• BIST 100

    10246,36%0,20
  • DOLAR

    40,26% 0,13
  • EURO

    46,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4318,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6902,17% 0,00

Bogota İmam El Kurtubi Enstitüsü Başkanı Marzougui'den 'Kolombiyalılar İslam'a ilgi duyuyor' açıklaması

Bogota İmam El Kurtubi Enstitüsü Başkanı Marzougui, “Burada Müslüman olan birçok insan var. Kolombiya'da her hafta 2-3 kişi İslam'a giriyor. Çoğu Kolombiyalı öğrenci. Cemaatimizin yüzde 70-80’ini İslam'a sonradan girenler oluşturuyor." dedi.

DÜNYA 25.05.2020 08:39:00 0
Bogota İmam El Kurtubi Enstitüsü Başkanı Marzougui

Kolombiya’nın başkenti Bogota'daki İmam El Kurtubi Enstitüsünün Kurucu Başkanı İlyas (Lyes) Marzougui, İslam'ın Kolombiyalı gençler arasında ilgi gördüğünü belirterek, "Burada Müslüman olan birçok insan var. Kolombiya'da her hafta 2-3 kişi İslam'a giriyor. Çoğu Kolombiyalı öğrenci. Cemaatimizin yüzde 70-80’ini İslam'a sonradan girenler oluşturuyor ve çoğu da kadın.” dedi.

Marzougui, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleriyle geçirilen ramazana ve Bogota’daki Müslüman toplumunun genel durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Fransa’da Tunus kökenli ailede doğup büyüyen Marzougui, 2003’te 5 yıllığına İslami ilimler eğitimi için Suriye’ye gittiğini ve sonradan Müslüman olan Kolombiyalı eşiyle tanıştığını anlattı.

Marzougui, evlendikten sonra İslam'ı tebliğ için Avrupa’ya dönmek yerine Kolombiya’ya taşındıklarını ve Bogota'da İslami eğitim için aynı anda cami olarak da kullanılan İmam El Kurtubi Enstitüsünü kurduklarını söyledi.

İslami ilimlerin yanı sıra felsefe eğitimi de aldığını ifade eden Marzougui, İmam El Kurtubi Enstitüsündeki faaliyetlere ek olarak Bogota’daki Rosario Üniversitesinde İslam tarihi üzerine dersler verdiğini belirtti.

Marzougui, Bogota’da büyük bir Müslüman toplumunun bulunmadığını kaydetti.

“İslam'a giren çok insan var”

“Worldometer” sitesinin güncel verilerine göre 19 binden fazla vaka ve 700’e yakın can kaybının olduğu Kolombiya’da şu ana kadar Müslümanlar arasından hayatını kaybeden kimsenin bulunmadığını söyleyen Marzougui, salgın tedbirleri nedeniyle ramazanı evde geçirdiklerini, İmam El Kurtubi Enstitüsünde internetten sınırlı şekilde teravih ve mukabele gibi faaliyetler yaptıklarını dile getirdi.

Marzougui, “Ancak bu ramazan yeni Müslüman olanlar için biraz zor geçti. Ramazanda bir araya geldiğimiz iftar ve teravihleri yapamadık, onlar için dersler veremedik.” diye konuştu.

Bogota’da özellikle İmam Kurtubi Camisi'ne gelen Müslümanların büyük çoğunluğunun 15 ile 40 yaş arası İslam'ı seçmiş kişilerden oluştuğunu ifade eden Marzougui, orta ekonomik sınıftan gelen bu neslin İslam'la çok ilgili olduklarını anlattı.

Marzougui, şöyle devam etti:

“Burada Müslüman olan birçok insan var. Her hafta 2-3 kişi İslam'a giriyor. Çoğu Kolombiyalı öğrenci. Cemaatimizin yüzde 70-80’ini İslam'a sonradan girenler oluşturuyor ve çoğu da kadın. Bunlar İslami geleneği, tesettürü seçiyor. Toplumda çok aktifler. Merkezimizde sadece ibadet değil, derslerin yanı sıra toplum ve kültürü anlamaya yönelik aktiviteler yapıyoruz.”

“Müslümanlara yönelik ayrımcılık yok”

Bogota’da Lübnan kökenli, uzun yıllar önce göç etmiş Müslüman toplumunun da olduğunu belirten Marzougui, Kolombiyalıların toplumda farklılıkları benimseyen açık görüşlü insanlar olduğunu söyledi.

Marzougui, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Güney Amerika'da genel olarak Müslümanlar ile Müslüman olmayanlar arasında herhangi bir çatışma yok. Böyle bir tarihleri yok. İslam'ı kitaplardan ve duyduklarından biliyorlar. Bu kıtada zaten Brezilya dışında kuvvetli bir Müslüman toplumu yok. Kolombiya’da İslam çok yeni ve çok genç, sokakta Müslümanları, İslami iş yerlerini görebileceğin bir yer değil. Dolayısıyla Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve saldırı gibi şeyler de yok.”

Kolombiya’da herhangi bir baskı ve ayrımcılık olmadan toplumda dini hayatını yaşayabildiğini belirten Marzougui, sadece ABD’den veya Avrupa’dan gelmiş kişiler tarafından çok nadir de olsa bazen İslam'a yönelik negatif yaklaşım sergilendiğini söyledi.

- “Türkiye, Müslümanların Medine dönemi gibi”

Kolombiya’da Türk toplumunun büyük olmadığını kaydeden Marzougui, daha çok ticaretle uğraşan ve diplomatik görevi bulunan az sayıda Türk'ün Bogota’da yaşadığını dile getirdi.

Marzougui, geçen yıl ramazanı Konya’da geçirdiğini ifade ederek, iki ülkedeki ramazan iklimini karşılaştırmanın söz konusu bile olamayacağını vurguladı.

Konya’da çok özel zamanlar geçirdiğini anlatan Marzougui, şunları kaydetti:

“Maneviyata, tarihe ve İslami geleneğe inanan biriyim. Türkiye, tarihi ile İslam toprağı. Toprak sana konuşuyor, sen toprağa. Mevlana Rumi, Şemseddin Tebrizi, Sadreddin Konevi, hepsi... İnsanların birlikte kıldığı teravihler, yaptığı iftarlar. Diyebilirim ki Türkiye, Müslümanların Medine dönemi gibi, Kolombiya ise İslam'ın ilk yıllarındaki Mekke gibi.”

Kolombiya’da hiçbir üniversitede İslami çalışmanın olmadığına dikkati çeken Marzougui, Türkiye ile Kolombiya arasında akademik iş birliği yapılabileceğini söyledi.

Marzougui, “Kolombiya’daki bir üniversitede İslami çalışmaların yapıldığı bir bölüm olması çok iyi olacak, burada hiçbir yerde yok. Akademide İslam'ı öğrenmek isteyen birçok insan camiye geliyor. Akademide profesörlerin, öğretim görevlilerin olması daha iyi olacak. Bu nedenle Türkiye’deki bir üniversite ile buradaki akademide bir bağ bulunması, buradaki Müslüman toplum için çok iyi bir destek olacak.” diye konuştu. 

AA

Bıyık: ’15 Temmuz ruhu devam ettikçe bizi kimse yıkamaz’

Gebze’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

GÖLCÜK 15 TEMMUZ DESTANI İÇİN YİNE DİMDİK AYAKTA

7’den 77’ye demokrasi aşkı

Başkan Büyükakın binlerce kişiye seslendi

On binlerce bayrak; Her yer Ay-Yıldız

Kahramanlar unutulmadı

Tüm Kocaeli, 15 Temmuz kortejindeydi

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Gölcük Terminali'nde ilk sefer İzmir'e

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Dilovası'nda 5 kişiyi hayattan koparan kazanın yeni görüntüsü ortaya çıktı!

Alaettin Kurt Stadyumu’nda doğal çim dönemi başlıyor

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dilovası'nda feci kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara yollarında son durum

GÖLCÜK 15 TEMMUZ’DA ANITPARK’TA TEK YÜREK OLACAK

KOSKEM 1 haftada 235 can daha kurtardı

Alikahya Stadyum Tramvay Hattı’nda yoğun mesai

Milletin Direnişi, Geleceğimizin Teminatıdır

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

15 TEMMUZ: MİLLETİN DESTANI

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı

Bekir Ayaz’dan 15 Temmuz Mesajı: “Milletimizin Demokrasiye ve Birliğe Olan Bağlılığı Sonsuzdur”

BAŞKAN KOCAMAN’DAN 15 TEMMUZ MESAJI

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

Çiftçi, “Milletimiz kanı pahasına ülkemize sahip çıkmıştır”

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.