• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

Bayram beslenmesi için 'altın' uyarılar

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda sürdürülen dengeli ve sağlıklı beslenmeyle olası sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini bildiriyor.

SAĞLIK 20.08.2018 13:28:00 0
Bayram beslenmesi için

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda sürdürülen dengeli ve sağlıklı beslenmeyle olası sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğine dikkati çekiyor. 

Kurban Bayramı'nın sorunsuz geçirilebilmesi için altın kuralın beslenmenin doğru programlanmasından geçtiğine işaret eden uzmanlar, etin nasıl pişirileceğinden doğru tatlı tercihine kadar birçok önemli konuda uyarıda bulunuyor.

Uzmanlar, et, tatlı, asitli içecek ve tuz tüketiminin arttığı bu dönemde, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, mide-bağırsak, kalp-damar hastalıkları gibi sorunları olanların aşırı tüketimden kaçınması, sağlık bireylerin de bu kuralları gözetmesi gerektiğini belirtiyor.

Olası sağlık sorunları risklerinin dengeli ve sağlık beslenmenin bayram süresince uygulanmasıyla en aza indirilebileceğini vurgulayan uzmanlar, aşırı kahve, çay tüketiminden kaçınılması, su tüketiminin ise aksatılmamasını öneriyor.

"Besin zehirlenmelerine dikkat"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, sıcak yaz günlerine denk gelen Kurban Bayramı'nda besin zehirlenmelerinin yaşanmaması için kesilen etlerin hazırlama ve saklama koşullarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Akyüz, kesilen etlerin en kısa sürede parçalanıp buzdolaplarında muhafaza edilmesi, kesinlikle mutfak, balkon gibi sıcak yerlerde tutulmaması gerektiğini dile getirerek, "Ramazan Bayramı'ndan farklı olarak Kurban Bayramı'nda hem tatlı hem de et tüketimi artmaktadır. Bu durum özellikle çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı olanlar için sakıncalı olabilmektedir." dedi.

Kırmızı etin hem doymuş yağ hem de kolesterol içeriğinin yüksek olduğunu, üzerindeki görünür yağlar temizlense dahi yaklaşık yüzde 20 oranında görünmez yağa sahip olduğunu aktaran Akyüz, bu nedenle bayramın vazgeçilmezi kavurmanın sadece etin yağıyla hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kesimin ardından etin buzdolabında en az 1 gün dinlendirilmesiyle hem lezzetin artacağını hem de sertliğin geçeceğini ancak hemen tüketim isteniyorsa etin, birkaç saat soğan, limon suyu, sirke veya baharatlar gibi asidik maddelerde bekletilerek hazırlanabileceğini ifade eden Akyüz, şu bilgileri verdi: "Kurban Bayramı'nda etin yanında çikolata, şeker ve tatlı tüketimi de fazladır. Bu hem sindirim sistemini daha da zorlamakta hem de günlük tüketilmesi gereken yağ ve şeker miktarının çok üzerine çıkılmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla kilo artışı ve kolesterol yükselmesi gerçekleşmekte, çocuklarda alerjik reaksiyonlar gözlenebilmektedir. Mide-bağırsak problemleri, kalp rahatsızlıkları olanlar, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastaları gibi belli bir beslenme planı olan kişilerin diyetlerini bozmamaları gerekir. Kurban Bayramı'nda da sağlığı bozucu beslenme davranışı yerine sağlıklı beslenme ilkelerinden ayrılmamaya ve porsiyon kontrolüne önem verilmelidir."

Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, pişirilen etlerin yanında C vitamini kaynağı sebze ve meyveleri tüketmenin etin içeriğindeki demirin vücut tarafından daha iyi kullanılmasına yardımcı olacağına işaret ederek, kızartma ve kavurma yerine haşlama veya fırında pişirme tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

"Bayram gününe dengeli bir kahvaltıyla başlayın"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu da bayramda özellikle beslenme düzeninde önemli değişiklikler olduğunu, bunun da diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olanların sağlıklarını olumsuz etkilediğini aktardı.

Bu nedenle sağlıklı kişiler de dahil olmak üzere özellikle kronik hastalıkları olan herkesin Kurban Bayramı'nda doğru beslenme konusunda dikkatli olması gerektiğine işaret eden Aydoğdu, şöyle devam etti: "Kurban Bayramı öncesinde ilk dikkatli olunması gereken konu, sağlıklı bir kurbanlık almaktır. Tüberküloz, salmonella gibi birtakım bulaşıcı hastalıklar açısından hayvanların veteriner kontrolünden geçmiş olması şarttır. Bayram gününe güzel ve dengeli bir kahvaltıyla başlanması çok önemlidir. Kahvaltıda domates, salatalık, zeytin, peynir, yumurta gibi gıdaların, ayrıca ekmek olarak ise siyah ekmek grubundan bir ekmeğin tüketilmesi gerekmektedir. Reçel, marmelat gibi şeker içeren gıdaları oldukça kısıtlı tüketmek gereklidir. Bal doğal bile olsa ölçülü tüketilmelidir çünkü yarısı şeker ihtiva etmektedir. Yeni kesilmiş hayvanın etinden yapılmış kavurma kahvaltının vazgeçilmezlerindendir. Aslında kurban etinin hemen tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü dinlendirilmemiş etin sert olmasından dolayı sindirimi de zorlaşmakta, şişkinlik ve hazımsızlık yapabilmektedir. Özellikle de sindirim sistemi hastalıkları olanlarda bu şikayetler daha da artmaktadır. Doğru olan eti 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmektir."

"Etin yanında C vitamini içerikli besinler tüketin"

Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu, etin büyük parçalar yerine küçük parçalar halinde tüketilmesinin de sindirimi kolaylaştıracağını belirterek, gıda çeşitliliğinin de bayramda dikkat edilmesi gereken konulardan olduğunu kaydetti. Etin kaliteli protein dışında B1, B6, B12 ve A vitaminleri, demir, çinko, magnezyum, fosfor gibi mineralleri içerdiğini ancak C ve E vitaminlerini bulundurmadığını dile getiren Aydoğdu, bu nedenle etin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesinin içerdiği vitamin ve minerallerin emilimini arttıracağını, aynı zamanda da sindirimi kolaylaştıracağını vurguladı.

Aydoğdu, kırmızı etin kolesterol içeriğinin fazla olduğunu hatırlatarak, özellikle kalp-damar hastalığı olanlarla diyabet ve hipertansiyon gibi sorunları bulunanların porsiyon kontrolüne dikkat etmesi gerektiğini, ayrıca tüketilen etteki görünen yağın temizlenmesinin de önemli olduğunu bildirdi.

Etin sağlıklı tüketimi için doğru pişirme tekniğiyle hazırlanmasının da önemli olduğunu vurgulayan Aydoğdu, şu bilgileri verdi: "Yağda kızartılmış et yerine fırında, buğulama veya haşlanmış et çok daha sağlıklıdır. Etin pişirilmesi esnasında katı yağların eklenmesi yerine kendi yağında pişirilmesi fazladan yağ maruziyetini önleyecektir. Öte taraftan ülkemizde mangal kültürü çok yaygındır ve mangalda etin yanmadan pişirilmesi gereklidir. Çünkü yanmış olan et kanserojen olabilmekte ayrıca direk ateş maruziyeti etin içeriğinde bulunan B1, B12 gibi vitaminlerin yapısını bozmaktadır. Etin saklanması da önemlidir. Et, 0-2 derecede birkaç gün, derin dondurucuda ise birkaç ay bekletilebilir. Et eğer dondurulmuşsa tüketilmeden önce buzdolabının alt kısımlarında çözdürülmeli, çözülmüş et kısa süre de tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır."

Doç. Dr. Aydoğdu, öte yandan bayram ziyaretlerinde de ikramların dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğinin altını çizerek, şerbetli tatlılar yerine tüketilen sütlü tatlılarda da porsiyon kontrolünün önemli olduğuna değindi.

Aydoğdu, bayram süresince yapılacak egzersiz ve yürüyüşlerin hem alınan kalorilerin harcanmasına hem de tüketilen gıdaların sindirim sisteminde rahatsızlık vermemesine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

 


İzmit Belediyesi’nin yeni kadrosu hazır

Büyükakın: Daha güzel bir Kocaeli için yeniden yola çıktık

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

İşte Hat 161'in yeni güzergahı! Hat 41 ile çalışacak...

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Gölcük’teki atıl iş merkezi eğitim yuvası oldu

Bıyık, Gebze Belediyeler Birliği Başkanı oldu

Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR