• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,54
  • EURO

    35,14% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2242,44% 0,70
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

Bakan duyurdu!

Davranışçı kamu politikaları geliştirilmesine yönelik Türkiye'de ilk resmi birimin Ekonomi Bakanlığında kurul

EKONOMİ 20.11.2017 14:17:00 0
Bakan duyurdu!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, davranışçı kamu politikaları geliştirilmesine yönelik Türkiye`de ilk resmi birimin Ekonomi Bakanlığında kurulacağını bildirerek, "Bütün Türkiye için politikalar üreteceğiz." dedi. İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Muhammed Emin Torunoğlu ise bakanlıktaki törende yaptığı konuşmada, devletten vatandaşa gönderdiği mektuplarda cümlelerin önemine dikkat çekerek, "Neredeyse sıfıra yakın maliyetle bir cümlesinin değiştirilmesinin bile vergi toplama oranlarında yüzde 12`lik artış sağlanıyor. Devletten vatandaşa gönderilen mektubun arkasına el yazısıyla `Ahmet bu mektubu mutlaka açmalısın` yazıyorlar. Sadece bu yazının yazılması, geri dönüş oranlarını 200 kat artırıyor." ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlıkta düzenlenen, "Davranışsal Kamu Politikaları  Projesi"nin tanıtım törenindeki konuşmasında, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi  Richard Moore'un Bakanlığa en çok gidip gelen büyükelçi olduğunu belirterek,  kendilerine yönelik bu yakınlığından dolayı teşekkür etti.

Birçok konuda bazı küçük dokunuşlarla büyük ekonomik sonuçlar  alınabileceğini vurgulayan Zeybekci, Denizli Belediye Başkanlığı döneminde şehir  içme suyu şebekesindeki kayıp kaçakları, dini açıdan "haram/helal" unsurlarıyla  açıklayarak azalttıklarını anlattı. Zeybekci, yine Denizli merkezde cadde ve  sokaklarda çöp konteynerlerinin kaldırılması için çöplerin ayrıştırılması  konusunda yapılan çalışmadan da başarılı sonuç alındığını aktararak, "Davranışsal  ekonomi, inanın o kadar önemli ki. O kadar çok yanlış şeyi, bir bakışlık, bir  dokunuşluk şeyle değiştirme kapasitesi var ki." ifadelerini kullandı.

"EN BÜYÜK SIKINTIMIZ FARKINDALIK YARATMAK"

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore'un şahsında bu projeyi hayata  geçirenlere teşekkür eden Zeybekci, "Biz bu projeyi Nobel Ekonomi Ödülü'nden önce  yaptık. Güzel bir tesadüf oldu bunun da olması. İngiltere'nin bu tecrübesini çok  önemli buluyorum ve bundan yararlanacağız. Bakan Yardımcımıza söyledim, bunun  peşini bırakmayacağız. Zaten bir proje olarak bir kereliğine yapılıp ondan sonra  'haydi bitti' değil. Türkiye'de kurulan ilk resmi birim Ekonomi Bakanlığında  olacak. Bununla ilgili gerekiyorsa ilk merci daire başkanlığı şeklinde bunu  kuracağız, bütün Türkiye için politikalar üreteceğiz. Buna en uygun Bakanlık,  merkez burası. Türkiye'nin en seçkin ve en uzman beyinlerinin olduğu Bakanlık  burası. Türkiye'nin en iyi eğitimlerini görmüş insanlar burada."  değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Bakanlığının çok önemli destek ve teşvikler verdiğini  belirterek, şunları kaydetti: "En büyük sıkıntımız, farkındalık yaratmak ve haberdar etmek. Patron  diyor ki profesyonel çalışanın, 'Ekonomi Bakanlığı fuarlara katılan şirketlere  bilet ve konaklama katkısı sağlıyormuş' ifadesine 'Bize gelmez o iş, bize mi  kaldı o iş?' diyor. Bunu kırmamız lazım. Bire bir, tek tek yaklaşık 20-25 ilde  ben 200 firma ziyaret etti arkadaşlarımız ama artık bunu yazılı, kara kitap  halinde, rutin halinde yapmamız lazım. Tüm Türkiye'de en doğrusuna  muhataplarımızla birlikte karar vererek yapacağız. Bu çalışmayı devasa bir  başlangıç olarak görüyorum Türkiye için. İngiltere'de ve gelişmiş birçok ülkede  direkt devlet başkanı veya başbakana bağlı olarak bağımsız birim olarak  çalışıyor. Biz, bismillah diyelim, Ekonomi Bakanlığı olarak başlayalım. Eminim  çok kısa sürede bunu Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla da paylaştığımızda biz de  aynı yerlere doğru gideceğimizi tahmin ediyorum."

Bu projenin sürdürülebilirliği konusundaki endişesini de dile getiren  Zeybekci, "Ankara'nın bürokrasi koridorları içerisinde birileri tarafından 'İcat  çıkarmayın arkadaşlar' deyip kenara itilmesi. İnşallah sağlam bir yapıyla bunu  kuracağız." şeklinde konuştu.
Moore ile bundan sonra çalışmaya devam edeceklerini, üniversiteler,  kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinde projenin  yürütüleceğinin altını çizen Zeybekci, projenin hayata geçirilmesine katkı  sağlayanlara teşekkür etti.

"PROJENİN İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA DA İLERİ GÖTÜRECEĞİNİ UMUYORUM"

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da İngiltere'de ekonomi  politikaları üretilirken davranış bilimi tekniklerinden yararlanıldığını ve bu  projeyle Ekonomi Bakanlığının ekonomik reform programına bu yönde bir destek  vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Davranışı etkileyebilmenin kamu politikası için çok önemli olduğunu  ifade eden Moore, insanların davranışlarının hükümetin ihtiyaçları üzerindeki  etkisinin anlaşılmasının son zamanlarda politika tercihlerinin bu etkilerin  bilinciyle yapılmasını sağladığını ifade etti.
Moore, çevresel sürdürülebilirlik gibi sınamalarla karşı karşıya olan  politika yapıcılar için davranışsal yaklaşımların çok güçlü bir enstrüman  olduğunu vurgulayarak, "Davranış biliminden elde edilen yeni içgörüler, şu anda  kullandığımız politika araçlarından daha geliştirilmemiş ve çok daha düşük  maliyeti olan politika sonuçları üretebilir. Bu her dönem için faydalı olacak bir  adımdır ama faydası özellikle mali kısıtlamaların olduğu dönemlerde ön plana  çıkmaktadır." dedi.

İngiltere'de bu içgörüleri somut bir eyleme dönüştürme kararı alınarak  2010'da davranışsal içgörü takımı kurulduğunu hatırlatan Moore, bu takımın  psikologlar, politika yapıcılar ve ekonomistlerden oluştuğunu ve kamu  politikasını geliştirmek için davranış ekonomisiyle sosyal psikolojiden elde  ettikleri bulguları kullandıklarını anlattı.

Moore, Türkiye'de de uygulanacak projenin başarıyla sonuçlanmasını  umduğunu ifade ederek, "Dürüst konuşmak gerekirse Birleşik Krallık bu anlamda  dünyaya liderlik ediyor diyebiliriz. Dolayısıyla Birleşik Krallık'ın bu kapsamlı  deneyimlerini paylaşmaya çalışıyor olmasından çok memnunum. Bu projenin iş  birliğimizi daha da ileri götüreceğini ve karşılıklı deneyimlerimizden bir şeyler  öğrenebileceğimizi umuyorum." diye konuştu.

"PROJE VATANDAŞIN İHTİYACINI TESPİT EDECEK"

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları ise kamu sektörünün son 15  senede ciddi bir değişim ve dönüşüme sahne olduğunu söyledi.

Gelişen teknolojiyle devletin vatandaşa daha yakın hale geldiğini ve  kamu hizmetlerinin daha ulaşılabilir olduğunu belirten Canoğulları, "Dolayısıyla  vatandaşla devlet arasındaki iletişim güçlendi, yakınlaştı." dedi.

Canoğulları, projede bu yakınlaşmanın en verimli şekilde  kullanıldığına işaret ederek, projenin geleneksel politika yapım süreçleri yerine  kanıta dayalı, test edilmiş politikalar tasarlayarak vatandaşın ihtiyacını tespit  edecek şekilde başarıya ulaşacağına inandığını dile getirdi.

MEKTUPTAKİ "AHMET BUNU MUTLAKA AÇMALISIN" YAZISI

İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Muhammed Emin Torunoğlu da  "Davranışsal Kamu Politikaları Projesi"ne ilişkin sunum yaptı. Davranışsal kamu  politikaları ünitelerinin, gelişmiş ülkelerin tamamında ve diğer birçok ülkede  devletler bünyesinde faaliyetlerine devam ettiğini anlatan Torunoğlu,  "Davranışsal teori, insanların karar alma mekanizmalarının çeşitli psikolojik  unsurlarla yönlendirilebileceğini iddia ediyor. Mesela akran baskısı. Komşunun  tavuğu bize kaz gözüküyor, komşumuzda bir araba varsa, biz de o arabadan almak  istiyoruz..." dedi.

Torunoğlu, İngiltere'de yapılan bir çalışma hakkında bilgi verdi.  Çalışmada, Maliye Bakanlığından vergi mükelleflerine "borcunuzu ödeyiniz"  mektupları gönderildiğini belirten Torunoğlu, "Farklı gruplara, farklı mesajlar  içeren mektuplar gönderiyorlar. 1. gruba, 'İnsanların yüzde 88'i borcunu  zamanında ödüyor, siz ödemeyen yüzde 12'lik kesimden birisiniz' sosyal baskı  mesajı var. 2. gruba 'Bugüne kadar ödememenizi ihmal olarak değerlendiriyorduk,  bundan sonra ödemezseniz kasıt olarak değerlendireceğiz' diyorlar. 3. grupta  ödeme kolaylığına atıf var ve 4. grupta da milliyetçilik vurgusu var." diye  konuştu. 

Mektubun, neredeyse sıfıra yakın maliyetle bir cümlesinin  değiştirilmesinin bile vergi toplama oranlarında yüzde 12'lik artış sağladığına  dikkati çeken Torunoğlu, "Ülkemiz için baktığımızda vergide yüzde 1'lik artış  bile 6,5 milyar lira ek gelir sağlayabiliyor. Devletten vatandaşa gönderilen  mektubun arkasına el yazısıyla 'Ahmet bu mektubu mutlaka açmalısın' yazıyorlar.  Sadece bu yazının yazılması, geri dönüş oranlarını 200 kat artırıyor." ifadesini  kullandı.

Torunoğlu, proje kapsamında birçok makro projenin de hayata  geçirilmesinin düşünüldüğünü dile getirdi. Bakanlıkta davranışsal aksiyon takımı  kurulduğuna işaret eden Torunoğlu, ekibin dünyadaki davranışsal kamu politikaları  üniteleriyle irtibat halinde olacağını ve bilgi alacaklarını söyledi.


Kat Temizlik Arabası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğum Günü Süsleri Nelerdir?

Gebze'de sanayi tüpü patladı: 2 ölü

Gebze’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Fatma Kurtuluş, acil servisteki hastaları dinledi

Diyetisyen Merve Doğan Yılmaz'dan ramazan ayı için öneriler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Saadet Partisi iftarı Gebze’yi buluşturdu

Bünyamin Çiftçi sevgisi, evlere sığmadı sokaklara taştı

Ömeroğlu, iftarını emekçilerle birlikte açtı

Çayırova Gençlik Merkezi açılıyor

Çetinkaya Dadaşlardan Destek İstedi

Kartepe’de Çanakkale Destanı Törenleri

Türel şehit ailelerini yalnız bırakmadı

Kongre ne zaman yapılacak?

Darıca Hükümet Konağı’nda çalışmalar devam ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

Yeşilova-Solaklar Kavşağı trafiğe açıldı

Başkan çocukların Ramazan şenliğine katıldı

Ramazan’da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesi’nde devam edecek

İtfaiyeden İZAYDAŞ’a arama-kurtarma eğitimi

Kocaeli’nin 65 yaş üstü çınarları Yerel Kültür Müzesinde; Çocukluklarını hatırladılar

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hafta Sonu Ziyaretleri; Büyükgöz Kırsal Mahallelerde

Bağcılar’da 24 Saat Acil Kilit Hizmetleri

Kocaeli'de yağış olacak mı?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gazinin müzesinde gurur ve hüzün bir arada

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Öcalan'ın posterleri açıldı

Ayasofya'da Yunanistan bayrağı açıp fotoğrafı da skandal bir notla paylaştı

Başiskele Termal Tesis yükseliyor

Devlet hastanesinde panik! Acil servis boşaltıldı, hasta kabulü durdu

32 ilde oy verme saatleri değişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Darıca'da dernek iftar programına katıldı

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimi... Yasaklar başlıyor!

İkinci el araç alacaklara uyarı. Kritik tarih açıklandı

Yoksullara ‘sabır’ çağrısı yapan Ali Erbaş’ın kızından ‘lüks arabasının anahtarına ’ şiir

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Hüseyin Baş “Köprüye araç garantisi vereceğine çiftçiye alım garantisi ver”

Ümit Özdağ: "Afganlara da ‘geçici sığınmacı statüsü’ verecekler"

Yeniden Refah Partili aday, kamyona yüklenen lüks yatla seçim konvoyu düzenledi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Emeklilere ‘Ramazan Bayramı’ ikramiyesinin ödeneceği tarih belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kongre ne zaman yapılacak?

Batshuayi, sahaya inen Trabzonspor taraftarına döner tekme attı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda taraftarlar sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Beşiktaş'ın penaltısı neden geçerlilik kazanmadı?

KÖRFEZ ANKARA'DA 3 PUAN PEŞİNDE!

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!

PFDK'dan Kocaelispor'a cezalar yağdı

ÜNAL KARAMAN ÇAYIROVA’DA

Ragbici kızlar Türkiye finaline gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR