• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,52% 0,02
  • EURO

    34,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2429,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Akçakoca ve Kocaeli tarihi anlatılacak!

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu düzenleyecek

GÜNDEM 30.04.2014 18:16:00 0
Akçakoca ve Kocaeli tarihi anlatılacak!

2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenecek "Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Antikkapı Restaurant’ta düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Haluk Selvi ve Yrd. Doç Dr. M. Bilal Çelik, Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Doç Dr.  İbrahim Şirin katıldı. Aynı zamanda sempozyumun düzenleme kurulunda yer alan konuşmacılar programın içeriğiyle ilgili bilgiler paylaştı. 

 

100’ün üzerinde akademisyen 

 

Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun iki üniversite işbirliğiyle hazırlandığını söyleyen Büyükakın, “Programımıza Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri, kamu kurum kuruluşları ve uluslararası akademik çevrelerden katılımlar oldu. 100’ün üzerinde tebliğ ve 100’ün üzerinde öğretim üyesinin katkısıyla bu çalışma ortaya çıktı. Kocaeli’nin tarihinin akademik bir şekilde çalışılması ve Akçakoca ile ilgili güzel bir çalışma yapılmasıyla ilgili önemli bir fırsat olacak. Böyle bir sempozyumun yapılacak olması ayrı bir akademik önem taşıyor” dedi. 

 

İki üniversitenin desteğiyle 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak insiyatif aldıklarını kaydeden Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın “Kocaeli ve Sakarya üniversitelerinin de desteğini aldık. Bu sempozyum iki ana başlıktan oluşacak. Bir tanesi Kocaeli tarihiyle ilgili olan kısım. Bununla ilgili Kocaeli’nin yakın tarihi ve daha eski dönemleriyle ilgili Kocaeli ilinin tarihi. Bir diğeri de özellikle Gazi Akça Koca ile ilgili yapılan çalışmalardan bir kısımdan oluşacak”diye konuştu. Büyükakın şöyle devam etti. 

 

Gazi akça koca anı evi 

 

Medyanın da ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bazı tebliğler var. Mesela Fatih’in kalbi Gebze’deki Hünkar Çayırı’nda mı? Kalbi ve iç organları orada mı saklandı gibi bir tebliğ de yayınlanacak. Bu kapsamda Seka Kültür alanı içerisinde Akçakoca Anı Evi ismiyle bir anı evi hazırladık. Bu anı evinde üç bölüm var. Bir tanesi Akçakoca ve Osmanlı döneminde Kocaeli bölümü. İkincisi milli mücadele dönemi. Üçüncüsü Cumhuriyetin ilk yılları ve sanayileşme. Bu üç dönem sergilenecek. İlgi çekeceğini düşünüyoruz. 

 

Akça koca konulu oyun 

 

Şehir Tiyatroları’nın Akçakoca çalışmalarına katkısı olacağına dikkat çeken Büyükakın “Akçakoca’nın konu edindiği bir tiyatro oyunu olsun istedik. O anlamda tiyatro yazarlarına bir davet gerçekleştirdik. Kadir Bozkurt “Kıl Çadırların Düşü” isimli bir oyun yazdı.  2 Mayıs Cuma günü 20.00’de SDKM’de bu oyunumuzun galası yapılacak. Tüm sanatseverlerimiz davetlidir”dedi.

 

Anıt mezara çevre düzenlemesi

 

Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın Gazi Akçakoca’nın Kandıra’daki anıt mezarının çevresiyle ilgili de bu program dahilinde çalışma yapılacağını söyledi. “Anıt mezarın çevresindeki yapılarda bir düzenleme yapacağız. Anıtla ilgili uzun vadede de daha başka düzenlemeler yapacağız. Kocaeliler için burası güzel bir gezi merkezi olacak”dedi. 

 

Dış işleri bakanı esin kaynağı oldu 

 

Her programın bir hikayesi olduğunu söyleyen Büyükakın, sempozyum fikrinin ortaya çıkış hikayesini de şu sözlerle özetledi “Dış İşleri Bakanımız Kocaeli’ye bir ziyarette bulunmuşlar ve Valiliğin programında bir konuşma yapmışlardı. Gittiği şehirlerde bir medeniyetin inşasında yer almış devlet adamlarının mezarlarını ziyaret ettiğini ve onlarla ilgili bilgi aldığını söylemişti. O anlamda Akça Koca, Konuralp, Karamürsel Alp’le ilgili de bilgi edindiğini söylemişti. Dış İşleri Bakanımızın o ifadeleri bize esin kaynağı oldu. O toplantıdan çıkınca biz neden bu konuda bir şey yapmıyoruz diye kendimize sorduk. Ve sonunda bir sempozyum yapmaya karar verdik” 

 

 Tarih kimliği 

 

Bir milletin tarihiyle bağı koptuğunda bilincini yitirmiş gibi olduğunu söyleyen Büyükakın “1071’den beri Anadolu’da yaşamış bir milletler sinsilesi olarak bizim bu kimlikle buluşması lazım. 2071 bence çok da politize bir vizyon değil. Akademik çevrelerin de kabul edeceği bir vizyon. Tarih köklerimizle bağlantı kurmamız gerekiyor. Akçakoca sempozyumu ve beraberinde gelecek diğer sempozyumların Anadolu medeniyetini oluşturan halkların tekrar tarihiyle buluşmasına ve geleceğe dönük olarak bir medeniyet inşasına öncülük edeceğine inanıyoruz” ifadesini kullandı. 

 

Kitap haline getirilecek 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bu şehrin kültür hayatına ve geleceğine yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Haluk Selvi “Türkiye’de bu kapsamda tarihi içerik açısından yapılan en büyük sempozyum. Yaklaşık 7 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Program içerik olarak il çağdan günümüze kadar tarihi ele almış olsa da Osmanlı’nın kuruluşundan bugüne kadar geçen zamanı ve Akça Koca’yı ön plana çıkaracak bir içerikle karşımıza çıkıyor” dedi. Sempozyumun ikinci ayağı bu şehrin tarihini ortaya çıkacak bir külliyatın hazırlanmasıdır” diyen Prof. Selvi “Bu sempozyum sonunda bir kitap oluşturulacak. Sempozyumda sunulacak tebliğler kitap haline getirilecektir. Bu çalışma geleceğin inşasını da ortaya kokuyor. Kendi alanında uzman olan bütün akademisyenleri bu projede toplamaya çalıştık. Tüm Osmanlı arşivlerini taradık” bilgilerini verdi.  Çelik ise bu sempozyumla sadece tarihi bilgileri değil kentin mimarisi, eğitimi, sağlığıyla alakalı da bilgiler sunacaklarını söyledi. 

 

114 katılımcıdan 102 tebliğ

 

Sempozyum Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nin işbirliğiyle düzenlenecek. 55 farklı üniversite veya kuruluştan 114 Katılımcı 102 tebliğ sunacak. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda başvuru yapıldı, yapılan değerlendirme sonucu 102 tebliğ seçildi. Uluslararası olan bu sempozyuma Prof. Dr. Rhoads MURPHEY,  Doç. Dr. Cavid QASIMOV,  Dr. Gerşom QİBRİSCİ gibi yabancı konukların yanı sıra Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Prof. Dr. Özer ERGENÇ, Prof. Dr. Enver KONUKÇU, Prof. Dr. Azmi ÖZCAN gibi alanlarında otorite çok önemli isimler de katılıyor. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen’in de desteği ve himayelerinde olan sempozyuma kendileri de teşrif edecek.

 

Prof. Dr. Ortaylı ve Prof. Dr. Murphey’in katılımıyla

 

Bunlardan çok önemli bir bölümü sempozyumda tebliğlerini sunacak. Konusunda uzman seçkin akademisyenlerden oluşan bilim ve danışma kurulunun yanı sıra üç gün sürecek sempozyum boyunca Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Enver Konukçu gibi isimler ilk gün ‘’Şehir tarihi araştırmaları ve Kocaeli’’ başlıklı açılış paneline katılacak. Ayrıca İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi’nden Türk Osmanlı tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Rhoads Murphey de sempozyuma katılarak, katkı sağlayacak. Prof. Dr. Murphey, Osmanlı İmparatorluğu’nun toplumsal ve siyasi tarihiyle ilgilenmiş, yazdığı Osmanlı savaş yöntemleriyle ilgili kitap büyük beğeni toplamış. Her yıl verilmesi plânlanan “Akça Koca Tarih Ödülü” bu yıl ilk kez Yerel Tarih Araştırmacısı Ahmet Nezih Galitekin’e verilecek. 

 

Gazi Akça Koca kimdir?

 

Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olan Akça Koca'nın aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi'ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi'nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihal gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akça Koca, Sapanca gölünün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargah yapmış ve İzmit yöresine akınlar düzenlemiştir. 1326 yılında Kandıra ve civarını zapt etti. Akça Koca, İzmit'in fethinden önce, 1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede öldü ve buraya gömüldü. Ölümünden sonra, adamları Karamürsel'in etrafında toplandı. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine, sonradan Koca-ili denildi. 

 


Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR