• BIST 100

    10632,57%2,57
  • DOLAR

    40,39% -0,01
  • EURO

    47,25% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4412,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    7000,80% 0,75

1500 girişimciden koronavirüse 150 çözüm önerisi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehdidine karşı "Coronathon Türkiye" ekibinin girişimleriyle oluşturulan proje ekipleri 48 saat uyumadan dijital ortamda yarışarak 150 çözüm önerisi üretti.

GÜNDEM 26.03.2020 11:08:00 0
1500 girişimciden koronavirüse 150 çözüm önerisi

Dünyayı tehdit eden yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede paydaşları buluşturan "Coronathon Türkiye" ekibinin girişimleriyle oluşturulan proje grupları 48 saat uyumadan dijital ortamda yarışarak 150 çözüm önerisi üretti. 

Koronavirüsün yarattığı sosyal, ekonomik ve sağlık alanındaki sorunlara yaratıcı çözümler arama misyonuyla kurulan Coronathon Türkiye ekibi, birçok girişimci, sivil toplum kuruluşu, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İTÜ gibi üniversitelerin teknoloji geliştirme merkezleri ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da desteğiyle online yarışma düzenledi.

Ekibin sosyal medya üzerinden başlattığı "Çözümün Bir Parçası Ol" kampanyasına 1500’den fazla girişimci başvurdu. 120'den fazla uzman mentor ile birebir görüşme fırsatı bulan girişimciler 48 saat boyunca ekipler halinde proje üreterek, koronavirüs salgınının etkilerine karşı çözüm aradı.

48 saatte 150 çözüm önerisi

21-21 Mart tarihleri arasında 48 saatlik aralıksız süren online yarışmanın ardından finale kalan 30 projeden jüri tarafından değerlendirilerek 12'si seçildi.

12 proje arasında sağlık hizmetinden, uzman spor eğitmenlerini buluşturacak online spor programlarına, koronavirüs teşhisi konan kişilerin temas ettiği kişileri tespit edecek yazılıma kadar birçok yaratıcı proje bulunuyor.

Projede birinciliği kazanan "Medibook" ise, salgın süresince hastaneye gitmesi istenmeyen ancak sağlık hizmeti almaya devam etmesi gereken grupların görüntülü, uzaktan takip modülleri ile sağlık hizmet almasını sağlamayı amaçlıyor.

Diğer bazı projeler şu şekilde:

Biotel: Türkiye'de Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde bulunan ölçüm makinalarını listeleyerek atıl durumdaki kapasitenin Kovid-19 testi için kullanılmasını amaçlayan bir uygulama. Uygulama sayesinde testlerin hızlı ve çok sayıda kişiye uygulanması sağlanabilecek.

CoroWarner: Kovid-19 testi pozitif çıkmış kişi ile sosyal etkileşime girmişseniz sizi anlık ve anonim olarak uyaran, yapay zeka algoritması destekli mobil bir uygulama. Uygulama sayesinde virüse karşı hızlı ve etkin bir mücadele hedefleniyor.

Neoanka: Kovid-19 şikayetleri dışında sağlık şikayetlerinin doğru uzmanlık branşına iletilecek şekilde sınıflandırılması ve ilgili uzmanlık branşından hekim ile hastaların online görüşme yapmasını sağlayan yapay zeka destekli bir uygulama.

Studio Canlı Dersler App: Karantina döneminin sosyal, fiziksel ve psikolojik etkilerini azaltmak için, canlı yayında, sağlıklı yaşam, meditasyon, psikoloji, koçluk, yoga ve fitness uzmanlarıyla buna ihtiyacı olan insanları buluşturan bir platform. Birçok bağımsız platform yerine oluşturulacak bu uygulamayla hem özel ders formatında hem de grup dersler şeklinde etkinlikler düzenlenebilecek.

Expona: Evden eve online olarak çeşitli deneyimler sunan atölyelere erişimek için kurulacak bu platform sokaktaki insan trafiğini azaltacak ve online çözümler sunacak. Evdeki teknik sorunlara çözüm bulmanın yanı sıra yaratıcı fikirlerin kişi ve grup bazlı geliştirilmesine de olanak tanıyacak. 

Güvende Kal: Jeolokasyon desteği ile insan yoğunluğunu tespit edip bu veriyi kullanıcılarına sunan, aynı zamanda hastalığın semptomları üzerinden kullanıcıların kendi sağlık durumlarını kontrol etmelerini sağlayan mobil uygulama.

Kolkola: Kolkola gönüllüleri, STK’ları ve sponsorları bir araya getiren bir "gönüllü" pazar yeridir. Salgından dolayı dışarı çıkması yasak olan yaşlılar için alışveriş yapmanın bu platformla yapılması amaçlanmaktadır. Sadece yaşlılar için değil ihtiyaç sahibi tüm bireyler için lokal ve genel destek hizmeti sunulması planlanmaktadır.

Fact Checker: Kovid-19 salgını başta olmak üzere bilgi kirliliğine karşı haber doğrulayıcılarının yalan haberlerle savaşmalarına yardımcı olacak bir sistem.

Kurucu Organizasyon Komitesinde yer alan girişimci Berat Kjamili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK, İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilişim Vakfı, Habitat Derneği, Başlangıç Noktası,Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, UNDP Türkiye gibi kurumların paydaşlığı ve destekleriyle projenin kısa zamanda büyüdüğünü anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Aygören'le birlikte virüsün etkilerine karşı birlikte mücadele etmek için ilk adımı attıklarını söyleyen Kjamili, kısa zamanda 80 kişilik bir çekirdek ekip kurduklarını anlattı.

Projeye katılmak ve fikir üretmek için 1500 katılımcının başvurduğunu ifade eden Kjamili, "Coronathon Türkiye olarak hastalığa ilaç değil, yarattığı sosyal problemlere derman olmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımızın sonuçları hepimize umut oldu, geleceğimiz için bir umut doğdu aslında. Fikirleri okuyunca Türkiye'deki girişimcilerin potansiyelini görmemizi sağladı." diye konuştu.

Aygören ise projenin amacına ilişkin "Belki de tarihte hiç görülmemiş bir şekilde tek bir küresel sorunla mücadele ediyoruz. Herkes aynı ortak soruna çözüm arıyor. Biz de bilinen çözümlerin ötesinde yenilikçi çözümler ne olabilir arayışı içine girerek bu konuda çözüm üretmek isteyenleri bir araya getirdik." ifadelerini kullandı.

Çözüme katkı sunmayı hedeflediklerini söyleyen Aygören, şunları kaydetti:

"Projemizin onlarca paydaşı var. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır da bizimle iletişime geçerek destek verdi. Biz bu yenilikçi projelerle hem virüsün etkilerini kırmak hem de dünyanın değişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Çözüm, çekişmeyi bırakıp tek vücut olarak güçleri birleştirmeyi ve ortak düşmana karşı beraberce hareket etmeyi gerektiriyor. " 

AA

Başkan Büyükgöz'den Kıbrıs Gazisine Vefa Ziyareti

Dürümle Kocaeli İzmit Yürüyüş Yolu Cadde’de yeni restoranını açtı

Dijital bağımlılık beyin yapısını değiştiriyor

İleri Evre Kanser Tedavisinde Yeni Dönem – Akıllı İlaçlar Artık SGK Kapsamında

Başkan Tahir Büyükakın da annesi ve eşi ile birlikte katıldı; Kocaeli’nin kadınları, dijital detoksta buluştu

VitrA’dan dijital baskıda yeni bir dönem

Çayırova’da engelsiz yaz etkinlikleri sürüyor

Miilux OY, millî denizaltının çeliğini üretmeye hazır

Aliağa’nın Minik Şampiyonları Manisa’dan Zaferle Döndü Gelen Kutusu Güncellemeler

Vakumlu Kaldırma Cihazlarında Güvenin Adı: MAAN

Komşudaki yangına çok sayıda araç ve ekiple müdahale

Körfez’deki bu ziyarette eğitimde güç birliği konuşuldu

Eğitimi Geleceğe Taşıyan Teknoloji: Infinity E-Learning

Büyükşehir dev projede çok titiz çalışıyor

GTÜ 2024-2025 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni Görkemli Bir Etkinlikle Gerçekleştirildi

Ali Arıcan Caddesi’nde Prestij Cadde Çalışmaları Başladı

YUKARI HALIDERE TARİHÎ OSMANLI DÖNEMİ HAMAM RESTORASYONU İHALESİ YAPILDI

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Modern seralarda hasat bereketi

Kara Yollarında Durum

Yerin 2,5 metre altındaki 7 günlük esaret böyle sonlandı

Otomobil, çarptığı bariyerde asılı kaldı: 2 ölü

Gebze Hayri Macar Caddesi trafiğe nefes oldu

Dağ bisikleti tutkunları Ormanya’da buluştu

PLAJ VOLEYBOLUNDA MİNİK SPORCULARDAN BÜYÜK MÜCADELE

800CK, 1 ayda 46 bin vatandaşı sahillere taşıdı

Başkan Büyükakın, kazanı açtı, ilk helvaları dağıttı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Başkan Büyükgöz'den Kıbrıs Gazisine Vefa Ziyareti

Komşudaki yangına çok sayıda araç ve ekiple müdahale

Kazmayı vurdukça tarih çıkıyor

AGD Gölcük Temsilciliğinden İç Isıtan Haber

Çayırovalılar, vatan nöbetine devam ediyor

Gebze’de 15 Temmuz Coşkusu

Dilovası’nda 15 Temmuz Ruhu Unutulmadı

Milli İrade Meydanı bir sınavı daha başarıyla geçti

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

TBMM GENEL KURULU

TEOMAN MUTLU: “TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE HERKESİN ORTAK HEDEFİ OLMALI”

Başkan Göksel İlhan: “Cengiz Holding Maden’i Dışladı, Siyasi Torpil Sistemi Kuruldu!”

Al Bayraklar Körfez'de dalgalandı

NURTEN YONTAR: “BAKAN TEKİN İSTİFA ETMELİ, LGS İPTAL EDİLMELİ!”

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

Çiftçi, “Milletimiz kanı pahasına ülkemize sahip çıkmıştır”

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kuru bugün ne kadar?

Aliağa’nın Minik Şampiyonları Manisa’dan Zaferle Döndü Gelen Kutusu Güncellemeler

TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor, Petkovic ile anlaştığını duyurdu

Körfez Spor Tesisi ihalesi yeniden yapıldı

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

Team Petrol Ofisi pilotu Kerem Kazaz Kapadokya'da yine zirvede

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.