• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,94% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2445,53% 0,40
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’

ABC Deterjan, yerel değerlerin kadınlar aracılığıyla canlanmasını amacıyla kurumsal sosyal sorumluluk kampanyası düzenledi.

GÜNDEM 21.11.2017 11:53:00 0
Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’

ABC Deterjan, yerel değerlerin kadınlar aracılığıyla canlanmasını amacıyla kurumsal sosyal sorumluluk kampanyası düzenledi. "ABC ile Yerli Yerinde" adıyla adlandırılan proje sayesinde büyük bir kırsal kalkınma modeli oluşturulurken projenin odağında kadınlar var.

35 yılın üzerinde geçmişe sahip, yüzde 100 yerli deterjan markası ABC, "ABC ile Yerli Yerinde" adında yeni bir kurumsal sosyal sorumluluk (KSS ) kampanyasına düzenledi. Proje kapsamında her yıl seçilecek farklı yerel değerler, proje kapsamında eğitim alacak kadınların istihdamı sayesinde canlandırılacak. Her yıl farklı bir yerel değere destek verilmesi planlanan KSS projesi kapsamında senede en az 22 kadına eğitim verilerek kadınların ekonomiye katılmaya teşvik edilmesi planlanırken, bu proje ile birlikte, yüzde 100 yerli bir marka olarak yerli değerleri bölgenin kadınları ile kendi yerinde koruyacak. Böylece kadınların ekonomiye dahil olduğu bölgesel kalkınma modeli oluşturulacak. Bu nedenle KSS projesinin adı da "ABC ile Yerli Yerinde" olarak belirlendi.

Kırmızı altın: safran

Projenin başlangıç yılı olan 2017'de ABC Deterjan üretim tesislerinin bulunduğu Osmaniye ilinin Bahçe ilçesinde seçilen 22 kadın, aldıkları safran ekimi eğitimi sonrası Kırmızı Altın olarak adlandırılan safran bitkisi ekimine başladı. Proje altyapı çalışmalarına 2017 yılının Mart ayında başlandı. Bahçe Ziraat Odası Başkanlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında Osmaniye bölgesi toprağının safran çiçeği yetiştirmek için son derece elverişli olduğu belirlendi. Projede 2017 yılı için Osmaniye ilinin Bahçe ilçesinde 5 bin metrekarelik bir alan seçildi. Bu alanlar bölünerek kadın çiftçilere safran yetiştirmeleri amacıyla tahsis edildi.

Proje uygulamasının ilk yılında dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen ve kırmızı altın olarak adlandırılan safran seçilmesinin temel nedeni; safranın Anadolu'dan çıktığının bilinmesi. Ancak safran yetiştirmenin son derece zahmetli ve emek isteyen bir çalışma olması sebebiyle yıllar içinde ihmal edildiği biliniyor. Önümüzdeki yıllarda ABC tarafından safran yetiştirmeye verilecek desteğe devam edilecek, bunun yanı sıra her yıl yeni tarım ve zanaat girişimlerinin desteklenmesi ile projenin sürdürülebilirliği sağlanacak.

ABC Deterjan'ın destek verdiği KSS sayesinde 22 kadın için eğitimli istihdam oluşturulurken; bölgesel kalkınma modeli ile bölge ekonomisine yönelik riskler ortadan kaldırılacak. Bunun yanı sıra küçük ve çok parselli araziler tarıma kazandırılmış olacak. Kadınların kendi üretim gücünün farkına varıp başta aileleri, ilçeleri ve elbette ülke ekonomisi için bir katma değer sağlamaları, kendi arazileri üzerinde çalışarak yeterliliğini ispatlayıp özgüvenini geliştirmesi toplumsal kalkınma açısından büyük önem teşkil ediyor. Ayrıca alternatif üretim sistemi sayesinde genç nüfus göçünün de önlenmesi, yaşamlarının iyileştirilmesi, hayata bakışlarının zenginleştirilmesi amaçlanıyor.

Projenin işleyişi

ABC deterjan ilk yıl için projede yaklaşık 900 kg safran çiçeği soğanı alımını sağladı. Safran çiçeği soğanının kilogram fiyatı 100 TL. 2018 yılında safran çiçeği ekilecek alan ise iki katına çıkarılacak; yaklaşık 8 bin metrekare olacak. 8 bin metrekarelik alandan 6 kg. safran elde edilecek. Proje kapsamında 3 yıl sonunda Türkiye yıllık safran üretiminin yüzde 75 oranında arttırılması hedefleniyor. Safran baharatının gram fiyatı ise 40 TL.ye kadar yükseliyor. Safran çiçeği soğanının kilogram fiyatı 100 TL. Proje ile 3 yıl sonunda bölgedeki proje değeri 950 bin TL olarak planlanıyor.

Ayrıca, proje ile ABC ürün ailesinden yeni bir ürün daha tüketicilerin beğenisine sunulacak. ABC Parfumia Safran: Kırmızı Altın konsantre yumuşatıcı adındaki ürün Türkiye'de ilk defa safran çiçeğinin özel parfümü bir konsantre yumuşatıcıya yansıtılmış olduğu bildirildi. Yapaılan açıklamadai Kasım ayı sonunda raflara çıkacak bu üründen elde edilecek tüm kâr "Yerli Yerinde" projesinde kullanılmak üzere fon haline getirileceği kaydedilirken, elde edilen fonun bir kısmı da projenin ilerleyen yıllardaki etaplarına aktarılacağı bildirildi.

"Gururluyuz"

Proje kapsamında tüm süreci ve görüşmeleri yürüten ABC Deterjan Genel Müdür Yardımcısı Eser Arıcı Kıroğlu yaklaşık sekiz aydır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'nin önde gelen yüzde yüz yerli deterjan markalarından biri olarak yerel değerlerimizin korunmasına öncülük eden bir proje arayışına girdik. Kadınlarımızın eğitim alarak istihdam edildiği, kendilerine ve ailelerine gelir kazandırabileceği modeller üzerinde uzun süren çalışmalar yaptık. Fabrikamız Osmaniye Bahçe'de olduğu için başlangıç noktamızı Bahçe olarak belirledik. Bu amaçla da Ziraat Odası ile iş birliğine gittik. En sonunda tıpkı ABC Deterjan gibi yerli bir unsur olan safran bitkisi ile yola çıkmaya karar verdik. Zira safranın ilk üretim yerlerinden birinin Anadolu olduğu biliniyor. Yetiştirilmesi oldukça zahmetli ve emek isteyen bir bitki olduğu için hak ettiği değeri bulamamış. Biz safran gibi pek çok farklı yerel değerin hak ettiği yeri bulabilmesi amacıyla yola çıktık. Kadın çiftçilerimize bölgesel olarak vereceğimiz destekler artarak devam edecek. Hem kadının emeğini değerlendiren hem de bölgesel kalkınmaya destek veren bu projeyi hayata geçirmekten büyük gurur duyuyoruz" dedi.

Bahçe Ziraat Odası Başkanı Fatma Şahin, "14 bin nüfuslu Bahçe ilçesinin değerlendirmeye elverişli pek çok ufak ve parselli arazisi vardı. Bahçe Ziraat Odası olarak bu arazilerin nasıl değerlendireceği konusunda uzun soluklu bir araştırma yaptık. Bu atıl ve değerlendirmeye muhtaç arazilerde ABC Deterjan'ın desteğiyle safran yetiştirmeye karar verdik. İlk yıl 5 bin metrekare olarak belirlediğimiz alanı önümüzdeki yıl 8 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Bölgemizden 22 tane kadın bir dönem boyunca safran çiçeği yetiştirmek konusunda detaylı bir eğitimden geçti. Bu sayede ilk yılda çiftçi kadınlarımızın geliri 8 bin TL ila 10 bin TL arasında hesaplanmıştır. Diğer yıllarda yüzde 75 artışla devam edecek bir üretim olmakla birlikte her yıl projeye kadınların katılımı sağlanacak üçüncü yılın sonunda 66 kadın proje yer alacaktır" dedi.

Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’

Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’

Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’

Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’

Abc Deterjan’dan Sosyal Sorumluluk Kampanyası: ’Abc İle Yerli Yerinde’


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR