• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61

Beyşehir’de Tarih Yeniden Canlandı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, bu yıl ilk kez düzenlenen "atlı dayanıklılık yarışları" ile tarih yeniden canlandırıldı.

KÜLTÜR - SANAT 10.09.2017 23:58:00 0
Beyşehir’de Tarih Yeniden Canlandı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, bu yıl ilk kez düzenlenen "atlı dayanıklılık yarışları" ile tarih yeniden canlandırıldı.

Türkiye Binicilik Federasyonu, Türkiye Jokey Kulübü ve Beyşehir Belediyesi işbirliği ile 2 bin yıllık tarihiyle dönemin at yarışı kurallarının yazılı olduğu Fasıllar Mahallesi Lukuyanus Anıtı yakınlarında atlı dayanıklılık yarışları gerçekleştirildi. Başlangıç ve varış noktası TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede oluşturulan parkurda düzenlenen, yurt dışından da binici olarak katılımcıların olduğu yarışlar, bölgede geçmiş tarihin yeniden canlanmasına neden oldu. İki farklı kategoride düzenlenen atlı dayanıklılık yarışlarında, 60 kilometrelik K2 kategorisinde binici Kathy Akkaya'ya ait "Alkaçkızı" adlı at birinci olurken, binici Sıtkı Doğuşlu "Lale Devri" isimli atıyla ikinci, Helene Belley "Şaman" isimli atıyla üçüncü, Nicolas Guillo ise "Şaka" adlı atıyla dördüncü oldu. Hız sınırının kural gereği ortalama saatte 12 ile 16 kilometre arasında değiştiği yarışta, dereceler atların başlangıç ve varış zamanı, veteriner kontrol giriş ve nabız zamanı, nabız ölçüsü, zaman, hız, dinlenme ve çıkış zamanına göre değerlendirildi. 48 kilometrelik kalifikasyon (UAD) kategorisinde ise sıralama oluşmadı. Atlı dayanıklılık yarışlarının son bölümünde ise 10 kilometre parkurlu show amaçlı gösteri yarışması düzenlendi. Bu kategoride "Shamu" isimli atıyla Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci ile "Elis" isimli atıyla Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora da binici olarak yarıştı.

"LUKUYANUS İSMİNDE GENÇ YAŞTA ÖLEN BİNİCİNİN ATI BURADAKİ ANITTA YER ALIYOR"

Yarışların son bulmasının ardından Fasıllar Mahallesi'nde düzenlenen ödül töreninde ise kürsüye gelen yaptığı araştırma ile Fasıllar'daki Lukuyanus Anıtı'nı Roma-Pagan döneminde, genç yaşta yaşamını yitiren Lukuyanus adlı bir binici anısına yaptırıldığını açıklayan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, bu konuda yaptığı çalışma ve araştırmaya değindi. Anıtın aşağı kısmındaki kitabenin içeriğinden söz eden Prof. Dr. Bahar, Amerikalı bir akademisyen meslektaşı ile 2005 yılında bu yazıtın içeriğini çözdüklerini anlattı. Bu arkadaşı ile daha sonra irtibatının kesildiğini vurgulayan Bahar, kitabede yeniden çözdürdüğü kısımla ilgili detaylara yer verdi. 2 bin yıl öncesine ait kitabede Lukuyanus isminde genç yaşta ölen binicinin atının buradaki anıtta yer aldığını belirten Bahar, "Buradaki kural şu; bir at bir kez yarışmaya katılsın, sahibi ikinci bir yarışmaya katılmasın. Centilmenlik olan bir yarışma, böyle ilginç bir hikayesi var" dedim. Bu konuda yaptığım çalışma ve açıklamalarım, haber olarak ulusal ve uluslararası basında yer alınca, halkımızın da ilgisini çekmeye başladı. Belgeseller çekildi, televizyon kanalları yayınladı. Ardından bu organizasyonu gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"BEYŞEHİR'DE BİR İLK YAŞANDI"

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, konuşmasında, Beyşehir tarihinde de yine bir ilkin yaşandığını dile getirdi. Lukuyanus Atlı Dayanıklılık Yarışması'nın Beyşehir'de ilk defa yapıldığını, bundan sonraki süreçte de devamının gelmesini temenni ettiklerini ifade eden Özaltun, gelecek yıl at üzerinde cirit yarışları ve atlı güreşler gibi farklı at sporlarının da dahil edilmesiyle daha geniş kapsamlı bir hale getirilmesini ümit ettiklerini söyledi. Özaltun, ata sporu olan güreş, okçuluk ve binicilikte daha ileri noktalara gelmek gerektiğini ifade etti. Beyşehir'de, atlı dayanıklılık yarışlarının uluslararası boyuta getirilmesi için tesisleşmenin önemine de vurgu yapan Özaltun, ilçede uygun görülecek alanda atlı binicilik eğitiminin verileceği, içerisinde çeşitli at cinslerinin yetiştirildiği, farklı donatıları olan bir tesisi inşa etmek istediklerini kaydetti.

"BU SPORU BİZ ÜLKE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRMAK VE GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora ise, atlı dayanıklılık yarışları ile Beyşehir'deki bu tarihi potansiyeli yeniden canlandırarak, bölgeyi tanıtmak istediklerini söyledi. Atlı dayanıklılığın aslında uluslararası bir disiplin olduğunu dile getiren Bora, "Enduruns olarak dünya şampiyonası da yapılıyor. Bizim aslında atalarımızın ömrü at sırtında geçmiş ve atalarımızın yaptığı bir spor bu atlı dayanıklılık yarışları. Dolayısıyla bu sporu biz ülke genelinde yaygınlaştırmak ve geliştirmek istiyoruz. Çünkü binicilik sporu aslında özellikle çocukların yetişme çağında yapması gereken, onlara sadece fiziki değil, ruhen de gelişme sağlayan bir spor dalı. Biz bunu güzel Anadolumuzda ne kadar yaygınlaştırabilirsek o kadar mutlu olacağız" dedi.

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci ise, 2 bin yıllık bir tarihi yeniden yaşamak için düzenledikleri organizasyonda bir araya geldiklerini anlattı. Atların tarih boyunca insanoğlunun en önemli yoldaşı olduğunu vurgulayan Ekinci, Türkler için atın yerinin çok daha farklı olduğunu, millet olarak evcilleştirerek ilk kez ata binen bir ırk olduklarını hatırlattı. Bu özel canlının bıraktığı his ve dostluğun atalarından Türk milletine kalan tarihi bir miras olduğunu vurgulayan Ekinci, proje ortağı Türkiye Binicilik Federasyonu ile birlikte bu mirasa sahip çıkmak ve at sevgisini nesilden nesile aktarabilmek için böyle bir çalışmaya imza attıklarını söyledi. Bu anlamda ata dair tarihi araştırmaları desteklemeyi ve bunu daha geniş kitlelerle paylaşmayı sağlayacak etkinliklerde aktif olarak rol almayı kendilerine görev saydıklarını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:

"Burada bulunan değerli Prof. Hasan Bahar hocam ve kıymetli ekibi önemli bir araştırma gerçekleştirerek tarihte yazılmış en eski at yarışı kurallarını Lukuyanus anıtında buldular. Roma döneminde genç yaşta hayatını kaybeden Lukuyanus isimli binici anısına yaptırıldığı ortaya çıkan bu anıtta yazılan kurallar yarışların o dönemde de atların asil dünyasıyla uyum içinde olan centilmenlik kuralları içerisinde gerçekleştirildiğini gözler önüne seriyor. Bizler de burada uluslararası bir yarış organizasyonu düzenleyerek 2 bin yılık tarihi günümüzde de yaşatarak dünyaya tanıtmak istedik ve bugün burada her yıl tekrarlayarak bunu gelenekselleştirmeyi düşünüyoruz. Bu vesileyle ülkemiz turizmine katkılar sağlamasını umut ettiğimiz, yurt dışından katılımcıların da olduğu uluslararası atlı dayanıklılık yarışının ödül törenini ilk kez gerçekleştiriyoruz ve inanıyoruz ki bu yarış, gelecek yıllarda daha büyük bir ilgiyle daha fazla kişinin katılımıyla düzenlenecek. Dünyada gelişen bir spor müsabakası olması dolayısıyla atlı dayanıklılık yarışmasını uygun zeminin buna müsait olduğunu anlayınca Beyşehir'de gerçekleştirdik. Bu, bizim için çok heyecan verici oldu."

Konuşmaların ardından yarışlarda dereceye giren binicilere madalya, kupa ve hediyeleri, ödül törenine katılan protokol tarafından verildi.

Beyşehir’de Tarih Yeniden Canlandı

Beyşehir’de Tarih Yeniden Canlandı

Beyşehir’de Tarih Yeniden Canlandı


Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR