• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Araç sicil ve tescil işlemleri artık noterlerde yapılacak

Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılan araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlikler eliyle gerçekleşmesini sağlayan yönetmelik, İçişleri Bakanı Süleyman...

GÜNDEM 31.01.2018 14:43:00 0
Araç sicil ve tescil işlemleri artık noterlerde yapılacak

Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılan araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlikler eliyle gerçekleşmesini sağlayan yönetmelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından imzalandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, araç sicil ve tescil işlemlerinin Türkiye Noterler Birliği'ne devir törenine katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Anıttepe Yerleşkesi'nde düzenlenen törende konuşan İçişleri Bakanı Soylu, verimlilik kavramının giderek daha da önem kazandığı bir süreci hep birlikte yaşadığımızı belirterek, neredeyse ortaya konulan bütün teknolojik yenilikler, birey ve devlet ölçeğinde gelişme adı altında atılan bütün adımların esas itibariyle bir verimlilik artışı oluşturmaya odaklandığını ifade etti. Araçların sicil ve tescil işlemlerinin noterlere devrine ilişkin sürecin 3 yıla dayandığını kaydeden Soylu, "6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan KHK ile başlayan süreç bugün son şeklini almıştır. Esas itibariyle biz 6 ay geciktik. Bunu 1 Temmuz 2017'de yürürlüğe koymalıydık. Yarın sabah itibariyle bu uygulama başlayacak. Ancak 6 aylık bir gecikmemiz olduğunu da burada ifade etmek isterim" diye konuştu.

Türkiye'de 2017 yılı itibarıyla trafik birimlerince 1 milyon 263 bin 725 yeni araç tescili gerçekleştirildiği bilgisini veren Soylu, yine 2017 yılı içinde 7 milyon 689 bin 635 aracın da noter satışı vasıtasıyla el değiştirdiğini ifade etti. Soylu, "Getirilen düzenleme ile daha önce trafik tescil birimlerinde yapılmakta olan yeni kayıt araç tescili, belge yenileme, plaka değişikliği işlemleri, araç üzerinde yapılan teknik değişikliklere dair tadilatlar, kurumlardan gelen hak mahrumiyeti ekleme ve çıkarma işlemleri gibi hizmetler, artık noterlikler tarafından sağlanacaktır. Mevcut işleyişte bildiğiniz gibi araç satış ve devir işlemlerinde iki tane belge düzenleniyordu. Bunlardan birincisi araç tescil belgesi, diğeri de halk arasında "muayene yaprağı" olarak bilinen motorlu araç trafik belgesi. Bir trafik ruhsat kabı vardı, bir tarafında bir belge, diğer tarafta da her yılın muayene belgesi. Biz, artık ihtiyaç kalmadığı için Maliye Bakanlığımızla da görüşerek aslında 1 Temmuz 2017 tarihinde de bu işin yürürlüğe gireceğini hesap ederek 1 Temmuz 2017 tarihinde 117 TL ederi olan bu belgeyi kaldırdık ve vatandaşımızı 117 lira daha az bir maliyetle karşı karşıya bıraktık" şeklinde konuştu.

"TOPLAM 131.5 LİRALIK BİR TUTAR VATANDAŞIMIZIN CEBİNDE KALMIŞ OLACAK"

"Satış işlemi noterlerimizde gerçekleşiyor, eğer sıfır araçsa geçici ruhsat düzenleniyor, sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü kanalıyla araç tescil belgesi ve trafik belgesi çıkartılıp 14,5 TL karşılığında posta yoluyla araç sahibine gönderiliyordu" diyen Soylu, şunları kaydetti:

"Şimdi yeni düzenleme ile artık Emniyet Genel Müdürlüğü herhangi bir evrak düzenlemiyor. Araç satışı veya yeni araç alımında bütün işlemler noterlerimizde gerçekleşiyor. 117 TL tutarındaki trafik belgesi veya bilinen adıyla muayene yaprağı artık düzenlenmeyecek. Satış veya tescil işlemi noterde gerçekleştiği anda araç sahibine yeni araç tescil belgesi noter tarafından anında verilecek. Bu yeni uygulamayla vatandaşlarımız açısından hem motorlu trafik belgesi masrafı hem de posta masrafından ve zamandan tasarruf sağlanmış olacak. Yani 117+14.5 toplam 131.5 liralık bir tutar vatandaşımızın cebinde kalmış olacak. Kamu tarafından bakarsak Emniyet Genel Müdürlüğü personelimizde de önemli bir iş gücü kazancı ortaya çıkmış olacaktır. Halihazırda 615 trafik tescil birimimizde toplam bin 727 personelimiz bu konuda görev yapmaktadır. Yapılan düzenlemeyle bu personelimizin yaklaşık yüzde 80'i trafik denetleme birimlerine aktarılarak trafik güvenliğimizin daha da artmasına katkı sağlamış olacaklardır. Burada attığımız adım sadece bir zaman veya para tasarrufu değil, aynı zamanda ülkemizin trafik güvenliğini arttırmaya dönük olarak attığımız adımdır."

"TRAFİK, SÜRÜCÜ VE PASAPORT BELGELERİNİ NÜFUS İDARELERİ VERECEK"

Soylu, 1 Nisan tarihinden itibaren trafik belgeleri, sürücü belgeleri ve pasaport belgelerini nüfus idarelerinin vereceğini bildirerek, "Bütün hazırlıklar tamamlandı. Sadece 1 Nisan tarihini hep birlikte bekliyoruz. Bu da vatandaşlarımız açısından çok önemli bir yenilik ortaya koyacaktır. Noterlerimizden önemli bir beklentimiz var. Bu hizmeti, yaptığınız diğer hizmetleri yaptığınız gibi çok hızlı, rahat ve çok net söyleyeyim "neden buraya devroldu" denmeyecek şekilde yüksek bir kaliteyle gerçekleştirmek durumundasınız. Siz bunu yapacaksınız, biz de sizin bundan sonra işlemlerinizi kolaylaştırıcı adımlar atacağız. Esasen yapmak istediğimiz emniyet birimlerinin üzerindeki ofis ve evrak yüklerini azaltmak, onların asli görevlerine konsantre olmalarını sağlamaktır" dedi.

Adalet Bakanı Gül ise yeni düzenlemeye ilişkin yönetmeliğin bugün Resmi Gazete'de yayınladığını ifade ederek, hükümetin almış olduğu 180 günlük eylem planının birinin daha hayata geçtiğini kaydetti. Tüm reformlar ve çalışmaların vatandaşa, yargıya ve emniyet teşkilatına ne tür katkısı olacağı düşünülerek yapıldığını dile getiren Gül, "Bugün de İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Noterler Birliği arasında çözüm odaklı ve çok iyi bir uyumla birlikte vatandaşlarımız için önemli bir hizmetle vatandaşlarımızın karşısındayız. Bugün Türkiye'de hem içeride hem de dışarıda ülkemizin birliğini, huzurunu bozmak isteyenlerle köklü bir mücadeleyi ortaya koymaktayız. Bugün devletimizin her birimiyle ülkemizdeki bütün vatandaşlarımızın huzuru için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. FETÖ, PKK-YPG, DEAŞ ve diğer bütün terör örgütleriyle bu mücadeleyi verirken bir amacımız vardır; ülkemizin birliği, vatandaşlarımızın huzuru ve güveni. Bugün İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız bu çalışmanın amacı budur" diye konuştu.

Vatandaşlar sıra beklemeksizin, daha az masraf ödeyerek trafik tescil işlemlerini de yapsınlar diye bugün bir hizmetle daha vatandaşların karşısında olduklarını aktaran Gül, "Hem o operasyonu (Zeytin Dalı Harekatı) yapar teröristlerle mücadele ederiz, hem de vatandaşlarımızın daha fazla huzuru için neler yapmamız gerekirse bu adımları hep birlikte atarız. Bin 931 yerde bugün noterlerimiz görevlerini sürdürmektedirler. Noterlik müessesesinin esasının da toplumsal uzlaşı kültürünü ortaya koymaktır. Her konunun yargının önüne gelmesi vatandaşların önüne sıkıntı olarak dönmektedir. Bu hem yargının yükünü arttırmakta, hem de iş süreçleri uzamaktadır. Bu nedenle hükümetimiz olarak alternatif çözüm yollarını aramak, bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak ve esasen idari işler niteliğinde olan bir çok işlemi de yargının sahasından çıkarmak hususunda çok önemli hizmetler yapılmıştır" şeklinde konuştu.

Gül, 2010 yılından itibaren ikinci el araçların satış ve devrinin noterler tarafından yapılmakta olduğunu söyleyerek, "Ancak ikinci el araçların satışıyla birlikte araç tescil işlemlerine ilişkin iş ve işlemlerinin de noterlerce yapılması, araç tescil belgelerinin de noterlerce verilmesini bugün yürürlüğe giren yönetmelikle devrini sağlıyoruz. Böylelikle araç tesciline ilişkin taleplerin noterlik tarafından karşılanarak işlemlerin ilk başvuru sonrası hızlı, kolay ve tek bir noktadan tamamlanması amaçlanmıştır. Bu düzenleme sonrası Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği temsilcilerinden oluşan komisyon gerekli tüm çalışmaların alt yapı hazırlıklarını tamamlamış ve bugünden itibaren vatandaşlarımıza bu hizmeti sunmaya hazır hale gelmiştir. Bu değişiklikle ikinci el araçların noter satış işlemi yanında ruhsat işlemleri de yine noterler tarafından yapılabilecektir. Sıfır araç konusunda da yine bu işlemler yerine getirilecek, 1 Şubat itibariyle de ithal araçlarla ilgili evrakların hazırlanması da, ruhsat işlemleri de yine başlamış olacaktır. Bayi satışı işlemlerinde de yine 10 günlük bir süre içerisinde vatandaşlarımız noterlerden bu hizmeti alabilecektir. Noterlerimiz geçtiğimiz yılda toplam 7 milyon 442 bin araç satışı yapmıştır. Tüm bu işlemler bakıldığında hem emniyetin üzerindeki iş yükü ortadan kalkmış olacak hem de vatandaşlarımız daha az masrafla daha hızlı bir şekilde araç tescil işlemlerinin hepsini yapmış olacaklardır" ifadelerini kullandı.

İmza töreninin ardından yeni sistem ile ilk araç tescil işlemi Ankara Noter Odası Başkanı Lütfullah Ulugün tarafından gerçekleştirildi.

 


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR