• BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00

Başbakan: YPG/PYD bölücü terör örgütünün Suriye'deki şubesidir

Başbakan Yıldırım, "Esasen bilenler var, bilmeyenler var; YPG/PYD, Türkiye'nin 40 yıldır mücadele ettiği bölücü terör örgütünün Suriye'deki şubesidir, adıdır. Birbiriyle eşittir, aynı terör örgütüdür." dedi.

GÜNDEM 17.02.2018 16:20:00 0
Başbakan: YPG/PYD bölücü terör örgütünün Suriye

Başbakan Binali Yıldırım, 54. Uluslararası Münih Konferansı'nın ana oturumunda katılımcılara hitap etti.

Türkiye'nin 911 kilometre sınırı olan Suriye'de son 7 yıldır iç savaş yaşandığını hatırlatan Yıldırım, "Türkiye, bu savaşın ne başlatanıdır ne de sebep olanıdır. Türkiye, bu savaşın sonuçlarından doğrudan etkilenen ender ülkelerden bir tanesidir. Buna Ürdün'ü de Lübnan'ı da ilave edebilirsiniz ama burada yaşanan insanlık trajedisinin en ağır sonuçlarını karşılayan ülke Türkiye'dir. Biz, son 7 yıldır hayatını, canını kurtarmak için memleketinden, yerinden yurdundan ayrılmak zorunda kalan 3,5 milyon insana ev sahipliği yapıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin mültecilerle ekmeğini paylaştığını, onların hayata tutunmaları için her türlü fedakarlığı yaptığını belirten Yıldırım, "Bu, işin bir tarafı. Bunu geleneğimizden, kültürümüzden, tarihimizden aldığımız değerlerle yapıyoruz. Kimse istediği için yapmıyoruz." mesajı verdi.

"Dünya DEAŞ'a odaklanmış vaziyette"

Bölgede amansız bir mücadele olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bütün dünya DEAŞ'a odaklanmış vaziyette ama oradaki mücadele, terör sadece DEAŞ'la sınırlı değil. DEAŞ'la mücadele nasıl yapılıyor? Koalisyon, Rusya, Türkiye, İran var. 70'den fazla ülke var. DEAŞ'la mücadele ediyoruz. Karşımızda kim var? 5 bin, 6 bin, bilemedin 10 bin silahlı çapulcu. Peki bu mücadelede neredeyiz? Gerçek anlamda bu mücadeleyi kim yapıyor? Buna bakmakta yarar var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ mensubu 3 bin 600 teröristi etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Şimdi 2 bin kilometrekarelik bu alanda 135 bin Suriyeli döndü, 160 bin çocuk okula başladı. Sağlık tesisleri, okullar açıldı, ticaret başladı, polis gücü tesis edildi, güvenlik sağlandı. 3,5 milyon kişiden 135 bini oraya gitti, yerleşti. Bunu Türkiye sağladı. Bununla da yetindik mi? Irak alanında da DEAŞ ile mücadelede sadece Musul civarında 800 DEAŞ örgüt elemanını bizatihi Türkiye etkisiz hale getirdi. Bunu koalisyona katılmadan yaptı."

"Tehdit bitmedi"

Terör örgütü DEAŞ'ın bölge ve Avrupa için ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak açısından bazı rakamları paylaşan Yıldırım, şunları söyledi: "Şu anda Türk hapishanelerinde DEAŞ mensubu tutuklu sayısı 10 bin. Yuvarlayarak söylüyorum. 5 bin 800 yabancı savaşçıyı sınırlarımızdan sokmadık, geri gönderdik. Bunlar nereden geliyor dersiniz? Avrupa ülkelerinden geliyor. Bunun yanı sıra 4 bin şüphelinin girişini engelledik ve 56 bin 300 potansiyel DEAŞ'la ilişkili olabilecek olanlara sınırlarımızda giriş yasağı koyduk. Bu, DEAŞ'ın bölgedeki faaliyetlerini azaltmayı sağladı. Türkiye'deki canlı bomba ve toplu katliam faaliyetlerini sınırladı, aynı zamanda Avrupa'ya yayılma ihtimalini azalttı.

Buna rağmen tehdit bitti mi? Bitmedi. Niye bitmedi onu da söyleyeyim. ABD, YPG/PYD ile iş birliği yaparak özellikle DEAŞ'ı yok etmek için bir faaliyet içine girdi. Esasen bu salonda bilenler var, bilmeyenler var; YPG/PYD, Türkiye'nin 40 yıldır mücadele ettiği bölücü terör örgütünün Suriye'deki şubesidir, adıdır. Birbiriyle eşittir, aynı terör örgütüdür. Kuzey Irak'ta Türkiye'nin etkin mücadelesi sonucu tutunamayan bu terör unsurları Sincar üzerinden Suriye'ye, Fırat'ın doğusuna gelmiş ve burada yaşayan Kürt, Arap, Türkmen, Ezidi gibi masum insanların üzerine çökerek, buralara hakim olmaya çalışmıştır."

"Irak'ta DEAŞ'lı sayısı minimum düzeyde"

Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi tabii ki NATO üyesinden bahsediyoruz, Amerika ve Türkiye. Biz ne yapıyoruz? Orada aslında NATO'nun sınırlarını koruyoruz. NATO'nun güney sınırları Türkiye'nin sınırlarıdır. Bir yandan NATO'nun sınırlarını korurken, NATO'nın diğer bir üyesinin bizim sınırlarımızı tehdit eden, insanlarımıza saldıran bir terör örgütüyle DEAŞ mücadelesine girmesini doğrusu izahta zorlanıyoruz. Dostlarımızla bunu konuştuğumuzda bize söylenen şey çok açık. 'Bu bir mecburiyet, bu bir tercih değil.' Şu anda Suriye, Irak alanında DEAŞ örgüt mensubunun sayısı minimum düzeydedir. Deyrizor bölgesinde ve Bağdat'ın güney batısında, Kerkük'ün güneyinde bir miktar vardır. Bunların da toplam sayısı 3 bin civarındadır.

Tabii ki hepsinin yok edilmesi lazım. Burada hemfikiriz ama bunu yaparken yeni bir terör örgütü yaratmayalım. Suriye'de eğer kalıcı barış istiyorsak Suriye'nin geleceğinin, silahı eline almamış, silahlı mücadeleye girmemiş bütün etnik grupların, Arapların, Kürtlerin, Türkmenlerin, Ezidilerin, Nusayrilerin bir arada olacağı Soçi'deki Astana süreciyle başlayan ateşkes ve gerginliği azaltma ve daha sonraki adımda anayasal hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte Cenevre'de bütün koalisyon ülkelerinin, Birleşmiş Milletler daimi temsilcilerinin, Rusya, İran ve Türkiye'nin, ana oyuncuların katılacağı bir konferansla bu işe kalıcı çözüm bulunması lazım. Acil bulunması lazım çünkü bugün Suriye'nin nüfusundan daha fazla mülteci dışarıdadır."

"FETÖ yalnızca Türkiye için değil dünya için büyük bir tehdit"

Türkiye'nin bir yandan terör örgütü DEAŞ ile mücadele ederken, diğer yandan terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG/PYD ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele ettiğine dikkat çeken Yıldırım, "15 Temmuz 2016 darbesi sonucu FETÖ'nün sadece Türkiye için değil bütün dünya için de büyük bir tehdit olduğu ortaya çıkmıştır. Bugün Avrupa ülkelerinde bu örgütün rahatlıkla faaliyet gösterdiğine şahit oluyoruz." dedi.

Sorunların çözümünün, terör örgütü mensuplarını yok etmekle mümkün olmadığının, sorunun köküne inmek gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu: "Önce El Kaide'ydi, El Nusra oldu, DEAŞ oldu. Bundan sonra hangi isimle karşımıza çıkacağını kimse garanti edemez. O halde çözüm tabii ki teröre hiçbir farklı bakış yapmadan 'ama, fakat' demeden, 'teröristler Müslüman ülkelerden çıkar' gibi bir yanlışa düşmeden bu mücadeleyi yapacağız. Diğer yandan da bunu doğuran sebeplere Birleşmiş Milletler, özellikle Birleşmiş Milletlerin güçlü 5 daimi üyesinin daha fazla yoğunlaşması lazım. Bölgedeki geleceğe yönelik adil paylaşım, demokrasi, adil yönetişim ve kaynakların adil dağıtımı konularına daha çok yoğunlaşılması gerekir. Bunun için birlikte daha fazla çalışmalıyız. Sonuç, daha çok demokrasi, daha çok insan hakları, daha çok yerel insanların seslerine kulak vermekten geçiyor."

Türkiye'nin, Avrupa'nın güvenliğini sağladığını, iki yıl önce bölgeden Avrupa'ya günlük ortalama 2 bin 500 mülteci geçişi varken, bugün bu sayının 70'in altına indiğini belirten Yıldırım, "Bu ne demektir? Biz mültecileri orada tutuyoruz. Onların arasına karışan teröristlerin de bu bölgeye gelip, buradaki toplumsal huzuru bozmasının önüne geçiyoruz. Bunun takdir edilmesini bekliyoruz. NATO'da görevlerimizi aynı şekilde etkin olarak yerine getiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Osmanlı tokadını zaten vurduk"

Mevcut durumun terörle ilgili bir mücadele olduğunun altını çizen Yıldırım, "Biz bu terör örgütlerine Osmanlı tokadını zaten vurduk. PKK'nın belini kırdık ama karşımıza başka bir isimle çıktılar. Çıkarken de yalnız başına çıkmadılar. Maalesef Amerika, Rusya, başka ülkelerin silahlarını gayrimeşru yollardan veya doğrudan temin ederek, insanlara karşı kullanıyorlar. Bugün Suriye'de birçok ülkenin silahı internet üzerinden satılıyor ve terör örgütleri bunu satın alıyor. Bu nasıl terörle mücadeledir? Bunun cevabını birisinin vermesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de gazetecilerin özgür olmadığına ve basın özgürlüğü bulunmadığına ilişkin bir soruya ise Yıldırım, "Türkiye'de hukuk devleti sorgulanıyor. 'Gazeteciler hapiste, Deniz Yücel bırakıldı, diğerleri de bırakılsın' falan. Türkiye bir hukuk devleti, tıpkı Almanya gibi, tıpkı ABD gibi. Kimsenin bir başka ülkenin hukuk devletini sorgulama hakkı yoktur." dedi.

Almanya'da Türk vatandaşı 3 bin 63 hükümlü ve tutuklu olduğunu hatırlatan Yıldırım, bu kişilerin neden içeride olduğu sorusunu yönetti. Bu kişilerinin davalarının görülmesi ve haklarında karar verilmesini istediklerini dile getiren Yıldırım, "Bize düşen görev, yargıyı rahat bırakmak ve kararını vermesini sağlamak. Eğer burada süreçler ağır gidiyor ise bu süreçleri hızlandıracak yasal düzenlemeleri yapabiliriz. Bunu yapmak bizim işimiz. Parlamentoyu çalıştırmak, bu yasaları daha da iyileştirmek, yargı süreçlerini kısaltmak bizim görevimiz." değerlendirmesini yaptı.


Askılı Bluz

Gülşah Tunçbilek Beauty Studio: Güzellikte Yeni Bir Dönem Başlıyor!

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara yollarında son durum

Yeni Başkan Recep Durul olacak

İftar sofrasında şehitler için dua edildi

İş adamı fabrikadaki patlamada hayatını kaybetti

Kocaelispor’da karar çıktı: Olağanüstü kongreye gidilecek

Vatandaşlar yangını meraklı gözlerle izledi

Gebze Zabıtasından Fırın Denetimleri

Türel nakliyeci esnafını dinledi

Şehit Aileleri ve Gaziler İftarda Ağırlandı

Yeni Gölcük Terminali hızla devam ediyor

Büyükşehir’den üreticilere karpuz tohumu desteği

Akser Zemin: Her Mevsim Yeşil Bahçe, Teras ve Balkon Zeminleri İçin Çim Halı Çözümleri

KEDFE iftarında kent protokolü buluştu

“İstiklalden İstikbale Özel Sergisi” Çanakkale Destanını taçlandırdı

Kat Temizlik Arabası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğum Günü Süsleri Nelerdir?

Gebze'de sanayi tüpü patladı: 2 ölü

Gebze’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Fatma Kurtuluş, acil servisteki hastaları dinledi

Diyetisyen Merve Doğan Yılmaz'dan ramazan ayı için öneriler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Saadet Partisi iftarı Gebze’yi buluşturdu

Bünyamin Çiftçi sevgisi, evlere sığmadı sokaklara taştı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Öcalan'ın posterleri açıldı

Ayasofya'da Yunanistan bayrağı açıp fotoğrafı da skandal bir notla paylaştı

Başiskele Termal Tesis yükseliyor

Devlet hastanesinde panik! Acil servis boşaltıldı, hasta kabulü durdu

32 ilde oy verme saatleri değişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Darıca'da dernek iftar programına katıldı

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimi... Yasaklar başlıyor!

İkinci el araç alacaklara uyarı. Kritik tarih açıklandı

Yoksullara ‘sabır’ çağrısı yapan Ali Erbaş’ın kızından ‘lüks arabasının anahtarına ’ şiir

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Hüseyin Baş “Köprüye araç garantisi vereceğine çiftçiye alım garantisi ver”

Ümit Özdağ: "Afganlara da ‘geçici sığınmacı statüsü’ verecekler"

Yeniden Refah Partili aday, kamyona yüklenen lüks yatla seçim konvoyu düzenledi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Emeklilere ‘Ramazan Bayramı’ ikramiyesinin ödeneceği tarih belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yeni Başkan Recep Durul olacak

Kocaelispor’da karar çıktı: Olağanüstü kongreye gidilecek

Kongre ne zaman yapılacak?

Batshuayi, sahaya inen Trabzonspor taraftarına döner tekme attı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda taraftarlar sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Beşiktaş'ın penaltısı neden geçerlilik kazanmadı?

KÖRFEZ ANKARA'DA 3 PUAN PEŞİNDE!

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!

PFDK'dan Kocaelispor'a cezalar yağdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR