine benzer prensiplerle hareket edip ne kadar geriye dönülebileceği planlanabilir. Bu şekilde eski burun kemerlerini geri verdiğimiz hastalarımız mevcuttur. Bu konuda yazılmış daha detaylı makaleme https://www.ozanbalik.com/burun-buyutme-estetigi linkinden ulaşabilirsiniz.

Burun Estetiği Fiyatları 

Bu kısmı aslında internet konusunda destek veren arkadaşımın ısrarı üzerine yazıyorum. Yazımın içerisinde burun estetiği fiyatları İstanbul 2020 kelimelerini geçirerek bu aramayı yapan ve burun ameliyatı olmak isteyenleri sayfama çekebileceğimi söyledi. Bu strateji aslında çok faydalı bulmuyorum. Burun estetiği gerek bitmeyen eğitimi, gerek ise sahip olunması gereken tecrübe birikimi nedeni ile internetten elbise almaya benzemez. Google başına oturup burun kaç para yazıp gelecek kişilerin burun estetiğinin ciddiyetini göz ardı ettiklerini düşünüyorum. Burun estetiği fiyatları ameliyatın gerçekleştiği kliniğe ve tercih edilen hekime göre değişiklik gösterecektir. Here cerrah yapacağı burun kendinden bir şey katacak, bu nedenle siz her yerden aynı burun sonucu ile çıkmayacağınız için sadece fiyat bazlı karşılaştırmak büyük cesaret ister. Size güzel bir burun yapmak için elimden geleni yapıp, ederi kadar da güzel para kazanacağım sizden .Ve bu konu açıldığında sormayı en çok sevdiğim soru: “Siz burnunuza fiyat biçtiniz mi?”

Yine de ortalama bir burun estetiği ameliyatı fiyatı almak isterseniz aşağıdaki bilgi formu doldurabilirsiniz. 

Son söz…

Konu rinoplasti olunca son söz diye birşey olamaz. Biz çalışmaya, öğrenmeye ve öğretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamlı bilgilendirme umarım işinize yaramıştır. Daha fazlası için görüş ve sorularınızı beklerim. Şimdiden geçmiş olsun 


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR