• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

4 bacaklı doğan Somalili 'parazitik yapışık ikiz' şifayı Türkiye'de buldu

Somalili dört bacaklı "parazitik yapışık ikiz" ve ağır genitoüriner ve anorektal anomaliyle doğan bebek, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

YAŞAM 29.11.2020 12:33:00 0
4 bacaklı doğan Somalili

Henüz 55 günlük olan bebek, Somali Mogadişu Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "parazitik yapışık ikiz" ve genitoüriner malformasyon tanılarıyla dünyaya geldi.

"Parazitik yapışık ikiz" olmasının yanı sıra küçük bedeninde çok ağır anomalileri de bulunan bebeğin, yapılan görüşmelerin ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edilmesine karar verildi.

Ameliyatın planlamasının ardından Somalili bebek, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Ayşenur Celayir'in koordinasyonunda uzman bir kadro tarafından operasyona alındı.

Multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilen operasyonda, Prof. Dr. Celayir'e, SBÜ Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinden Plastik Rekonstrüktif Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Perçin Caşkan, SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Talmaç, Anestezi Uzmanları Dr. Neslihan Başkılıç ve Dr. Ferah Alay Ünal da eşlik etti.

Yaklaşık 8 saat süren operasyonda bebeğin, bir yandan fazlalık olan iki bacağı çıkarılırken, diğer taraftan da genitoüriner ve bağırsak sistemini ilgilendiren anomalileri de düzeltildi.

Öte yandan, doğumu sırasında erkek olduğu düşünülen bebeğin ameliyatı sırasında iç organlarından kız olduğu da anlaşıldı.

İlerleyen süreçte ayrık duran pubis kemiğinin yaklaştırılması için operasyona alınması planlanan bebeğe, daha sonra da genitoüriner rekonstrüksiyon ameliyatı yapılacak.

"Dünyaya örnek olabilecek işler yapılıyor"

Bebeğin Türkiye'ye geliş hikayesini anlatan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Semra Kayataş Eser, hastanelerinin çok güçlü, köklü bir kurum olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Eser, bebeğin Somali Mogadişu Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "parazitik yapışık ikiz" ve genitoüriner ve anorektal malformasyon tanılarıyla dünyaya geldiğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Sonrasında bebek, Sağlık Bakanlığımız ile irtibata geçilerek sağlık turizmi kapsamında hizmet veren bir hastane olmamız sebebiyle hastanemize yönlendirildi. Hastanemiz hem ekipman hem insan gücü bakımından bu tür komplike ameliyatları yapabilecek, üst düzey hizmet verebilecek bir hastane. Dolayısıyla hastanemizde çocuk cerrahi hocamızın önderliğinde, ortopedi, plastik cerrahi, anestezi ve yeni doğan yoğun bakım ekibinin katılımıyla, üstün gayretleriyle çok başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Bebeğimizin sağlık durumu gayet iyi."

Bebeğin iyileşmesinin ardından ülkesine gönderileceğini aktaran Eser, "Ülkemiz çok başarılı bir Kovid-19'la mücadele sürecini atlatırken, bir yandan da hem ülke içinden hem de yurt dışından hastaları getirerek çok büyük bir gayretle hizmetlerine devam ediyor. Bu konuda ben de Sağlık Bakanlığımıza ve üniversitemize minnettarım. Biz hizmetlerimize en üst noktada devam ediyoruz. Bu tür güzel hizmetleri anlatmak lazım hem dünyaya hem ülkemize. Hakikaten çok güçlü bir ekibi var Sağlık Bakanlığının, çok güzel işler yapılıyor. Dünyaya örnek olabilecek işler yapılıyor. Ünümüzün dünyayı aşması, oralara ulaşması lazım." diye konuştu.

"Sorun milyonda bir doğumda görülüyor"

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ayşenur Celayir de vakanın dünyada çok nadir görüldüğünü, bebekte "parazitik yapışık ikiz" durumunun yanı sıra çok anorektal ve genitoüriner anomalilerin (çift perine mesane ekstrofisi ve kloaka ekstrofisi) bulunduğunu söyledi.

Celayir, "Bunu yapışık ikiz gibi düşünebilirsiniz ama üst taraf gelişmemiş, sadece aşağıda dört bacak şeklinde gelişmiş ve yanında çok ağır bir genital malformasyon da beraberinde. Aslında genital malformasyonu çift sayılabilir. Bir taraf tam komplet gelişmiş, öbür taraf yarı gelişmiş şekildeydi. Biz bir ekip olarak bu ameliyatı gerçekleştirdik. Hastanemizde plastik ve rekonstrüktif cerrahi olmadığı için SBÜ Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinden Plastik Rekonstrüktif Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Perçin Caşkan, SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Talmaç, anestezi uzmanı Dr. Neslihan Baş Kılıç ve Dr Ferah Alay Ünal ile operasyonu gerçekleştirdik." diye konuştu.

Ekip çalışmasıyla önce parazitik olan bacakları çıkardıklarını, daha sonra da genital ve makat bölgesindeki cilt defektlerini bacaktaki fazlalık derilerle kapatacak şekilde flepler hazırladıklarını aktaran Celayir, ayrıca mesane ve kloaka ekstrofisilerini de onararak kapattıklarını, hastanın kaka yapmasını sağlayacak bir kolostomiyi de gerçekleştirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Celayir, anne sütüyle beslenen, ayrıca damar yolundan da takviye edici beslenme ve ilaçlar kullanılan bebeğin sağlık durumunun iyiye gittiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Literatürde taradığımız zaman daha çok Afrika ülkelerinde olmak üzere milyonda bir doğum şeklinde Türkçe olarak da 'parazitik yapışık ikiz' olarak adlandırılan bu anomali görülmekte. Bundan sonra 1-1,5 yaş civarında ayrık duran leğen kemiklerini döndürerek önden pubisi birbirine yaklaştıracağız. 6 ay, 1 yıl sonra genitoüriner rekonstrüksiyon ameliyatını yapmamız gerekiyor. Aşamalı olarak birkaç ameliyattan sonra daha normal bir yaşama kavuşacaktır. Dünya literatüründe bu hastalıkla ilgili az sayıda bildirilmiş vakalar mevcut. Değişik yerlerden parazitik ikizler olabiliyor. Dört bacaklı olgu sayısı çok fazla değil. Onlarca sayıda diyebilirim. Ülkemizden dünya literatürüne girmiş olanlardan bir yayına rastlamadım henüz. Belki literatüre kazandırılacak ilk vaka olabilir."

Celayir, bebeğin tedavisinin multidisipliner bir ameliyat yaklaşımının ardından, çocuk cerrahisi yoğun bakım ünitesinde gerek hemşirelik hizmeti, gerekse çocuk cerrahisi ekibinin özverili bakımıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.

"Bebeğim Türkiye'de ameliyat olduğu için çok mutluyum"

Bebeğin annesi Muno Dahir de anomaliyi çocuk doğduktan sonra öğrendiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye gideceğini öğrendikten sonra gerçekten çok mutlu oldum. Çünkü bu ameliyatın bizim ülkemizde yapılması zordu. Yüksek teknoloji ve doktorlarımız yoktur. Bundan dolayı buraya geleceğini öğrendikten sonra mutluluk hissettim. Şu anda operasyonlar geçirdi, tekrar geçireceğini de bize söylediler. İnşallah bir sonraki ameliyatlarla da daha iyi olur diye düşünüyorum. Türkler yardım ettiği için onlara çok teşekkür ederim. Buradaki doktorlara, hemşirelere çok teşekkür ederim." AA


Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR