• BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,53% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2499,51% 0,67
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65

Ayvalık’ta ‘Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya’ Paneli

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; bu yıl 13.'sü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri'nin 3. gününde "Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya"...

GÜNDEM 4.11.2017 15:13:00 0
Ayvalık’ta ‘Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya’ Paneli

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde; bu yıl 13.'sü düzenlenen Zeytin Hasat Günleri'nin 3. gününde "Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya" adını taşıyan panele sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Vahap Munyar yönetirken panele; Portekiz Cepaal Alantejo Zeytinyağların Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın yanı sıra Yazar-Gurme-Gezgin-Müzisyen Ayhan Sicimoğlu da konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda; Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan'ın yanı sıra Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Manisa Milletvekili Utku Çakıröz, Yunanistan'ın İzmir Konsolosu Arygros Papolvia, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği yöneticileri, sektör temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu hazır bulundu.

Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Turizm Danışma Bürosu, Ayvalık Ticaret Odası ve Esnaf Sanatkarlar Odası işbirliği ile hazırlanan "Ayvalık'ın En İyi Lezzet Noktaları" yarışmasında dereceye giren firmalara da ödüllerinin dağıtıldığı panelin açılış konuşmasını Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı yaptı.

Ayvalık Ticaret Odası olarak ilçenin dünyaca ünlü zeytinyağına Coğrafi İşareti alınmasını sağladıklarını hatırlatan Başkan Kantarcı, Coğrafi İşaret'in Ayvalık Zeytinyağı'nın taklit edilmesinin önüne geçtiğini savundu.

Zeytinyağının çok değerli bir sağlık iksiri olduğunun altını çizen Benhan İbrahim Kantarcı, ABD ve Avrupa'da yapılan araştırmalarda zeytinin ve zeytinyağının faydalarının saymakla bitmediğini belirtti.

Panel açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise geçmişte yaşanılan zeytinlik alanlarının imara açılmasına ait hatalara bundan böyle hiçbir zaman için izin verilmeyeceğini vurguladı.

Ayvalık Zeytinyağı'nın tanıtımı için 13 yıldan bu yana sürdürdükleri Zeytin Hasat Günleri'nin de katkılarıyla günümüzde zeytinyağı tüketiminin 2 litreye ulaştığını belirten Başkan Gençer, 2 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık'ın dünyaca ünlü zeytinyağının hak ettiği noktaya ulaşması için çalışmaların tüm hızıyla süreceğinin de altını çizdi.

Toplantı açılışında konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da Türkiye'deki zeytinlik alanların maden sektörüne talan edilmemesi için TBMM çatısı altında yaptıkları mücadeleleri anlatarak, insan sağlığına çok büyük faydaları olan zeytinyağının temel unsuru olan zeytin ağacını sonuna kadar koruyacaklarını vurguladı.

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan'da yaklaşık 2 ay önce atandığı Ayvalık'ta 13. Zeytin Hasat Günleri etkinlikleri için çok yoğun hazırlıklara tanık olduğunu kaydederek, zeytinin ilçe ekonomisinde daha da fazla getiri sağlayabilmesi için Ayvalıklılarla birlikte yoğun çaba içerisinde bulunacaklarını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından 7 ayrı kategoride 84 işyeri arasında vatandaşların oylarıyla Ayvalık'ın En İyi Lezzet Noktaları organizasyonda dereceye giren restaurant, tost büfeleri, kafeterya ve mekanların sahiplerine plaket ve belgeleri ünlü gurme, yazar ve milletvekilleri tarafından verildi. En önemli sosyal projelerden biri olan Zeytin Çekirdekleri, ilginç kareografileriyle panele katılanlara müthiş bir konser verdi.

Konserin ardından başlayan panelde konuşan Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım bu yıl zeytin rekoltesinin bu yıl son derece yüksek olacağını vurguladı.

Geçtiğimiz yıl 170 bin ton olan zeytinyağı üretiminin bu yıl 250 bin ton olmasının beklendiğini belirten Ali Ekber Yıldırım, bu yıl 41 bin tonluk zeytinyağı ihracatının rekor olduğunu söyledi. Bu rekorun yüzde 68 oranında dökme zeytinyağı olarak gerçekleştiğini anlattı.

Türkiye'de tüketim, üretim ve ihracat alanlarında uyumlu bir ivmenin yakalandığını kaydeden Yıldırım, Bakanlığın da bu uyumu oluşturacağı üretim politikalarıyla desteklemesi gerektiğini savundu.

Zeytin Yasası'nın sıklıkla değiştirilmesine yönelik girişimlerin bulunduğunu hatırlatarak, bu yasanın bugüne kadar 7 kez değiştirilmeye yeltenildiğini ve artık bu yasaya hiçbir şekilde dokunulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'de ilk coğrafi işareti alan ilçenin Ayvalık olduğunu belirten Yıldırım, "Ama zeytinyağında da en çok tağşişin yaşandığı ilçe de Ayvalık. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.

Panelde konuşan Portekiz Cepaal Alantejo Zeytinyağların Araştırma ve Tanıtım Merkezi Teknik Müdürü Henrique Herculano da, Portekiz de 130 bin zeytin üreticisinin bulunduğunu kaydederek, "Portekiz zeytinyağı üretiminde 5 ayrı bölgeye ayrılıyor. Portekizde zeytinyağı eski tarihlerden itibaren bulunmakta olan bir kültürdür.1950-1960 "lar da Portekizde ağaçların kesildiği için eski günlerine döndürme arzusu ile zeytinciliğe önem verilmektedir. Fabrikalarımızda farklı tiplerde zeytin türleri yetiştirilmekte olup İspanyol ve Yunan kültürüne ait zeytin türleri de dahil edilmektedir. Portekiz de bizde tıpkı Ayvalık gibi coğrafi işarete önem veriyoruz. Ülke genelindeki zeytin üretimimiz kooperatifler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bazı kooperatiflerin tek başına üretimi örneğin Fransa'nın ürettiği zeytinyağından çok çok fazladır. Portekiz de 5 ayrı zeytin üretim bölgesinde ayrı ayrı pek çok coğrafi işaret bulunmaktadır. Bazı coğrafi işaretler ürün şartnamesinin yeterli olmaması nedeniyle başarısız olmuştur. Ama genelde Portekiz de kaliteli zeytinyağı üretiminin temelinde coğrafi işaretli markalar başarılı olmuşlardır" dedi.

Henrique Herculano zeytinyağının geleceğin petrolü olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

Panelde konuşan Yazar-Gurme-Gezgin-Müzisyen Ayhan Sicimoğlu da, Amerika da düzenlenen uluslararası zeytinyağı yarışmasında Yunanistan'ın 45 kez altın madalya aldığını ve hatta bu konuda dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İtalya'yı da geçtiğini belirterek, bu uluslararası yarışmaya Türkiye'nin geçen yıl ilk kez Ayvalıklı Zeytinyağı Tadım Uzmanı Suzan Kantarcı Savaş'ın aracılığıyla katılmasını üzücü bulduğunu söyledi.

Panel, konuşmacılara plaketlerin verilmesiyle sona erdi.


Saygın Apart'ta Konforlu Konaklama

Protez Göz Sağlam Gözünüzle Birebir Aynı Olabilir Mi

Çay Tarımında Devrim: Kewi Çay Toplama Makinesi

Turizm Haftası programla kutlandı: “Kocaeli turizm potansiyeli sunuyor”

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

3. Uluslararası İletişim Bilimleri ve Medya Çalışmaları Kongresi

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti

KOÜ'lü profesör Başer hayatını kaybetti

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Başkan Hürriyet: Halk günlerinde vatandaşın ayağına gidiyoruz

Çayırovalılardan Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hürriyet, Kuruçeşmelilere desteklerinden dolayı teşekkür etti

Dolar bugün ne kadar?

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

GTÜ'den KOBİ'lere yeşil dönüşüm rehberliği

Kocaeli'ye kavuran sıcaklıklar geliyor

Orhan Cami restore edilecek

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

'Kariyer Yolunda Kendin Ol' projesi başladı

Teleferiğe 1 gün ara!

En çok ziyaret edilen milli park Ormanya oldu

Bayram tatili Kocaeli'nin havasına yaradı!

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başkan Hürriyet hız kesmedi

23 Nisan Reels Yarışması’na başvuru uzatıldı

Başkan Hürriyet, güne Kuruçeşme Fatih Camii’nde başladı

Büyükşehir, çocuklar güvenle eğlensinler diye parkları bakıma aldı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

AK Parti'den CHP'ye geçen Belediye'de jakuzi tartışması! Eski başkan iddialara "hodri meydan" dedi

Sürücüler dikkat: EDS sistemi ceza kesmeye başlayacak

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kroman Çelik ramazan bayramınızı kutlar

YYH ramazan bayramınızı kutlar

Polisan ramazan bayramınızı kutlar

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 0 - Kastamonuspor: 0

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR