• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Bakan Pakdemirli: "Biz Meteorolojiye; Yarın Şemsiye Mi Alsak, Kalın Mı Giyinsek Gibi Küçük Bir Zaviyeden De Bakmıyoruz"

Bursa Uludağ'da Dünya Meteoroloji Günü kutlama programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Biz meteorolojiye; yarın şemsiye mi alsak,...

GÜNDEM 23.03.2019 15:29:00 0
Bakan Pakdemirli:

Bursa Uludağ'da Dünya Meteoroloji Günü kutlama programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Biz meteorolojiye; yarın şemsiye mi alsak, kalın mı giyinsek gibi küçük bir zaviyeden de bakmıyoruz. Meteorolojinin ortaya koyduğu tahminler ve veriler artık günümüzde; spordan ekonomiye, şehircilikten savunmaya kadar bütün ulusal ve uluslararası faaliyetleri yönetiyor" dedi. Bakan Pakdemirli Ege Üniversitesiyle birlikte geliştirilen yeni proje sayesinde de vatandaşları artık polenlere karşı da uyaracaklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Uludağ'da Ekonomi Zirvesi kapsamında Dünya Meteoroloji Günü kutlama programına da katıldı. 1961'de ilan edilen 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü'nün bu yıl ki temasının "Güneş, Dünya ve Hava" olarak belirlendiğini belirten Bakan Pakdemirli, "21. asrın çevresel ve küresel şartlarına bakıldığında, ortaya konan bu temayı oldukça isabetli buluyoruz. Zira günümüzde dünya, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde dönüşmekte, hızlı bir biçimde değişmektedir. Hızlı nüfus artışı, artan enerji kullanımı ve sanayileşmeyle birlikte; "Güneş, Dünya, Hava" etkenleri ve değişkenleri, bütün hayati faaliyetleri doğrudan etkilemektedir. Buna bağlı olarak milletler ve devletler, meteorolojik olaylara bağlı doğal afetlerin tesirleriyle daha yakından ilgilenmektedir" dedi.

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu tarafından her yıl yayınlanan Küresel Riskler Raporunun zirvesinde 3 yıldır "şiddetli meteorolojik hadiselerin" yer aldığını belirten Pakdemirli, "İşte böyle bir dünyada Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz; ulaştırma, tarım, ormancılık, enerji, çevre, şehircilik, adalet, sağlık, turizm, spor gibi sektörlere verdiği hizmetlerle ulusal ekonomimize önemli katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetlerine hava, kara ve denizde verdiği destekle de yurt savunmasına katkıda bulunmakta ve doğal afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması konularında da ilgili paydaşları desteklemektedir. Yani biz meteorolojiye yalnız karnımızın doyması, tenceremizin kaynaması için bakmıyoruz. Ya da biz meteorolojiye; yarın şemsiye mi alsak, kalın mı giyinsek gibi küçük bir zaviyeden de bakmıyoruz. Meteorolojinin ortaya koyduğu tahminler ve veriler artık günümüzde; spordan ekonomiye, şehircilikten savunmaya kadar bütün ulusal ve uluslararası faaliyetleri yönetiyor, yönlendiriyor. İşte biz de bu idrak ve farkındalıkla; Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzle sıkı çalışıyor, sık sık bir araya geliyoruz" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, gözlem sistemlerinin ülke sathına yayılması ve sürekli faal tutulması için gayret sarf ettiğini ve teknolojik altyapısını sürekli güçlendirdiğini belirten Dr. Bekir Pakdemirli, "Günümüzde bu kapsamda ülke sathına yayılmış bulunan bin 866 adet gözlem sistemi ile ülkemizde 7 gün 24 saat esası ile çalışarak meteorolojik hadiseleri takip etmektedir. Bu kapsamda 9 Şubat 2019'da Antalya Havalimanında açılışını gerçekleştirdiğimiz "Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi" gibi uçuş güvenliğine katkıda bulunan yatırımları da hayata geçirdik" ifadelerini kaydetti.

"Son 1 yılda meteorolojik tahminler yüzde 85 oranında başarılı oldu"

Son 1 yılda meteorolojik tahminlerin yüzde 85 oranında başarılı olduğuna vurgu yapan Pakdemirli, "2018 yılı yağış tahmin tutarlılığı yüzde 91,4 olarak gerçekleşirken, sıcaklık tahmin tutarlılığında yüzde 87,2 ile şu ana kadar en yüksek tutarlılık oranına ulaşılmıştır. 2018 yılında 798 adet kuvvetli meteorolojik hadise için erken uyarı yayınlanmıştır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin getirdiği bakış açısıyla ilk defa Bakanlığımız döneminde gerçekleştirilen bir uygulama. Böylelikle meteorolojik erken uyarılar TZOB üyesi 4,8 milyon çiftçinin cep telefonuna gönderiliyor. 34 Avrupa ülkesi tarafından belirlenen standartlara uygun olarak artık meteorolojik uyarılar renk kodları ile veriliyor. İlçe bazında verilen uyarılar böylelikle çok daha kolay anlaşılıyor. Yine bizim dönemimizde ilk defa Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte "vira Bismillah" diyerek açtığımız balık sezonunda, meteorolojik uyarıları tam 2 bin 500 balıkçımızın cep telefonuna göndermeye başladık. "Balığın ağınızda olması için meteorolojik uyarıların cebinizde olması lazım" dedik ve bunu da sağladık. Tabii bu arada 2018 yılı içerisinde saniyede 167 trilyon işlem gerçekleştiren Süper Bilgisayar sistemimiz hizmete girdi. Bu sistem ile sayısal hava tahmin modellerimizi daha yüksek çözünürlükte çalıştırarak tüm ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu meteorolojik desteği sağladık, sağlamaya devam ediyoruz" dedi.

"Vatandaşlarımızı yakında polenlere karşı uyaracağız"

Meteorolojik ve iklimsel verilerin, tüm sektörlerde hava koşullarına bağlı faaliyetlerin planlanmasında önemli rol oynadığını dile getiren Bakan Pakdemirli, üretimimiz, yaşantımız ve konforumuz iklime bağlıdır. Toplumun tamamının meteorolojik hadiseler doğrultusunda planlama yapabiliyor olması, ekonomik hayata önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. İklime karşı değil de, tam tersine uyumlu hareket edersek, ekonomik kayıplarımızın kazanca döneceği aşikardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Antarktika'daki söz sahibi ülkelerden biri olma vizyonunu esas alan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antartika'daki araştırma faaliyetlerine destek olarak bir mühendisini, 3. Antarktika Bilim seferine dahil etmiş ve orada bir gözlem istasyonu kurmuştur. Ülkemizde, hortum hadisesinin en sık görüldüğü Fethiye-Anamur arasındaki bölge için hortumların tespiti, takibi ve tahmini amacıyla gözlem sistemleri alt yapısı, sayısal hava tahmin model çalışmaları ve vatandaşların farkındalığının arttırılması konularında çalışmalar başlatılmıştır. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde "Tıbbi Meteoroloji" alanında değerlendirilebilecek çalışmalar yapılmaktadır. Bunların başında aşırı sıcak ve soğuk hava dalgalarına yönelik tahmin ve uyarılar gelirken, ilkbahar ve yaz mevsiminde zaman zaman ülkemizi etkileyen ve kalp ve solunum yolu rahatsızlığı olanlar, hamileler, çocuklar ve yaşlılar ile kronik rahatsızlığı bulunanlar için risk teşkil eden "çöl tozlarının taşınımı" konusunda da tahmin ve uyarılar yapılmaktadır. Son olarak Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz ile Ege Üniversitesi işbirliğiyle; polen ölçümleri yapılıyor. Meteorolojik gelişmeler ve polen hareketleri inceleniyor. Proje ile vatandaşlarımızı yakında polenlere karşı uyaracağız. İzmir ili pilot bölge olarak seçilmiştir" ifadelerini kullandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak çiftçilere planlamadan hasada kadar üretimin her aşamasında destek olduklarını kaydeden Pakdemirli, "Ülkemiz 1873 yılında, Viyana'da toplanan Uluslararası Meteoroloji Kongresine temsilci gönderen ülkelerden biridir. Yaklaşık 150 yıldır meteoroloji alanında uluslararası işbirliği çalışmalarının içinde yer alıyor ve son yıllarda meteoroloji konusunda artık söz de söylüyoruz. Hep söylerim; eskilerin şaşmaz bir takvimi vardır diye. Tabii küresel faktörlere bağlı olarak artık halk takviminin de bir miktar şaştığına şahit oluyoruz. Örneğin "Kasım günleri, Hızır günleri, zemheri, hamsin, erbain, leylek soğuğu, kocakarı soğuğu, pastırma sıcağı, kırlangıç fırtınası, koz kavuran fırtınası." Bunlar, halkın mevsimlerle ve meteorolojiyle kurduğu iletişimin samimi birer ifadesidir. İşte biz bugün, kadim bilgi ve birikimimizle büyük bir medeniyetin varisi ve emanetçisi olduğumuzu unutmadan, Bakanlığımızı ve bağlı bütün birimleri, verimliliği artıran inovatif/yenilikçi uygulamalara yöneltiyoruz. Dolayısıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz de, 21'inci yüzyılda bilimin ışığında çağdaş bir kurum olarak çalışmalarını üstün bir performansla sürdürmeye devam edecektir" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli:

Bakan Pakdemirli:


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR