• BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,14
  • EURO

    34,95% -0,28
  • GRAM ALTIN

    2324,15% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

ABD başkanlık seçimine kaos ortamında hazırlanıyor

Irkçı şiddete karşı haftalardır devam eden gösterilere sahne olan, Kovid-19 salgınının merkezi haline gelen ve bunun sonucu olarak ekonomik dengeleri sarsılan ABD, başkanlık seçimlerine kaotik bir ortamda hazırlanıyor.

DÜNYA 10.07.2020 12:01:00 0
ABD başkanlık seçimine kaos ortamında hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri Kasım 2020 başkanlık seçimlerine doğru kaotik bir ortamda yol alıyor. Haftalardır süren ve 14 binden fazla kişinin tutuklandığı sokak olayları, pek çok savaştakinden daha fazla ABD vatandaşının hayatını kaybettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, Büyük Buhran’dakinden daha fazla ABD’linin işsiz kaldığı ekonomik kriz, bu kaos ortamının sadece birkaç unsuru. Şimdiye dek hiç olmadığı kadar kutuplaşmış bir toplum, keskin ve ayrıştırıcı bir siyasi ortam, uzun süredir devam eden ve görmezden gelinen eşitsizliklerin ortalığa saçılması, merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasındaki anlaşmazlıklar ve dünyadaki genel şartların kötüleşmesi de bu kaos ortamını besleyen faktörler arasında.

Sokaklar bir türlü durulmuyor

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından boynuna dizle bastırılmak suretiyle öldürülmesiyle başlayan gösteriler, 25 Mayıs’tan bu yana farklı yoğunluklarda devam ederek ülke gündeminden hiç düşmedi. Amerikan İç Savaşı’nın taraflarından Amerika Konfedere Devletleriyle ilgili, Amerikan yerlilerinin katledilmesinin başlangıcının sembolü olarak görülen Kristof Kolomb ve ırkçı uygulamalarla itham edilen pek çok tarihi şahsiyetin heykelleri hedef alındı. Protestolar çeşitli yerlerde yağmalama ve saldırı şekline dönüştü. Birçok yerde şiddet olayları yaşandı. Örneğin, Seattle’da bir kişi arabasını göstericilerin üzerine sürerek bir protestocunun ölümüne yol açtı. Hafta sonundaki şiddet olaylarında sekiz yaşındaki bir kız çocuğu da dahil olmak üzere beş kişinin hayatını kaybetmesi üzerine acil durum ilan eden Georgia Valisi Brian Kemp şöyle diyordu: “Barışçıl gösteriler tehlikeli ve yıkıcı amaçları olan suçlular tarafından gasp edildi. Şimdi masum Georgialılar hedef alınıyor, vuruluyor ve öldürülüyor. Bu hukuksuzluk durdurulmalı ve düzen yeniden tesis edilmeli.”

Bu süreçte Başkan Donald Trump protestoculara karşı çok daha sert bir söylem kullanmaya başladı. Örneğin, Beyaz Saray etrafındaki göstericilere sinirlenen Trump, eski avukatlarından John Dowd tarafından kaleme alınmış ve protestocuları “terörist” şeklinde niteleyen bir mektubu Twitter hesabından paylaştı. Mektupta geçen şu ifadeler tartışmalara neden oldu: “Lafayette yakınlarındaki sahte protestocular barışçıl ve gerçek değillerdi. Onlar, boş nefret dolu öğrencileri, yakmak ve yok etmek için araç olarak kullanan teröristler. Polis o sırada sokağa çıkma yasağı için hazırlanırken, bu kişiler polisi istismar ediyor ve onlara saygısızlık ediyorlardı.”

Protestocular, bu süreçte farklı eylem yöntemleri de denediler. Örneğin, 8 Haziran’da Seattle’da altı blok, bir polis karakolu ve bir parktan oluşan alanda polisin girmesine izin vermedikleri bir özerk bölge ilan ettiler. Her ne kadar Trump bu protestocuları “çirkin anarşistler” şeklinde niteleyip, Washington valisinden ve Seattle belediye başkanından bu bölgeyi hemen boşaltmalarını istese de ilk aşamada pek umursanmadı. Hatta Belediye Başkanı Jenny Durkan, bu alanın eğlence partisi atmosferinde olduğunu öne sürerek, hemen müdahale etmeyi reddetti. “Bu bir silahlı işgal ya da askeri cunta değil. Şu anda insanlar için tehdit oluşturmuyor” diyerek göstericileri savundu. Fakat kısa bir süre sonra bölgede yaşanan güvenlik problemlerine polisin müdahale edememesi büyük bir sorun haline geldi. Bölgeden farklı zamanlarda silah sesleri yükseldi. Dördüncü vakada ise 16 yaşında bir gencin vurularak hayatını kaybetmesi ve 14 yaşında bir diğer gencin silahla ağır yaralanması işlerin rengini değiştirdi. Seattle Polis Şefi Carmen Best, “Artık yeter, bölgeye girebilmemiz lazım” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine, Belediye Başkanı Durkan’ın talimatıyla polis bölgeyi 1 Temmuz’da göstericilerden temizledi.

Henüz sona erme emaresi göstermeyen gösterilerin yoğunluğu dalgalı bir seyir izliyor. “Siyahların Hayatı Değerlidir” (Black Lives Matter) protestocularının uzun gösterilerin ardından artık etkinliğini yitirdiğini öne süren Trump, göstericilere ilişkin şu ifadeleri kullanıyor: “Protestocular, anarşistler, teröristler ve yağmacılar ve son birkaç hafta içinde çeşitli yerlerde yürüyen tüm insanlar… Artık hızları söndü. Biraz enerji kaybettiler. Bu iyi bir şey. Çünkü açıkçası çoğu neyi protesto ettiklerini bile bilmiyor.”

Gösterilerin etkisinin bir şekilde seçimlere kadar devam edeceği anlaşılıyor. Demokrat Parti taraftarları protestoların büyük oranda barışçıl olduğunu öne sürüyor. Irkçılık ve adaletsizlik gibi ABD toplumunun temel problemlerini çözme gayesi taşıdığını söylüyor. Cumhuriyetçi Parti ve özellikle Başkan Trump ise protestolardaki şiddet kullanımına vurgu yapıyor. Gösterileri sivil hak arama eylemleri olarak görmek yerine, ayaklanma, kalkışma, anarşizm, vandalizm ve hatta terörizm gibi kavramlarla tarif ediyor. İki taraf da ikna kabiliyetleri ölçüsünde bu olaylardan seçimde kârlı çıkma hesapları yapıyor.

Salgın olanca şiddetiyle devam ediyor

Mevcut durum itibarıyla ABD 3 milyondan fazla vaka ve 135 binden fazla ölüm ile Kovid-19 salgının dünya genelindeki merkezi olma özelliğini sürdürüyor. Bunda Trump yönetiminin salgın tehdidinin boyutlarını anlamakta epey geç kalmasının ve uzun süredir kronik problemler yaşayan Amerikan sağlık sisteminin hazırlıksız yakalanmasının büyük rolü oldu. Salgının başlamasından kısa bir süre sonra ABD hastanelerinde tıbbi malzeme yetersizliği baş gösterdi. Merkezî yönetim, eyaletlerin ulusal stoklardan siparişlerini karşılamada yetersiz kaldı. Her eyalet kendi sorunlarını kendi yöntemleriyle çözmeye çalışırken, Amerikan sağlık sisteminin ne denli bölünmüş ve yetersiz olduğu görüldü.

Oldukça kutuplaşmış şekilde karşılıklı suçlamalar ve ağır hakaretlerle devam eden başkanlık seçimleri kampanya süreci de bu salgından önemli oranda etkilendi. Başkan Trump durumun iyiye gittiği ve salgınla mücadelede ABD’nin başarılı olduğu mesajlarını verirken; Demokratlar yaşanan sağlık felaketinden Başkan Trump’ı sorumlu tutuyor. Böylelikle salgına karşı ortak mücadele tavrı sergilemek bir yana; salgın konusu da siyasi ayrışma vesilelerinden biri haline geldi. Trump yönetimi salgının sorumlularını dışarıda aradığını çeşitli vesilelerle gösterdi. Bu kapsamda öncelikle virüsün ortaya çıkışından dolayı Çin’i hedef alırken; suç ortağı olmakla itham ettiği Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) üyeliğinden de resmen çekildiğini açıkladı.

Salgının ABD ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkileri de her geçen gün ağırlaşmakta. Normale dönüş çabalarıyla birlikte kayda değer iyileşmeler gerçekleşmeye başlamıştı. Örneğin, açıklanan teşvik paketleri sayesinde Haziran ayında 4,8 milyon Amerikalı yeniden iş sahibi oldu. Otel ve restoran rezervasyonları, hava yolcusu sayıları, ev satış rakamları gibi alanlarda da kısmi yükselmeler gerçekleşti. Fakat, bir an önce normale dönebilmek için atılan adımlar sonrası vaka sayılarının tekrar hızla yükselişe geçmesi, seçim öncesi ekonomide hızlı düzelme beklentilerini sarsıntıya uğrattı. Pek çok sektör, kaldırılan önlem ve kısıtlamaları tekrar hayata geçirmek zorunda kaldı. Salgının kısa sürede tekrar hız kazanması, geleceğe dair karamsarlığı artırdı.

Ekonomik başarı, Donald Trump için seçime doğru ilerlerken en önemli kartlardan biriydi. Azil sürecini kazasız atlatması ve Demokratların aday belirlemekte zorlanması gibi sebeplerle sorunsuz bir seçim süreci geçireceğini düşünürken, bir anda beklenmedik şekilde ortaya çıkan Kovid-19 salgınının ve ekonomik krizin yıkıcı etkileri onu zor durumda bıraktı. Bu süreçte Demokratların önemli bir kısmının içine sinmeyen bir aday olan Joe Biden’ın seçilme umudu arttı. Yapılan kamuoyu yoklamalarında seçim için kritik bazı yerlerde Biden’ın Trump’ın önüne geçtiği görülüyor. Bu da Trump’ı yeniden kalabalık miting programına dönme, reklamlara ağırlık verme, başarıları ön plana çıkarma, dış düşman üretme, Demokratları ve göstericileri suçlama gibi taktikler geliştirmeye yöneltti. Salgın-sonrası dünyada pek çok konuda belirsizliklerin ve bilinmeyenlerin hâkim olduğu görülüyor. Yaklaşan ABD Başkanlık seçimleri de bu konuda istisna değil.

[Doktora çalışmalarını İngiltere Warwick Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası Çalışmalar bölümünde tamamlayan Dr. Oğuzhan Yanarışık, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır] 

AA


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR