• BIST 100

    10370,7%2,46
  • DOLAR

    40,37% 0,20
  • EURO

    46,95% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4333,51% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6898,98% 0,00

Bakan Varank: Türk lirasının arkasında durun

Bakan Varank, "Üretimden ve istihdamdan asla vazgeçmeyin. Türk lirasının arkasında durun. Dış şokların sebep olduğu kur dalgalanmaları, sizi Türk lirasından asla uzaklaştırmasın." dedi.

POLİTİKA 9.10.2019 13:01:00 0
Bakan Varank: Türk lirasının arkasında durun

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İzmir Tekeli Organize Sanayi Bölgesi (İTOB) Ticaret Merkezi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, bölgenin yüzde 95 doluluk oranı ve 15 bin kişilik istihdam kapasitesiyle geleceğe emin adımlarla ilerlediğini söyledi. 

'İş insanlarımızın ekonomiye daha çok güvenmesi gerekiyor'

Kimyadan makine sektörüne varıncaya dek pek çok farklı alanda üretime ev sahipliği yapan İTOB'un yılda 1 milyar dolara ulaşan ihracatıyla Türkiye ekonomisine güç kattığını ifade eden Varank, alanda faaliyet gösteren Bilimpark Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Ar-Ge merkezlerinin teknoloji liderliğinde inovatif üretimi teşvik ettiğini vurguladı.

Varank, İzmir'in ihracatta ilk 5'te olmasının nedenini güçlü üretim merkezlerinin bulunmasına bağlayarak, "Elbette bu başarıda AK Parti hükümetlerince izlediğimiz üretim ve yatırım politikalarının büyük payı var. Türkiye genelinde, yatırım teşviklerinden en fazla faydalanan üç şehirden biri İzmir. 17 senede 56 milyar liralık sabit yatırımı destekledik ve 70 bine yakın istihdamın oluşturulmasına katkı sağladık. Yine bu dönemde Menemen, Bağyurdu ve Torbalı'da 3 yeni OSB kurduk ve toplam OSB sayısını 13'e çıkardık." diye konuştu.

Yatırımcıların karşılaşabileceği bürokratik süreçleri hızlandırdıklarını vurgulayan Varank, şöyle devam etti:

"İlimizdeki Socar Özel Endüstri Bölgesi ve MOST Makine Münferit Yatırım Yeri, tam kapasiteyle üretime geçtiğinde, cari açığımızı yılda 2 milyar dolara yakın azaltacak. Büyük yatırımların yanı sıra istihdam ve ihracata katkı sağlayan KOBİ'leri de ihmal etmiyoruz. KOSGEB bu sene İzmir'deki binlerce KOBİ'ye toplamda 65 milyon lira nakit destek verdi. Çağrılarımızı dikkatle takip etmenizi tavsiye ediyorum. Özellikle dijital dönüşüm ve girişimcilik alanında oldukça cömert desteklerimiz var. Bu destekler mevcut faaliyetlerinizi çeşitlendirmenin yanı sıra ölçeğinizi büyütmeye de katkı sunacaktır."

"Teknoparklarda 2 binden fazla araştırmacı çalışıyor"

Bakan Varank, hükümet olarak özgün fikirlerin, yeni teknolojilerin ve yenilikçi bir bakış açısının üretime hakim olmasını istediklerini, böylece uluslararası rekabet gücünü kalıcı bir şekilde artırmayı hedeflediklerini bildirdi. 

Ar-Ge faaliyetlerini yoğun şekilde desteklediklerine işaret eden Varank, İzmir'de 4 teknopark ile 100'ün üzerinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi'nin kurulmasına bakanlığın öncülük ettiğini hatırlattı. 

"Sadece bu teknoparklarda 2 binden fazla araştırmacı çalışıyor." ifadesini kullanan Bakan Varank, şöyle konuştu:

"Buralarda geliştirilen ürünlerin ihracatı 140 milyon dolara ulaştı. Firmalarımızın Ar-Ge yoğun projelerini de TÜBİTAK kanalıyla da destekliyoruz. Üretimde yapısal dönüşüm için farkındalık şart. Kamu olarak, nakit desteklerin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Bu şekilde vizyonumuzu ve stratejimizi ortaya koyuyoruz. Ama neticede özel sektörün istekli, değişime hazır ve dönüşüme kolayca adapte olması gerekiyor."

"Makine sektöründe çağrıya açtık"

Yeni vizyoner bir projeleri olduğunu vurgulayan Varank, şunları söyledi:

"Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı makine sektöründe çağrıya açtık, 22 Kasım'a kadar başvurular devam edecek. Pek çok özelliğiyle beni de oldukça heyecanlandıran bu program, ülkemizde ilk defa uygulanıyor. Bu programda fikirden ürüne varıncaya dek tüm desteklerimizi uçtan uca bir sistemle kurguladık. Alıcı ve satıcıyı aynı anda teşvik ederek, yüksek katma değerli ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimini hedefliyoruz. Böylelikle hem cari açık verdiğimiz alanlarda üretim kapasitesini geliştirecek hem de ileri teknolojili ürünlerde sıçrama yapabileceğimiz fırsatlar oluşturacağız." 

Varank, desteklenecek yatırımların stratejik yatırım teşviklerinden faydalanacağını, yatırım tutarı 50 milyon lirayı aşarsa proje bazlı teşviklerin devreye gireceğini de aktardı.

Bakan Varank, Türkiye'de yerleşik olmak kaydıyla tüm yabancı yatırımcıların da programa başvurabileceğini vurguladı.

Kalkınma Ajansları, KOSGEB ve TÜBİTAK eşgüdümünde programı yürüteceklerini dile getiren Varank, "Sizi üretime ve istihdama daha yoğun bir şekilde teşvik etmek adına, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Siz de açtığımız bu çağrıları lütfen yanıtsız bırakmayın. Programlarımıza başvurun. Ekonomik bağımsızlığı, sizlerin üretme azmiyle kazanacağız." diye konuştu.

"Önümüzdeki dönem üretim artışı açısından olumlu"

Ekonomiye ilişkin göstergelerin canlandığına işaret eden Varank, "Finansman maliyetleri ve enflasyon düşüyor. Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven göstergeleri yukarı yönlü hareket ediyor. Sanayi üretiminde aylık bazda iyileşmeler var. İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi, 17 ay sonra ilk defa eşik değerin üzerine çıktı. Yani yeni siparişler artıyor. Bu önümüzdeki dönemde üretim artışı açısından oldukça olumlu bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik ve terör saldırılarıyla mücadele

Bakan Varank, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hal böyleyken, özellikle iş insanlarımızın ekonomiye daha çok güvenmesi gerekiyor. Üretimden ve istihdamdan asla vazgeçmeyin. Türk lirasının arkasında durun. Dış şokların sebep olduğu kur dalgalanmaları, sizi Türk lirasından asla uzaklaştırmasın. Görüyorsunuz ekonomiyi güçlendirecek adımları atarken aynı zamanda bölgemizdeki meydan okumalarla da mücadele ettik, ediyoruz bundan sonra da devam edeceğiz. Şunu iyi bilmek lazım. Türkiye'nin yaptığı kolay bir iş değil. Ortada uluslararası güç odaklarının dahil olduğu çok kirli bir tezgah var. Sınırımızın hemen yanı başında bir terör devleti kurmak için yıllardır çok büyük planlar, çok büyük harcamalar yapılıyor. Binlerce tır silah ve mühimmattan tutun, beslenen paralı askerlere kadar harcadıkları paranın haddi hesabı yok. Kurdukları ve besledikleri örgütlerle birtakım kılıflara sokarak kendi hedeflerine ulaşmak için sinsice planlar yaptılar."

Türkiye'ye yönelik terör saldırılarının, 6-8 Ekim olaylarının, ekonomik saldırıların hatta 15 Temmuz darbe girişiminin bu planların bir parçası olduğunu ifade eden Varank, yıllardır bu tezgahı bozmak için her alanda mücadele ettiklerini söyledi.

"Türkiye kendi göbeğini kesebilecek güce sahip"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki siyasi iklime dahi tesir edebilen bu süreçten ülkemizi düzlüğe çıkarmak için adeta adı konulmamış bir seferberlik içinde çalışıyoruz. Şunu defalarca kanıtladık. Türkiye kendi göbeğini kendisi kesebilecek güce sahip bir ülke. İşte şimdi, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatıyla terör koridoru planlarını bozduğumuz odakların, tüm umutlarını sonlandıracak bir adımı atmak üzereyiz. Yıllardır Türkiye sınırında bir uydu terör devleti kurmak için büyük paralar harcayanlar, uğruna onlarca operasyona girişenler Türkiye'nin bu adımından elbette rahatsız oluyorlar. Çıkardıkları gürültü yıkılan hayallerinin aslında bir göstergesi, bir sesi. 

Ülkemize yöneltilen tehditleri görüyorsunuz, okuyorsunuz. Şundan emin olabilirsiniz. Bunlar bizim için yok hükmündedir. Hiçbir tehdit Türkiye'nin kararlılığını etkileyemez. Nasıl ki sahada teröristlerin karşısında kahraman ordumuz varsa Türkiye ekonomisini çökertmek isteyenlerin karşısında da işte buradaki gibi sağlam ve dirayetli iş dünyamız, emekçilerimiz, güçlü üretim ekosistemimiz var. Türkiye kimseye muhtaç olmadan hem kendisine yönelik tehditleri ortadan kaldırır, hem de ekonomisini korur. Tarih, kibirle bilgelik taslayanların hüsranlarıyla dolu. Tarihçiler ilerde bugünleri yazarken Türkiye'nin varoluşsal tehditlere karşı nasıl sapasağlam durduğunu ve bunun da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği sayesinde olduğunu vurgulayacaklar. Bundan hiç şüphem yok."

Mustafa Varank, Türkiye'yi diğer ülkelerden ayıran genç ve dinamik bir nüfusu, güçlü sanayisi, çalışkan girişimcisi olduğunu belirterek, avantajları en verimli şekilde kullanacaklarını ve Türkiye'yi daha ileriye, hak ettiği yerlere taşıyacaklarını da anlattı.

"OSB'ler artarak ekonomiye katkı sağlıyor"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da İzmir'in sanayi, liman ve tarım kenti olduğunu hatırlatarak, "İzmir'de üretilen malın kısa sürede dünyaya sunulma fırsatı var. Son yıllarda turizmde de ivmemiz var. Son 17 yılda altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi, müteşebbislerin bir araya gelmesi ile OSB'ler artarak ekonomiye katkı sağlıyor." dedi. 

İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise İzmir'de son zamanda hayata geçirilen projelerle kentin daha önemli bir konuma geldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından İTOB Ticaret Merkezi'nin temeli atıldı.

AA

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Yangında zarar gören çiftçilere gübre ve tohum desteği

Kocaeli Dernekler Platformu’ndan da Gonca’ya tam not

Başiskele’nin D-100 ulaşımına yeni nefes

Baraçlı, Gebze bölgesinde yatırımları inceledi

AGD Gölcük Temsilciliğinden İç Isıtan Haber

İzmit Mustafa Kaya Özel Eğitim Anaokulu Protokolü

TEOMAN MUTLU: “TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE HERKESİN ORTAK HEDEFİ OLMALI”

Başkan Göksel İlhan: “Cengiz Holding Maden’i Dışladı, Siyasi Torpil Sistemi Kuruldu!”

ALIŞAN LOJİSTİK İKİNCİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNU YAYINLADI

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kara Yollarında Durum

Hilal Bahçe Sosyal Tesisi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Girdi

Kartepe’de 15 Temmuz İçin Pedallar Çevrildi

Başkan Büyükgöz ve Genel Sekreter Baraçlı, Gebze’de Yatırımları Yerinde İnceledi

Kuzuyayla’da biyoçeşitlilik haritası çıkarıldı

Darıcalı gençler rakip tanımıyor!

3 yaşındaki çocuğa motosiklet çarptı

Kocaelispor, Petkovic ile anlaştığını duyurdu

Silo patlaması davasına ilişkin yeni görüntü ortaya çıktı

Kartepe’ye enerji yatırımı

Tek bir ihbar hayatını değiştirdi

"Retina hastalıklarında vitrektomi cerrahisi görmeyi yeniden kazandırabilir"

KO-MEK’te uluslararası bir yüz: Sunghee Park

Başkan Büyükgöz LGS Birincilerini Ağırladı

Kandıralı üreticiye bir destek daha

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

AGD Gölcük Temsilciliğinden İç Isıtan Haber

Çayırovalılar, vatan nöbetine devam ediyor

Gebze’de 15 Temmuz Coşkusu

Dilovası’nda 15 Temmuz Ruhu Unutulmadı

Milli İrade Meydanı bir sınavı daha başarıyla geçti

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

15 TEMMUZ: MİLLETİN DESTANI

Kocaeli, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne hazır; Esnafa ve vatandaşlara binlerce bayrak dağıtıldı

Bekir Ayaz’dan 15 Temmuz Mesajı: “Milletimizin Demokrasiye ve Birliğe Olan Bağlılığı Sonsuzdur”

TEOMAN MUTLU: “TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE HERKESİN ORTAK HEDEFİ OLMALI”

Başkan Göksel İlhan: “Cengiz Holding Maden’i Dışladı, Siyasi Torpil Sistemi Kuruldu!”

Al Bayraklar Körfez'de dalgalandı

NURTEN YONTAR: “BAKAN TEKİN İSTİFA ETMELİ, LGS İPTAL EDİLMELİ!”

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

Çiftçi, “Milletimiz kanı pahasına ülkemize sahip çıkmıştır”

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kocaelispor, Petkovic ile anlaştığını duyurdu

Körfez Spor Tesisi ihalesi yeniden yapıldı

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.