• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Barın Han 17 yıl aradan sonra tekrar kapılarını açıyor

Çemberlitaş'ta 50 yılı aşkın süre merhum Hattat Emin Barın tarafından kullanılan Barın Han, geçirdiği tadilatlar sonrası yarın "Atonal 9 Solo" sergisiyle açılacak.

KÜLTÜR - SANAT 18.09.2019 14:29:00 0
Barın Han 17 yıl aradan sonra tekrar kapılarını açıyor

 

Türkiye'nin önde gelen hat ve cilt sanatçılarından ​merhum Emin Barın'​ın uzun yıllar atölye ve cilt evi olarak kullandığı Barın Han, ailesi tarafından yeniden kültür ve sanat hayatına kazandırılacak.

Barın tarafından 50 yılı aşkın süre kullanılan ve geçen yıl restorasyona alınan Çemberlitaş'taki 6 katlı han, kapılarını kültür merkezi olarak yarın açacak.

Emin Barın'ın çalışma odası, çalıştığı kalemler, mürekkepler, hokkalar aynı zamanda kişisel çalışmaları ve eskizlerden örneklerin yer aldığı atölyesi, İstanbul Bienali kapsamında yaklaşık iki ay boyunca açık kalacak.

Farklı kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak mekanda ilk olarak, "16. İstanbul Bienali" paralel etkinliği kapsamında, 9 sanatçının solo sergisi sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Küratörlüğünü Bengü Gün'ün üstendiği "Atonal 9 Solo"da, Eda Soylu, Cins,​ Emre Zeytinoğlu, ​​Fulya Çetin,​​ İrfan Önürmen, ​​Merve Denizci,​​ Metin Ünsal, ​​Numan Okutan ​ve ​Rafet Arslan'ın eserleri sergilenecek.

"Babamın vefatına kadar yazı ve cilt atölyesi üretime devam etti"

Emin Barın'ın oğlu Tevfik Barın, 1949'da ilk kez Cağaloğlu Narlıbahçe Sokağı'nda kurulan ve orada 1954'e kadar faaliyetlerini sürdüren Barın Yazı ve Cilt Atölyesini AA muhabirine anlattı.

Atölyenin Narlıbahçe Sokağı günlerinden sonra Emin Barın'ın, kayınpederinin yaşadığı binanın giriş katına taşındığını belirten Tevfik Barın, "1962'de yandaki parsel de alınarak bina büyütüldü ve şu andaki durumuna getirildi. O zamandan babamın vefatına kadar yazı ve cilt atölyesi burada üretime devam etti. Ben de uzun yıllar babamla birlikte burada çalıştım." diye konuştu.

Tevfik Barın, Barın Han'ın aktif olduğu yıllarda Cağaloğlu ve Çemberlitaş'ın İstanbul'da kültür sanat hayatının merkezi olduğunu hatırlatarak, çocukluğunun geçtiği bu muhitlerde güzel anılar biriktirdiğini ve hoş bir ortamda büyüdüğünü ifade etti.

Barın Han'ın geleneksel perşembe toplantıları devam edecek

Bu yıl Barın Yazı ve Cilt Atölyesi'nin 70'inci yılını kutladıklarını da anlatan Tevfik Barın, şunları kaydetti:

"Sanırım sektördeki en eski firmayız. Babam gördüğü eğitim sebebiyle burayı hiçbir zaman endüstriyel bir ciltçi, eski tabirle mücellit olarak düşünmedi. Burası elle yapılan özel kutular, ciltler ve beratlar yapma amacıyla kurulmuş. Bu amacı bugün devam ettirmeye çalışıyorum. Babam 1987'de vefat etti, 32 sene oldu tabii çok zorlanıyoruz artık. Çünkü artık her şey endüstrileşti ama biz bu duruma girmedik. Babamın felsefesini devam ettirmek arzusundayım. Ne kadar daha bilmiyorum ama şu an devam ediyorum."

Tevfik Barın, Barın Han içerisinde babasının çalışma odasını da aslına uygun şekilde muhafaza ettiklerine dikkati çekerek, ziyaretçilerin o yılların atmosferini de Emin Barın'ın bütün eserlerini ürettiği mekanla birlikte görebileceklerini söyledi.

Atölyenin, babasının hayatta olduğu dönemde kültür sanat çevrelerinin buluşma noktası olduğuna vurgu yapan Barın, şöyle devam etti:

"Geleneksel sanat meraklıları her perşembe burada toplanırdı. Bu bilinen bir olaydır. Hat, cilt, tezhip, ebru, minyatür, halı gibi alanlardaki sanatçılar, koleksiyonerler ve meraklıları her perşembe buraya gelip sohbet ederlerdi. Herkes o hafta enteresan bulduğu bir şeyi birbirine gösterirdi. Sanatçıların üretimine etki eden bir mekan da oldu burası aynı zamanda. Çok hoş konuşmalar olurdu, ben bunlara tanık oldum. Gelenler arasında mesela çok önemli bir koleksiyoner Şevket Rado, ünlü müzehhip Rikkat Kunt, Ragıp Tuğtekin, Kemal Batanay, Hasan Çelebi ve Mithat Sertoğlu gibi isimler vardı. Bu toplantılar babamın vefatına kadar devam etti. Biz bugün de bu buluşmaları devam ettirmek istiyoruz."

"Barın Han'ın geleneksel sanatlar üzerine bir merkez olması en büyük dileğimiz"

Tevfik Barın, babasının sanata olan düşkünlüğünden de bahsederek, "Babam bütün gün masasında başını kaldırmadan yazı yazardı. Perşembe toplantılarında bile hem konuşur hem de eskiz yapmaya devam ederdi. Evde bir tahtası vardı, beraber eve döndükten sonra tekrar orada başını kaldırmadan yazı yazardı." dedi.

Barın Han'ın bugün tekrar hem çağdaş sanat faaliyetlerini hem de geleneksel vasfını yerine getirecek bir konseptle gündeme geldiğini dile getiren Barın, mekanın geleneksel sanatlar üzerine bir merkez olmasını arzuladıklarını belirtti.

"İsteğimiz bu atölyeyi müze olarak süresiz açık tutmak"

Emin Barın'ın torunu Emir Barın, söz konusu mekanın 17 yıldır boş olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Geçen sene aile büyüklerinin başlatmış olduğu bir restorasyonla toplamda 6 katlı bina yeniden bir elden geçirildi. Bu esnada ben de arkadaşlarımla yaptığım fikir alışverişlerinden sonra Barın Han'ın bir sanat mekanı olarak tekrar canlandırılabileceğini hayal ettim. Yaptığım görüşmelerde edindiğim izlenimlerden hareketle sanatçıların özellikle Barın Han gibi ruhu olan alternatif mekan arayışlarında olduğunu fark ettim."

Hanın mevcut halinin 1960'lardan itibaren dokusu bozulmamış bir şekilde tadilat yapılarak korunduğunu ve buranın ilk defa kamuya açılacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atölye iki ay boyunca Bienal kapsamında bir müze olarak açık kalacak fakat ailece isteğimiz bu atölyeyi Emin Barın'ın çalışma odası, çalıştığı kalemler, mürekkepler, hokkalar aynı zamanda kişisel çalışmaları ve eskizlerden de örneklerin yer aldığı müze olarak süresiz açık tutmak."

Emir Barın, dedesinin kağıt, cilt ve restorasyon atölyesinin de bir süredir faaliyetlerini devam ettirdiğini de söyleyerek, "Bu atölyenin daha aktif olarak çalışmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye'de kağıt ve cilt restorasyonu yapabilen merkezlerin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden burada cumartesi günleri workshoplar düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca farklı kültür ve sanat etkinlikleri, sergiler ve performanslar Barın Han'da bundan sonra görebileceğimiz etkinlikler diyebilirim." ifadelerini kullandı.

Barın Han'ın ilk sergisi: "Atonal 9 Solo"

"Atonal 9 Solo" sergisi küratörü Bengü Gün ise serginin organizasyonun Barın ailesi ile tanışmasıyla başladığını belirterek, "Emin Barın'ın geçmişi, bugünü ve geleceği barındırmakla ilgili olağan yaklaşımı, gençlere her zaman olan desteği nedeniyle Barın Han'ın yeni nesillere ulaşması bizim için gerçekten çok değerli." diye konuştu.

Emin Barın Hakkında

Hattat ve cilt sanatçısı Hafız Mehmed Tevfik Efendinin oğlu olarak 2 Haziran 1913'te Bolu'da doğan Emin Barın, yedi yaşındayken babasından hat öğrenmeye başladı.

İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul'a gelen ve 1932'de İstanbul Muallim Mektebini, 1936'da Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Resim-İş Bölümünü bitiren Emin Barın, Kamil Akdik ve Necmeddin Okyay'dan hat dersleri aldı.

Barın, özellikle kufi ve celi divani yazılarında yeni yorumlarla eserler verirken serbest anlayışa dayanarak yaptığı çalışmalarla dikkati çekti. Hayatı boyunca 200'den fazla eseri ilgililerinin istifadesine sunan Barın, 1987'de vefat etti.

AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR