• BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,54
  • EURO

    35,14% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2242,44% 0,70
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

ABD, OPEC üzerindeki baskıyı artırıyor

ABD Başkanı Trump, OPEC'i yüksek ham petrol fiyatları nedeniyle eleştirirken, ABD Kongresi'nde yeniden gündeme gelen eski bir yasa tasarısı OPEC'in üzerindeki baskıyı artırıyor.

DÜNYA 21.06.2018 11:27:00 0
ABD, OPEC üzerindeki baskıyı artırıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Petrol ihraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) yüksek ham petrol fiyatları nedeniyle eleştirirken, ABD Kongresi'nde yeniden gündeme gelen eski bir yasa tasarısı OPEC'in üzerindeki baskıyı artırıyor.

İlk defa 2000 yılında ortaya çıkan ve bugüne kadar 16 kez ABD Kongresi'ne sunulan "Petrol Üreten ve İhraç Eden Kartellere Hayır (NOPEC)" adlı yasa tasarısı, geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi Yasama Komitesi'nden Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gönderildi.

Daha önce Kongre'de onaylanan ancak 2007'de dönemin ABD Başkanı George W. Bush ile 2012'de Başkan Barack Obama tarafından karşı çıkılan, hatta veto edilmekle tehdit edilen tasarının, bu sefer Kongre'den geçmesi halinde OPEC'e karşıtlığıyla bilinen Başkan Trump tarafından imzalanarak yasalaştırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

NOPEC'in yasalaşması halinde ABD hükümeti için "ham petrol fiyatlarını ve küresel petrol piyasasını manipüle etmek ve Amerikan petrol endüstrisiyle ekonomisini milyarlarca dolar zarara sokmak" gerekçeleriyle OPEC'e karşı dava açma hakkı doğarken, ayrıca ABD'nin kartelden milyarlarca dolar tazminat isteyebileceği belirtiliyor. 

"OPEC İFLASLARA NEDEN OLDU"
Chicago'daki broker firması Price Futures Group'un Kıdemli Piyasa Analisti Phil Flynn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının Kongre'de kabul edilmesi durumunda Trump'ın tasarıyı yasalaştıracağına kesin gözüyle bakıldığını ifade ederek, OPEC'in son 3,5 yıldaki faaliyetlerine dikkati çekti.

Flynn, Kasım 2014'te Viyana'da düzenlenen OPEC olağan toplantısında Suudi Arabistan liderliğindeki kartelin ham petrol üretim miktarında kesinti yapmadığını, bu sayede OPEC'in küresel petrol piyasasını arz fazlasına boğduğunu, petrol fiyatlarını aşağı çektiğini ve yüksek maliyetli ABD'li kaya petrolü üreticilerini piyasanın dışına ittiğini söyledi.

Geçmişte küresel petrol piyasasında arz fazlası olduğu zaman OPEC'in üretimini kıstığını anımsatan Flynn, şunları kaydetti:

"Ancak 2014'te OPEC, geçmişte olduğu gibi üretimini kısmadı ve piyasayı petrole boğdu. Fiyatların iyice aşağı düşmesine neden olarak üretim savaşı açtı. Bu nedenle ABD enerji sektöründeki birçok oyuncu zarar etti ve gelecekte ihtiyacımız olacak milyarlarca dolarlık yatırım kayboldu. Bu nedenle, OPEC'in komplo kurarak ABD'li birçok enerji üreticisinin iflasına neden olduğuna ve kendi piyasa payını korumaya çalıştığına inanıyorum. Bu konuda büyük ölçüde başarılı oldular."

OPEC gibi kartellerin küresel ekonomi açısından olumsuz etki yarattığına inandığını ifade eden Flynn, dünya genelinde ülkelerin bağımsız olarak hareket etmesinin küresel ekonomi açısından daha iyi olacağını savundu.

Geçmişte ABD'nin OPEC'e direktif vermesinin kartel ve üyelerini sinirlendirdiğini belirten Flynn, ABD ile OPEC arasındaki ilişkilerin 1973 petrol krizinden bu yana iyi olmadığını söyledi. 

"ABD İÇİN EN BÜYÜK SORUN"
Phil Flynn, NOPEC'in yasalaşması halinde ABD için en büyük sorunun kartel ülkeleri ve yetkililerine karşı yasanın uygulanması olduğuna işaret etti.

ABD hükümetinin yargı sürecini başlatabilmesi için ülkedeki mahkemelerde OPEC'e karşı birçok dava açabileceğini, bunun da kartel ülkelerinden büyük tepki çekeceğini ifade eden Flynn, ABD hükümetinin OPEC veya üye ülkelerine maddi ceza vermesi veya yaptırım uygulaması durumunda ise bunun ABD'nin zararına olacağını söyledi.

ABD'nin, OPEC'ten ithal ettiği ham petrole karşı gümrük vergisini arttırması durumunda ABD'li tüketiciler için benzin fiyatlarının artacağını belirten Flynn, "ABD'nin petrolde dışa bağımlılığı aşikar. NOPEC'in yasalaşması halinde bile uygulamaya geçirilmesi çok zor olacak." dedi. 

"KARTELİN DAVRANIŞI, YIKICI FİYAT UYGULAMA POLİTİKASI"
Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs de OPEC'in Kasım 2014'te üretimi kısmayarak fiyat savaşı başlatmasına işaret ederek, "Kartelin davranışı, rakipleri saf dışı etmek amacıyla uygulanan aşırı fiyat kırmaya dayalı yıkıcı fiyat uygulama politikasıdır." dedi.

Hirs, NOPEC'in yasalaşması durumunda uygulanmasının zor olacağına katıldığını ifade ederek, ABD'nin, OPEC üyesi ülkelere veya bu ülkelerin bakanlarıyla yetkililerine yaptırım uygulamasının olasılık dahilinde bulunduğunu ancak OPEC'in en büyük üreticilerinden Suudi Arabistan ve Irak'ın ABD'nin müttefiki olduğunu kaydetti.

NOPEC'in bugün yerine 2014 sonu, 2015 veya 2016'da gündeme gelmesi gerektiğini savunan Hirs, söz konusu tarihlerde ABD Kongresi'nin veya dönemin Başkanı Obama'nın tasarıyı destekleyebileceğini söyledi.

Hirs, NOPEC'in, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden Amerikalılara Suudi Arabistan ve yabancı ülke hükümetlerine karşı dava açma hakkı tanıyan "Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet (JASTA)" adlı yasaya benzediğine dikkati çekti.

"250 MİLYAR DOLAR YATIRIM ERİDİ"
Ed Hirs, petrol fiyatlarının Ocak 2016'da 30 doların altına düşerek son 13 yılın en düşük seviyesine gerilediğini, bu nedenle 2015-2016 yıllarında ABD petrol endüstrisinde 250 milyar dolarlık yatırımın eridiğini, 250 bin kişilik istihdamın kaybolduğunu ve ülkede 300'den fazla küçük ve orta ölçekli enerji şirketinin iflas ettiğini bildirdi.

ABD'nin petrol üretim maliyetinin hala OPEC ülkelerinden daha yüksek olduğunu vurgulayan Hirs, ABD'nin ham petrolde devam eden dışa bağımlılığı ve kartel ülkelerinden ithal edilen petrol miktarı göz önüne alındığında NOPEC'in ABD'ye zarar verebileceğini söyledi.

Hirs, OPEC ile Rusya'nın 2017 başından bu yana üretim miktarlarını düşürdüğüne ve petrol fiyatlarını yükselttiğine işaret ederek, "Yüksek petrol fiyatları ABD'li kaya petrolü üreticilerine yarıyor. ABD'nin petrol üretimi artarken, dışa daha az bağımlı hale geliyor. Maalesef Trump, petrol endüstrisini stratejik bir pazar olarak görmüyor ve yüksek fiyatlar açısından OPEC'i yanlış kapsamda eleştiriyor." ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN OPEC ELEŞTİRİSİ 30 YIL ÖNCE BAŞLADI
Petrol fiyatlarının geçen yıl yükselmeye başlamasıyla ABD'nin petrol endüstrisi de toparlandı ve üretim miktarı hızla artış gösterdi. ABD'nin ham petrol üretimi, şubat ayında Suudi Arabistan'ı geride bırakarak Rusya'nın ardından dünyada ikinci sıraya çıkarken, son 23 haftada ise 22 kez artış kaydetti.

Ham petrol fiyatlarının 70-80 dolar bandında seyretmesi ABD'li kaya petrolü üreticileri için olumlu bir ortam yaratırken, aynı zamanda hızla büyüyen enerji sektörünün ekonomiye katkısı, ülkenin petrolde dışa bağımlılığının azalması ve federal hükümet için de ek vergi gelirleri anlamına geliyor.

Kasımda yapılacak ABD Kongresi seçimlerinden önce benzin fiyatlarının yükselmesini Amerikan halkı için olumsuz bir gelişme olarak değerlendiren ve yüksek petrol fiyatlarını sıkça eleştiren Trump'ın, OPEC hakkındaki olumsuz yorumları 30 yıl öncesinden başlıyor.

1987'de yazdığı "Trump: Anlaşmanın Sanatı" adlı kitabında, OPEC yüzünden petrol fiyatlarının yükseldiğini ve ABD'li hava yolu şirketlerinin harap olduğunu öne süren Trump, 2011'de kaleme aldığı "Sert Davranma Zamanı: Amerika'yı Yeniden 1 Numara Yapmak" adlı kitabında da anti-tröst yasalarını ihlal ettiği ve petrol fiyatlarıyla oynadığı için OPEC'e dava açılması gerektiğini savunmuştu.

ABD'de finansal krizin devam ettiği 2009'da CNN'in ünlü yorumcusu Larry King ile söyleşi yapan Trump, "Ekonomi iyiye gitmeye başlasın, OPEC sorunumuz olacak. Yeniden petrol fiyatlarını yükseltip ekonomiyi mahvedecekler. Dünya ayağa kalkar kalkmaz, OPEC çirkin başını kaldırıp yeniden dünyayı yok edecek." yorumunu yapmıştı.

Trump, nisan ayında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Görünüşe bakılırsa OPEC, yine iş başında. Denizlerdeki tam dolu gemiler dahil, her yerde rekor seviyede petrol var. Petrol fiyatları yapay olarak çok yüksek! Bu iyi değil ve kabul edilemez!" ifadelerini kullanmıştı.

Trump, geçen hafta da, yine Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Petrol fiyatları çok yüksek, arkasında yine OPEC var, bu iyi değil." değerlendirmesinde bulunmuştu. 


Kat Temizlik Arabası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Doğum Günü Süsleri Nelerdir?

Gebze'de sanayi tüpü patladı: 2 ölü

Gebze’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Fatma Kurtuluş, acil servisteki hastaları dinledi

Diyetisyen Merve Doğan Yılmaz'dan ramazan ayı için öneriler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Saadet Partisi iftarı Gebze’yi buluşturdu

Bünyamin Çiftçi sevgisi, evlere sığmadı sokaklara taştı

Ömeroğlu, iftarını emekçilerle birlikte açtı

Çayırova Gençlik Merkezi açılıyor

Çetinkaya Dadaşlardan Destek İstedi

Kartepe’de Çanakkale Destanı Törenleri

Türel şehit ailelerini yalnız bırakmadı

Kongre ne zaman yapılacak?

Darıca Hükümet Konağı’nda çalışmalar devam ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

Yeşilova-Solaklar Kavşağı trafiğe açıldı

Başkan çocukların Ramazan şenliğine katıldı

Ramazan’da Mahallenizdeyiz etkinlikleri Ayazma Mahallesi’nde devam edecek

İtfaiyeden İZAYDAŞ’a arama-kurtarma eğitimi

Kocaeli’nin 65 yaş üstü çınarları Yerel Kültür Müzesinde; Çocukluklarını hatırladılar

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hafta Sonu Ziyaretleri; Büyükgöz Kırsal Mahallelerde

Bağcılar’da 24 Saat Acil Kilit Hizmetleri

Kocaeli'de yağış olacak mı?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Gazinin müzesinde gurur ve hüzün bir arada

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Seçimden sonraki gün okul var mı?

DEM Parti tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Öcalan'ın posterleri açıldı

Ayasofya'da Yunanistan bayrağı açıp fotoğrafı da skandal bir notla paylaştı

Başiskele Termal Tesis yükseliyor

Devlet hastanesinde panik! Acil servis boşaltıldı, hasta kabulü durdu

32 ilde oy verme saatleri değişti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Darıca'da dernek iftar programına katıldı

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimi... Yasaklar başlıyor!

İkinci el araç alacaklara uyarı. Kritik tarih açıklandı

Yoksullara ‘sabır’ çağrısı yapan Ali Erbaş’ın kızından ‘lüks arabasının anahtarına ’ şiir

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Hüseyin Baş “Köprüye araç garantisi vereceğine çiftçiye alım garantisi ver”

Ümit Özdağ: "Afganlara da ‘geçici sığınmacı statüsü’ verecekler"

Yeniden Refah Partili aday, kamyona yüklenen lüks yatla seçim konvoyu düzenledi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Emeklilere ‘Ramazan Bayramı’ ikramiyesinin ödeneceği tarih belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kongre ne zaman yapılacak?

Batshuayi, sahaya inen Trabzonspor taraftarına döner tekme attı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının sonunda taraftarlar sahaya girerek Fenerbahçeli futbolculara saldırdı

Beşiktaş'ın penaltısı neden geçerlilik kazanmadı?

KÖRFEZ ANKARA'DA 3 PUAN PEŞİNDE!

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

Fenerbahçe'nin rakibi belli oldu!

PFDK'dan Kocaelispor'a cezalar yağdı

ÜNAL KARAMAN ÇAYIROVA’DA

Ragbici kızlar Türkiye finaline gidiyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR