• BIST 100

    10014,65%0,16
  • DOLAR

    40,04% 0,03
  • EURO

    46,98% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4237,81% -0,29
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,00

ASEAN Zirvesi Kovid-19 nedeniyle ilk kez sanal ortamda yapılacak

Güneydoğu Asya liderleri, Vietnam başkanlığında video konferans aracılığıyla düzenlenecek 36. ASEAN Zirvesi’nde bir araya gelecek.

DÜNYA 24.06.2020 11:17:00 0
ASEAN Zirvesi Kovid-19 nedeniyle ilk kez sanal ortamda yapılacak

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle tarihinde ilk kez video konferans yoluyla yapılacak.

ASEAN 2020 dönem başkanlığını yürüten Vietnam, nisan ayında yapılması planlanan ancak Kovid-19 nedeniyle ertelenen 36. ASEAN Zirvesi’ni "Birleştirici ve Duyarlı ASEAN" temasıyla 26 Haziran'da video konferans aracılığıyla gerçekleştirecek.

Bir gün sürecek zirvede, geçmiş toplantılarda liste başı olan küresel ve bölgesel siyasi meselelerin aksine dünyada halen kriz olarak devam eden Kovid-19 ile mücadele ve salgına karşı yol haritasının belirlenmesi öncelik olacak.

Kovid-19’un sosyal ve ekonomik etkilerine karşı ortak mücadele vurgusu yapılması beklenen zirvede, salgının kontrolünde kapasitenin artırılması, sosyal koruma, salgınla mücadelede birlik ortakları ile iş birliğinin pekiştirilmesi ve salgın sonrası toparlanma planı geliştirilmesi üzerine yoğunlaşılması bekleniyor.

Zirvede, Kovid-19 kaynaklı potansiyel ekonomik etkileri azaltma, salgın için fon kullanımı, turizm ve ticaretin canlandırılması ve mal ve hizmet akışının sağlanmasının yanı sıra salgınla ortaya çıkan halk sağlığı ve sosyal güvenlik gibi birliğin çeşitli ihtiyaçlarına da çözüm aranması bekleniyor.

Başkent Cakarta’daki Al-Azhar Üniversitesinde Güneydoğu Asya çalışmaları yürüten öğretim görevlisi Ramdhan Muhaimin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirvede liderlerin, ikinci bir dalgayla bölgenin salgının merkez üssü haline gelmesinin nasıl önleneceği konusunda endişe duymaları gerektiğini belirtti.

Muhaimin, ASEAN çatısı altında ülkelerin birlik ve beraberliğinin önemini vurgulayarak, "ASEAN, küreselleşmeyi kesintiye uğratan salgının etkilerine karşı kapsayıcı bir bölge amacı taşıyan ASEAN Topluluğu 2025 vizyonunu güçlendirmeli." diye konuştu.

Muhaimin, Kovid-19 ile mücadelenin, bu yılki tüm ASEAN toplantılarının odak noktasında olacağını dile getirdi.

ASEAN liderleri ayrıca, toplantıda, mevcut ABD-Çin ticaret savaşı belirsizlikleri, Kore Yarımadası, Arakan sorunu, iklim değişikliği ve Güney Çin Denizi gibi çeşitli uluslararası ve bölgesel konuları da değerlendirecek.

Endonezya, Güney Çin Denizi sorununun yüz yüze görüşülmesini istiyor

Endonezya hükümeti, salgın nedeniyle ertlenen Güney Çin Denizi meselesindeki uluslararası "davranış kuralları" taslağının sanal ortamda görüşülecek bir konu olmadığını vurguluyor.

Tarafların masa etrafında olması gerektiğini ifade eden Endonezyalı yetkililer, mevcut salgın durumu iyileşene kadar da müzakere etmenin zor olacağını belirtiyor.

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Endonezya, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşanıyor.

Filipinler'in başvurusuyla 2016'da Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

ASEAN’a Arakan eleştirisi

Dünyanın en büyük insani krizlerinden Arakan meselesinin, her yıl ASEAN toplantılarının ana gündem maddeleri arasında yer almasına karşın şu ana kadar meseleye ilişkin somut bir çözüm bulunamaması dikkati çekiyor.

Bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın korunması ilkesini benimseyen ASEAN’ın, bu tutumuna zıt bir şekilde birliğin çıkarları doğrultusunda üye ülkesi Myanmar’ın iç sorununu görmezden geldiği yorumları yapılıyor.

Öte yandan "ortaklık ve ticaret kaygılarına boğulan" ASEAN’ın, Uluslararası Adalet Divanına (UAD) sunulan Myanmar’a yönelik soykırım iddialarını kabul eden veya bu bağlamda Arakanlı Müslümanlar lehine olan bir açıklama yapmaması da eleştiriliyor.

Soykırımın önlenmesinin tüm ASEAN devletlerinin endişesi olması gerektiğini vurgulayan bölge uzmanları, ASEAN’ın, Arakan krizindeki eylemsizliğinin de güvenirliğine zarar verdiği uyarısında bulunuyor.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

ASEAN

ASEAN, 1967'de Tayland'ın başkenti Bangkok'ta, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland arasında Bangkok Deklarasyonu'nun imzalanmasıyla kuruldu. Birlik, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin desteklenmesinin yanı sıra bölgesel barış ile güvenliğin artırılmasını amaçlıyor.

Papua Yeni Gine ve Doğu Timor'un gözlemci statüsüne sahip olduğu birlikte, ABD, Çin, Kanada, Rusya, Avrupa Birliği (AB), Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda diyalog ortağı ülkeler arasında bulunuyor. Birlikte, Türkiye, Pakistan, Norveç ve İsviçre sektörel diyalog ortağı olarak yer alırken, Şili ve Almanya'nın da kalkınma ortağı statüsü bulunuyor.

ASEAN'ın kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yanı sıra Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.

Vietnam'ın ev sahipliğinde, 37. ASEAN Zirvesi ve ilgili konsey toplantılarının da kasım ayında düzenlenmesi bekleniyor. 

AA

Sepaş Enerji, Türkiye’nin Devleri Arasında Yer Almaya Devam Ediyor

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

İspanya’da Körfez rüzgarı esti

Toplu taşımalarda klimalar denetleniyor

Tarihi Osmanlı hamamı restore edilecek

ALO EVLAT SAĞLIK KULÜBÜ, HAYATA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR

Dilovası’na Modern ve Nezih Bir Sosyal Alan Daha Kazandırıldı

Arapçeşme Bilim Sanat Merkezi’nde Aşure Bereketi

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Darıca’da yeşil alanlar artık daha güvenli

Büyükakın, Cumaköy ve Ovacık'taki altyapı çalışmalarını inceledi

Çocuklar Büyükşehir ile güvende

Umuttepe Cami ve Otopark projesi sorunsuz ilerliyor

Toplu taşımada klima denetimi

Kolaysoft Teknoloji’den çalışanlarına postür ve sağlıklı yaşam eğitimi

Büyükşehir’den temiz bir gelecek için Türkiye’ye örnek proje; Hem doğa hem vatandaşlar kazanacak

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Sosyal kelebek şehir: Kocaeli

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Apartmanda yangın paniği!

Canı pahasına kızını kurtaran baba son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

Bizim Kafe’de buluştular

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Kolaysoft Teknoloji’den çalışanlarına postür ve sağlıklı yaşam eğitimi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Genel Başkan Ahmet Sevim: “Site değil, silahlı karargâh! Bu düzen değişecek!”

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

İBB’NİN 32’NCİ İSTİHDAM OFİSİ BAKIRKÖY’DE AÇILDI 5 YILDA 260 BİN KİŞİYE İŞ BULUNDU

Otel faciasının duruşmasında ikinci gün başladı

Türk İş Konfederasyonu, Eylem Sürecini Durdurma Kararı Aldı

39 Bin Kişilik Gönüllü Ordusu Orman Yangınlarında Görevde

Üniversite hayali kuran gençlere Darıca Belediyesi’nden destek

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Milyonlarca emekli için kritik adım! Öne çekildi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

DOĞUŞ ÇAY YILDA 2 MİLYON TON TARIM ÜRÜNÜNÜ EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Dolar bugün ne kadar?

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

AKUT Spor Kulübü Sporcusu Derin Deniz Sorguç'tan Avrupa Şampiyonluğu

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

Başiskele’de dağ koşusu heyecanı yaşandı

İzmitli yüzücü, Avrupa’da üst üste altın madalya kazandı

Engin Çetinay: Hedefimiz Uludağ’ı sporun en önemli merkezlerinden biri haline getirmek!

Darıca Türkelispor’da kombine kartlar satışa çıktı

Türkiye Futnet Milli Takımı, Avrupa şampiyonasına gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.