• BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,31% 0,19
  • EURO

    35,08% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2278,69% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Afrika'da 2019 böyle geçti

Sudan’da Beşir yönetimine yapılan darbe, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Nobel Barış Ödülü'nü alması ve Batı Afrika’da 8 ülkenin sömürge döneminden kalma CFA frangını bırakma kararı, Afrika’da 2019’un öne çıkan başlıkları oldu.

DÜNYA 24.12.2019 13:23:00 0
Afrika

 

Sudan’da Ömer el-Beşir yönetimine yapılan darbe, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Nobel Barış Ödülü'nü alması, Güney Afrika’daki yabancıları hedef alan saldırılar, Mali’de Fulanilere yönelik katliam ve Batı Afrika’da 8 ülkenin sömürge döneminden kalma CFA frangını bırakma kararı, Afrika’da 2019’un öne çıkan başlıkları oldu.

Sudan'da Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin, ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona erdi.

Bunu takip eden birkaç ayda darbeci yönetime, 4 darbe girişimi daha gerçekleştirildi. Darbenin ardından konutunda yüklü miktarda döviz ele geçirilen Sudan'ın eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, yolsuzluk nedeniyle 2 yıl hapse mahkum edildi.

Sudan'da kurulan yeni hükümetin ardından ABD yönetimi, 1993'te El Kaide lideri Usame bin Ladin'e ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle "terörü destekleyen ülkeler listesi"ne aldığı ve diplomatik temsil seviyesini düşürdüğü Hartum ile 23 yılın ardından 5 Aralık’ta karşılıklı büyükelçi atama sürecini başlattı.

Etiyopya'nın kuzeyindeki Amhara eyaletinde, silahlı bir grup 22 Haziran’da yerel hükümeti devirmek için darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Seare Mekonnen ve Amhara eyaleti Başkanı Ambachew Mekonnen öldürüldü.

Nobel Afrika’ya gitti

Ekim ayında açıklanan Nobel Barış Ödülü, bu yıl “Eritre ile sınır çatışmasını çözmede kararlı inisiyatifi, uluslararası iş birliği ve barışa ulaşılmasındaki çabaları” nedeniyle Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’e verildi.

Norveç Nobel Komitesi, 2019 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Abiy Ahmed’in, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ile yakın iş birliği içinde Etiyopya ve Eritre arasında uzun süredir devam eden açmazı sona erdirmek için bir barış anlaşmasının ilkelerini hızlı biçimde şekillendirdiğini, kararlı inisiyatifi, uluslararası iş birliğine ve barışa ulaşılmasındaki çabaları dolayısıyla bu ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Batı Afrika’da 8 ülke CFA frangını terk etti

Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) üyesi 8 ülke (Benin, Burkina Faso, Gine Bissau, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal ve Togo), 2020’den itibaren sömürge döneminden kalma 74 yıllık CFA frangını yürürlükten kaldırarak ortak para birimi "eko"ya geçme kararı aldı.

Kararı, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da 21 Aralık akşamı düzenlediği ortak basın toplantısında duyurdu.

Güney Afrika'da yabancı düşmanlığı

Güney Afrika'nın Johannesburg ve Pretoria kentlerinde eylül ayında başlayan Afrika kökenli yabancılara yönelik şiddet olaylarında birçok insan hayatını kaybetti. Şiddet olaylarında bazı gruplar, yabancılara saldırarak dükkanlarını yağmaladı.

Saldırılar özellikle Güney Afrika ile Afrika ülkeleri arasında krize neden oldu. Güney Afrika'daki olaylara ilişkin Afrika Birliği başta olmak üzere Zimbabve ve Etiyopya gibi ülkelerden kınama mesajları geldi. Nijerya ise Abuja'daki Güney Afrika büyükelçiliğini kapattı.

Sıtma aşısı dünyada ilk kez Malavi’de uygulanmaya başlandı

Dünyanın birçok yerinde her yıl yüz binlerce insanın ölümüne yol açan sıtma hastalığı için geliştirilen aşı ilk kez Afrika ülkesi Malavi’de nisan ayında uygulanmaya başlandı.

Her yıl dünyada yaklaşık 435 bin kişinin canını alan hastalıktan en fazla 5 yaş altındaki çocuklar etkilenirken Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) tarafından yapılan aşılarla her 10 sıtma vakasından ortalama 4’ünü engellediği tespit edildi.

Mali’de Fulaniler hedef oldu

Mali’nin merkezindeki Mopti bölgesinde, 23 Mart’ta Fulanilere ait bir köye avcı Dogon kabilesi üyeleri saldırı düzenledi. En az 160 kişinin yaşamını yitirdiği, 65 kişinin yaralandığı saldırıda birçok ev ateşe verildi.

Dogon ve Fulani kabileleri arasında haziran başında çıkan çatışmalarda ise 140'a yakın kişi hayatını kaybetti.

Mozambik'te Idai kasırgası

Mart ayında etkili olan Idai kasırgası en fazla Mozambik'i vurdu. Mozambik'i etkisi altına alan Idai kasırgası ve şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle en az 1 milyon 850 bin kişi yardıma muhtaç hale geldi.

Mozambik'ten başka Güney Afrika ülkelerinden Malavi ve Zimbabve'yi de vuran kasırga büyük insani krize yol açtı, ülke altyapısı zarar gördü, birçok ev yıkıldı ve çiftlikler tahrip oldu. Ülkede 447 kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi de yaralandı.

Ebola için acil durum

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) doğusundaki Temmuz 2018’den bu yana görülen, Kuzey Kivu eyaletinde başlayan ve İturi eyaletine yayılan Ebola salgınında bu yıl 1786 kişi yaşamını yitirdi. Yılın başında ölü sayısı 322 iken yıl sonunda bu sayı 2108'e ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü, Kuzey Kivu eyaletinin en büyük kenti Goma’da ilk Ebola vakası görülmesinin ardından 17 Temmuz’da küresel acil durum ilan etti.

Diğer yandan, ABD’li bir firmanın ürettiği Ebola aşısı, KDC’de kullanılmaya başlandı ve hastalıkla mücadelede başarılı oldu. Aşı sonrası salgında ciddi düşüş görüldü.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde hükümetle silahlı gruplar arasında barış anlaşması

Yaklaşık yüzde 80'i silahlı gruplar tarafından kontrol edilen Orta Afrika Cumhuriyeti’nde hükümet ile 14 silahlı grup arasında Sudan'ın ev sahipliğinde yapılan barış görüşmelerinde, nihai anlaşma 6 Şubat'ta imzalandı.

Anlaşma kapsamında, silahlı grupların temsilcileri hükümette yer almaya başladı.

Kamerun'da ayrılıkçı krizi

Kamerun'da, hükümetin, Anglofon (İngilizce konuşulan) bölgesindeki okul ve mahkemelere İngilizce bilmeyen öğretmen ve hakimleri atamasının ardından, 2016'da patlak veren krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Paul Biya, kapsamlı diyalog süreci başlattı.

30 Eylül-4 Ekim'de başkent Yaounde’de, Kuzey Batı ve Güney Batı bölgelerinden ayrılıkçı Anglofonların da katılımıyla diyalog toplantıları yapıldı. Toplantıların ardından, 19 Aralık’ta Meclis, İngilizce konuşulan Güney Batı ve Kuzey Batı Anglofon bölgelerine özel statü tanıyan ve yerinden yönetimi öngören yasa tasarısını kabul etti.

Afrika'da 100 yıl sonra siyah leopar görüntülendi

Afrika'da bir asır aradan sonra siyah bir leopar görüntülendi. San Diego Hayvanat Bahçesi'nden Nick Pilfold ve ekibi, Kenya'nın Laikipia bölgesinde nadir rastlanan siyah dişi leoparı görüntülemeyi başardı.

Afrika'da siyah leoparlara çok nadiren rastlanırken son gözlemin, 1909'da Etiyopya'da yapıldığı belirtildi.

2019 seçim yılı oldu

Yıl boyunca Afrika’nın pek çok ülkesinde seçimler yapıldı.

Nijerya, Botsvana, Senegal, Namibya, Morityus ve Mozambik’teki seçimlerde iktidar değişmezken Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin yeni cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi oldu.

Afrika’da sel felaketleri yüzlerce can aldı

Afrika’da özellikle Kenya, Uganda, Somali, Kamerun, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Zimbabve, Zambiya, Etiyopya, Malavi, Kenya, Mozambik, Madagaskar ve Nijerya'da etkili olan yağışların yol açtığı sel felaketlerinde yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Ev ve iş yerlerinin harap olduğu bölgelerde yüz binlerce kişi ise yerinden oldu.

Özellikle Doğu ve Güney Afrika’da ekim ayından sonra artan yağışların, küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşandığı bildirildi.

Nil'deki baraj krizi uluslararası boyuta taşındı

Mısır ve Etiyopya arasında su savaşına yol açacağından korkulan Hedasi Barajı Projesi, ABD'nin düzenlediği toplantıyla başkent Washington'da masaya yatırıldı.

Üç ülke arasında su bakanları düzeyinde ve ABD ile Dünya Bankasından temsilcilerin de katılımıyla 6 Kasım'da yapılan toplantıda, 15 Ocak 2020'ye kadar barajın doldurulması ve çalıştırılmasına ilişkin anlaşmaya varılmasına karar verildi.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Gedu Andargachew, ABD Başkanı Donald Trump'ın Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı'nın açılış kurdelesini kesmek istediğini kaydetti.

AA


KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Abisini boğazını keserek öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

Türel Asarcıklılardan destek istedi

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı

Sandığa gidecekler dikkat

İlk kez oy kullanacak gençler ‘Başkan Sezer’ dedi

Çiftçi’ye Cumhuriyet Mahallesi’nde coşkulu karşılama

Ömeroğlu, STK başkanları ile iftarda buluştu

Türel, Soğukpınar Derneğinde moral buldu

Başkan Bıyık, Darıcalıları mitinge davet etti

Hereke Kalesinde lale şöleni

Başkan Bıyık, gönülleri fethediyor

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR